Overclocking Intel Sandy Bridge procesora izdvojena tema

poruka: 1.339
|
čitano: 219.007
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
Blade Runner31 kaže...

Za jurki

sve je ok, ne vjerujem da napon na vcoreu dobro ocitan u ona dva skoka do 1.9V.... osobno nikad na svojim komponentama nisam vidio takve velike "njokove" sa naponom pri loadu u OCCT-u

Google is your friend
13 godina
neaktivan
Jurky kaže...
Blade Runner31 kaže...

Za jurki

sve je ok, ne vjerujem da napon na vcoreu dobro ocitan u ona dva skoka do 1.9V.... osobno nikad na svojim komponentama nisam vidio takve velike "njokove" sa naponom pri loadu u OCCT-u

meni koj god program za gledat napon upalim svaki drukcije pokazuje,kome vjerovat

15 godina
neaktivan
Blade Runner31 kaže...
Jurky kaže...
Blade Runner31 kaže...

Za jurki

meni koj god program za gledat napon upalim svaki drukcije pokazuje,kome vjerovat

jedino multimetar moze pokazat stvarni napon...

Google is your friend
14 godina
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora

Ok, nakon što sam se danas malo igrao sa procom definitivno je sigurno da i nije baš neki primjerak. Stabilnih 5.0 dobijem tek na 1,44.

Temp mi se pord primeom max heat vrte od 68 do 76 tijekom polu satnog testa, idu malo gore malo dole.

To je na 50*100 sa isključenim spread spectrumom, i drži se stabilno na 5000, ide samo cca 0,7 MHz gore ili dolje.

x55 ne može dostić, ni sa 1,60V tako da mi se dalje neda ni iskušavat, očito mu je zid negdje između 50 i 55.

Uglavnom zacrtao sam si držat ga na 4,5 prije nego sam ga kupio, ali sad si mislim možda bi mogao i na 4,8 ostavit za 24/7. 4,8 mi drži skroz stabilno, (prime, linx, youtube, furmark, dirt3, nikako da se sruši. Probat ću kasnije još malo skinut voltažu da vidim kako će ić.

Jedino što me sada malo muči je nakon što sam odvrtio prime i dirt3, pa prime i furmark i youtube sad sam počeo vrtit linx i dirt3 pa sam prestao, pa sam linx i sada već ide sam linx evo upravo preko 30 minuta i još uvijek mi nije izračunao ni jedan run. Uopće nemam rezultate kao što sam prije imao. Sada samo vrti  ivrti, normalno ide vrijeme, proc opterećen 100%, voltaža i multi su dignuti na 1,4 i x48, znači sve normalno, ali nikako da dobijem rezu u linxu...

Ima li itko ideju što bi to moglo biti. Jer nikad prije sa nijednim procem nisam ovoliko dugo čekao rez u linxu.

EDIT: zanemarite, ostao mi prime u pozadini raditi pa je to bio problem...

Sad radi Linx ok. Sad idem probat još malo skinut napon pa uspijem doć 1,375 ostavit ću si ga tako za 24/7, a ako ne onda spuštam na 4,5 ili 4,6

EDIT2: evo završena je priča oko proca...4,8@1,376 kod max opterećenja, nakon pola sata all mem linx-a max temp su nekom trenutku bile po jezgrama od 62-70.

Kad je bez opterećenja fino spušta na multi 16 i 0,98V a sa opterećenjem diže, sve radi ko urica. Po voltaži se vidi da baš i nije neki dobar primjerak, već možda samo prosječan, ako i to. Iako moram priznati da sam zadovoljan jer sam računao s tim da ću ga staviti na 4,5 za 24/7, a sada ispalo da će biti 4,8 ipak. Tj barem se nadam, jer jedno je sat-dva igranja sa linx, prime, furmark, dirtom, a drugo je mjesec dana 24/7 rad svega i svačega. Nadam se da će biti sve ok i da će ovako i ostati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.10.2011 18:13 (miki1981).
Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ajd i ja se nadam. A za sebe se nadam da ce uskoro zahladjeti jer mi 4.8 na 1.35 ide do 80c.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Jurky kaže...
Blade Runner31 kaže...

Za jurki

U pravu si,krivo ocitanje,u biosu mi je sve sasvim normalno,hvala na trudu,pozz

16 godina

Pozdrav, imam u planu uzet plocu asus p8z68 v pro, pa me zanima koliki je vdrop kod te ploce dok se proc oc-a? Pretpostavljam da uz ove njegove nove tehnologije, i nebi trebal bit previse izrazen.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Pozdrav, imam u planu uzet plocu asus p8z68 v pro, pa me zanima koliki je vdrop kod te ploce dok se proc oc-a? Pretpostavljam da uz ove njegove nove tehnologije, i nebi trebal bit previse izrazen.

Citaj malo mi smo vec cijelu nauku napravili i ja sam s tim imao problemu,ustvari nije problem nego nisam znao,ovo je napisao Jurky tako da bi trebalo sigurno tako bit.Uglavnom ako stavis LLC na najvise nema uopce vdropa,to sam kod sebe probao i tako i je,EVO:

Neznam kako je na Asrocku ali na ASUS-u LLC je svetinja za OC.... jedino na ASUS-u razine idu od droppa prema plusu a na asrocku izgleda obrnuto...

Kad clockam za bencheve ide LLC na 100% i onda blago overvolta u loadu, a za 24/7 stavim na 50% i onda blago droppa u loadu... zanimljivo kad stavim na 0% i stavim fiksni napon koji je u loadu bio pri koristenju 50%LLC, dobijem nestabilan sistem za 24/7 a i maximalni OC je nedostizan sa istim fiksnim naponom koji je bio u loadu pro 100%LLC-a.

Poanta: 50%LLC-a manji vcore u loadu za 24/7 i automatski manje temperature bez gubljenja na stabilnosti, 100%LLC-a veci max OC pri istom naponu u loadu...

ovo vrijedi za skoro sve ASUS ploce P67, Z68, x58, p55...

15 godina
neaktivan

Ja kad LLC stavim na Level10 mi overvolta za 0.05V, a najbolje drzi između Level6-Level7.. Preporuka za Gigabyte.

RIP EnlightenedPhoenix //// Rakim - The Legend, 2Pac - The King, Notorious B.I.G - The Flow and FreeStyle, Nas - The Last Man Standing, Big L - The Punchline and FreeStyle.
13 godina
neaktivan
FiCo_Ri kaže...

Ja kad LLC stavim na Level10 mi overvolta za 0.05V, a najbolje drzi između Level6-Level7.. Preporuka za Gigabyte.

meni je level 1 lagani overvolt a lev 5 big vdrop a vidis zanimljivo da na 4.8 i sve na auto i lev 5 radi fantasticno a lev 1 se pregriava jer mu je volt velika

14 godina
Blade Runner31 kaže...
FiCo_Ri kaže...

meni je level 1 lagani overvolt a lev 5 big vdrop a vidis zanimljivo da na 4.8 i sve na auto i lev 5 radi fantasticno a lev 1 se pregriava jer mu je volt velika

Hehe, strava, a meni na Z68 ploči, isto Asrock kao i Blade-u na 4,8 sa Level 5 ne može proć nikakav test, a sa level 1 mi temp najtoplije jezgre kod baš brutalnog opterećenja (linx+FF+fullHD youtube+Dirt3) i tako po više od sat vremena sada ne prelazi 75 nikako. S tim da mi Level 1 malo overvolta, kod Level 5 mi fanj undervolta i niš ne može odradit.

Sad sam našao si frekvenciju i napon i sve ostale postavke kako mi pašu i sada mi samo još se malo poigrati sa LLC-om, probat ću vidjet dokle moće izdržat baš totalno opterećenje, da li će mi izdržat sa Level 2 ili možda čak i 3. Iako sumnjam, ali probat ću si još i to.

EDIT: ja tek sad vidim da ti cijelo vrijeme držiš napon na Auto, jel to točno, ili sam ja krivo skužio? Tako da tebi Level 1 ne radi jaki overvolt, nego ti je napon na Auto i svaka će ga ploča u tom slučaju dizati prilično visoko, tj barem dosta višlje nego je u stvarnosti potrebno.

Meni na Turbo 4.8 isto dere napon fanj visoko i sa Level 5 (jer mi je proc dosta lošiji primjerak od tvog), a pogotovo na Level 1 ide još više. Jest da kod mene  ne dolazi do nekih ludih vrijednosti temperature, ali to je već razlika u hladnjaku pretpostavljam.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2011 20:14 (miki1981).
13 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
Blade Runner31 kaže...
FiCo_Ri kaže...

Hehe, strava, a meni na Z68 ploči, isto Asrock kao i Blade-u na 4,8 sa Level 5 ne može proć nikakav test, a sa level 1 mi temp najtoplije jezgre kod baš brutalnog opterećenja (linx+FF+fullHD youtube+Dirt3) i tako po više od sat vremena sada ne prelazi 75 nikako. S tim da mi Level 1 malo overvolta, kod Level 5 mi fanj undervolta i niš ne može odradit.

Sad sam našao si frekvenciju i napon i sve ostale postavke kako mi pašu i sada mi samo još se malo poigrati sa LLC-om, probat ću vidjet dokle moće izdržat baš totalno opterećenje, da li će mi izdržat sa Level 2 ili možda čak i 3. Iako sumnjam, ali probat ću si još i to.

EDIT: ja tek sad vidim da ti cijelo vrijeme držiš napon na Auto, jel to točno, ili sam ja krivo skužio? Tako da tebi Level 1 ne radi jaki overvolt, nego ti je napon na Auto i svaka će ga ploča u tom slučaju dizati prilično visoko, tj barem dosta višlje nego je u stvarnosti potrebno.

Meni na Turbo 4.8 isto dere napon fanj visoko i sa Level 5 (jer mi je proc dosta lošiji primjerak od tvog), a pogotovo na Level 1 ide još više. Jest da kod mene  ne dolazi do nekih ludih vrijednosti temperature, ali to je već razlika u hladnjaku pretpostavljam.

meni kad je sve na auto 4.8 i level 5(onaj 4.8 od ploce) radi stabilno,undervolta i manja mi je temp ali radi ko urica a kad sve isto stavim samo level 1 temp odu u nebo a kad stavim svoj napon onda undervolta na level 5 i ne prolazi nista,uglavnom iznad 4.8 obavezno na level 1 jer drukcije nejde.Trebalo bi stavit sve na auto i lev 5 i pogledat do kuda ga undervolta i taj napon stavit kao fiksni za 4.8 jer po meni znaci da mu je taj napon dosta za 4.8 inace bi mi se srusio da nije,Ja mislim

13 godina
neaktivan

Miki zasto ne probas stavit tih 4.8 od ploce,sav napon na auto i level 5,tako je meni radio 2 tjedna sasvim normalno,i Metro i sve ostalo je radilo super bez rusenja,da undervolta ali radi i manje su temp,pa ako radi znaci da mu je dosta stereoida{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Blade Runner31 kaže...

Miki zasto ne probas stavit tih 4.8 od ploce,sav napon na auto i level 5,tako je meni radio 2 tjedna sasvim normalno,i Metro i sve ostalo je radilo super bez rusenja,da undervolta ali radi i manje su temp,pa ako radi znaci da mu je dosta stereoida{#}

Pa jesam, stavio sam i tako, ali mi tada na max load daje napon kako kad od 1,390 do 1,440. A kada ga stavim ručno, i na Level 1 onda m iide do max 1,335, a linx stabilno može i na 1,320.

Tako da ja sam svoje brojke riješio, samo ću se još malo poigrat sa LLC malo, napravit ću par testova sa level 3 i level 2. Iako i to saom ako me bude volja, jer sam trenutno jako zadovoljan, nakon što sam prvi dan bio pomalo razočaran sa naponom koji je tražio za 5.0 stabilnih ovo sada mi je milina, očito ovaj moj primjerak ima veliki skok od 4,8 na 5.0.

16 godina

Ova asusica mi se dopada, vdrop prakticki ga i nema ak je LLC stavljen na ultra high.

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/42933-asus-p8z68-v-pro-z68-sandy-bridge-motherboard-review-19.html

U biti kod ocanja proca, dira se samo napon cpu-a i cackanje po LLC-u, govorim za neki lagani oc do kojih 4.4Ghz. Jel to je ono i kaj je najbitnije. Kaj imate fiksnu vrijednost postavljenu brzinu cpu-a, ili imate i upaljene power saver opcije? Pretpostavljam da to ne utjece na oc. Zanima me kaj je s turbo boost njega gasite il ga imate upaljenog?

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2011 20:46 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
Blade Runner31 kaže...

Pa jesam, stavio sam i tako, ali mi tada na max load daje napon kako kad od 1,390 do 1,440. A kada ga stavim ručno, i na Level 1 onda m iide do max 1,335, a linx stabilno može i na 1,320.

Tako da ja sam svoje brojke riješio, samo ću se još malo poigrat sa LLC malo, napravit ću par testova sa level 3 i level 2. Iako i to saom ako me bude volja, jer sam trenutno jako zadovoljan, nakon što sam prvi dan bio pomalo razočaran sa naponom koji je tražio za 5.0 stabilnih ovo sada mi je milina, očito ovaj moj primjerak ima veliki skok od 4,8 na 5.0.

meni onda u max loadu cak do 1.260 spusti i tako imam manje temp,neznam meni je u temp ogromna razlika,mislim da fixnih 1.4v nebi drzao moj hladnjak,u loadu mislim,promijenio bi ga ali mi je ljep a i ovo se samo igram,ustvari 4.4 mi je sasvim dosta za rad.Da i meni je razlika u voltazi sa 4.8 i 5.0 velika ali sa 5.0 na 5.4 i nije tolika.ajde samo ti testiraj i sretno

13 godina
neaktivan

Zvoncek ovdje ti sve pise KLIK

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2011 20:48 (Blade Runner31).
13 godina
neaktivan

o

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2011 21:00 (Blade Runner31).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Procital sam prije. Usput vidim asus daje onaj Ai il oc tuning, jel ko koristil to? Kolko vidim sam trazi stabilnu brzinu.A vidim bas se ne pise puno o tome, a manje zajebancije neg s manual im postavkamahttp://www.tweaktown.com/reviews/4105/asus_p8z68_v_pro_intel_z68_motherboard_review/index5.html

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Procital sam prije. Usput vidim asus daje onaj Ai il oc tuning, jel ko koristil to? Kolko vidim sam trazi stabilnu brzinu.A vidim bas se ne pise puno o tome, a manje zajebancije neg s manual im postavkamahttp://www.tweaktown.com/reviews/4105/asus_p8z68_v_pro_intel_z68_motherboard_review/index5.html

neznam sto ima komplicirano bit za OC SB na recimo 4.5, u biosu imas za promijeniti tri stavke. Jednom kad shvatis bit OC, nikakve Auto sheme ti nece past na pamet:

Evo najjednostavniji nacin/objašnjenje:

1. Udjes sa tipkom DEL u BIOS
  2. Promjenis na Advanced MOD u gornjem desnom uglu
  3. u meniu Tweaker stavis Ai Overclock tuner na XMP (automatski namjesti latencije i brzinu memorije) ili na Manual (ako zelis sam postavit latencije i brzinu)
  4. Stavis CPU ratio-mnozitelj na x45 i Internal PLL overvoltage na enable
  5. Pod CPU voltage - vcore stavis manual i otvori ti se dodatna stavka za upis vcorea, tu upises rucno 1.375
  6. stisnes F10 i snimis postavke
  7. sistem se boota, nakon boota odvrtis par stress testova
  8. ako ti se neda vrtit stres testove upali par programa u pozadini, you tube, i igraj igru neku pola sata
  9. ako je sve ok nakon pola sata restartiraj i udji opet u bios
  10. sad smanjis vcore na recimo 1.3V
  11. opet igras, radis itd po ure, ako je sve ok smanji na 1.28 i opet probaj po ure...itd nastavi sa smanjivanjem vcore dok ti se ne pojavi BSOD i dok ne bloka sistem
  12. kad bloka sistem restart i udjes u bios i dignes vcore na najblizu vrijednost na kojoj je radilo (ako je blokalo na 1.26V a radilo na 1.28, stavi 1.28)
  13. onda ostavis sve tako i nastavis sa normalnim koristenjem par dana i ako je sve ok onda je stabino ako opet dobijes bsod dignes opet malo vcore, ako je bilo 1.28 stavi 1.29

dakle bit je naci najmanji moguci vcore za odredjenu frekvenciju, jer tada imas najmanje zagrijavanje procesora. Kupi neki bolji afermarket cooler i to je to...

eto ispalo je 13 koraka, mislio sam da ce bit i manje jer je stvarno jednostavno... ovo je bas n00b friendly

PS: ne boj se niceg svaki pocetak je "tezak" i vjeruj mi da nemozes nista shebat ako se drzis ovog povise, i ovo je jedini nacin za naucit pravilo OC, te auto sheme ostavi za neinteligentne i line amerikance (nek se neko ne naljuti)

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2011 23:48 (Jurky).
16 godina

Tnx Jurky, al neke osnove znam. Sad gledam sve s rezervom, posto zadnji put dok sam oc-al proc, ploca je vrisnula, a sve zato kaj sam dignul napon tek tolko da nije na defaultu, i LLC stavil mislim na 3, dignul sam ga 600-tinjak Mhz. Naravno posle se ispostavilo da je ploca bila odapela. A ono za auto tuning, vidim niko ne pise o tom, pa me zanimalo misljenje ljudi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Tnx Jurky, al neke osnove znam. Sad gledam sve s rezervom, posto zadnji put dok sam oc-al proc, ploca je vrisnula, a sve zato kaj sam dignul napon tek tolko da nije na defaultu, i LLC stavil mislim na 3, dignul sam ga 600-tinjak Mhz. Naravno posle se ispostavilo da je ploca bila odapela. A ono za auto tuning, vidim niko ne pise o tom, pa me zanimalo misljenje ljudi.

