Pozdrav, naslov je predug za pisati. Imam dva identična modela laptopa ideapad slim 3, isti procesor, model, ram itd itd. Na njih je stavljan identični windows 10 home sa stranice microsoft, dakle, pričamo o istim situacijama, jedan prvi ne želi nadograditi na windows 11 i to nakon 2 tjedna, dok drugi evo pola sata nakon instalacije nudi windows 11, zbunjuje me sve na max. Ima tko kakav prijedlog? Modeli laptopa su 15amn8. cak je i datum proizvodnje isti.
Dva ista laptopa, dva ista windowsa i jedan daje
- poruka: 14
- |
- čitano: 2.771
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav, naslov je predug za pisati. Imam dva identična modela laptopa ideapad slim 3, isti procesor, model, ram itd itd. Na njih je stavljan identični windows 10 home sa stranice microsoft, dakle, pričamo o istim situacijama, jedan prvi ne želi nadograditi na windows 11 i to nakon 2 tjedna, dok drugi evo pola sata nakon instalacije nudi windows 11, zbunjuje me sve na max. Ima tko kakav prijedlog? Modeli laptopa su 15amn8. cak je i datum proizvodnje isti.
Ne kontam u čemu je problem, skineš instalaciju win 11 i ručno je ih instaliraš na oba laptopa?
Odaberi jednu od opcija sa donjeg linka i instaliraj ručno. Nema smisla komplicirat!
-postavke biosa, npr isključen tpm ili secboot..
-sve ostalo je u osu, driveri, ažuriranja.. nema neko ključno ažuriranje i ne nudi iduće lančano povezano kao preduvijet, dok razlog zašto nešto nema kao negativan dokaz ne možemo stvoriti-znati, tj ako ne znaš ti, tad ostali mogu samo nagađati.. npr jedan laptop je normalno radio, bio uključen na mreži (online) i time redovito dobio ažuriranja.. drugi je u takvom izmišljenom scenariju bio isključen, time preskočio neko ažuriranje, nije dobio, nije obavio.. kao izmišljn moguć razlog-objašnjenje u slučaju ako nemamo bolje-konkretnije, pa do tog da hw nije identičan tj posotji neka greška-razlika kao i to da možda koristiš pirat key ili dva puta isti.. itd.
-treći moguć razlog, soft treće strane, neki driveri, postavke, zaštite pa i antizaštite-crackovi.. mogu rezultirati time da nešto od ažuriranja nije obavljeno ili nije prošlo ok.. npr blokiran pristup nekoj app, drugi browser, antivirus, nešto deseto.. što treći soft ili malware može promijeniti s i bez tvog znanja.. tj kako god na kraju bilo, mada nešto izgleda isto-identično, ne mora biti, ne 100% a tad ni rezultat ne mora biti isti, .. dok razliku možeš vidjeti ti, ne ja .. ili vidoviti milan iz graha :)
edit: + nemaju sva računala isti timer-okidač za ažuriranje.. tj kad bi svi imali isti timer-okidač, tad bi u jednom trenu milijuni računala zatražili pristup serveru i doveli do rušenja.. kad je to random, tad jedno računalo to obavi danas, drugo sutra ili za tjedan.. unutar 180 dana svi ovisno o postavkama-postponanju-odgodama vs insider kanalu koji dobija prije-beta itd.. pa ako nije danas isto, možda će kroz koji dan biti..
Dodati ću još par opservacija, jedan ima bios protected, al na njega sam uspio flash biosa, drugi nema, na njega nisam uspio flash biosa, razlika je sad samo što jedan ima win 10 sa svim zakrpama, drugi ima win 11 sa svim zakrpama, svi driveri okej, sve okej, al eto opet nije to to, taj sa win 11 ne želi update biosa.
Zaobišao sam bios i uefi i skombinirao boot sequence i krenem ja sav sretan na install i kaže da ovaj laptop ne podržava minimalne uvjete, a IDENTIČNI sam model updateo i sve kako je, kaos čisti. Btw nekada mi da šifru od windowsa od 1 do 9 a nekada ne da, jedan te isti usb, jedan te isti windows...
napravi si usb instalaciju sa rufusom gdje mu označiš da "preskoči" te kerefeke s minimalnim uvjetima (imaš na youtube hrpu tutoriala)
Dodati ću još par opservacija, jedan ima bios protected, al na njega sam uspio flash biosa, drugi nema, na njega nisam uspio flash biosa, razlika je sad samo što jedan ima win 10 sa svim zakrpama, drugi ima win 11 sa svim zakrpama, svi driveri okej, sve okej, al eto opet nije to to, taj sa win 11 ne želi update biosa.
Zaobišao sam bios i uefi i skombinirao boot sequence i krenem ja sav sretan na install i kaže da ovaj laptop ne podržava minimalne uvjete, a IDENTIČNI sam model updateo i sve kako je, kaos čisti. Btw nekada mi da šifru od windowsa od 1 do 9 a nekada ne da, jedan te isti usb, jedan te isti windows...
-gle.. nije isto, da je isto, identično, tad bi oba bila identična i u dijelu biosa, .. a dovoljno da je bios ili njegove postavke različit i to je već odgovor zašto nije isto.
S rufusom je prosla instalacija glatko. Skidam drivere, javim kak je prošlo. Sve može biti različito, ali da isti win usb na 4 različita laptopa pola dopusta sifru 123456789, pola ne dopusta. Kaos.
Edit: Win instaliran, idu driveri, poslije restarta se lik zaključa i traži trenutni kod, novi kod i potvrditi kod, prvo polje ostavite prazno (nakon 20 min skuzio) , drugo polje i treće poizvoljno stavite šifru.
Edit broj 2 : Na jednome koji je kul od početka, skinem speccy sa neta, sve 5, na drugome, skinem speccy sa win storea, ne zeli ga uopce pokrenuti i javlja neku poruku koja nestane kroz pola sekunde. Skinem speccy sa neta na drugi, proradi, postavke identične, na drugoj speccy ne pokazuje tempse na ploči. Dakle, hahhahha, hahahah kaos i užas.
Vrijeme ti je da kreneš koristiti MacBook-ove
Uvijek je zdravija čista instalacija od tih nadogradnji...

Probao jesam, isto kao i sa linuxom. Jednostavno navika.
Tad kad sam gledao kao da nije bilo 11 za skinuti. Al evo sad sa rufusom napravio i top je .