Odabir laserskog pisača u boji

poruka: 17
|
čitano: 22.429
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Odabir laserskog pisača u boji

Upozoravam da je post malo duži {#}, pa čitajte ako ste zainteresirani/ imate vremena.

 

U posljednje vrijeme u osnovnoj školi u kojoj radim razmatramo nabavku laserskog pisača u boji. Radi se o centru za djecu s posebnim potrebama s četrdesetak zaposlenih. Do sada smo koristili kopirku i više tintnih pisača koji uglavnom odgovaraju našim potrebama, no problem postaje ispis u boji koji je svakodnevno potreban našim učiteljima, posebno zbog prirode rada s djecom u našoj ustanovi.

 

Nekoliko tintnih pisača instalirano je po uredima, dok su najfrekventnija mjesta, uz crno bijelu kopirku u zbornici, dva pisača instalirana u knjižnici i informatici. Kako na oba spomenuta pisača glave pokazuju znakove istrošenosti, ionako bi ih u skoroj budućnosti trebalo mijenjati. Glavna stavka ipak je neekonomičnost tintnih pisača, pramda mjesečno potrošimo nemala sredstva na potrošni materijal, tj. boju.

 

Moja ideja, kao ovdašnjeg informatičara, je nabavka jeftinog laserskog pisača u boji na kojeg bi onda išla većina ispisa. Uz to, razmišljam i o uvođenju reda u ispis određivanjem jasnih pravila što i kako s ispisom. Neki okvirni plan bio bi da se jedan tintni Canon namijeni isključivo ispisu fotografija na fotopapiru, čemu laser nije dorastao i što je kad nas relativno rijetka praksa, financijski zanemariva. Crno bijeli ispis teksta išao bi isključivo na kopirku, dok bi sva grafika i jednokratne fotografije na običnom papiru išle na laserski pisač u boji. Uz to, za korištenje lasera u boji svatko bi dobio svoju lozinku, da se točno vidi količina papira koju pojedini zaposlenik ispisuje te bi se onda u budućnosti po potrebi i u praksi viđenom mogle odrediti i određene kvote ispisa po korisniku (vjerujem da postoje pomoćni programi za ovu ideju).

 

Sve ovo objašnjavam da na neki način opravdam ulaganje u kolor laser, jer smatram da će isti odgovarati našim potrebama i smanjiti nam troškove eksploatacije, uz uvjet da se pravila ispisa točno odrede. Organizacija je pola posla, a u ljudskoj je prirodi ispisivati još više - ako je to sad odjednom jeftinije (laički rečeno). {#}

 

Premda se u svojoj praksi nisam baš susretao s laserima, a pogotovo kolor laserima (a "informatičar", shame on me), molim forumaše koji su s tim iskusniji za pomoć. Jasne su mi stvari iz inkjet svijeta da će pisač doći jeftino, a eksploatacija skuplje, da je laseru povremeno potrebna izmjena bubnja, da su toneri koji dođu zajedno s pisečem do pola napunjeni i da na kraju, a pogotovo kratkoročno i nema neke financijske uštede. No, smatram da je dugoročno, na godinu dana, ušteda tu, pogotovo uz kontrolu ispisa.

 

Zanima me koji konkretni model odabrati. Ne mislimo uzimati skupi poluprofi pisač, već nešto s početka ponude. Mrežni priključak bio bi svakako poželjan, no nije presudan zbog planirane kontrole i centalizacije ispisa. Mjesečni ciklus ispisa ne bi prelazio nekih 2 do 4 tisuće stranica, tako da ni to nije neki problem. Ono što je bitno je pouzdanost pisača, dostupnost servisa i dijelova, te ekonomičnost ispisa/ cijena tonera. Od modela gledao sam sljedeće:

 

Canon Color Laser LPB5050

EPSON Aculaser C1600

HP Colour LaserJet CP1025

HP Colour LaserJet 1025nw (bežična mreža)

HP Colour LaserJet CP1525n (mreža)

Samsung CLP-325

Samsung CLP-310n (mreža)

 

Cijene su ovirno od 1100 do 1600 kn za pisač i dosta različito za tonere (ovisi uglavnom o količini stranica). Naginjem Canonu, ali to je uglavnom subjektivno, premda godinama zadovoljno koristim njihove uređaje, no po grubom izračunu cijena po stranici ispao je najjeftiniji. Interesantan mi je i HP 1025nw prvenstveno zbog svojim mrežnih karakteristika. Je li istina da HP i Canon dijele isti ispisni engine? O Samsungu ne znam puno, osim da su pisači uglavnom povoljni, a ni toneri se ne čine pretjerano skupima, dok je EPSON jeftin za nabavku, a eksploatacija se čini daleko najskupljom. Napominjem da ne generaliziram brandove kao takve, već govorim o gore navedenim modelima.

Što od navedenog odabrati, ili preporuka nekog drugog lasera, a da je u skladu s našim potrebama? Molio bih prvenstveno preporuku od forumaša koji su se susretali ili imaju kolor lasere, ili se barem razumiju u problematiku. Htio bih nam za centar napraviti jedan "pravi izbor". {#}

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2011 11:33 (Leprechaun).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Odabir laserskog pisača u boji

Pogledao sam upravo test Canona LBP5050 u BUG-u iz svibnja 2008., tamo su ga nahvalili, a zgodno je što ima i bubanj te otpadni toner integriran u tonere, koji su oko 400 kn svaki te crni nešto više. Ima li ga tko?

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Odabir laserskog pisača u boji

Ja sam radio svojedobno analizu tintnih pisača HP-ovih officejet pro koji koriste XL tinte i laserskih pisača u boji, i jednostavno Hp-ovi inkjet je puno isplativiji izbor. Gledajući realno u zadnje vrijeme inkjet tehnologija je vrlo uznapredovala, cijena njenih tinti i ostalog potrošnog materijala je ostala ista ili se smanjila. Tako da, kada bih ja birao, definitivno bi išao na officejet pro. Evo i linkovi...

 

http://www.hp.com/products1/inkjetprinter/officejet.html#costperpage

 

ovaj tintni pisač koristi ovaj model crne tinte...

 

http://www.nabava.net/tinte-za-inkjet-pisace__530/hp-tinta-c4906ae-za-hp-officejet-crna-black__967871

 

kao što se vidi, cca. 2200 stranica sa jednim uloškom po cijeni od cca. 190 kn

cijene tinte u boji su isto približne, sa oko 1600-1700 str.

 

niti jedan trenutačno laserski pisač u boji to ne može dostići.

 

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
offline
Re: Odabir laserskog pisača u boji

Vidiš, zanimljivo, nisam uopće razmišljao o (polu)profi inkjetu. Proanalizirat ću i razmisliti u svakom slučaju! Molim kolege forumaše da kažu svoju i o takvim inkjetima. {#}

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
12 godina
neaktivan
offline
Re: Odabir laserskog pisača u boji

Znam da zvučim kao reklama, ali eto HP u ponudi ima od nedavno i vrlo atraktivni multifunkcionalni A3 printer, ako će vam trebati za neke plakate, po prilično povoljnoj cijeni.

 

http://www.zagria.hr/products/2106-c9309a-hp-oj7500a-eaioa3.aspx

16 godina
offline
Re: Odabir laserskog pisača u boji

Duxy007, svaka ti čast i hvala! Pranalizirao sam danas OfficeJet (Pro) liniju i svakako ispada jeftinija za eksploataciju i to značajno. Nabavna cijena je veća, no dugoročno je daleko isplativiji. Stavio sam na papir dva modela, HP OfficeJet K8600 (A3) i Canon LBP5050n (A4 mrežni) i ispada sljedeće:

 

HP Officejet Pro K8600 A3 - 3446.23 kn

 

Tinta HP C9396A crna 88XL (2450 stranica) - 240.00 kn
Tinta HP C9391AE cyan 88XL (1700 stranica) - 170.99 kn
Tinta HP C9392AE magenta 88XL (1980 stranica) - 170.99 kn
Tinta HP C9393AE žuta 88XL (1540 stranica) 195.61 kn

--- ukupno 777.59 kn

 

Canon LBP 5050n A4 - 1689.26 kn

 

Toner Canon CRG-716B crni (2300 stranica) - 448.11 kn
Toner Canon CRG-716C cyan (1500 stranica) - 407.38 kn
Toner Canon CRG-716M magenta (1500 stranica) - 407.38 kn
Toner Canon CRG-716Y žuti (1500 stranica) - 407.38 kn
--- ukupno  1670.25 kn

 

Sve cijene su iz IQ Zagrie. Svjestan sam da je ovaj moj izračun simplificiran i da postoje razlike u načinu mjerenja količine stranica. Jedina financijska prednost lasera je da ovaj Canon ima sve integrirano u toner (bubanj i otpadni spremnik), dok će se na inkjetu povremeno (vjerojatno svake 2 - 3 godine) trebati promijeniti glava (negdje sam naletio na cijenu i nije preskupa). Stvari popud brzine ispisa, buke ili gabarita uređaja za nas nisu toliko bitne, a možemo otpisati trenutačne inkjete i za ispis fotografija na fotopapiru. Jedino je početna cijena više nego dvostruko veća od lasera, no to se povrati već kroz dvije izmijene tinti. Super, svaka čast HP-u ako je sve zaista ovako kako izgleda!

 

Da, BTW, zaključio sam da nam se OfficeJet Pro K8600 bolje isplati od OfficeJeta 7500 zbog drugačije tinte koju koristi. Prvi koristi 88XL tinte koje u koloru daju cirka 1600 stanica, dok drugi koristi 920XL tinte koje daju samo oko 700 stranica. Jedino što gubimo je kopirka, no to se rješi kupovinom nekog povoljnog skenera.

 

Upravo sam vidio da HP daje i trogodišnje jamstvo na poklon uz OfficeJet Pro kroz svojevrsnu akciju (nešto je bilo i u BUG-u mislim). {#}

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2011 15:54 (Leprechaun).
12 godina
neaktivan
offline
Odabir laserskog pisača u boji

Nema problema. HP-ov cilj je ionako bio da tim linijama printera konkurira laserskim pisačima u boji koji su u jednom trenutku bili logičan odabir, ali se dogodio preokret i inkjet pisači su poveli vodstvo. To se može vidjeti i u HP-ovom marketingu gdje imaju slogan Save up to 50 % per color page vs. lasers koji koriste i u promidžbenim video materijalima. Realno to će biti sigurno nekih 30 % ali svaka kuna vrijedi.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
offline
Odabir laserskog pisača u boji

sry za podizanje teme, ali mi treba printer sa scanner-on i da nije preko 1200kn (dajte i ponudu do 600, 800, 1000 ako nije problem) {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Odabir laserskog pisača u boji

Za koji posao ti treba pisač, kućni ili poslovni ispis, količina ispisa? Za veću količinu ispisa svakako ovi OfficeJet (Pro) uređaji koji se spominju gore u temi. Ima i još modela, pa guglaj i uspoređuj.

Za kućni ispis dovoljan je bilo koji jeftiniji pisač (oko 500 kn), osim ako imaš nekih dodatnih želja. Osobno sam ljubitelj Canona s odvojenim tintama, nešto su skuplji od dvotintne braće, no troškovi su manji, pogotovo ako se uzimaju originalne boje. Kad se već dotičem toga, uzimam samo originale, uglavnom s eBaya (nađe se vrlo povoljno), jer sam u prošlosti svaki put uništio glavu kad sam prešao na zamjenske. Neki pak "tuku" zamjenske godinama bez problema, valjda i faktor srećei igra ulogu.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
12 godina
offline
Re: Odabir laserskog pisača u boji
Leprechaun kaže...