Neznam sto si radio sa tom plocom i koja je bila, ali za SB na bilo kojoj ASUS-ici slijedeci ovo gore napisano, nemas straha da ce od OC riknuti....

Sto se tice automatskog OC, ploca clocka procesor automatski na odredjenu frekvenciju s obzirom na termalne uvijete procesora... S tim Auto OC ces uvijek dobiti bar 400-500Mhz manji OC od stvarno moguceg na tvom sisitemu....

Google is your friend
15 godina

Evo probao sam ovako:

50x100

napon 1,45

i sve ostalo kako piše u tutorialu

Nije uspio dići windoze(stalo na logo-u)

Dali je napon premali i dali da idem na veći?

Nemožeš stisnut i prdnut.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
A ocito ti je mali napon, probaj do 1,5v
15 godina
neaktivan
goodie kaže...

Evo probao sam ovako:

50x100

napon 1,45

i sve ostalo kako piše u tutorialu

Nije uspio dići windoze(stalo na logo-u)

Dali je napon premali i dali da idem na veći?

probaj sa manjim mnoziteljem x49, x48 na tom naponu ili probaj dici napon do 1.55V, za 24/7 krajnja granica je nekih 1.4V, tako da radje ides na manji mnozitelj i manje napone..., ako zelis samo validaciju na 5.0 idi do 1.55V....

bit je da nisu svi procesori isti, neki nece moci ici 5.0 ni da das 1.7V, a neki ce moc sa 1.35V bez problema, sve ovisi koji primjerak potrefis....

Google is your friend
13 godina
neaktivan
Jurky kaže...
zvonac kaže...

Neznam sto si radio sa tom plocom i koja je bila, ali za SB na bilo kojoj ASUS-ici slijedeci ovo gore napisano, nemas straha da ce od OC riknuti....

Sto se tice automatskog OC, ploca clocka procesor automatski na odredjenu frekvenciju s obzirom na termalne uvijete procesora... S tim Auto OC ces uvijek dobiti bar 400-500Mhz manji OC od stvarno moguceg na tvom sisitemu....

Ja se potpuno slazem za to sto kazes,rucno je rucno i kad ides na velike brojke nikad neznas hoce li maticna pobedastit i overvoltat previse ili neznam sta.Za auto se slazem da konkretno na i7 2600k i normalan korisnik komotno moze stavit na auto do 4.4,mislim da je to ok a za vise ponavljam bolje je definitivno rucno ili ti ga manualno{#}.Ja sam isto probavao na auto i rucno i shvatio to sto sam sad napisao.Treba jos puno palente da znam vise{#}

16 godina
Jurky kaže...
zvonac kaže...

Eh da sam ju siloval onda nebi nis reko, al ovak... Ma neznam, zamjeril (GB Z68X UD 3P) mi se Gigabyte, al cini mi se da je ploca od pocetka bila musicava, bez obzira na BIOS. Inace sam samo fural GB ploce s775, s1156 na tom socketu imal sam slicnih problema ko i na Z68

ploci, Bumo vidli kakav je Asus:)

13 godina
neaktivan
zvonac kaže...
Jurky kaže...
zvonac kaže...

Eh da sam ju siloval onda nebi nis reko, al ovak... Ma neznam, zamjeril (GB Z68X UD 3P) mi se Gigabyte, al cini mi se da je ploca od pocetka bila musicava, bez obzira na BIOS. Inace sam samo fural GB ploce s775, s1156 na tom socketu imal sam slicnih problema ko i na Z68

ploci, Bumo vidli kakav je Asus:)

Moja iduca je Asus sigurno

16 godina

Blade, pa ne mjenjaj konja koji pobjedjuje, pa ova asrock ploca je odlican ocer..

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Blade, pa ne mjenjaj konja koji pobjedjuje, pa ova asrock ploca je odlican ocer..

Je ne zalim se ali Asus mi se svidja pa kad dodje vrijeme......{#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice