jel da provjerim u BIOS-u voltažu?
OCZ od 500W
probaj u biosu smanjiti vcore na manje od 1.4V, i DRAM i FSB omjer mora biti 1:1
everest kaže da je omjer 12:10
everest kaže da je omjer 12:10
u jebote.... mora ti biti 1:1
pa ja to ništa nisam dirao...jel to ok ili previše? Neće mi valjda procesor uskoro krepat???
pa ja to ništa nisam dirao...jel to ok ili previše? Neće mi valjda procesor uskoro krepat???
previše... neće krepat, al probaj staviti da ti bude omjer 1:1. znači povećaj frekvenciju memorije
previše... neće krepat, al probaj staviti da ti bude omjer 1:1. znači povećaj frekvenciju memorije
a kako se to radi??? sad sam već očajan
no, jel ima tko kakvu ideju ili da sve vratim na tvorničke postavke prije negoli spržim cijeli komp?
krivo sam se izrazio, pogledaj pod DRAM timing control, stisni manual ak ti je automatic i pogledaj brojke kaj ti pišu pod CAS# latency, DRAM RAS# to CAS# delay i DRAM RAS# precharge i napiši mi ih
krivo sam se izrazio, pogledaj pod DRAM timing control, stisni manual ak ti je automatic i pogledaj brojke kaj ti pišu pod CAS# latency, DRAM RAS# to CAS# delay i DRAM RAS# precharge i napiši mi ih
imam drugačiju matičnu pa nemam te nazive ,ali imam ovo; CAS latency 5, tRCD 5, tRP 5, tRAS 18
imam drugačiju matičnu pa nemam te nazive ,ali imam ovo; CAS latency 5, tRCD 5, tRP 5, tRAS 18
tRAS stavi da ti bude 15
tRAS stavi da ti bude 15
ok...ali jel je sve otprilike ok sad. Mislim, ja nemam osjećaj da će mi se svaki čas komp raspasti, ali sam malo paranoičan. Jel da vratim na staro i ne diram to više ili mogu ostaviti ovak bez straha od "požara"?
tRAS stavi da ti bude 15
ok...ali jel je sve otprilike ok sad. Mislim, ja nemam osjećaj da će mi se svaki čas komp raspasti, ali sam malo paranoičan. Jel da vratim na staro i ne diram to više ili mogu ostaviti ovak bez straha od "požara"?
pogledaj sad omjer i voltažu
opet je 12:10, a temp. i voltaža su lagano povišeni
opet je 12:10, a temp. i voltaža su lagano povišeni
pokušaj nekako namjestiti DRAM timing control tako da ti omjer bude omjer 1:1, to je sve zasad kaj ti mogu reći
hey....cpu-z mi kaže da je omjer FSB: DRAM 5:6
5:6 je isto što i 10:12 LOL
hey....cpu-z mi kaže da je omjer FSB: DRAM 5:6
stavi 4, 4, 4 da ti na kraju bude 12
5:5:5:15
5:5:5:15
jesi stavio 4:4:4:12?
Šta će mu te letencije. Bolje neka digne RAM na 1066MHz pri 5-5-5-15
Zašto bi morao biti 1:1?
Ako ima FSB recimo 380MHz onda RAM radi na 380x2= 760MHz. Čak i sa letencijama 4-4-4-12 to je loše
A sa 5:6 to je onda 380 x 1,2 (6/5 je toliko) = 432 * 2 =864 MHZ zanči 100MHz više
ispričavam se ako gnjavim, ali bi li mogao podignuti takt na 3,00 GHz( 375*8) sa stock coolerom?
To je mali clock u odnosu na standardni i mogao bi i ne bi trebao dizati voltažu. Ipak je ovo 45nm procesor pa se ne girje puno
To je mali clock u odnosu na standardni i mogao bi i ne bi trebao dizati voltažu. Ipak je ovo 45nm procesor pa se ne girje puno
evo napravio sam to i preživio sam...ne zamaram se sa voltažom pošto je stavljena da se automatski konfigurira. Temperature u idle načinu rada su od 33-37 C. Mislim da je to ok
Je to je sasvim OK
Je to je sasvim OK
ok...stvarno si mi puno pomogao(kao i Freak, BORG i ostali u ovoj temi). Hvala vam na pomoći, uputama i brizi.
Skini OCCT i uvjeri se da li je stvarno stabilan (možeš i 30 minuta, a ne 1h)
ok je to samo mene vise brine cpuz i tako niske temperature koje everest ocitava. kao prvo da imas vcore 1.9 ne bi ti bio s nama na forumu preko tog racunala vise to je sigurno jer za takve voltaze trea LN2...predlazem da prvo odes u BIOS i pogledas tamo temperature, a nakon toga da pokrenes prime95 i ostavis barem 20 min
znam da krivo očitava jer kad uđem u BIOS CPU Vcore voltaža je 1,27xx V. Temperature su ok. Ne brine me ni onaj omjer jer sam još živ. Skinuo sam OCCT test. Jel može samo 15 ili 20 minuta pošto baš nemam vremena