Problem sa Windows 8

poruka: 16
|
čitano: 7.524
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Problem sa Windows 8

Poštovani, imam jedan problem (ako se tako može nazvati). 

Nedavno sam kupio novi računar, laptop HP Pavilion g6-2303sm. 

Na njemu je vec instaliran Windwos 8 32bit.

Zanima me jedna stvar, kako i na koji način vratiti sistem u početno stanje tj. vratiti ga u stanje prije instalacije sistema?

Razlog tome je što želim instalirati Windows 8 64bit, zato što imam nekih problema oko prepoznavanja drajvera za 32bit.

Unaprijed hvala.

Pozdrav iz Bosne.{#}

1 2 hvala 0
16 godina
Re: Problem sa Windows 8

-predinstaliran OS/OEM nema izbor 32-64 bit. To si morao gledati kod kupnje (ali neobično da je 32, većina je 64).

-problem s driverom nikako ne može bit 32 bita. Svi driveri za notebook moraju biti uredno instalirani, dok za dodatne uređaje moraš pronaći driver proizvođača za verziju OSa koju želiš koristiti. Ako ne postoji verzija za Win8-x32 sigurno nema ni x64.

-većina drivera se može koristiti od npr sedmice. Jedino što neke stvari moraš forsirano instalirati, npr ako driver nije cetificiran. ... ali to treba obaviti netko tko zna što-kako radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan
Problem sa Windows 8

Razumio sam sve sto ste mi htjeli reci.

Pa vas pitam sljedece, kako da vratim (ako je moguce) laptop na stanje prije instalacije sistema?

A nisam mogao naci drivere za x32bit, nema ih, samo za 64bit, na oficijalnoj stranici hp-a.

0 1 hvala 0
16 godina
Sulley kaže...

Pa vas pitam sljedece, kako da vratim (ako je moguce) laptop na stanje prije instalacije sistema?

A nisam mogao naci drivere za x32bit, nema ih, samo za 64bit, na oficijalnoj stranici hp-a.

-ne postoji stanje prije instalacije.. ako je predinstaliran OS, tvorničko stanje nakon prvog paljenja unos podataka i aktivacija. (može se kroz OOBE/sysprep.. pazi, može biti problema s keyom). Progooglaj ove pojmove, pazi što radiš.

-restore je nešto drugo. Jednako kao i izrada recoverija (treba napraviti nakon početnih instalacija i podešavanja, dok je sistem čist, svi imaju neki software za to obično na nekoliko DVD medija).

-predinstalirani OS više ne dolazi s DVD medijem, nego je obično na skrivenoj particiji (posebna..) kod paljenja vidi poruku na ekranu (ili podesi u BIOSu da se poruke duže prikazuju i sl.) ugl, sa Win8 je key u BIOSu, neke stvari ne smiješ mijenjati jer tad neće bootati windowse. Preko recovery (vjerojatno F11) možeš reinstalirati OS, dobit ćeš situaciju kao nakon prvog paljenja. -- i to ti neće riješiti problem ako driver ne postoji, zato mi taj dio pitanja nije jasan... Što bi time dobio?

-koji driver? Ako govoriš o driveru za notebook, to je nemoguće (nisi dobro tražio), jer tad nebi dolazio s takvim OSom, pusti automatiku da obavi posao. .. - ili (predpostavka) neki printer-scanner.. to je namjerno, politika/interes proizvođača. Mora postojati 32bitni driver, problem je do sad uvjek bio obrnut, tj imao si 32bitne drivere ali 64bitni OS. .. Ali većina predinstaliranih je na 64bitnom OSu, jer sad svi imaju barem 4GB RAMa itd.. (pa možda neobično pitanje, jesi li siguran da imaš 32 bitni OS?)

-OEM verzija nema mogućnost izbora, to ima Retail.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.5.2013 11:30 (ihush).
12 godina
neaktivan

Razumio sam i ovaj dio odgovora. I prvo da ti se zahvalim na odvojenom vremenu za mene.

Vec sam pokusavao na nekim od Notebook-a kroz OOBE/sysprep...i izgubio key ili jednostavno nestao.

Da, siguran sam da je 32bit OS.

Ali nije mi jasna jos jedna stvar, u opisu sistema (desni klik na My computer-properties) nisu kristalne stvari. Ja imam 6GB RAM-a, ali ne koristi svih 6GB nego samo 981MB a tih 5 se ne koristi. To mi nije jasno?

Hvala na odvojenom vremenu jos jednom.

16 godina
Sulley kaže...

HP Pavilion g6-2303sm se svugdje prodaje samo sa Free DOS-om ,tako da sam siguran da Windows nije HP OEM ,već instaliran od prodavača (pogotovo pošto je 32 bitni).

Zato ,nosi ga k njima ako ne znaš (a pogotovo ako je novi i pod garancijom) ,ili ,napravi to sam - nekoliko je načina.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.5.2013 12:50 (kizo2703).
16 godina
Sulley kaže...

..

Ali nije mi jasna jos jedna stvar, u opisu sistema (desni klik na My computer-properties) nisu kristalne stvari. Ja imam 6GB RAM-a, ali ne koristi svih 6GB nego samo 981MB a tih 5 se ne koristi. To mi nije jasno?

Hvala na odvojenom vremenu jos jednom.

-32bita i 981MB nema nikakve veze.. tko zna što vidiš. Slobodan RAM, iskoristivi, dostupan.. nisu iste stvari. Vjerojatno je doatupno oko 3GB. Vidi takmanager detalje za RAM (ili postaj sliku).

-vjerojatno ovo što kizo kaže.. traži od trgovca novi win64, jer je kretenizam prodati 32 bitni na 6GB. Driveri su pak tvoj problem. Pronađi od bilo kojeg drugog (sličnog) modela, jer driveri su za konkretne komponente identični (npra wlan, sata, audio, vga..).

-još konkretnije, ako si kupio notebook i windowse, zamijeni za drugi model koji dolazi s predinstaliranim OSom (i svim driverima) jer mora biti jeftinije cca 300-600kn ponekad i više. (jer HP ne plaća win kao kranji korisnik, jeftinije..)

btw, navedi koji driver tražiš i prestani se zahvaljivati.. (tek kad se nešto pametnijeg napravi ima smisla..)

12 godina
neaktivan
Problem sa Windows 8

Trenutno sam u kompaniji, radim, a notebook mi je kod kuce.

Ja cu da zavrsim za nekih 3-4h pa cu ja tebi poslati sve detalje oko driver-a. 

Kad god budes mogao odgovori.

1 1 hvala 0
16 godina
Sulley kaže...

Trenutno sam u kompaniji, radim, a notebook mi je kod kuce.

Ja cu da zavrsim za nekih 3-4h pa cu ja tebi poslati sve detalje oko driver-a. 

Kad god budes mogao odgovori.

Za tvoj laptop ,driveri za Windows 8 postoje SAMO za 64 bita!!

Zato je najbolja opcija da odneseš taj laptop prodavaču i neka ti stave 64 bitni sistem!

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.5.2013 16:09 (kizo2703).
12 godina
neaktivan
Problem sa Windows 8

Pozdrav. Pronašao sam sve driver-e za x64bit OS, ali i dalje ga nisam uspio očistiti od ovog 32bit OS.

Znači potrebno mi je Uninstall Windows-a, kako?

0 0 hvala 0
17 godina
Problem sa Windows 8

Nikako.

Staviš medij od Windowsa koje želiš instalirati, bootaš s njega, pokreneš instalaciju, reparticioniraš i formatiraš disk/particije i nastaviš s instalacijim Windowsa.

Nešto kao uninstall Windowsa NE POSTOJI.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Sulley kaže...

Pozdrav. Pronašao sam sve driver-e za x64bit OS, ali i dalje ga nisam uspio očistiti od ovog 32bit OS.

Znači potrebno mi je Uninstall Windows-a, kako?

Ovako

Problem je instalacijski medij: za razliku od Sedmice ,za koju možeš skinuti .iso sa službenih linkova ,za Osmicu toga nema!!

Tako da ćeš ga morati potražiti po torrentima. {#}

12 godina
neaktivan
Problem sa Windows 8

Da, znam da ne postoji uninstall Windows-a, ali kada ubacim medij (DVD) u čitač i pokrenem sistem on normalno nastavi da radi i ne pokreće boot.

A u Booth options sam izabrao

UEFI Booth Order - USB CD/DVD ROM Drive, a ostali izbori su (OS Booth manager, Internal CD/DVD ROM Drive, USB Diskette on Key/USB Hard Disk, ! Network adapter)

Legacy Booth Order - Internal CD/DVD ROM Drive, a ostali izbori su (USB CD/DVD ROM Drive, USB Diskette on Key/USB Hard Disk, Nootebook Hard Drive, ! Network Adapter)

I uopste ne prepoznaje DVD nego samo nastavi sa dizanjem sistema, tj. ne prikazuje prozor za odabir jezika itd...

0 0 hvala 0
17 godina
Problem sa Windows 8

Sigurno si taj dvd snimio kao bootabilni medij?

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Problem sa Windows 8

Pozdrav dečki, skinuo sam Win8 x64 točnije "Microsoft WINDOWS 8.1 RTM x64" i nece da mi ga pokrene, tj izbaci mi ovu gresku na slici!

Trenutno imam win7 32bita, i dali će se moci instalirati?

Pro Deo Et Patria
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Problem sa Windows 8

Nemožeš raditi nadogradnju između različitih arhitektura.

Bootaj s DVDa, format harda/particije i instaliraj svježu kopiju.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice