H1 telekom
- poruka: 1.508
- |
- čitano: 481.825
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Di da nadjem te parametre rutera kako je chutac stavio svoje, ja to ne nalazim na kompu niti na t-com accountu. Da skinem neki i koji program da to provjeri???
Kako to mislis u ruteru?? Kao sto rekoh noob sam i pojma nemam o cem pricate, a ruter znam sto je, ona kutija ne... Moze malo detaljniji opis molim te.
EDIT: kolega pojasnio, no sad imam problema sa lozinkom..
Sad ću biti noob.
Što je kolokacija?
Ako ja imam VDSL, to znači da nemam veze sa HT-om?
EDIT:
I ako može, što utječe na ove podatke?
Tj. je li do moje linije ili do čeg
Kolokacija ti je pojam koji ti označava "rentanje" prostora u server sali (ili centrali) drugima. H1 i ostali manji ISPovi nemaju svoje centrale nego ih trpaju u zgrade sa T-comovima (mada se nađe tu i tamo koja samostalna). Ugl, što se tiče ove teme - kolokacija == centrala.
Itekako ima veze sa HTom jer preko njihovih žica imaš vezu. Stvar je u tome što si spojen na H1 kolokaciju sa njihovim ZTE miniDSLAmovima.
Na parametre linije ti utječe DSLAM (kvaliteta i snaga), udaljenost do centrale, kvaliteta kablova (od centrale do tebe), kvaliteta kućnih instalacija (kablovi, utičnice) i kvaliteta modema tj., routera (kojeg svi zovemo router, modem iako se zove IAD - integrated access device jer je on i ADSL modem i router i switch, firewall, ATA, NAT i još puno lipi stvari).
Što se tvoje linije tiče, uživaj. Velik profil (35/11 mbit), dobra propusnost (20/2), prolazne margine (8/8 db) i malkoc povećana gušenja (30/36db). Ovako napamet, negdje si oko 1.2km od centrale ili je parica malo lošija. Ako DSL sync (veza) ne puca, sve 5.
Kako to mislis u ruteru?? Kao sto rekoh noob sam i pojma nemam o cem pricate, a ruter znam sto je, ona kutija ne... Moze malo detaljniji opis molim te.
EDIT: kolega pojasnio, no sad imam problema sa lozinkom..
Poslao sam ti na PM ali napisat ću i ovdje - po defaultu, trebala bi biti user.
Kolokacija ti je pojam koji ti označava "rentanje" prostora u server sali (ili centrali) drugima. H1 i ostali manji ISPovi nemaju svoje centrale nego ih trpaju u zgrade sa T-comovima (mada se nađe tu i tamo koja samostalna). Ugl, što se tiče ove teme - kolokacija == centrala.
Itekako ima veze sa HTom jer preko njihovih žica imaš vezu. Stvar je u tome što si spojen na H1 kolokaciju sa njihovim ZTE miniDSLAmovima.
Na parametre linije ti utječe DSLAM (kvaliteta i snaga), udaljenost do centrale, kvaliteta kablova (od centrale do tebe), kvaliteta kućnih instalacija (kablovi, utičnice) i kvaliteta modema tj., routera (kojeg svi zovemo router, modem iako se zove IAD - integrated access device jer je on i ADSL modem i router i switch, firewall, ATA, NAT i još puno lipi stvari).
Što se tvoje linije tiče, uživaj. Velik profil (35/11 mbit), dobra propusnost (20/2), prolazne margine (8/8 db) i malkoc povećana gušenja (30/36db). Ovako napamet, negdje si oko 1.2km od centrale ili je parica malo lošija. Ako DSL sync (veza) ne puca, sve 5.
Ok, hvala na odgovoru.
Imam trenutno 20Mbit brzinu, a gledam da prijeđem na 30 zbog TV-a i dosta uređaja koji "kradu" brzinu.
Znači jedina prepreka je to gušenje?
Budući da sam u zgradi, što da provjeravam?
Imam puno kabela od utičnice do routera(13m), a ostali kabeli su valjda stari kao zgrada(30-ak godina).
Kako da provjerim kablove u zgradi/stanu?
Stalno dobijem Unspecified error.
Probat ću ga resetirati na tvorničke,pa onda updaetati.
Naravno prvo ide backup
I dalje nisam skuzio password, jednostavno bas nista ne ide niti serijski broj sa naljepnice od ispod rutera, tako da ak ce bit bitno cu i ja resetirat na tvornicke postavke pa mozda upali neki od probanih 100 passworda, iako se bojim da nesto ne zeznem sa tim resetiranjem posto nisam iskusan u tome.
Nevezano za to, kad je kolega spomenuo uredjaje koji kradu net, TV preko satelita bi trebao manje krasti internet od TVa preko modema ili se varam?
Cisto za svaki slucaj pitam. Moji su tolko zapeli za T-com i MaxTV da je to strasno, a ja se zauzeo za VDSL.. Sreca da sam nakon burne rasprave primjetio da postoji MaxTV putem satelita koji dodje 2x jeftinijie nego kada se uzima MaxTV zasebno preko interneta koji nije T-comov. Kako got okrenem sa H1 telekomom uzeo ili ne TV, uzeo ili ne sve skupa uvijek dodje jeftinije nego da uzmemo sve skupa iz T-coma. Sutra, tj. danas se nadam zavrsetku drame..
Sto se tice tog resetiranja, ako ti nije bed napisi u par koraka kako to ucinit da ne zeznem. Alen22 mi je rekao da to rjesim sa cackalicom ili necim tankim, al nemam pojma kako i gdje. Od ispod vidim samo nekakvu malu rupicu, al nikakav kliker ili sitni gumbic unutar nje.
Ako imaš Siemensa SX736, gumb za reset ti je sa donje strane, moraš ga čačkalicom ili iglom pritisnuti. Piše i Reset uz njega...
Znaci ja nisam skontao da je password doslovno user, ja sam mislio da mislis na to kako mi inace ide user pa da to ukucam, ajme majko mila. Evo ide uskoro screenshot konacno.
Prema parametrima koje si mi poslao, mogao bi imati 10mbit download i 0,5mbit upload + TV bez problema.
A oni ne koriste vlastitu infrastrukturu nego sve ide preko Tcom, tako da ti kvaliteta linije ostaje ista...
Da ne pisemo vise preko PM, evo za ostale sto sam zaboravio editat u proslom postu:
http://postimg.org/image/ta4eygq2l/
Znaci ti velis 10Mbits, robimarko veli 20Mbits i spominje ADSL2+, a ja sam trenutno na ADSL, znaci novi ruter bi trebao onda biti koji od ta 2????? Pretpostavljam da cu dobit istog uzeo Iskon ili T-com ili H1 telekom, koji je sad i najmanje izgledan radi spomenute blesavosti moje familije sto im se ne svidja snimanje na hard disk i tak to. Al eto, da ne premjestavam sad u 10 tema jednu te istu raspravu..
Objasnio covjek iz tehnicke sluzbe iskona razliku izmedju adsl i adsl2+ tako da mi to vise nije upitno, a nist sad mi ostaje malo nagovaranja i kombiniranje ponuda, mozda i nazovem jos jedanput H1 da ih pitam kako su oni mislisli VDSL. Prvi put kad sam ih zvao sam ih bas pito jel imaju svoju infrastrukturu, rekli su da da, sad neznam jesu to mislili na dio oko mene, ili opcenito.
Da, 20 sa u kombinaciji sa TVom (12 mbit net + 8mbit za TV). Ne možeš ti po toj parici progurati 20 down + TV 8mbit... Nema šanse.
ADSL i ADSL2 ti je skoro isto a to što H1 nudi VDSL ti znači da imaju svoju centralu u blizini. Žice od centrale do tebe su T-comove, nisu od H1 sigurno...
Hvala jos jednom na pojasnjenju. Sad mi je zenska rekla i taj zadnji info koji me zanimao, znaci centrala od H1 je izgleda blize nego od T-coma, a zice su od T-coma, odnosno ostaju na kojeg got teleoperatera se prebacio.
EDIT: Zapravo, ostalo je jedno pitanje na koje mi nisu dali odgovor. Kolko ja sati mogu snimat preko H1 na prijenosnom hardu koji ima 500GB ili 1TB????
Koga si zva da ti rece da ti je centrala od h1 bliza od t coma
Nisu rekli da je bliza, nego su rekli da nije t-comova centrala i da bi imali sve moguce opcije njihove za internet, znaci u najmanju ruku 20MBits, a da nebi vukli nikakve zice od h1 telekoma iz cega sam zakljucio da onda ta centrala sigurno mora bit bliza da bi brzine porasle sa trenutnih max. 10Mbits na 20 i vece. U prilog tome, dobro se sjecam da su na kraju moje ulice mislim lanjsko proljece ili ljeto nesto kopali, a ja sam u medjuvremenu zaboravio ciji je to telekom bio. Sjecam se i da smo prosle god dobivali letke od H1, Iskona i mozda jos nekog, mozda Optime, no njih necu zvat.
Final pitanje, ovo sa hard diskom, kolko snimljenih filmova, najtocnije sati bi stalo u 500GB prijenosni hard, a kolko u 1TB i funkcionira li to skroz normalno, ako samo ustekam kupljen hard u H1 TV kutiju ili ruter, di vec se treba ustekat.
Ne mora biti bliže.. Tebe se za VDSL može preseliti na istu paricu (iste duljine, jel) samo kvalitetniju koja može podnesti veće brzine. Gore sam naveo da su u pravilu H1 centrale u T-comovim centralama ili jako blizu (30ak metara max).
Što se tiče hard diska i potrošnje prostora, stvarno nemam pojma. HDD se spaja na IPTV a ne na modem. Valjda će netko napisati koliko 1h materijala zauzima ali je moja pretpostavka da oko 300tinjak MB jer snima u rezoluciji kanala i vjerojatno sa H.264 codecom (jer njihov IPTV vrti neki distru linuxa, sumnjam da su se za*ebavali sa nekim drugim closed formatima). Meni je u tim uvjetima TV kartica trošila oko tih 300 MB po satu...
Znaci masivno vise bi trebalo biti moguce snimati i ostaviti snimljeno nego da se uzme snimalica od 10/16/30h preko drugog telekoma.
Ovo za paricu, ne kuzim kako bi ona mogla odjednom postat kvalitetnija ako iskljucimo faktor udaljenosti.
Jednostavno te prebace na kvalitetniju
Hvala na informacijama, mislim da cak ni nemam vise sto za pitat :) Ah, vidjet cu. Izgleda da su mene u familiji pogresno informirali, znaci 20.1. istjece ugovor, a ja cu probat cim prije ozbiljno porazgovarat jer jucer je bio show, ako nista, zelim pobjec na Iskon koji eto sad nudi akciju da mozes bit 3 mjeseca pa ak ti se ne svidi besplatno prekines sve usluge. Kako got okrenes, sve je jeftinije od T-coma.
sa H1 dobivas fritz ruter sto je super stvar + imas vdsl i sve to sa h1 tv-om za 200 kn, t-com tu nema sto traziti pored njih pogotovo zato sto im je centrala 3 km od tebe

TV + Tel + TurboNET 20 kosta 270kn, a ne 200kn, neznam otkud ti to? Trenutni racun od T-coma sa extra paketom (kod H1 je to prosireni, tak nest ajmo rec) i snimalicom i sa brzinom 4Mbits placamo 400kn, tj. malo vise kad se zove simo tamo. Osim te netipicne snimalice od H1, druga sitnica je sto u osnovnom paketu nema NatGeoWild (stari obozava zivotinje..) dok to ima kod Iskona i T-coma, a T-com jos ima ArenaSport, sto je manje vazno od zivotinja. Treca sitnica sto sam tek sad primjetio da u HBO paketu kod H1 nema HBO on demand, znaci ona HBO besplatna videoteka, sto ostali nude. Kao sto rekoh, meni su to sve sitnice, jedino mi zao prec preko NatGeoWild, a mislim da AnimalPlanet nebi mogo popunit rupu, a pak uzimat prosireni paket radi jednog programa nema nekog smisla. Naravno najveci problem je odgovorit starije ljude od necega na sto su navikli.
Mozes si sam birat 4 programa iz prosirenog paketa, a istina da 270 kn je moja greska

Jel može netko tko ima 7360 updateati na 6.20?
Ako idem na automatski update baca error 8, a ako idem na ručni, baca error 0.
H1 kaze da nisu provjerili update pa da zato nemoze
Jel to ovaj fw? Pazi kojeg 7360 imaš, jer ima v1 i v2 verzija (piše dolje na modemu). Backupiraj konfu prije updatea!
Jel to ovaj fw? Pazi kojeg 7360 imaš, jer ima v1 i v2 verzija (piše dolje na modemu). Backupiraj konfu prije updatea!
Ako se ne javi par dana na forum - znat ćemo da je krivo napravio
Ne da se fritz samo tako brickati čak i sa krivim fw/konfom - za crossflash (npr. 7330 <-> 7360) baci upozorenje da ne ide a za promašaj u verziji ništa strašno, samo DSL ne radi (modem normalno boota). Isto tako, kad nalijepiš krivu konfu (annex A/B) sa istog modema, samo DSL krepa a ako probaš stavit konfu za 7390 na 7330, otpili te sa greškom da "konfiguracijska datoteka nije za taj modem". Moćna njemačka spravica...