Ovako, nalazim se u selu od kojih 4k stanovnika. Nas 15ak prijatelja (od kojih nas 11 živi relativno blizu, unutar 1km dok su ostali mrvicu dalje tj do neka 3km) smo odlučili provjeriti je li moguće da postavimo nekakvu antenu ili što već da se svih 15orica koristimo istim računom. Cijena kupovine opreme nije bitna, imamo i pristup i dopuštenje da ju postavimo na najvišem vrhu u selu koji je također blizu nas a koji se vidi iz bilokojeg mjesta u selu. Ne znam se bolje izraziti, ali me zanima je li to tehnički moguće i da se otprilike opiše postupak?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
treba ti ko prvo dovoljna brzina neta i uplouda.
drugo stavis AP na krov il na tu najvisu tocku. i stavis helix antenu ili jaku omnicu bolje omnicu jer omnica pokriva krug.
dok drugi koji se spajaju na tebe trebaju imat yagice one su usmjerene i jake. i sad ovi koji su dalje trebaju isto stavit jace prijemnike neki jaci AP dok ovi koji su blize mogu s routera hvtat ili stickova
treba ti ko prvo dovoljna brzina neta i uplouda.
drugo stavis AP na krov il na tu najvisu tocku. i stavis helix antenu ili jaku omnicu bolje omnicu jer omnica pokriva krug.
dok drugi koji se spajaju na tebe trebaju imat yagice one su usmjerene i jake. i sad ovi koji su dalje trebaju isto stavit jace prijemnike neki jaci AP dok ovi koji su blize mogu s routera hvtat ili stickova
Brzina nije problem.
E sad, imam problema sa dešifriranjem svega što si napisao. Što je AP koji stavim na krov? Helix antena ili jaka omnica? Omnicu kužim, ali helix antenu? Razlika? Što su yagice?
Znaš li okvirnu cijenu svega toga?
Tehnički je sve moguće, ali u praksi ovisi dosta o konfiguraciji terena.
Ukoliko vas 11 unutar 1 km imate optičku vidljivost međusobno (znači, da svako sa svog krova vidi barem 3 krova preostale desetorice (po mogućnosti bliže krovove) i da postoji barem jedan, poželjno dva pravca između bilo koje dvije grupe ljudi (znači, ne da se 5 ljudi spoji u jednoj grupi, a 6 u drugoj bez međuspoja te dvije grupe) onda bi najbolje rješenje bilo zvijezdasta infrastuktura - znači, svako je spojen s više bežičnih linkova s barem troje.
Ukoliko postoje dvije grupe koje nije moguće međusobno spojiti, tada se one mogu spojiti preko dodatne točke na vrhu. Također, ova četvorica udaljenijih se taođer spajaju na tu točku, osim ako netko od njih ima kvalitetnu optičku vidljivost s krajnjim članom jedanaestorice najbližem sebi.
Ukoliko je selo brdovito, onda je preko jedne točke najizglednija opcija, ali to onda komplicira priču pri izboru antena - kako sa razumnim brojem antena pokriti čitavo područje i osigurati da najudaljeniji imaju signal.
O nekim detaljima tipa oprema, antene i sl. nije uopće moguće pričati bez dodatnih informacija o terenu, rasporedu i sl.
Još par napomena - na tu udaljenost ćete teško uspostaviti link unutar dopuštene snage emitiranja. Ako pređete dopuštenu snagu, najvjerojatnije vas neće nitko gnjaviti, ali ako nekomu budete radili smjetnje (pogotovo pravnoj osobi) možete biti sigurni da će vas prijaviti i možete gadno nastradati.
Uz to, pitanje je kakvu brzinu uopće možete postići s takvom mrežom.
I na kraju, pretpostavljam da je najviši vrh u selu zvonik. To dodatno ograničava odabir opreme jer ne možete baš na zvonik staviti 2-3 satelitska tanjura.
Nije u pitanju zvonik nego toranj vatrogasnog doma koji je kojih par metara čak viši od zvonika mislim.
Puno ti hvala na opširnoj pomoći i objašnjenju!
zaboravi sta sam govorio za helix
po meni bi omnica dobro odradial posao ali jaka stabilna omnica.
Omnica emitira kuglu znaci racunas da se signal emitira ko kugla u svim pravcima.
AP je acesspoint znaci on moze pokupit signal i slat ga itd. u google malo upisi AP pa ces vise saznat
zaboravi sta sam govorio za helix
po meni bi omnica dobro odradial posao ali jaka stabilna omnica.
Omnica emitira kuglu znaci racunas da se signal emitira ko kugla u svim pravcima.
AP je acesspoint znaci on moze pokupit signal i slat ga itd. u google malo upisi AP pa ces vise saznat
Omnica bi možda dobro odradila posao, ali što je omnica usmjerenija to joj visinska razlika više uzrokuje pad signala. Također, ako su svi korisnici unutar 180° ili su raspoređeni u dvije uže, a dulje zone, nema smisla pokrivati čitavo područje, već se može pokriti sve korisnike s jednom ili dvije panel antene.
Nerijetko je jedino prihvatljivo rješenje okolne korisnike staviti na dvije panelke ili jednu omnicu, a za udaljenije korisnike postaviti usmjerenu antenu za svakog korisnika. To je s jednim AP-om malo teže izvesti, ali neki stari celeron s linuxom na sd kartici i par WiFi kartica odradi posao bez problema.
Najbolje rješenje je uzeti minimum od opreme:
- panelku i 2 jagice ili omnicu i 2 jagice, ovisno o raspodjeli korisnika
- 2 AP-a (udaljeni korisnici bi trebali koristiti AP-ove u klijentskom načinu rada ili imati neko staro računalo što bliže anteni)
- Kompas
- Kartu
- Laser x2 (nije nužno, ali bi olakšali ciljanje)
I nakon toga izvršiti mjerenja na terenu.
Ovako, nalazim se u selu od kojih 4k stanovnika. Nas 15ak prijatelja (od kojih nas 11 živi relativno blizu, unutar 1km dok su ostali mrvicu dalje tj do neka 3km) smo odlučili provjeriti je li moguće da postavimo nekakvu antenu ili što već da se svih 15orica koristimo istim računom. Cijena kupovine opreme nije bitna, imamo i pristup i dopuštenje da ju postavimo na najvišem vrhu u selu koji je također blizu nas a koji se vidi iz bilokojeg mjesta u selu. Ne znam se bolje izraziti, ali me zanima je li to tehnički moguće i da se otprilike opiše postupak?
Ako cijena nije bitna preporučam ti sljedeće:
Za AP (access point - tamo gdje će se svi spajati) imaš dvije solucije:
Solucija #1
--------------
- Ubiquiti Rocket M5 - 3 komada ($89 USD svaki)
- Ubiquiti AirMax AM-5G19-120 19db sektor antena - 3 komada ($149 svaka)
- neki ruter pogonjen DDWRT-om ili sličnim firmwareom spojen na izlaz na net (WAN port) - on će vam na jednostavan način omogućiti QualityOfService (QoS) - u prijevodu da se ne uspori internet na brzinu modema kad netko počne vući pola interneta
Solucija #2
--------------
- Ubiquiti Rocket M5 - 1 kom
- Ubiquiti AirMax AMO-5G13 13db omni (360 stupnjeva) antena - $165
- neki ddwrt ruter za QoS i WAN .....
---- Ne preporučam omni antene, ali ovisno od konfiguracije terena u vašem slučaju moglo bi raditi. ----
Za klijentsku opremu (znači vas 15ak prijatelja):
- Ubiquiti NanoBridgeM5-22 - $95/kom - sve što korisniku treba da bi se spojio na AP, izuzev LAN kabla
Ako se odlučiš za gore navedenu opremu imaš nekoliko prednosti:
- 5GHz spektar je "čist", nema toliko smetnji od radara, mikrovalnih pećnica, thomson i siemens rutera
- U tipičnim uvjetima brzine koje možete očekivati će biti vrlo blizu 100mbit Etherneta (ako je sve ispravno postavljeno)
- Ubiquiti se pokazao kao "set & forget" oprema i fighter smetnji. Jednom kad je postavite i iskonfigurirate kako treba neće je biti potrebno održavati dulje vrijeme.
Naravno ima i nedostataka:
- Zaboravi na stabilan signal ako neki klijent treba gađat AP kroz šumu
- i to su svi nedostaci 5GHz kojih se mogu sjetiti u 2:34 ujutro :)
Napomena: ne prodajem Ubiquiti opremu niti sam ikako povezan s dobavljačima Ubiquitia u RH.
i jos jedna napomena nemoj kupovat kopije antena i AP nikako
Ako cijena nije bitna preporučam ti sljedeće:
Za AP (access point - tamo gdje će se svi spajati) imaš dvije solucije:
Solucija #1
--------------
- Ubiquiti Rocket M5 - 3 komada ($89 USD svaki)
- Ubiquiti AirMax AM-5G19-120 19db sektor antena - 3 komada ($149 svaka)
- neki ruter pogonjen DDWRT-om ili sličnim firmwareom spojen na izlaz na net (WAN port) - on će vam na jednostavan način omogućiti QualityOfService (QoS) - u prijevodu da se ne uspori internet na brzinu modema kad netko počne vući pola interneta
Solucija #2
--------------
- Ubiquiti Rocket M5 - 1 kom
- Ubiquiti AirMax AMO-5G13 13db omni (360 stupnjeva) antena - $165
- neki ddwrt ruter za QoS i WAN .....
---- Ne preporučam omni antene, ali ovisno od konfiguracije terena u vašem slučaju moglo bi raditi. ----
Za klijentsku opremu (znači vas 15ak prijatelja):
- Ubiquiti NanoBridgeM5-22 - $95/kom - sve što korisniku treba da bi se spojio na AP, izuzev LAN kabla
Ako se odlučiš za gore navedenu opremu imaš nekoliko prednosti:
- 5GHz spektar je "čist", nema toliko smetnji od radara, mikrovalnih pećnica, thomson i siemens rutera
- U tipičnim uvjetima brzine koje možete očekivati će biti vrlo blizu 100mbit Etherneta (ako je sve ispravno postavljeno)
- Ubiquiti se pokazao kao "set & forget" oprema i fighter smetnji. Jednom kad je postavite i iskonfigurirate kako treba neće je biti potrebno održavati dulje vrijeme.
Naravno ima i nedostataka:
- Zaboravi na stabilan signal ako neki klijent treba gađat AP kroz šumu
- i to su svi nedostaci 5GHz kojih se mogu sjetiti u 2:34 ujutro :)
Napomena: ne prodajem Ubiquiti opremu niti sam ikako povezan s dobavljačima Ubiquitia u RH.
potpisujem, još da nadodam imaš na webu "kalkulator" linka za ubiquiti http://www.ubnt.com/airlink/