Pozdrav.
Već neko vrijeme želim kupiti sat i stvarno mi se dopada Citizen Tsuyosa. Imate li neke stranice ili trgovine gdje se može kupiti povoljnije, budući da ga kod nas prodaju po 400e?
Nosite li sat?
- poruka: 3.250
- |
- čitano: 1.215.299
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
https://svijet-medija.hr/art/rucni-sat-citizen-elegant-nj0151-88x/119046
U Kroni su po 300e bili prije 2tj
Kako se ljutim na Citizen zbog veličine satova. Mora li baš svaki lijepi sat biti minimalno 40mm?
Meni veličina nije nikad bila ograničavajući faktor bilo manje ili veće,ali cijene već jesu...
bdw...jel ima kakav crni petak vrijedan spomena u temi?
Kako se ljutim na Citizen zbog veličine satova. Mora li baš svaki lijepi sat biti minimalno 40mm?
Ne mora, ima i 39.5 Piši im da se uozbilje malo
CITIZEN SUPER TITANIUM AW0130-85XE | samo za 331,55 € | irisimo.hr
Treba malo forsirati satove od 36 ili 37mm. Tome može pomoći samo da ljudi krenu kupovati takve satove mnogo više nego ih sada kupuju.
Gledao sam neke statistike, najviše se kupuju satovi od 40mm, iza njih idu satovi od 41,42mm i tek onda idu satovi od 36-38mm. Ali opet, danas je mnogo veća šansa da će muško imati 195cm visine nego 165 cm, a s time se ogleda i razlika u zglobu i veličini potrebnog sata.
Sada čekam 11.11. da vidim koliko mogu sniziti cijenu onog šarenog dress San Martina od 36mm.
Već sam ti prije 6 stranica rekao da izvježbaš taj zglob, sada si već mogao natuć da ti paše taj 39.5 uz malo truda🤣
Nakon više, malo više, od punih mjesec dana, evo i mojih utisaka nakon što sam nogirao GARMIN 6X PRO i prešao na Samsung Watch Ultra!
UKRATKO;
• jesam li zadovoljan kupljenim, generalno?! DA
- • jesam li dobio ono što sam očekivao, očekivano?! NE
ONO POZITIVNO;
• kada pogledate u Samsung Watch Ultra, morate istog trenutka uočiti njegov pomalo ne za svaki dan dizajn, koji je i okrugli i kvadratičan, što uopće nije loše, niti najmanje. U samom početku sam poželio bijeli model a dobio nekakav sivi što sam na samom kraju prihvatio (nakon dosta velike razlike u glasovanju) a danas sam apasolutno zahvalan i nadasve zadovoljan kupljenim. Veličinom je uglavnom unutar gabarita GARMIN ure, što donekle smanjuje doživljaj uzbuđenja ali ukupno zadovoljstvo ostaje. Danas sam trebao otići ranom zorom u "kvar" (u ribolov) ali nisam obzirom je vodostaj bio pola metra previsok za mene, pa sam otišao u grad, prošetati se po lijepom danu, gdje sam skužio da uopće ne osjetim da na zapešću nešto imam, ili nosim, toliko o dimenzijama, kao glomazan, ne treba forsirati velike satove, mo'š misliti! Moram dodati i isto tako priznati da je i remen iznimno odličan, a dogovaram nabavku makar jednog dva rezerve.
• obzirom je ovo meni prvi pametan sat sa OLED DISPLAY tehnologijom, moje impresije su SUPER FANTASTIČNE, generalno kako se vidi po danu, kako po noći, posebice kako pokazuje i prikazuje boje. U početku sam imao malo kontroverzi u povezivanju sa mobitelom, ali nakon dva tri dana, sve je polagano sjelo na svoje mjesto. Obzirom koliko dewelopera stvara aplikacije, pa i za pametne ure, one koje sam uspio skinuti funkcioniraju stvarno odlično, jedino što me malo pere je notifikacije, dok hodam (postavio sam da mi se automatski mjeri hodanje, obzirom hodam jako puno tijekom dana ali i večeri) na zaslonu je mjerenje koraka i kalorija pa ne mogu vidjeti na satu tko je što poslao ili objavio. Nisam uopće probao potražiti soluciju i riješenje ako uopće postoji. Mogućnost čitanja na jakom sunčevom svijetlu je bezprijekorna, touch je stvarno dobar iako ne prebrz, aplikacije koje imaju recimo karte (vremenske prije svega) moguće je čitati, uvećavati, smanjivati, pomicati lijevo desno gore dolje (puno bolje nego na GARMINU 6, što je na 8 popravljeno), a u svezi rezolucije koja je bolesno visoka, skinovi satova sa cajgerima su milina za imati, ili neke sa brojevima, koliko se daju lijepo dizajnirati.
• baterija je vjerojatno vječno pitanje, kao i kod svih mobilnih gadgeta koji imaju unutar sebe bakteriju. Jedan donekle loš detalj je punjač i to mogu jasno i glasno napisati, djeluje kao da je dio opreme sata koji stoji 50.00 €ura, ako. No, i takav puni sat unutar 90 minuta, ustvari i manje, ovisno sa koliko sam ga preostale juhe unutra stavio na punjač, a kada ga napunim do 100%, mogu komotno izdržati dosta preko 50 punih sati korištenja, pa i kada jedan dan planinarim (ustvari, koliko je sa postavkama planinartenja zahtjevan, nakon dulje od punih 7 sati, popio je jedva 20% baterije, interesantno malo) mogu proći petak 20.00 napunjen, nedjelja barem 18.00 javlja da bi ga se trebalo pripuniti. Obzirom nisam u kutiji kao dio pakunga dobio punjač, ja koristim ono kaj imam, a to je Apple punjač od iPada, koji sam dobio sa iPad 12.9 5th generation, i puni ga sasvim dobro, ne zamaram se sa snagama i naponima, dok puni dobro puni. Detalj koji me je malo iznenadio i dosta zatekao, wireless punjač kojim punim uru je apasolutno magnetičan, stavim ga u nedostatku boljeg postolja na kutijicu u kojoj držim čaj, stvarno me je iznenadilo kako ovakav sustav odlično funkcionira.
• tipke na satu. Moram priznati skopčao sam neke detalje, ali trebam pokopčati još pokoji. Postoji opcija moje tri radnje u komadu, kao triatlon, koje u komadu vjerojatno neću tako skorom upoptrebljavati, što nije nužno zlo, dok ne dojde ljeto. Ali, dok planinarim i/ili samo hodam, postavim si kako budem trebao uskoro radnju koju trebam, postoji čak i opcija dvostrukog pritiska da nebi kao slučajno aktivirao. Nisu mi nužno potrebite da ih registriram i prepoznam kao specifične, tako da njihovo pozicioniranje na kućištu je sasvim logično izabrano i postavljeno. Moguće i možda postoji koja funkcija kojom nešto aktiviram, ali obzirom se nisam našao u prilici aktivirati ili samo pokrenuti, vjerojatno se budem našao u narednih dvije tri godine najmanje, ne bude problem pokrenuti.
• možebitni noviteti, u dizajnu ili softwareu. Kako sam prije napomenuo, ovo mi je prvi ovakav pametan sat, tako da nisam meritorna osoba punih 100% koja bi mogla nešto iskomentirati. On što sam uočio je iznimna vidljivost na suncu, detalji obzirom na ono što nazivaju PPI koji je ogroman doslovce gladak kao vučen krivuljarom tehničkom olovkom. Ono što ga izdvaja je donekle originalan design. Izbor boja, pogotovu "action button" pa i nije trebao biti "one" boje, zakaj nije bio žute boje, ili drečavo zelene?! Sistem dvostruke igle kod "zakopčavanja" remena, onog aqua modela, je vrhunski, remeni su malo žilaviji nego kod konkurencije, ali se na kraku priče čini sasvim dostatno mekan i kvalitetan.
• nekoliko "sitnih" detalja, ali meni iznenađujuće ostavljaju nadasve pozitivan dojam. Prvo, komunikacija sa mobitelom, čak mobitel više sluša sat nego obrnuto, a u opcijama "Samsung Health" uočio sam puno više novootvorenih stavki, a koje se popunjavaju onoliko koliko ih ja mogu puniti, primarno se držim pijenja vode, spavanja, temeperature kože, udisaji u snu u minuti i odmaranja, koliko se trenutno mogu sjetiti. Dok sam koji dan malo aktivniji, ugodno me iznenadi malo jača vibra da sam ispunio sva tri kriterija dnevnih aktivnosti, a koje nisu za moje godine malene, "Samsung Health" kazuje da sam u 1% svih 50 godišnjaka koji vjerojatno imaju tu opciju pokrenutu!
Drugi je detalj bitan po mojem skromnom subjektivnom razmišljanju mogućnost zaprimiti telefonski poziv i odgovoriti, a da bude fakat lijepo komunikacija je skorom bolja nego neki puta sa mobitelom, makar dok si "na kraljevskoj poziciji, ne javljam se nikako, nikome"!
Treće je što dok nisam imao sata,mobitel je "išao na spavanje od 21.30" ali nije spavao, svaku j____u notifikaciju sam morao odslušati, dok valjda nisam zaspao. Otkad su "dečki" povezani, u 21.30 je apasolutni MUK, dok ne bude 07.00 ujutro slijedjeći dan, mogu mirno skuhati si jutarnji čaj. Sve čemu sam se nadao, ova caka je dignula malo iznad, da ne spominjem odgovaranja na poruke, kako SMSove tako i u raznim aplikacijama, ali sve nakon 07.00!
Jedna još činjenica me isto obara s nogu, kada se ura probudi u 07.00 ne mogu odmah ući unutra, moram ukucati PIN od 6 brojki, što me je prvi puta, a još po koji puta upali, dignulo tako smiješno da se nisam mogao dobiti barem desetak minuta. Da bude stvar još bolja, što manje igram se sa urom to me više puta traži šifru, dok nisam dva sata pogledao ga, ukucaj PIN za dalje, super detalj!
ONO NEGATIVNO;
• moram biti iskren pa kazati da jedino onaj razlog, no dobro možda ima i koji manji, manje relevantan, ali pravi razlog pisanja o negativnom je i pravi razlog zašto pisati o negativnostima, kojih ustvari ima malo ili nimalo, ovisi kako tko gleda na problem/e ili svoje potrebe. Moje su strogo specifične, a dotikavlu se što NEMAM dostupnu kartu terena kojim hodim ili planinarim u konkretnom vremenu. To "glavna" konkurencija ima, konkretno GARMIN, a meni to nasušno treba počesto. O čemu ustvari ja govorim?! U GARMINA imaš mod "PLANINARENJE" kao vježba, radnja generalno, trening, i u listi što se nudi na kraju liste (barem je tako to bilo kod mene) se nudi MAPS! E sad jebajiga, ima Samsung mod "Vrati me doma/na polaznu točku, no što to meni vrijedi u trenutku pokretanja, ili, kada spremim radnju/trening ponudi mi zapis tracka po kojem sasm hodao/planinario koji mi treba "dok hodam/planimnarim"!!!!!! Dobra činjenica je da to mogu "valjda, još to nisam imao priliku probati u točno narečenoj situaciji, čitaj penjanju terenom ili hodanju ponovno koristiti, pa jednom budem probao svakako. Koliko bi stavljanje mape, koja evidentno postoji unutar SWa vjerojatno, u aktivni dio postavke "vježbe" uticalo na opterećenje sata, nisam siguran, ustvari siguran sam da nebi niti malo!
• ranije sam spomenuo notifikacije, ne samo vrijeme u real time dolaska, već mogućnost ih pogledati u tom trenutku, a moguće ih samo ja ne mogu, neznam instant otvoriti?! Znači, ja hodam i uključen je mod hodanja, dolazi poruka, čujem notifikaciju ali ne mogu doći do poruke (na satu, ako mi se ne želi pokretati mobitel) jer nema uopće mogućnosti nekako ju škicnuti! Da me slučajno netko treba u pitanju života ili smrti, a ja "nisam" u istom trenutku pogledao poslanu poruku, ili poziv?!
ZAKLJUČAK;
• u skorom 96% ovo je ODLIČAN komad mobilnog gadgeta koji će svakom korisniku biti od velike pomoći, no need to fali u krucijalnom detalju, i prije nego ću/ćete trebati ju. Takva činjenica bi se trebala podhitno SWski popraviti, kada bih bar znao kome poslati svoj prigovor! Obzirom sam sa teleoperaterom sklopio ugovor na dvije godine, ja iskreno očekujem da ga mogu bez problema rabit preko tri godine, a hoću li ga imati i dalje, pojma nemam. Nemam pojma budem li bez obzira na sve ostao na Samsung Watch (Ultra) modelu, moguće ako bude konkurent izdao malo ipak bolji gadget (nije GARMIN) budem skrenuo u drugi tabor, ili se vratiti doma GARMINU?!
Ova ura ima ogroman, moje skromno subjektivno razmišlanje, potencijal i vjerujem da u novim iteracijama SW verzija bude još zanimljiviji i korisniji, o čemu budem pokoji puta pisao u narednim mjesecima, nadam se i godinama. U spoznaji da je cijenom mrvicu ispod 700.00€ura i pitanju vrijedi li toliko, za sada mogu kazati vrijedi. Budem li takvog stava i krajem 2026 bit ću iznimno zadovoljan, a nadam se da ću ipak biti i zadovoljniji, vrijeme će pokazati jesam li i koliko bio u pravu, ili moguće nisam!
To nije sat. To je računalo na zglobu.