želim overclockirati amd athlon sa 1.8 gHz na 2 gHz, pitam dali bi tu moglo bit kakvih problema?
mislim, pitam ako ima ljudi da su se žalili il šta, clockiram zbog stalkera koji se neće pokrenut jer nemam 2 gHz procesor
želim overclockirati amd athlon sa 1.8 gHz na 2 gHz, pitam dali bi tu moglo bit kakvih problema?
mislim, pitam ako ima ljudi da su se žalili il šta, clockiram zbog stalkera koji se neće pokrenut jer nemam 2 gHz procesor
Prilično glupo pitanje po stoti put. Nemožeš znat dok ne probaš.. A da ti stalker neće pokrenut bez 2ghz mi je malo čudno...
ma znam, samo pitam jel bilo kakvih loših iskustava sa takvim procesorima...
ako nema, dobro...
nemam niti namjeru preko 2 gHz pa mi nije baš važno, no hvala na informaciji, možda kad budem kupovo novi procesor, par dana prije stizanja pošiljke se budem igrao više sa tim overclockiranjem... (ne namjeravam sad pretjeravati)
znaći lagano nebi trebalo bit problema...
još jedno pitanje...
mislim overclockirati preko biosa,
imam matičnu ploču A8N5X
tamo mi pod overclock profile je označeno manual
no imam opcije:
manual
auto
standard
ai overclosk
ai N.O.S.
i šta da povećavam?
cpu frequency 200.0
cpu voltage 1.200 v
cpu multiplier auto
još jedno pitanje...
mislim overclockirati preko biosa,
imam matičnu ploču A8N5X
tamo mi pod overclock profile je označeno manual
no imam opcije:
manual
auto
standard
ai overclosk
ai N.O.S.
i šta da povećavam?
cpu frequency 200.0
cpu voltage 1.200 v
cpu multiplier auto
naravno nisam ljen...
ma pogledat ću malo i čačkat...
Evo meni radi stabilno nikakvih problema na 2.2 GHz
množitelj 8
Fsb 275
Matična je Gigabyte K8 Triton Sli
Memorija Supertalent CL2 2x 512MB 400Mhz
Napajanje Chieftec 400W
Stock hlađenje
Graf. 2x 7600Gs Point of View
Malo se poigraj sa biosom, samo nemoj pretjerivati
probavam, no kod ovih programa koji testiraju uvjek kaže eror...
stavio sam voltažu cpua negdje oko 1.450v
frequency 230
multiplier 9
Ja sam svloga samo lagano overclockao (2.1 GHz), ali moj je Socket 754. Naime kako imam jednu Gigabyteovu ploču na kojoj mi 2 pločice od 1 GB RAM-a nisu htjela tvornički raditi na 400 Mhz premda ploča podržava tu memoriju i premda 1 GB RAM-a bez problema radi na toj brzini (ti problemi su čak i zabilježeni u uputama ploče) igrao sam se malo sa množiteljima i latencijom memorije. Da skratim, sada mi memorija radi na 400 Mhz, a kao posljedica toga overclockao mi se i procesor - nikakvih problema s time nisam imao.
Ako se ne razumiješ u oc baš najbolje ai maš opciju AI NOS onda bi ti najboje bilo da uključiš AI NOS i povečaš oc za 20% toliko ja mogu max preko AI NOS-a ali mi je množitelj 10, pa mislim da bi ti mogao podiči za 30% oc. Govorim ti iz iskustva jer se tako nemoraš brinuti o voltaži ili bilo čemu.
ma ja imam ai overclock i ai nos sve za samo 10%
to nije ništa...
meni baš treba na 2.2-2.4 GHz
To onda ovisi do matične i biosa jer ja mogu podići za 20% a prijatelj je imao semprona i on ga je mogao podiči za 30%.
A i mislio sam da ti je dovoljno 2 Ghz, a za to bi ti bio najbolji AI NOS.
Sorry na lošoj informaciji.
Ja sam svoj 3200+ oc za 375Mhz sa voltažom od 1.375, kad ga podignem za 400Mhz ne radi stabilno ispod 1.400V
A to mi se ne isplati jer su temp. za nekoliko stupnjeva manje na 1.375V nego na 1.400 a niš nisam dobio sa onih 25Mhz više.
Nisam siguran dali sam pročitao koju jezgru imaš, ako imaš Venice ko ja onda bi mogao podići na 2.2, ali nemoj pretjerivat sa voltažom
i pod obavezno ga testiraj jedno pol sata najmanje.
Naravno se je to moguće ako ti memorija i ploča to mogu podnijeti.
imam venice jezgru...
bio sam imo neki program za nadzirenje al mi se izbriso...
sad imam neki koji baš nevalja...
meni nedođe ovako ni na 2 GHz neg na 1.978
ma može na 2.0 GHz al bi bilo bolje mal više...
nije mi baš bitan vjek jer ionako ću za 2-3 mjeseca kupit novi proc i matičnu...
Znaš li možda koji ti je omjer memorije i proca cpu/10 ili drukčije, možda te memorija koči.
najbolje bi bilo da množitelj staviš na 5, 6 kako bi provjerio koliko max možeš podići fsb, kad to ustanoviš onda memoriju stavi da ti radi na 333 a ne na 400
i onda idi podizat fsb i stavi množitelja na max, a mem neka ti bude na 333 i nemoj sa voltažom ići preko 1.440
Neznam kako obrisati ovo nije mi se još dogodilo.
mako sam sa 230 na negdje 227 i sad mi radi stabilno
napajanje mi je 1.450v
(nisam niš radio od ovog što si ti pisao, jer nevidim šta bi time postigao)
zaš da smanjujem frekv. memorije?
kakve ima ona veze sa procom?
Pa već i ptice na grani znaju da povećavanjem fsb-a, a time i frekvenciju proca povećava se fekvencija memorije.
Znači frekvencija memorije je proc/9 ( u tvom slučaju, pretpostavljam ) to bi onda bilo 1800/9=200.
Memorija ti sada radi na 200 Mhz tj. efektivno na 400Mhz.
Znači dolazimo do zaključka da ako povećaš frekvenciju proca na 2000Mhz, onda je 2000/9=222, što znači
da ti memorija sada radi na 222Mhz tj efektivno na 444Mhz.
Znači smanjivanjem frekvencije memorije isključuješ mogućnost (loš oc potencijal) memorije da te koči pri oc proca.
Ista stvar vrijedi i za fsb, ako ti on iznosi 180 a množitelj ti je 9 onda proc radi na 1800Mhz, znači da ako smanjiš množitelj na recimo 8 ili 7, tada možeš povećavati fsb, a da pritom frekvencija proca ne prelazi 1800Mhz. Time možeš vidjeti koliko max možeš povečati fsb.
Pozz svima... I ja isto imam AMD Athlon 64 3000+ 2.01GHz... Do kolko bi ga mogo max. overclockat?
@Fico_Ri:
Trenutno se kod mene eksperimentalno vrti AMD Athlon 64 3000+ (AM2) na stabilnih 2.7 Ghz (testirano pomoću Prime95, Super PI, OCCT, Everest, Sandra 2009 i inih alata).
Korištena je low/mid end komponente
CPU: AMD Athlon 64 3000+ (AM2) - revizija F2 (max. napon 1.3V - prema AMD-u, a korišteni 1.25V u overclocku)
MBO: ASRock AM2NF6G-VSTA,
HLADNJAK: stock AMD hladnjak
RAM: Crucial DDR2-800 kit 2x1 GB moduli na 1.85V (Crucial šifra CT25664AA800, Micron čipovi, obični moduli CL=6 na 1.8V, nisu Ballistix i sl.)
VGA: Gigabyte 7300 GS - pasivni hladnjak
HDD: Seagate 80GB (SATA, 8MB)
PSU: LC Power Green Power Silent Giant 550 W (380W na +12V) - 14cm vent
CASE: Coolermaster Elite 333
VENT: Ulazni Coolermaster stock vent 12 cm
Izlazni Artic Cooling 12 PWM (12 cm)
DVD: Pioneer DVR-216DBK
Budući je 1.8Ghz osnovna frekvencija 50% overclock je solidan obzirom na procesor.. Išla je i više (2.8, 2.85 - ali ne previše stabilno i nisam htio uništiti komponente)
Temperatura (vanjska je bila oko 23-26) je gotovo stalno oko 31-35 u idle-u, a oko 38-43 u load-u.
Ono što je mislim trenutno najveća mana je vruć hladnjak southbridga i grafička topla budući je pasivni hladnjak.. Trebalo bi ga nekako ohladiti.
Uz kvalitetnije komponente vjerojatno ide i više.
Eto, imaš i par slika ako te zanima.
Lijep pozdrav.