Necu komplicirati. Imam nekoliko pitanja.
Je li bolje stedjeti u dolarima ili eurima? Koja banka? U koju svrhu u banci odnosno paket odabrati stednje?
Je li bolje stedjeti u dolarima ili eurima? Koja banka? U koju svrhu u banci odnosno paket odabrati stednje?
Švicarcima prije 10 godina. Ostalo je pušiona. 
Trenutno se uopće ne isplati štedjeti. Znam masu ljudi koji su imali oročenja, ali sada više ne. Jednostavno se ne isplati. Prebacili su novac npr. na tekući račun i to do visine 100.000 ojra jer do tog iznosa štednju osigurava država.
Trenutno se uopće ne isplati štedjeti. Znam masu ljudi koji su imali oročenja, ali sada više ne. Jednostavno se ne isplati. Prebacili su novac npr. na tekući račun i to do visine 100.000 ojra jer do tog iznosa štednju osigurava država.
Moze objasnjenje ili da guglam?
Htio sam nesto bar na pet godina da se apsolutno ne mogu dirati novci.
Moze objasnjenje ili da guglam?
Htio sam nesto bar na pet godina da se apsolutno ne mogu dirati novci.
Kamate su male, i nema poticaja na štednju. Nećeš se obogatiti štedeći, jedino ako ne znaš upravljati novcima pa trošiš cijelu plaću na pizdarije onda te štednja može donekle "spriječiti" u tom. Ako si racionalan i ekonomski pismen, drži novce na tekućem računu.
Nema opcije stisni hvala pa je TU. Hvala na odgovorima.
Pametnije kupti bitcoin. Ako imaš 100 soma dolara rađe staviš u Bitfinex i goidsnje dobis 25k od dividendi.
Da ne otvaram temu. Ako imas svoj obrt ili u ovom slucaju kiosk. Jel moram sam sebi placu isplacivati?
Zelim pokusati neki biznis,cini mi se da bi bilo radi troduplo vise,hrvatistan itd da na kraju ispadne hrvaški prosjek. Imam i ponudu za posao u nemacka iako nisam trazio nit imam ikakav profil za trazenje posla i vuce me da odem,imao bi vecu placu kupovao sve jeftinije nego u hrvaskoj,jedino taj ruzni jezik. Necu ovdje nista naslijediti nit imam svoj stan/kucu. Blago onima koji imaju. Primjer,kazna za osobnu izgubio sam dobio sam kaznu nisam htio platiti u tom trenutku. Prijavio sam nasli su je i probusili vazecu osbnu bez da su mi javili,imaju broj telefonu kucnu adresu,dvije godine kasnije blokiraju racun zbog kazne,povecana kazna sa 500 na 800,znaci uzmu 800kn,fina uzme 220 kuna,40 kuna isto nesto i jos 290 kuna uzmu iako ni dan danas nisam uspio saznati tko i zasto. Prihvacam kaznu i uredu je naplatiti na silu ali ovo ostalo strasno. Pricam na glas,trenutno nemam s kim podijeliti misljenje.
Da ne otvaram temu. Ako imas svoj obrt ili u ovom slucaju kiosk. Jel moram sam sebi placu isplacivati?
Paušalni obrtnik plaća samo doprinose, cca 1200 kn mjesečno. Sve što zaradi je njegovo, nije u sustavu PDVa i ne vodi knjige. Ako hoćeš voditi kiosk i ne planiraš ostvariti prodaju već od 300 000kn u jednoj godini paušalni obrt ti je najbolja stvar. Još ako izvučeš 55 000 kn poticaja od HZZa za samozapošljavanje....
300000 profit ili prihod?
Kamate su male, i nema poticaja na štednju...
Ne da nema poticaja nego je Linić dodatno uveo porez na štednju. Tako da je isplativije držati teško zarađen novac doma u čarapi nego ga poklanjati krvopijama. 
300000 profit ili prihod?
300 000 kn naplaćenih računa (ne izdanih), tako da bi to bio tvoj prihod. Profit u paušalnom obrtu ne postoji kao takav jer nema poreza na dobit, a troškovi se ne evidentiraju jer ne vodiš poslovne knjige. Profit je sva tvoja zarada koju možeš trošiti kako hoćeš, Porezna traži da opravdaš sve uplate na svoj žiro račun a trošiš kako te volja, zato i nema obveze isplate plaće sam sebi.
Taj paušalni obrt je relativna novina kod nas, dosta su pojednostavnili poslovanje malim poslovima, i pravi je boom otvorenih obrta zadje dvije godine. Kažem kad se kombinira sa poticajima od HZZa to je odlična stvar za neki mali zanatski posao tipa postavljanje pločica, knaufa...
300k kn prihoda (naplaćenih), rashodi su nebitni u paušalu, poorezna samo gleda promet po računu i na osnovu toga odreže porez.
Kupuj dionice ... Apple, Aamzon, Microsoft ...