Pomoć oko specifikacija miša

poruka: 13
|
čitano: 5.039
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Pomoć oko specifikacija i odabira miša

Pozdrav,

evo istražujem specifikacije miševa prije kupovine i nakon hrpe članaka koje sam pročitao zanima me samo nekoliko stvari za koje vjerujem da mi netko na ovom forumu može objasiniti. Unaprijed hvala. 

Zanima me koja je razlika između polling rate-a miša i njegovog FPS (frame per second), te koje su vrijednosti tih dvaju veličina prihvatljive za 'gamerski' miš.

Ispravite me ako je netočno, ali koliko sam shvatio polling rate je broj signala u vremenu koje miš šalje kompjuteru, a FPS je broj "slika" koje senzor obradi u vremenu. Nadalje, znam da je za polling rate optimalna vrijednost oko 1000 Hz što rezultira odazivom od 1ms što je, koliko sam shvatio za gamerski miš OK. Ono što me stvarno muči je potrebna vrijednost FPS-a za normalni gejmerski miš. Naišao sam na dva miša etiketirana kao gejmerski, a jedan ima FPS od 3000, a drugi čak 12000. Koliko je bitna i uočljiva ta razlika zapravo?

Ukoliko smijem u istoj temi, zamolio bih da mi netko preporuči miš sa ebaya za igranje Starcrafta i LoL-a do 10US$. Rezolucija ekrana mi je 1680x1050, pa vjerujem da mi nije potreban miš kojem je (C)DPI veći od ~ 3000. Poželjna je mogućnost promjene DPI-a u što manjim intervalima radi boljeg uštimavanja.

Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Pomoć oko specifikacija i odabira miša
Chofirka kaže...

Ukoliko smijem u istoj temi, zamolio bih da mi netko preporuči miš sa ebaya za igranje Starcrafta i LoL-a do 10US$. Rezolucija ekrana mi je 1680x1050, pa vjerujem da mi nije potreban miš kojem je (C)DPI veći od ~ 3000. Poželjna je mogućnost promjene DPI-a u što manjim intervalima radi boljeg uštimavanja.

Hvala

Bez uvrede, no čitanjem teme pomislio sam "sad će čovjek kupiti nekog pravog miša, gleda specifikacije (za koje kod miševa iskreno nisam nikad ni čuo (no nije baš da sam ih proučavao), znam da DPI miša određuje preciznost i to je to otprilike.)"

Mislim za 60-70kn ti gledaš specifikacije nekakvog FPSa i odziva miša??? Daj odi u prvi konzum i skini MSI miša s police i plati ga na blagajni 60-70kn ili koliko već je. 

Pravi gamerski miševi koje rade Logitech, Razer i sl. renomirani proizvođači stoje 300-400-500-600kn pa nadalje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.3.2015 23:15 (lllnuclearlll).
13 godina
neaktivan

Smiješno da baš sada pitaš za miš sa eBay-a za ispod $10, ja baš naručio jedan koji ima pozitivan feedback od puno kupaca (1400+ kupaca)

Evo link : LINK

Također sam uz njega uzeo jednu Razer podlogu za miš, pošto je ovo optički a ne laser miš

LINK

Što se tiče FPS-a i toga, nikad čuo o fps u miševima...Možda je na internetu pisalo FPS Mouse pa ti mislio "frames per second", ali su oni mislili miš za igranje FPS igra ("first person shooter")

Ili sam možda u krivu ali uglavnom eli...link..

Također DPI nikad nije problem, mada na ovom mišu možeš birati između 7 DPI-a, to se sve i u windowsima a i u igrama može podešavat sensitivity pa DPI ni ne gledaj :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Za 50tak kn ovo čak dobro i izgleda, pitanje jedino kak radi 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko specifikacija miša
lllnuclearlll kaže...

Za 50tak kn ovo čak dobro i izgleda, pitanje jedino kak radi 

Gospoda na YouTube-u izgledaju vrlo zadovoljni, naime, miš je bio skuplji no cijena mu je pala zbog konkurentnih prodavača koji prodaju slične modele.

Ja bi se rađe zapitao KOLIKO rade umjesto KAKO rade :P

No u to ću se uvjeriti kad stigne paket (šalju u roku od 24 sata nakon uplate)

Evo tu ima videa gdje ljudi pregledavaju miš, nisu svi isti, ali su svi isti eto tako ;)   (govorim o minornim razlikama poput svjetlećeg logo-a na pozadini ili par slova sa strane)

LINK

10 godina
neaktivan

Heheheh možda sam se malo 'zanio' sa cijenom, kriza je šta da kažem ... Gledao sam baš takve miševe poput tog kojeg je PeterFtW naručio,  ali nisam bio zadovoljan jer nisu pisale sve specifikacije poput odaziva i tog famoznog FPS-a miša, za kojeg i sam nisam znao da postoji do danas, ali vjerojatno nije tolko značajan. Uglavnom, taj miš sa ebay-a je prilično velik pomalo nepraktičan, ali odličan za tu cijenu. Osim tog miša, razmišljam i o Gamdiasu Demetru koji je malo skuplji.

EDIT: Ako je još netko u potrazi za takvim miševima neka si pogleda kategorički podešen search na ebayu po kojem sam tražio: LINK 

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.3.2015 2:02 (Chofirka).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Svi ti brojevi o kojima pričaš ti govore samo mali dio priče o mišu. Slično kao sa recimo audio opremom gdje imaš osjetljivost mica, freq. response zvučnika ili kod procesora kad ljudi gledaju samo koliko je GHz itd. to ti uglavnom ne govori skoro ništa. Općenito u tehnici proizvođači vole predstaviti proizvod tako da stave nekakve brojčane vrijednosti u prvi plan u nadi da privuku više ljudi.

13 godina
neaktivan

Ok, pretražio cijeli internet, ne postoji FPS u miševima, to si nešto krivo shvatio.

Pored onog DPI-a koji smo rekli da toliko nije bitan, ostaje samo taj "ms", to jest, koliko brzo reagira miš. No dokle god je miš sa kabelom a ne bežićni, to je mala razlika u "responsu" koju čovjek nemože primjetiti, tako da se i s time ne zamaraj.

Jeli tebi treba miš za uobičajene radnje ili za gaming?

Nemogu ti reći da uzmeš baš TO nešto, nego jednostavno uzmi bilo koji koji ti se izgledom sviđa, i da ti paše ruci.  (jer si rekao da ti je onaj moj miš prevelik, meni nije jer imam veliku ruku :P)

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Kupio sam Gamdias demeter u linksu i zadovoljan sam. Ima solidan izbor vrijednosti DPI-a: 400, 800, 1200, 2000 i 3500 (ja preferiram 2000 DPI) i odličan polling rate (do 1000 Hz). Omogućuje i promjenu boje i intenziteta svjetla svjetla prema aktivnom profilu (dpi, scroll rate, sensitivity i polling rate postavkama). Jedina zamjerka je to što mi se ruka blago znoji nakon dužeg korištenja, dok mi se na prethodnom mišu nije, ali je podnošljivo.

PeterFtW kaže...

Ok, pretražio cijeli internet, ne postoji FPS u miševima, to si nešto krivo shvatio.

Postoji FPS miša, ali google često izbacuje rezultate koji se odnose na miš za FPS igre, a ne specifikaciju, pošto je proizvođači rijetko spominju.

Evo šta kaže Steelseries za senzor svog miša Sensei gdje spominju fps

Featuring a state of the art laser sensor that offers a consistent and reliable performance, the SteelSeries Sensei boasts 10.8 megapixel HD image correlation at up to 12,000 frames per second and the ability to handle tracking movements of up to 150 inches per second.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.3.2015 21:40 (Chofirka).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Fps nema smisla uspoređivati s drugim miševima kada ne rade svi pod jednakim režimima. Odnosno ne rade svi sa tih 10.8 megapixel slikom, neki imaju manju sliku, neki veću. Ako miš ima puno fps-a to ne govori da je miš dobar ili ako ima puno dpi-a također ne govori puno, ako ćeš razmišljatiti logikom "brojke su bitne, što više to bolje" onda je logično da je najbolji miš onaj od 100 000 dpi? Ne. Možer ti imati bezbroj dpi-a ali ti monitor ima samo određeni broj piksela.

Polling rate je bitan, ali recimo razlika između 500Hz i 1000Hz je skoro pa neprimjetna. Opet ponavljam, nemoj se opterečivati brojkama jer nije tako jednostavno usporediti miševe, mišljenja su toliko podjeljenja da puno ljudi preferira optički senzor, manji dpi... 

10 godina
neaktivan
headshot kaže...

Fps nema smisla uspoređivati s drugim miševima kada ne rade svi pod jednakim režimima. Odnosno ne rade svi sa tih 10.8 megapixel slikom, neki imaju manju sliku, neki veću. Ako miš ima puno fps-a to ne govori da je miš dobar ili ako ima puno dpi-a također ne govori puno, ako ćeš razmišljatiti logikom "brojke su bitne, što više to bolje" onda je logično da je najbolji miš onaj od 100 000 dpi? Ne. Možer ti imati bezbroj dpi-a ali ti monitor ima samo određeni broj piksela.

Polling rate je bitan, ali recimo razlika između 500Hz i 1000Hz je skoro pa neprimjetna. Opet ponavljam, nemoj se opterečivati brojkama jer nije tako jednostavno usporediti miševe, mišljenja su toliko podjeljenja da puno ljudi preferira optički senzor, manji dpi... 

Shvatio sam da ja jednostavno nemam para da si dozvolim tražiti toliko zahtjevne i detaljne specifikacije, koje samo najskuplji miševi imaju izmjereno. Neznam baš da je taj fps miša nebitan, ali za nas obične smrtnike hahah, moglo bi se reći da je nevažan. Inače ako nekoga zanima, koliko sam shvatio iz proučavanja raznih miševa, rekao bih da je prosječan fps oko 3000.

17 godina
neaktivan

Ako te zanima malo oširnije o miševima pogledaj ovo. Link

10 godina
neaktivan
headshot kaže...

Ako te zanima malo oširnije o miševima pogledaj ovo. Link

Načitao sam se već sličnih guideova i članaka toliko da bih mogao napisati i svoj, ali svejedno hvala, pogledat ću i ovaj kada nađem vremena svakako - uvijek mogu saznati neki novi detalj.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice