Jučer sam zvao Iskon u vezi korištenja drugog routera umjesto ovoga kojeg su mi oni dali. Već zadnjih 7-8 godina od njih imam Speedtouch ST780, i sad san mislia kupit nesto malo kvalitetnije tipa TP-LINK WR842ND i dignit DD-WRT na njega. Oni su mi rekli da mi mogu prebaciti ovog speedtoucha u bridge mode, tako da služi samo kao modem, pa da na njega onda mogu spojit svoj novi router. S obzirom da uz internet u paketu imam i telefon (spojen je na phone utor na speedtouchu) i IskonTV koji je spojen isto na speedtoucha na lan port, zanima me hoću li moći spojiti IskonTV na novi router, i hoće li mi telefon moći nastaviti raditi dok je spojen na Speedtoucha koji će biti prebačen u bridge mode.
Iskon "iskustvo"!
- poruka: 3.337
- |
- čitano: 1.344.523
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ako STa baciš u bridge, on će raditi isključivo kao modem. Morat ćeš ovog sa DD-WRTom konfigurirati da se bavi sa IPTVom i VOIPom.
Ako STa baciš u bridge, on će raditi isključivo kao modem. Morat ćeš ovog sa DD-WRTom konfigurirati da se bavi sa IPTVom i VOIPom.
Voip ostaje na originalnom routeru (modemu).
Siguran si da i TV ne ostaje?
Ja sam trenutno u bridge modu, ali su mi telefoni spojeni na Iskonov Zyxel.
trebalo bi ići po vlanovima, pa tako net stave u bridge ali tv i telefon ostanu terminirani na routeru od providera.
jel se tko igrao sa vpn-om na zyxelu?
Znam da sam za T-Com morao prebacivati i VOIP i IPTV na drugi router (isto Siemens).
Ali onda to opet nije pravi bridge jer ako je router u bridge modu, onda jedino što radi je preko PPPoE podataka koje dobije ostvari konekciju prema DSLAMu i to je to. Ne radi nikakvo routanje ni ništa, to sve idući u lancu obavlja.
Ako su nešto u međuvremenu mijenjali, onda ovo tvoje stoji ali čudno, svejedno.
[edit]
eto, korpa objasnio. Nije mi palo na pamet da imaju toliko napredan SW koji može bridgeati po VLAN tagovima...
Danas sam od iskona dozivio bas cudnu situaciju. Zvali su me danas oko pola 12 da je signal ukljucen te da provjerim jer sve radi, posto nisam bio kod kuce, tek sam dosao oko 5 i spojio sve kad ono nema nicega. Nazovem tehnicku podrsku da pitam kako je moguce da ne radi pozvan sam danas jednom i dobio sms poruku takoder, kaze meni covjek prebacit cemo vas tek 4.11. na VDSL.
Znaci jucer mi je doso ruter od iskona onaj crni za vdsl2 vezu i dobro onda sam sam ih nazvo da vidim kad ce mi ukljuciti tarifu i rekli su sutra sto je i bilo tako dobio sam poruku da mi ke tarifa stavita na 50/10 mbps i da mog na internet al nije bilo tako..lampica za internet i telefon nisu radili pa sam ih nazvo i rekli da resetiram al opet nista i nista i prije oko 8 sati su rekla da ce nazvat tehnicku sluzbu i odtad nist se ne dogada nit me zovu niti nist al to sto nemam internet....
Znaci jucer mi je doso ruter od iskona onaj crni za vdsl2 vezu i dobro onda sam sam ih nazvo da vidim kad ce mi ukljuciti tarifu i rekli su sutra sto je i bilo tako dobio sam poruku da mi ke tarifa stavita na 50/10 mbps i da mog na internet al nije bilo tako..lampica za internet i telefon nisu radili pa sam ih nazvo i rekli da resetiram al opet nista i nista i prije oko 8 sati su rekla da ce nazvat tehnicku sluzbu i odtad nist se ne dogada nit me zovu niti nist al to sto nemam internet....
Dsl lampica ne gori? Druga po redu s lijeve strane. Trebala bi narancasto svjetlit za vdsl i zeleno za adsl. Ako ne svjetli uopce, znaci da su u centrali zeznuli, ili nisu prespojili ili prespojili u prazno :D
Jučer sam zvao Iskon u vezi korištenja drugog routera umjesto ovoga kojeg su mi oni dali. Već zadnjih 7-8 godina od njih imam Speedtouch ST780, i sad san mislia kupit nesto malo kvalitetnije tipa TP-LINK WR842ND i dignit DD-WRT na njega. Oni su mi rekli da mi mogu prebaciti ovog speedtoucha u bridge mode, tako da služi samo kao modem, pa da na njega onda mogu spojit svoj novi router. S obzirom da uz internet u paketu imam i telefon (spojen je na phone utor na speedtouchu) i IskonTV koji je spojen isto na speedtoucha na lan port, zanima me hoću li moći spojiti IskonTV na novi router, i hoće li mi telefon moći nastaviti raditi dok je spojen na Speedtoucha koji će biti prebačen u bridge mode.
Imao sam tako složeno par godina, baš sa Speedtouch ST780, IskonTV i telefon idu u Speedtoucha, sve ostalo (što hoće na net) u taj novi router.
Lijep pozdrav. Imam par pitanja vezano za iskon opcije pošto mi je istekao ugovor s t-comom, pa razmišljam o prelasku na iskon trio paket. Recite mi vaša iskustva sa VDSL-om. Pošto vidim da sam u zoni koja podržava, zanima me kakve trenutne routere daju, da li bi bilo probelma sa wi-fijem pošto živim u kući na kat sa više korisnika i mobitel i tablet i laptop. I ono najvažnije, upload pošto dosta skidam pa da održim pozitivan ratio znam ostaviti komp uključen ciijelu noć zbog "seeda"...Da napomenem sa t-com uglavnom nisma imao skoror nikakvih problerma otkad sam dobio Thomsonov router. i brzina je 10mbs i veza zna puknut max. jednom u mjsec dana nakratko. Puno hvala
Daj statse pokazi, jer ovako na daljinu tesko je nesto izgatati. U pravilu se sve svodi na stanje parice. Ko ima dobru, radi mu dobro.
Zanima me kakva je situacija kod Zyxel routera s wi-fijem pošpto u kući imam barem 5-6 korisnika(što smart phone, što tablet, što laptop) Zahvaljujem.
Daj se ulogiraj kao admin, ovo je samo brzina i promet. Treba cijeli ispis s atenuacijama, snagom i tim parametrima ko sto ruteri inace pokazuju...
evo nakon par dana peripetija oko uvođenja nove usluge, omogucavanja da telefon i internet rade istodobno - da imao problem s tim,
slikica rutera i njegovih onih pi*darija
i slikica sa speed testa - to je maksimum sto mogu imat kazu
ps- ja sam onaj sto ne zna jel od centrale 1300m ili 800m
Pošlaji xdsl stats sliku iz routera da vidimo potencijal parice.
Dobio sam 20/5 jer smo krenuli sa 30/5, ali utvrdili da je max brzina 22Mbit/s.
Sada je max download 20Mbit/s, ali upload nikad nije veći od 1,3Mbit/s!?
Da li to oni iz centrale mogu "poštelati", ili sam ograničen zbog parice?
Veza je dosta nestabilna - navečer puca po 2-3 puta. Spojeno nas zna biti po 3-4 uređaja (komp, mob, mob2, router susjeda u "bridge"modu)...
Na speedtestu kad je TV upaljen pokazuje download oko 18Mbit/s... Zar TV "uzima samo" 2 Mb/s? - često trza i nije stabilan.
Zaključak: MaxTV je (bio) zakon na istoj parici (ok, bila je 4/1 brzina)...
Drugo pitanje je: susjed se spaja preko "bridgea" s drugim routerom na moj Zyxel. Ima li načina da mu ograničim bandwith sa Zyxela?
Hvala!
evo nakon par dana peripetija oko uvođenja nove usluge, omogucavanja da telefon i internet rade istodobno - da imao problem s tim,
slikica rutera i njegovih onih pi*darija
i slikica sa speed testa - to je maksimum sto mogu imat kazu
ps- ja sam onaj sto ne zna jel od centrale 1300m ili 800m
Pa naravno da je onako kako je i pocetno router prikazao. Mislim, nisi bedak da znas citat sto pise u rotueru. Vidis da ti je "attainable" 46mbita u downloadu i 7.9 u uploadu. Sto naravno sve stima i odgovara pocetnim predvidjanjima. Neznam samo sta ce spaljeni imat na ovo rec, vjerojatno ce se pravit da nije ni vidio posto jos nije naveo sto to tocno od ona 4 podatka ja krivo iscitavam, valjda ga svizci zabavljaju.
Sto se tebe tice, tebe tamo netko dobro za**ebaje jer ti je trenutno pusteno 20/2, a maximala tije 46/7.9. Tako da nikako ovo nije tvoj maximum. Sad ostaje samo pitanje ZASTO oni tebi ne zele dat vecu brzinu, jer po svemu prikazanom, ti mozes furat puno vise od 20/2. Ako hoces vecu brzinu, zovi i trazi povecanje i nedaj da te obmane.
Btw, nisi 1300m od centrale.
Sada je max download 20Mbit/s, ali upload nikad nije veći od 1,3Mbit/s!?
Da li to oni iz centrale mogu "poštelati", ili sam ograničen zbog parice?
Drugo pitanje je: susjed se spaja preko "bridgea" s drugim routerom na moj Zyxel. Ima li načina da mu ograničim bandwith sa Zyxela?Hvala!
Ti imas sto imas. Poboljsanje mozes dobit na 2 nacina. Ili da ti se popravi infrastruktura, ili da ti netko postela malo vezu ako hoces vise uploada (ovo zaboravi jer je to kvantna fizika objasnit tehnicaru, kamo li studnetu na podrsci preko telefona). Znaci ukratko, ostaje ti to sto imas s postojecim profilima koje tehnicar moze stavit i mjenjat pa gledat dal ce ti s kojim bolje radit. Trenutno ti je pusteno max po parici i s tim moras zivjet. Veza puca jer ti je ocito parica u banani i nemoze radit s 6db margine. Da bi prestala pucat, margina se mora povecat , sto ce ti jos dodatno smanjit brzinu, tako da je na tebi da odlucis dal mozes zivit s tim pucanjem il imat manju brzinu al da prestane pucat. Tv ti uzima oko 4.5 jer ti je pusteno 22.6, a speedtest mjeri 18. Za pucanje je, ako je router ispravan, totalno nebitno dal je spojeno 1 ili 15 uredjaja na njega (ili ako vec nema neko ogranicenje u sebi sto se tice broja uredjaja s kojima simultano moze komunicirat). Pucanje linka se desava laicki kad ima previse smetnji na liniji od routera do centrale koji se nemogu ispravit u onih 6db margine pa se previse podatak gubi. Maxtv je bio zakon jer si puno manje brzine imao. Da ti oni spuste download na 10, ostatak an marginu i tv, i tu bi sve stimalo, al onda ti nemogu prodat 20/2 internet... Tebi je tako postelano vjerojatno jer si sad na nekakvoj zakonskoj granici koju oni moraju ispostovat. Drugo pitanje ti nisam skroz razumio, ako je netko drugi razumio nek napise, neznam kak se susjed spaja preko bridgea ako se vi spajate na vas router. Tko tu vrsi koje funkcije u routerima?
Ti imas sto imas. Poboljsanje mozes dobit na 2 nacina. Ili da ti se popravi infrastruktura, ili da ti netko postela malo vezu ako hoces vise uploada (ovo zaboravi jer je to kvantna fizika objasnit tehnicaru, kamo li studnetu na podrsci preko telefona). Znaci ukratko, ostaje ti to sto imas s postojecim profilima koje tehnicar moze stavit i mjenjat pa gledat dal ce ti s kojim bolje radit. Trenutno ti je pusteno max po parici i s tim moras zivjet. Veza puca jer ti je ocito parica u banani i nemoze radit s 6db margine. Da bi prestala pucat, margina se mora povecat , sto ce ti jos dodatno smanjit brzinu, tako da je na tebi da odlucis dal mozes zivit s tim pucanjem.....
Umjesto da mu das pravi savjet ti pametujes o kvantnoj fizici i glupim tehnicarima... ne studentima nego ispada da na odjelu tehnike rade ljudi onak dodju na posao kao da idu na pecanje.
Ako znas sta trazis onda ce ti se i rjesiti a ako neznas ni sam sta oces onda je to malo teze....
Dakle @LucasZG konkretno sta trebas uciniti ne sa studentima nego drzi se uputa strogo.
Zovi iskon i trazi da te prebace na odjel tehnike ili da te zovne tehnicar iskljucivo ako isti odmah nije raspoloziv i ovako mu objasni.
Sada imam target margin 6.0 dB i 998-M2x-B annex 8b postavljen profil za 20/5 Mbps.
Molim vas da mi stavite target margin 7.0 dB i 998-M2x-M annex 8b profil za 20/5 Mbps.
Sam VMG5313-B30A u ocitanjima nezna niti prikazuje razliku izmedju 998-M2x-B i 998-M2x-M annexa.
Upload bi se trebao dici na oko 2.000 Mbps ako ne i nesto vise jer 998-M2x-M koristi veci spektar.
Download mozda neku zericu ali target marginom 7.0 dB ce isti vjerojatno nazad na staro stanje no stabilnija veza svakako...
Evo mala skolica za tebe @sandokan
Spektar:
Medley Phase (Final) Band Plan______998-M2x-B
US: (28,60) (871,1205)
Medley Phase (Final) Band Plan______998-M2x-M
US: (7,60) (871,1205)
I pitanje za domacu zadacu:
Kako se zove to u zagradama, sta predstavlja i koliko to "nesto" moze bit-a ponjeti svaki ?
ovaj crni zxyel ima katastrofa wifi range, ili je problem u meni?
Jest da nema vanjske antene već unutarnje ali mi pokriva cili stan na 60% snage ( možda i sa manje nisam probao).
Domet ovisi o nivou smetnji u okolini tebe i okolini tog rutera.
Jel kome cudno da ova tri posta, s vdsl statistika imaju snr margine preko 7, atteinable upload preko 5, a pusten samo 4 i speedtest od toga pokazuje samo 2? :D
PRicam o owxy, roach i geek_boy korisnicima gore...
Vjerojatno svi tri imaju TV u paketu jer imaju 3mbit vise down pusteno nego bi trebali. Ali kako i cemu ovaj 4 uploada umjesto 5??
Netko u iskonu u tehnici dobil otkaz il je nocna smjena krivu kucicu naciljala misem?
nemam tv samo net i telefon, a upload nije smanjen jer imam paket 20/2 prije sam naveo 20/5 ali to je moja greška, tek kad bi isao na sljedeci paket onda bi imao 5up-a. 30/5 ali za taj paket mi kazu da nije moguc a sad zasto niko mi ne govori, dok tu po forumu sa statsa na ruteru kazu da bi moglo.
pih, kod mene u susjednoj sobi, iza dvojih vrata, udaljenost recimo trineastak metara od zxyela, jedva jedna crtica signala, sporo za popi...t. prije zxyela je tu bio ap stari d-link sa jednom vanjskom antenom, signala ko' u priči gdje god bio u stanu. Da ne govorim o wrt54g s dvije vanjske antene, imao sam signala dole na parkiralištu a stanujem na trećem katu. gledao sam zagušenost s analyzerom i nema ništa posebno na kanalu oko moga, snaga u postavkama je 100%, nešto tu ne valja.
drugo, kad sam tražio vdsl teta na telefon mi rekla da moram vratiti stari modem tamo njima u carićgradsku. ali sve je ostalo na tome, rekla kazala, kako vi ostali koji ste prešli s adsl na vdsl, kaj sa starim routerom? jeste ga vratili? jel vam rečeno da ga treba vratiti?
drugo, kad sam tražio vdsl teta na telefon mi rekla da moram vratiti stari modem tamo njima u carićgradsku. ali sve je ostalo na tome, rekla kazala, kako vi ostali koji ste prešli s adsl na vdsl, kaj sa starim routerom? jeste ga vratili? jel vam rečeno da ga treba vratiti?
Samo ga ti drži kod sebe, vidjet ćeš na idućem računu koliko će te to koštati...
Samo ga ti drži kod sebe, vidjet ćeš na idućem računu koliko će te to koštati...
ma nije problem vratiti ga, problem je što treba otići tamo. prošli puta kada sam im trebao vratiti opremu onda je kurirska služba koja mi je dostavila novu opremu preuzela staru. ovako sad evo ti nova a ti nama donesi staru. neću slati sam da nebi ispalo da nisam poslao
Ja imam identičnu situaciju... Ne pokušavaj ništa, dobro je da i to ikako radi.