A tko bi upravljao tom agencijom?
Uostalom, svaka državna agencija ionako posluje bez ikakvog profita jer će prije povećati plaće svojih "radnika" nego javiti ministru financija da im smanji budžet za slijedeću godinu.
Nije važno tko bi upravljao, one bi se natjecale na tržištu i najefikasnije bi imale posao. Država ništa ne radi po pitanju siromašnih, agencija koja radi na slobodnom trižištu i mora zadovoljiti ljude koji ne žele sitomaštvo u svome društvu, ako to ne učini, po svi zakonima zdravog razuma i tržišta biti će zamjenjena. Znači, ako su oni rastrošni i ako nedovoljno pomažu siromašnima za očekivati da će se primatelji te pomoći i oni koju uplaćuju u tu pomoć pobuniti i vidjeti da tu nešto nije u redu. Mogućnosti za neko uhljebljenje i nerad postoje, ali su minimalne.
Što opet nije točno ako gledamo strogo neoliberalna i anarhokapitalistička načela.
Ja se ne bojim voditi vlastiti život ali jednostavno smatram da je srž ekonomskoga problema ne postati bogatiji nego osigurati svakom ali baš svakome egzistenciju prvo a tek onda dati mogućnost drugima i sebi da se bogatimo.
Nešto poput zakona o minimalnom dohotku u Švicarskoj.
Ili,prvo riješi glad u Africi,onda zgrtaj novac koliko hoćeš(bez da napraviš novu glad negdje drugdje).
Ili postavio bih minimalnu granicu na siromaštvo bez da postavim maksimalnu granicu na bogatstvo(greška koju je SSSR radio,a moderna Kina pokušava ispravit sa polovičnim uspjehom).
Sa druge strane u svim drugim politikama osim ekonomske znači kulturnoj,sociološkoj,državničkoj smatram slobodu 'svetom'.Neoliberalizam i anarho kapitalizam potpuno ignoriraju te politike,dapače čak govore da ako moraju imati minimalnu državu da to treba dati na upravljanje njoj.
Sada sam ti dao hint.Imaš tri pokušaja da pogodiš moje dvije omiljene ideologije :P
Objasni kako nije moguće? Ja mislim da bi se i našlo dovoljno ljudi koji bi tamo i volontirali po par sati, a oni koji su zaposleni tamo ne bi primali basnoslovne plaće jer će ih konkurencija potkopati.
Koliko ja znam, u Švicarskoj ne postoji minimalni dohodak. Bio jereferendum ali nije prošao, i dobro da nije zbog učinka minimalnog dohotka, to je u prvom redu nepravda kojima bi takva merja, kao, trebala pomoći, a to su neiskusni i manje vješti radnici koji u tom slućanju nit ne dobiju posao. A to što poslodavac želi platiti svoje radnike što manje, to je normalno, ali postoji trište i poslodavac ne može diktirati cijene. Ako sam ja poslodavac i ponudim ti plaću od 1000 kuna sumnjam da ćeš prihvatiti, ako sam ja poslodavac ja nemam monopol nad iznosom za koji ćeš ti ili bilo tko raditi, to određuje tržište.
Ne možeš riješiti glad u Africi tako da uzimaš bogatima, odi tamo i otvori neki jednostavniji biznis koji ne zahtjeva obrazovanu radnu snagu, plaćaj po tržišnim cijenama, i za neko vrijeme riješit ćeš taj problem na nekoj mikroskali.
Socijaldemokracija? Anarhosindikalizam?
Nope, za takvu percepciju su krivi "anarho-socjalisti" koji nemaju pametnijeg posla pa uništavaju aute i bacaju molotovljeve koktele na zgrade, tj. uništavaju privatno vlasništvo, ako želiš naći nešto najbliže anarho-kapitalizmu imaš mikronacije i Lihtenštajn gdje njihovi "vođe" znaju tko je Murray Rothbard, i svatko ima pravo na samoodređenje.