Za koji posao ti treba pisač, kućni ili poslovni ispis, količina ispisa? Za veću količinu ispisa svakako ovi OfficeJet (Pro) uređaji koji se spominju gore u temi. Ima i još modela, pa guglaj i uspoređuj.

Za kućni ispis dovoljan je bilo koji jeftiniji pisač (oko 500 kn), osim ako imaš nekih dodatnih želja. Osobno sam ljubitelj Canona s odvojenim tintama, nešto su skuplji od dvotintne braće, no troškovi su manji, pogotovo ako se uzimaju originalne boje. Kad se već dotičem toga, uzimam samo originale, uglavnom s eBaya (nađe se vrlo povoljno), jer sam u prošlosti svaki put uništio glavu kad sam prešao na zamjenske. Neki pak "tuku" zamjenske godinama bez problema, valjda i faktor srećei igra ulogu.

tnx {#}

13 godina
offline
Odabir laserskog pisača u boji

može mi neko reč šta je važno da se gleda pri kupnji printera?

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Odabir laserskog pisača u boji

Ovisi za što namjeravaš koristiti pisač. Pretpostavljam da tražiš inkjet za povremeni kućni ispis. Gledaj da svaka boja dolazi u svom spremniku i da im je cijena što niža uz što veći broj ispisanih stranica po boji. Sve ostalo manje je bitno i stvar je želja i potreba.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
13 godina
neaktivan
offline
Odabir laserskog pisača u boji

Imam jedno pitanje... u firmi imamo HP Color laser 1525nw, prilikom printanja prlja se desna strana papira, crni tragovi, a i crna boja prilikom printanja nije cista... jel zna netko u cemu je problem? i da koriste se zamjenski toneri, ali do nedavno je bilo sve ok.. Hvala unaprijed

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Odabir laserskog pisača u boji
bigboy kaže...

Imam jedno pitanje... u firmi imamo HP Color laser 1525nw, prilikom printanja prlja se desna strana papira, crni tragovi, a i crna boja prilikom printanja nije cista... jel zna netko u cemu je problem? i da koriste se zamjenski toneri, ali do nedavno je bilo sve ok.. Hvala unaprijed

Odgovorit će ti, nadam se, netko tko se puno bolje razumije u lasere od mene; ja bih provjerio bubanj, vjerojatno je došlo vrijeme za promjenu. Kod nekih laserskih pisača mijenja se bubanj skupa s tonerom, no većina ima bubanj odvojen. Slično kao kod tintnih pisača, glava se s vremenom istroši, osim ako se ne mijenja skupa s tintama.

 

Opet, konkretnih iskustava nemam, neka me netko ispravi i/ili napiše svoj savjet.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
13 godina
neaktivan
offline
Odabir laserskog pisača u boji

Aha, al printer je kupljen u 12 mj, znaci 2 mj je star zar je vec doslo do promjene toga? a di se nalazi bubanj, totalno sam out, sto se tice printera... :D

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Odabir laserskog pisača u boji
bigboy kaže...

Aha, al printer je kupljen u 12 mj, znaci 2 mj je star zar je vec doslo do promjene toga? a di se nalazi bubanj, totalno sam out, sto se tice printera... :D

U tom slučaju ne bi nikako trebao biti bubanj u pitanju. Je li bilo kakvog paper jama, trebalo bi malo zaviriti u pisač, izvaditi toner van, vizualno preegledati je li što neobično. Možda je toner pri kraju/ neispravan? Imaš i jamstvo, tako da se može i reklamirati. Opet, neka odgovori netko upućeniji od mene.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
15 godina
offline
Odabir laserskog pisača u boji

Koliko je ispisao stranica?

Šta kaže maintenance kit?

Što kažu logovi?

Koje zamjenske?

To sve potraži u meniju i isprintaj.

Probaj na njemu pokrenuti program čišćenja.

To se obično događa kad ode FUSER.

 

Mislim da ti tu ne gine servis.

Možda sam u krivu.

Hot Rodney
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.3.2013 12:14 (Exploder).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice