komp je čist,instalacija windowsa je stara cca 3 mjeseca. temperature procesora u idle su 40,u gejmanju nejde preko 55 (satima). GPU isto temeprature u idle su od 33-35 u gejmanju isto nejde prek 50ak. nemam win 8,imam win 7x64, 8gb corsaira,zadnje drivere UVIJEK i za grafu i za matišu (chipset),novi je i bios za matišu. praznog mjesta na disku nemam 50% ali imam prek 50% na particiji di su windowsi,na drugoj imam slobodno 40ak od 300 gb.
nekoristim nis za optimizaciju,anti virus je oduvijek bio avast. od drugih procesa kad igram bf radi origin,logitech set key (miš),nvidia control panel,evga prec x i speed fan.
s kompovima baratam od 6te godine (win 95),imao sam commodore 64 prije toga (taj je js uvijek ispravan). ponosim se svojim odrzavanjem racunala (prije ovoga sam imo win 7 betu 4 il 5 godina) bez ikakvih problema. isto 64 bit.
jednostavno nešto s BF nije u redu,znam kad igram da napišem kak je*em sve po spisku fps stutteru a uvijek se jos netko javi kako ih ima,cak i sa boljim GPU nego ja. Neke opcije cak mogu i na medium stavit u postavkama i fps mi padne za recimo 5 (što je u redu,ode s 70 na 60-65),kad oce radit radi glatko. ali uglavnom iskljucim sve zivo i mrtvo jer ocu što gladje igranje (nepatim za eye candy). Stovise sjecam se u BF 3 da je bolje radilo na medium nego na low. boga pitaj zašto. Kao da ne koristi sve moguce resurse koje imam (a uvjeren sam da ne,zato i fps spike-a).
recimo ROme2 ima problema s optimizacijom (na kampanj mapi),ali u borbama FPS mi je stalan,nema švrljanja gore-dole. Stabilno go bebina guza,uvijek.
nemam para za novu GPU,a uzimacu skoro,mozda poslije bozica ako ostane kakvih para,znam da bi trebao mijenjati ovu. Ali opet...zadovoljava minimum kriterije,ima 1gb VRAMA (za neko 720p igranje i više neg dosta)...
Savjetujem ti da prijeđeš na Windowse 8 ako ti je stalo do BF4; razlike u performansama su znatne (oko 15-20%).
Isključi AV dok igraš BF4, bez obzira bio to Avast ili Avira ili što god.
Defragmentiraj disk barem jednom tjedno (nije SSD), pogotovo zbog pozicije page-filea.
Razlog stutteru je 90% vjerojatnosti u memoriji kartice ako imaš 1 GB VRAM-a. Nisam pretjerano proučavao FB3, ali kako je igra nova, ogromna je šansa da koriste compute shadere, da sve trpaju u VRAM što mogu i da je to problem. Postavi sve na max 1080px rezu i low detalje (definitivno zaboravi na FSAA). Igra jednostavno mora prebacivati podatke u VRAM, jer sve ne stane i stutter u tom slučaju mora nastajati kod rotiranja lika, bitne promjene scene (ulijeću ti drugi igrači, vozila i sl.), pogotovo kod otkrivanja kompleksnijih dijelova mape. Trenutak dok se stvar učita je čekanje i otuda pauza i pad FPS-a pa normalizacija nakon toga.
Drugi razlog koji često prati ovo je disk. Disk, ako je klasični, vjerojatno je solidno fragmentiran, dakle defragmentacija je obavezna jer je HDD bitno sporiji u AT-u od SSD-a kojemu je svejedno gdje je što zapisano. Kako Windowsi (igra) koriste i page-file u slučaju da ti nedostaje RAM-a, a koji se nalazi na disku, svako diranje toga je novi potencijalni stutter.
Treći razlog može biti AV. Često AV alati ne kuže pretjerano dobro što se događa pa će im pasti na pamet skenirati disk ili memoriju kod svakog pristupa page-fileu, fajlovima od igre i obrnuto (dakle, live scan) da bi "zaštitili" ono što se vrti u memoriji i podatke na disku. Zato ih isključi/onesposobi dok igraš.
Četvrti razlog mogu biti performanse. Iako BF solidno koristi 4 jezgre (FX 6300 ima 3 jezgre + 3 piped integer jedinice), najbitnije su single-core performanse po kojima Vishera nije baš neko iznenađenje, znatno je sporiji od recimo i5 procesora SB/IB generacije (upola) koje BF 4 bez problema proguta, a sama igra je zahtjevna i na tom polju.
Najprije probaj ove stvari koje ne traže novac (pravimo se da to ne traži ni Win8), poput Windowsa, diska, AV-a, a onda razmišljaj o ostalome, ponajprije grafičkoj kartici s najmanje 2GB VRAM-a.