Koliko se ja sjećam dok sam se zabavljo s tim procesorom, to je visoka temperatura za stock takt. Probaj onda kad staviš na 3.2G pa vrti OCCT i gledaj temperature. Ako pređu po jezgrama 70 stupnjeva gasii smanji takt jel to baš i nije već zdravo za CPU. Sve preporuke su da temperature po jezgrama budu do 65 stupnjeva kod clockanja procesora sa tom jezgrom.
Overclocking Intel procesora (dual,quad)
- poruka: 4.205
- |
- čitano: 664.172
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo ja sam digo svog e2180 sa 2.0 na 2.66Ghz sa stockom i bez dizanja voltaže.
Jel bi trebao ić još?
Planiram stavit grafu 4850 oće mi bit bottleneck ako ga više nebi dizao?
Btw ploča mi podržava do 1333Fsb tako da to nije problem
Idi koliko god možeš, pogotovo ako imaš kakav hladnjak ( pri toom naravno nemislim na stock hladnjak ). Bit će ti botlneck, negdje više negdje manje. Na kojoj rezi igraš ?
2.8-3.0GHz bi mu bilo dosta. Mis da ne bi mogo fulat ni sa stock coolerom gore tj da neće trebat aftermarket.
Btw koje veze ima reza? CPU svejedno koristi GPU na svim rezolucijama, dobro negdje više negdje manje samo CPU treba uvijek biti bolje klokan da ide na više iskorištenost komponenata sa njegove strane. Ipak je to srce računala.
Moj je već na 3807,5MHz pa bi mogao još samo neda napona, traži puno previše na VCore, ovako mi taman 1.5V i ne ruši se
iako mis da bi ga trebo još malo dignut samo je to ipak več 1.5V!!!
Koristim 1280x1024 jer monitor ne podržava više.
Mislim da ću na toj rezi moć sve na max.
Moram priznat da mi nije jasno kako e2180 na 2.66Ghz može biti bottleneck za išta? pa netreba mi i7 za grafu 4850.
BTW trenutačno imam 1GB ram, a 2 slota.
Dal da kupim još 1GB ili da idem na 2x2?
Kako bi bilo da prvo stavim samo još 2GB, pa da ukupno imam 3?
Taj procesor ide bez dizanja voltaze do 3ghz bez problema, ako slucajno nije stabilno dizes postepeno voltazu sve dok nije stabilan. za memoriju ovisi sa koliko para raspolazes? mislim da ti je dosta da samo kupis jos 2gb. od dual chanela i nema neke prevelike koristi, mozda je brze nekih 5%
ma baš i ne raspolažem s parama :) , u tom je problem.
potrošio sam dosta na proc, grafu ram napajanje....
Bum vidio, vjerojatno ću kupit samo jš 2gb onda.
hvala
Koristim 1280x1024 jer monitor ne podržava više.
Mislim da ću na toj rezi moć sve na max.
Moram priznat da mi nije jasno kako e2180 na 2.66Ghz može biti bottleneck za išta? pa netreba mi i7 za grafu 4850.
BTW trenutačno imam 1GB ram, a 2 slota.
Dal da kupim još 1GB ili da idem na 2x2?
Kako bi bilo da prvo stavim samo još 2GB, pa da ukupno imam
E moj kolega. Ne da može bit botlneck, nego je botlneck i za HD 4850 i na 3.6Ghz u nekim igrama, a ne na 2.66Ghz. Ako igraš na toj rezi maloj što si spomenio, ona neće ti taj efekt doć puno do izražaja tako da možeš ostati i na 2.66 Ghz.
Pozdrav, trebao bih pomoć oko OC mog E5200 koji je sad na 2,50 Ghz što se vidi po OCCT-u, čitao sam tutoriale tu na forumu i moram priznat da ne kontam ovo sa voltažama i strah me da nešto sje*em pa bolje da pitam vas što i kako namjestiti. Bdw. imam 3 gige rama (2+1 keks) na 667Mhz.
E sad, na matičnoj imam i te overclocking profile i kada je na najvećem to je kao 30% više i onda je proc na 3,2. Sad me zanima kako da sam namjestim isto na 3,2 , tj. kako namjestiti voltaže? Isto tako ako želim ići više od toga osim dizanja CPU frekvencije po 10 kako da dižem i voltaže dalje? Ako treba još koja informacija ili slika vičite.
Hvala.
Imam istu MBO i CPU na informatici, samo su rami 800MHz.. Ovako stavi:
AI Overclocking: Manual
CPU Frequency: 266 (Ravno 3.33GHz)
DRAM Frequency: stavi najmanji, ili da ti bude omjer 1:1 tj. da ti ram radi na 266MHz (533MHz). Meni je na informatici tako vec godinu dana (OCed by me ) i stabilno sve radi, temp ne idu preko 62°C sa stock coolerom.
Pozdrav, trebao bih pomoć oko OC mog E5200 koji je sad na 2,50 Ghz što se vidi po OCCT-u, čitao sam tutoriale tu na forumu i moram priznat da ne kontam ovo sa voltažama i strah me da nešto sje*em pa bolje da pitam vas što i kako namjestiti. Bdw. imam 3 gige rama (2+1 keks) na 667Mhz.
E sad, na matičnoj imam i te overclocking profile i kada je na najvećem to je kao 30% više i onda je proc na 3,2. Sad me zanima kako da sam namjestim isto na 3,2 , tj. kako namjestiti voltaže? Isto tako ako želim ići više od toga osim dizanja CPU frekvencije po 10 kako da dižem i voltaže dalje? Ako treba još koja informacija ili slika vičite.
Hvala.
Imam istu MBO i CPU na informatici, samo su rami 800MHz.. Ovako stavi:
AI Overclocking: Manual
CPU Frequency: 266 (Ravno 3.33GHz)
DRAM Frequency: stavi najmanji, ili da ti bude omjer 1:1 tj. da ti ram radi na 266MHz (533MHz). Meni je na informatici tako vec godinu dana (OCed by me ) i stabilno sve radi, temp ne idu preko 62°C sa stock coolerom.
Jedino što ja na DRAM frequency imam za izbor su 667 i 800 Mhz te Auto jel. Znači ništa voltaže ne mroam dirati? Hvala.
Ne, napon ne moraš kada ti se clock postavi i winzi bootaju normalno. Ako ne onda digni mrvicu i naponxD
Pa nebih se baš kladio da nemoraš ako ćeš ić preko 3 Ghz , ali probaj ti. To oko memorije, pogledaj malo gore šta sam ti napisao !!! Ako dižeš FSB sa 200 na koliko je stock, i nediraš množitelj, memorija će ti radit na frekvenicijama koje sigurno nemože izdržat. Zato i služi taj DJELITELJ, pa malo si pogledaj to, inače ti neće radit stabilno a vjerojatno i nikako !!
Jedino što ja na DRAM frequency imam za izbor su 667 i 800 Mhz te Auto jel. Znači ništa voltaže ne mroam dirati? Hvala.
Onda stavi na 667MHz. Ako je stabilan (testiraj sa LinXom, OCCTom, Prime95), ne moras..
Pa nebih se baš kladio da nemoraš ako ćeš ić preko 3 Ghz , ali probaj ti. To oko memorije, pogledaj malo gore šta sam ti napisao !!! Ako dižeš FSB sa 200 na koliko je stock, i nediraš množitelj, memorija će ti radit na frekvenicijama koje sigurno nemože izdržat. Zato i služi taj DJELITELJ, pa malo si pogledaj to, inače ti neće radit stabilno a vejrojatno i nikako !!
Ta maticna nema opciju za mijenjanje mnozitelja memorije..
Ne, napon ne moraš kada ti se clock postavi i winzi bootaju normalno. Ako ne onda digni mrvicu i naponxD
Neznači da napon nemora dizat ako uđe u Windows !! To nije mjerilo, nego treba izdržati i sate testova, i onda ako se neruši nemora dizat napon. Ako ti je premal napon, možeš ti i bootat Windowse pa pokreneš testove i dobiješ BSOD.
Ako matična ta nema opciju podešavanja djelitelja memorijskog, onda nek zaboravi na overclocking !!!!
Tako je, nema ga. Još ja gledam jesam ja lud ili što kada sam čitao ona uputstva, ali na kraju ipak ispada da nisam. A kada radm na 667 ili 800 Mzh, znači maknem sa Auto neće se bootati..
Ako ti je ram 667 Mhz, onda nema za tebe overclockanja, ako je na 800 Mhz RAM, onda ga staviš na 667 Mhz i onda možeš dić FSB na 240 i to je to što se tiče clockanja na toj ploči.
Ako ti je ram 667 Mhz, onda nema za tebe overclockanja, ako je na 800 Mhz RAM, onda ga staviš na 667 Mhz i onda možeš dić FSB na 240 i to je to što se tiče clockanja na toj ploči.
Ako stavi na 667, ic ce mu do 280 (mozda i vise) bez problema.. Jer su mu rami tvornicki 800MHz.. Govorim ovo iz iskustva.. Sutra cu puknut validaciju na informatici da se uvjeris (ista mbo, isti cpu, ddr2 2x1gb 800mhz ram)
Ti imaš mogućnost mjenjanaj množitelja očito. On to nema tako da nemože stavit FSB na 280 jel će memorija radit na preko gigaherza što neće funkcionirati !
Ti imaš mogućnost mjenjanaj množitelja očito. On to nema tako da nemože stavit FSB na 280 jel će memorija radit na preko gigaherza što neće funkcionirati !
Kako mogu imat ako imam istu mbo (znaci, isti bios) i cpu?
Ti onda očito nešto brkaš !! Ili možeš podešavat frekvenciju rama i to ne samo na 667 ili 800, ili imaš jako dobar ram koji radi daleko od svojih specifikacija. A neisključujem mogućnost da uopće ni nemaš stabilan sustav !!
Imam core2duo e6300 @1.86Ghz i ram 533Mhz. Digao sam FSB sa 266 na 310 i voltažu podigao za 0.125V. Kompjuter je stabilan. Kad dignem FSB na 320 windows mi se "muči" sa dizanje. Tj. ponekad dođe do određenog dijela i smo stoji. Uglavnom ne ruši se već se windows jednostavno ne može podignuti. Što mi preporučujete da učinim?
ostanes na max stabilnome taktu i budes zadovoljan...i prati temperature...
Dali bi moja Noctua mogla drzati i5 2500K ili i7 2600k na 4,5/5GHz pri solidnim temparaturama.
U planu mi je staviti jos jedan ventilator.
Mislim da bi mogla, probaj pa ćeš vidjet !!

Intel Pentium Extreme Edition 965
MB Asus P5WD2-E PREMIUM
G Skill Black F2-6400CL4D-4GBPI-B
Evo sam izguglao do kud ide proca, samo ne znam u BIOSU gdje mjenjam Multiplier i FSB?
na loadu screenu koji prikaze maticnu stisne delete...moras u bios uc da bi minja mulplier...moze se i sa nekim programima al ti aj u bios jer je bolje i stabilnije tako...