Imam ovaj gore navedeni netbook.
http://www.testfreaks.com/blog/review/acer-aspire-one-d250-101-netbook-d250-1165/
Problem mi predstavlja AHCI način rada hard diska. Jednostavno ne radi kako treba. Što god pokrenem, bilo koju aplikaciju, igru ili neku stranicu na netu koja "troši" malo više resursa on počne nenormalno štekati. Imam osjećaj kao da hard disk stane, pa se mora zalaufati (za to vrijeme šteka), i onda krene opet. Nažalost, to se događa doslovno svaku minutu-dvije, tako da mi frajer više šteka nego što bi trebao ići normalno.
Odmah da kažem, ne koristim bijesne aplikacije ili igre koje ne bih mogao normalno igrati ili pokrenuti, radi se o starom softveru koji sam mogao pokrenuti i bez problema koristiti na sad već oronulom Celeronu 1.6 sa SiS-ovom integriranom grafičkom.
Nadalje, jedna stvar koja me začudila, u BIOSu nema standardni SATA način rada, nego samo AHCI i IDE. Pokušao sam ga prebaciti na IDE, ali sam dobio slom živaca koliko je "glatko" išao. Imao sam osjećaj kao da sam upalio 386-icu.
Isto tako, čuo sam da na Win 7 nema toliko problema sa tim načinom rada, ali nju mogu zaboravit, jer je netbook na minimalnoj granici requirementsa, tako da je tu prošla baba sa kolačima. Istina, morao sam i to testirati, ali je štekalo kao bijesno, tako da sam ju brže skinuo nego što sam je instalirao.
Jedina promjena u odnuso na originalni postav je novi hard disk (jerbo mi se stari od silne vrtnje zakurio i nestao u oblaku dima)
Konfa je:
Windows XP Pro (service pack 3)
Intel Atom proc CPU N270 @ 1.6 GHz
Mobile Intel 945 Express Chipset Family
DDR2 1GB 533/667 MHz SDRAM
HDD - Western Digital Scorpio Blue 5000BPVT, 500 GB, SATA II, 8MB
(ako sam nešto zaboravio, recite da napišem)
Još jedna napomena za kraj, pokušavao sam sa driverima, ali ni to nije pomoglo. Skinuo sam sve žive drivere sa Acerove i Western D. stranice, ali nije pomoglo. Također sam koristio i DriverMax program, redovno update-ao drivere koje su oni preporučili, također nije pomoglo.
Ima li kakve šanse da se tu nešto da napraviti da si sačuvam živce, ili da počnem štedjeti za nešto bolje?
Unaprijed hvala