Intel 2500K - overclocking na Asrock Pro3 Gen3

poruka: 27
|
čitano: 6.701
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav forumašima.

Pročitah upute što se tiču overclockinga Intela2500K, no međutim ni dalje ne mogu riješiti misteriju. A misterija je sljedeća: mogu klokati Intela i na 4.8Ghz bez problema no nakon što par minuta radi na 4.8, padne na 3.5 - 3.6 i tako stoji. Ukoliko vas brine temperatura ona je pod kontrolom imam Frezera 13 Pro koja je bez problema hladila OC Phenoma 940T otključanog na 6 jezgri i klokanog na 3.7Ghz uz povećanje napona. A kako se taj procesor daleko više troši nego li Intel mislim da temeratura od kojih 68 ( u prosjeku na 4 jezgre) nije problem. 

Dakle koju god frekvenciju da stavim ( 4.0,4.2,4.4....) ona se drži neko vrijeme pa padne na 3.5 3.6

Sa druge strane na default postavkama, Intel radi na 3.3 - 3.4 sa vrlo malim naponom od 1.088V ( po Cpu-z) i hladan je ( na nekih 48 stupnjeva) na 100% loada.

Kod AMD je bilo jednostavno: digneš množitelj:i to je to, no kod Intela očigledno nije tako. Mene ne zanimaju igre, radim sa aplikacijama koje imaju uključen AVX i moram napomenuti da ukoliko koristim samo jednu jezgru onda mogu dogurati i deset minuta na većoj frekvenciji prije nego li padne na 3.5 -3.6

Recite mi što moram iskljućiti u BIOS da frekvencija ne pada, odnosno što uzrokuje pad frekvencije...

Zahvaljujem na savjetima

Napokon sam našao nešto upotrebljivo, pa ako kome bude trebalo slobodno se poslužite ovim postavkama

CPU RATIO ---- 43
INTERNAL PLL VOLTAGE --- DISABLED
GT OVERCLOCK --- DISABLED
INTEL SPEDDSTEP TEC. --- ENABLED
TURBO BOOST POWER LIMIT --- MANUAL
SHORT DURATION P.L. --- 200
LONG DURATIO P.L. --- 200
LONG DURATION MAINT. --- 1
ADDICTIONAL TURBO VOLTAGE --- AUTO
CORE CURRENT LIMIT --- 200
HOST CLOCK OVERRIDE --- 100.1
SPREAD SPECTRUM --- ENABLED
CPU CORE VOLTAGE OFFSET --- AUTO

Sa ovakvim postavkama dobivam OC koji traje 98% vremena dok 2 % vremena frekvencija pada na 3.3, ali se kroz par sekundi vrati na 4.3. Isto tako sa ovakvim postavkama napon je znatno niži izgleda da

INTERNAL PLL VOLTAGE treba biti isključen ( mada neki govore da to nema nikakve veze).

Dakle ovo je daleko bolje od onoga što sam imao prije, treba samo sada shvatiti što sam zapravo podešavao u BIOSU, mogu li se ove vrijednosti korigirati kako bi dobio stalan OC :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.4.2012 0:09 (pepi74).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nema tu zavjere, tehnologija se ukljucije koja smanjuje potrošnju u idle. Ugasi EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology), i C1E ako ga imaš i to je to.

Kaj se tice napona, pod CPU Core voltage stavi sa auto na fixed mode, i onda postaviš napon da bude fiksan. Recimo 1.25V za nekih 4.4GHz. Ako ti ne šljaka fixed, onda prodaj plocu. :D

Sama regulacija nema veze sa nekim normalnim OC-om, pogotovo što I5 ne vuce nešto previšew stuje i OC-an.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Misterija zvana ASrock... uzivaj...

Google is your friend
Moj PC  
16 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Intel 2500K - overclocking na Asrock Pro3 Gen
Jurky kaže...

jurky bas si bezobrazan hehe

♠ ♠ ♠ ♠ ♠
14 godina
neaktivan

Nema tu nikakve misterije....iskljuci Speedstep i ostace ti fixni radni takt.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
pepi74 kaže...

Kod AMD je bilo jednostavno: digneš množitelj:i to je to, no kod Intela očigledno nije tako.

Sto se Intela i otkljucanih mnozitelja tice, budi uvjeren da je sve u redu... (mnozitelj+vcore i vozi misko)

Očigledno nešto nevalja sa tvojom ASrockicom, nisi ni prvi ni zadnji sa istim problemom na navedenoj ploci...

njuskalo1983 kaže...
Jurky kaže...

jurky bas si bezobrazan hehe

{#}

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2012 8:49 (Jurky).
16 godina

Ploča (4+2 faze) i taj cooler ti baš nije za 4.8ghz,  stavi ga na 4.2@ 1.26V i mir.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Kad se ima malo novaca onda se ide na P67 ploce tipa Asrock P67 Pro3 B3(uredno bi ti radio na 4500MHZ)jer imaju vise faza i bolje su za OC od tih okrljastenih Z68 ploca.Za Z68 plocu koja je i super za OC treba i pljunuti barem 1K kuna(tipa Z68 EX3 GEN3).

Za 24/7 frekve preko 4700MHZ osobno nebih isao na nista ispod ASUS P8P67 B3 sa DIGI fazama.

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.4.2012 13:10 (zoharbizo).

5 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Da ne otvaram novu temu, nadam se da nije problem da pitam ovjdje.

Kakva je ASRock Z68 Extreme 4 za clokanje i5 2500K procesora, posto je i kod nje 6+2 faze i ako moze objasnjenej, posto nemogu da nadjem sta te faze ustavri znace?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
vlado0550 kaže...

Kakva je ASRock Z68 Extreme 4 za clokanje i5 2500K procesora, posto je i kod nje 6+2 faze i ako moze objasnjenej, posto nemogu da nadjem sta te faze ustavri znace?

Radje protegni jos 100kn click

Google is your friend
13 godina
neaktivan
Nisam to pitao, ali dobro... plocu vec imam, a od boljeg uvjek ima bolje itd.
17 godina
neaktivan
vlado0550 kaže...

Koliko ja vidim, imaš 12 faznu reglaciju napona procesora.

Više regulatora, točnija regulacija. Recimo kod 4 fazne regulacije ti se desi da napon varira. Postaviš ga na 1.2V, a on divlja +- 0.1V. Sto utjece na stabilnost i temperature, i naravno na trajanje same ploce.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.4.2012 10:06 (Gilbert).
14 godina
neaktivan
vlado0550 kaže...

ja imam extreme3 i mogu rec da je rock-stable.....

i7 2600K@4.7GHz

vidi pod "Moj PC"

14 godina
Gilbert kaže...

Koliko ja vidim, imaš 12 faznu reglaciju napona procesora.

Više regulatora, točnija regulacija. Recimo kod 4 fazne regulacije ti se desi da napon varira. Postaviš ga na 1.2V, a on divlja +- 0.1V. Sto utjece na stabilnost i temperature, i naravno na trajanje same ploce.

Nije istina da vise regulatora znaci i bolju regulaciju napona.Ciljajte na ploce sa LLC-om i digi regulacijom ako zelite rock stable napon i visok 24/7 clock.

clock2much
17 godina
neaktivan

Ti si svoje znanje pokazao. Ako govorimo o analognoj regulaciji, a govorimo, više znaci bolje, tj točnije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gilbert kaže...

Ti si svoje znanje pokazao. Ako govorimo o analognoj regulaciji, a govorimo, više znaci bolje, tj točnije.

E pa Extreme4 kao i Extreme3 nema analognu nego digitalnu regulaciju pa ce covjek na kraju radije kupiti plocu sa analognom regulacijom misleci da je vise nuzno i bolje.Dakle ne dezinformiraj ljude.Na ovaj komentar se niti necu obazirati, kad budes na mojoj razini mozda i popricamo kao ljudi.{#}

clock2much
14 godina
neaktivan

covjek je pitao kak se da i5 2500K clockat na ploci.....da se vrlo lijepo...

samo za uspijesan i visok clock, 50% se odnosi na kvalitetu ploce a 50% kvalitetu proca.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ja imam exstreme 4 i 2500k i uredno sam ga potegnio na 5.2, naravno nemam adekvatno hlađenje da ga tako držim pa je jedno vrijeme bio na 4.6 a sad vec duže na 4.4 (+speed step) hladan što je recimo optimalno s Gaiom, sve 5 s pločom sam zadovoljan pogotovo boot time koji je puno brži nego kod ostalih ploča. inace ploča je 8+4 digi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.4.2012 11:26 (bik).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
bik kaže...

Ja imam exstreme 4 i 2500k i uredno sam ga potegnio na 5.2, naravno nemam adekvatno hlađenje da ga tako držim pa je jedno vrijeme bio na 4.6 a sad vec duže na 4.4 (+speed step) hladan što je recimo optimalno s Gaiom, sve 5 s pločom sam zadovoljan pogotovo boot time koji je puno brži nego kod ostalih ploča. inace ploča je 8+4 digi.

Hvala, ako moze da mi se pojani ovo 8+4 bio bih zahvalan !

13 godina
neaktivan
bik kaže...

Hvala, ako moze da mi se pojani ovo 8+4 bio bih zahvalan !

13 godina
neaktivan
bik kaže...

Hvala, ako moze da mi se pojani ovo 8+4 digi bio bih zahvalan !

14 godina
neaktivan
vlado0550 kaže...
bik kaže...

8 faza zaduženo za cpu

4 faze za procesorov gpu, jel se radi o z68 chipsetu, pa koristio ti igpu ili ne, oni su to napravili tako

samo krupno, ništa sitniš
14 godina
oly570 kaže...

8 faza zaduženo za cpu

4 faze za procesorov gpu, jel se radi o z68 chipsetu, pa koristio ti igpu ili ne, oni su to napravili tako

8+2 zaduzeno za CPU

2 faze za iGPU

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.4.2012 13:16 (zoharbizo).
13 godina
neaktivan

Znači recimo ako uzmem ovu ploču:

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_352&products_id=9647 

onda ne bih trebao imati problema sa overclockom istog procesora? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
peterstern9 kaže...

Za tu cijenu najbolja P67 ploča za OC.

heilige
13 godina
neaktivan
Xash kaže...
peterstern9 kaže...

Za tu cijenu najbolja P67 ploča za OC.

Znači radio bi overclock i5 2500K procesora do cca 4.2-4.4 GHz. Kućište je Zalman Z9 Plus, hladnjak je CoolerMaster Hyper 212 EVO sa dodatnim drugim ventilatorom. Bi li trebao imati problema sa pregrijavanjem?

13 godina
neaktivan
peterstern9 kaže...
        Bi li trebao imati problema sa pregrijavanjem?

Ne.

heilige
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice