Prebacivanje Na rubu znanosti u zabavni program?

poruka: 308
|
čitano: 57.916
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
RE: Prebacivanje Na rubu znanosti u zabavni progra
Floki kaže...

u čemu je onda problem

ja ne kažem da levitacija postoji, samo ostavljam mogućnost da postoji

a ako kod Mišaka pogledam emisiju o tome , pa zašto ne bi pogledao, interesantno mi je pogledati

Što i dalje ne spada pod obrazovanje.

To što ti i mnogo drugih voli tu emisiju ne zadovoljava uvjet da bi to trebalo spadati pod obrazovanje.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
16 godina
odjavljen
Floki kaže...

drugim riječima božje postojanje je stvar osobnog uvjerenja

dakle, ukoliko mislite zanijekati nečje uvjerenje temeljem znanstvenog načina razmišljanja morate imati dokaz

dakle, pošto dokaza nemate, vjera može biti stvar osobnog uvjerenja, a ne znanosti

Koje izvrtanje logike. Ja imam svoje osobno uvjerenje, ti imaš svoje. Niti ja tebi mogu nametnuti svoje niti ti meni možeš nametnuti svoje. Međutim, ukoliko ti ideš okolo i pričaš da je tvoje osobno uvjerenje činjenica, ja te imam pravo pitati dokaz. Ukoliko ti nemaš dokaz ti i dalje možeš mislit da si u pravu, ali nemaš pravo pričati okolo da je to činjenica.

Floki kaže...

u čemu je onda problem

ja ne kažem da levitacija postoji, samo ostavljam mogućnost da postoji

a ako kod Mišaka pogledam emisiju o tome , pa zašto ne bi pogledao, interesantno mi je pogledati

Možeš ti i u Tom & Jerry-u pogledat o levitaciji, sve dok se to ne gura o znanstveno-obrazovni program i predstavlja kao dokazana činjenica.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
17 godina
MrBlc kaže...
Floki kaže...

pa dobro, ajde mi daj taj znanstveni dokaz o nepostojanju Boga

Ne postoji dokaz o nepostojanju Boga, kao što ne postoji dokaz o postojanju Boga. Upravo zato vjera u Boga je stvar osobnog izbora i vjera, a ne činjenica.

Floki kaže...

to upravo ti činiš, bavio bi se zabranama jer ne prihvaćaš tuđe mišljenje

jesi baš tako siguran da levitacija ne postoji?

ja nisam

Jedino što se zabranjuje je prestavljanje nedokazanih i/ili nedokazivih teorija kao činjenica. Takva zabrana je korektna i potrebna.

Ja 100% pouzdano znam da levitacija postoji. Međutim, da da netko može postići levitaciju meditacijom i molitvom, niti je ikad dokazano u kontroliranim uvjetima niti su jasni mehanizmi djelovanja. Dakle, koliko je znanosti poznato levitacija ne postoji i svatko tko tvrdi da može levitirati, a ne pristaje to potvrditi u kontroliranim uvjetima je šarlatan. Ako netko uspije potvrditi levitaciju u kontroliranim uvjetima, tada će levitacija biti znanstvena činjenica.

Niti Mišak ne tvrdi da postoji, on samo prezentira dostupne materijale o takvim temama

NRZ nije znanstvena emisija, nego emisija koja se bavi intzrigantnim temama

meni je interesantna za pogledati, a nije me briga gdje će ona organizacijski pripadati

17 godina
RE: Zabrana emisije na rubu znanosti??
Badaboom kaže...

Ta emisija pridonosi raznovrsnosti programa na javnoj televiziji. Kome se ne sviđa nek prebaci kanal. To što ju neki shvaćaju preozbiljno je njihov problem i nije razlog za ukidanje.

Pa nitko i ne traži njeno ukidanje, uključujući ni znanstvenike potpisnike peticije. Pročitaj o čemu se radi prije komentiranja.

This space for rent!
16 godina
neaktivan

niti je znanost etična,niti je mišakova emisija notorno smeće kao što neki tvrde..

17 godina
protjeran

mbaksa To sto dosad, prema tvojoj tvrdnji, nije pronadjena ni jedna "nedostajuca karika" ne znaci da "nedostajuce karike" ne postoje. Naravno, da bismo se time uopce zamarali, ti bi trebao dokazati da su "nedostajuce karike" morale postojati, da su morale biti ocuvane do danas, da su morale biti pronadjene te da "nedostajuce karike" nisu prijelazni fosili. Pa cak ni da si sve to dokazao time nisi pobio teoriju evolucije, koja je znanstveno dokazana na mnogobrojne nacine, nego bi samo dokazao da jedan djelic teorije evolucije ne funkcionira. I sto bi se onda dogodilo? Nova saznanja bi se uvrstila u teoriju evolucije i rijesena stvar. No, sve je to "sto bi bilo kad bi bilo". Logika ti se preprijecila.

Evolucionisti nemaju dokaze o karici i drže se smiješne priče o prijelaznim fosilima, kao da govorimo o Transformersima. Ti vjeruješ da bi (teoretski) bilo moguće neku bakteriju da imamo npr. nekakav Star Trek vremenski ubrzivač inkubator koji bi simulirao Zemaljske uvjete i namjestimo ga na recimo milijardu godina, da bi ta bakterija evoluirala u nešto treće?

mbaksa Smajli znaci da ne razumijes sto to znaci?

Ne, nego mi je smješno da govoriš o čovjeku koji funkcionira kao stroj, što je inače vrlo slikovit opis i dobar način da se pojasni nešto što se ne može objasniti kako funkcionira. Život je misterija i stvaranje čovjeka je čudo ma koliko god ovo zvučalo otrcano, i to gledano sa nepristranog stajališta, ni ateističkog, ni vjerskog.

Dr. Saša Ostojić (Biomedicina i zdravstvo)*: Bavim se genetikom reprodukcije. Svjestan sam da je reprodukcija u sisavaca pa i u čovjeka vrlo neuspješan proces. Svjestan sam da je selekcija na razini samooplodnje i mogućnosti razvitka ranog embrija strašno selektivna i da možda do dvije trećine plodova propada. Žena ni ne zna da je u prvih sedam dana imala pobačaj, ima menstrualni ciklus deset dana kasnije, nešto obilnije i to je sve što ona zna. Ali ne zna da je izgubila plod. I možda svaka žena koja ovo sluša je imala, dva, tri, pet, deset, neprepoznatih pobačaja. Drugim riječima dijete koje ste rodili, ne da je dar, sad ne mislim na dar, onaj šire gledano, nego je to takvo čudo prirode da taj život koji se izborio nije samo jedna replikativna vreća za gene, nego je taj život ustvari nešto što treba cijeniti i svaka osobnost koja se razvija u vlastitoj obitelji kao užoj zajednici a onda i šire je u stvari nešto što treba cijeniti. Svatko od vas ima osobnu odgovornost da radi na sebi i preuzme svoj udio u tome da uspostavi bolji svijet. Ne u onom jednom patetičnom, altruističkom smislu "We are the wordl, we are the children", kako kad misice kažu unaprijedit ću... pa kad spomeneš tu gladnu djecu itd. to je uvijek ista priča. Međutim, stvarno ja mislim da napredak ne dolazi odozgora, da nam političari kažu, e sad će biti bolje u Hrvatskoj, nego napredak dolazi tako da svatko od nas na osobnoj razini se produbi, shvati neke istine i da ih pokuša naći. Da praktički sumnja u sve što mu se kaže jer je vjerovatno vrlo dobro izmanipulirano. Uostalom nama ne trebaju prijenosnici istina, ako govorimo o znanosti, osim onih ljudi koji stvarno vrijedno pronalaze receptore i molekule i koji su zaljubljeni u svoj posao i koje podržavam, cijenim i hvalim. Treba nam širi pogled na znanost u tom smislu da svatko se osjeti da ne treba poruku primati od samo od onih koji rade tu bazičnu znanost, nego praktički da svatko istražuje u svojoj glavi, svojoj obitelji, svojoj zemlji i rastom kvalitete slobodne misli raste i sloboda u društvu, raste i pozitivan pogled na život a samim time raste i kvaliteta cijelog društva. Znači promjene moraju doći od ispod a ne odozgora.

mbaksa Ne razumijem pitanje. Mozes to malo pojasniti? Kako to covjek (covjek?) slobodnom voljom utjece na (svoj) mozak i (svoju) svijest? To mi lici na cirkularni argument... Ali suzdrzat cu se od daljnjih komentara - cekam pojasnjenje. Zašto misliš i razmišljaš?

Što te pokreće na razmišljanje?

Zašto misliš i razmišljaš?

Mislim da bi rekao, prema svojem mehaničkom pogledu na svijet ovako nekako:"čovjek misli jer ga na to potiču vanjski uvjeti, onda kemijski procesi (hormoni...) uslijed tog razmišljanja potiču čovjeka na daljnje djelovanje".

mbaksa Mozda zato jer nije lijepo reci za nekoga da je mentalni ili umni ili psihicki bolesnik, posto ti izrazi imaju negativne konotacije? Ljepse je reci da je covjek "dusevni bolesnik", da mu je bolestna dusa ili... Khm... Duh? Od cega uopce dolazi izraz "dusevni bolesnik"? Bilo kako bilo, jasno je da se psihologija kao znanost ne bavi religijskim/spiritualnim dusama, nego ljudskom psihom/umom.

Zato psihijatri kljukaju bolesnike ljekovima, jer promatraju čovjeka kao ljusku i robota a ne kao složeno biće. Upravo je psiha čovjeka vrlo složena i na tom području moderna znanost nema odgovarajučih rješenja jer prema čovjeku pristupa na materijalistički način, krpajući posljedice, ne uzroke, a tu onda umjesto psihijatra dolaze psiholozi, koji se ipak trude nekako prodrijeti u psihu.

mbaksa Einstein je s ovim izrazio nesto sto bi se moglo opisati kao panteizam - u biti elegantan nacin da kaze da ne vjeruje u osobnog boga, boga kreatora i sl. (dakle sve ono sto je osnova vecine danasnjih religija), a da eksplicitno ne kaze (prizna) da je ateist i da religije smatra opijumom za manje bistre (njegov opijum bila je, naravno, znanost). U biti kaze da su svemir i priroda nas "bog" (zapravo - kaze "duh" - dok za ono sto ljudi kazu "bog" kaze supernatural being) i da zbog toga bavljenje znanoscu vodi ka religijskom osjecaju posebne vrste, koji je doista prilicno razlicit od religioznosti nekog naivnijeg/neobrazovanijeg. Ovo je zapravo doslovan prijevod (posljednje recenice citata). Kao sto vidis, Einsteinu je na prvom mjestu bila znanost. On je zivio za nju. A ne za paranormalne nebuloze. Ili vjerske/religijske (pogotovo ne za molitve, sto je ekplicitno naglasio).

Panteistički: "Bog spava u mineralima, sanja u biljkama, hoda u životinjama i misli u čovjeku".

mbaksa S druge strane, imamo li volju koja je zaista slobodna? Zar volja covjeka ne ovisi o fiziologiji? Zar neces jednom odluciti jedno, a drugi put u istoj situaciji drugo zbog toga jer ti je drugacije biokemijsko stanje u mozgu? Ovisi li samo o toj razini (onda je mozda zapravo deterministicka, iako se zbog bioloske osnove mozga doima stohastickom), ili to sto cemo ciniti ima veze i s kvantnom mehanikom pa stohasticnost dobiva po tom principu? I opet - zar posljedica stohasticnosti koju dobiva na kvantnoj razini na kraju nije determinirana (ne-slobodna, ovisna)? Slobodna volja nije nekakav entitet - ona je filozofski koncept. Ne postoji konsenzus oko tih pitanja. Rade se istrazivanja na tom polju, posebno u neuroznanosti.

Ukoliko volja nije slobodna, nego determinirana, onda ni čovjek nije stohastićan. Onda nema ni smisla života, jer je sve predodređeno. Fatalistički koncept.

Zašto čovjek postoji, koji je smisao čovjekovog postojanja? Imaš li na to pitanje znanstveno definiran odgovor?

Možda je smisao čovjekovog postojanja Maslowljeva hijerarhija potreba?

mbaksa Zar neces jednom odluciti jedno, a drugi put u istoj situaciji drugo zbog toga jer ti je drugacije biokemijsko stanje u mozgu?

To bi trebalo pitati žene, one imaju PMS. :)

mbaksa Dakle, ne mozes postaviti pitanje "Zašto čovjek ima slobodnu volju ako se ponaša kao mašina", jer se zapravo ne zna da li zaista imamo slobodnu volju. Ili u kojoj mjeri je ta "slobodna volja" slobodna, ako je uopce imamo.

Kako ti kao skeptik ne možeš na znanstven način objasniti da nemamo slobodnu volju ili je imamo?

ansha kaže... Ako su tebi Radman i Dzikic znanstveni marginalci, onda si ti prijatelju cisti *****.

Ne ulazeći u njihovu strućnost i otkrića, očekivao bih da se ne ponašaju puno racionalnije kako i priliči znanstvenicima njihovog kalibra, a oni se međusobno prepucavaju kao zadnja političarska gamad.

Dr. Saša Ostojić (Biomedicina i zdravstvo)* Ja mislim da su ljudi u biti dobri ali oni koji vode svijet, uključivši i znanost, nemojmo isključivati da je i znanost isto jedna velika manipulacija. Oni koji vode svijet nas pokušavaju odvojiti od tog altruističkog gena ili njegovog proizvoda. Žele nas uvjeriti da je svijet racionalno mehaničko mjesto, žele nas uvjeriti da je sve dokazivo biološko-kemijskim i fizikalnim zakonima. Žele nas odvojiti od bilo kojeg razmišljanja koje nije struktrirano. Naravno da iza toga svega postoji nekakav konačni cilj manipulacije, pretpostavljam da se krije velika moć iza mogućnosti da saznamo koja je naša prava bit i vjerovatno do toga nebi smjeli doći. Vjerojatno ljudi ne smiju biti samostalne misleće jedinice, nego moraju imati privid da su slobodni da smiju razmišljati, da im znanost kao vrh svega daje i otvara prave puteve. Znanstvenici su jako ozbiljni ljudi, oni su usmjereni, fokusirani. Oni su odvojeni od svih strasti, koji nas odvajaju na neki način od pravog smisla o životu i njima se vjeruje. Smatram da je znanost postala religija. Znanost ima svoju strukturu, ima svoju instituciju, dakle ima svoju crkvu. Ima svoje svećenike koji su pozicionirani od onih najnižih u hijerarhiji do onih najviših. Da ima svoje resurse, dakle ima veliki novac i da ima svoj cilj i poslanje. Prije godinu dana postao sam urednikom časopisa "Medicina", zbora liječnika, Hrvatska Podružnica Rijeka. To je znanstveno-stručni časopis i ušao sam duboko u tu temu i onda sam naišao na jedan vrlo interesantan podatak. Činjenica je da 90% relevantne znanstvene produkcije, dakle onoj produkciji kojoj se vjeruje i to bespogovorno u smislu znanstvenih vrijednosti istina, se producira i publicira u samo 10% znanstvenih časopisa. Što to znači? To znači da ostala produkcija je tu ali oni koji vode svijet joj ne vjeruju. Međutim mene fascinira ovaj broj 10%, to znači da je kompletna svjetska moć ako se složimo da politika, ekonomija vjeruje znanosti kao onima koji imaju pogled unaprijed u mrak, ako je moć koncetrirana u tih 10% onda se postavlja pitanje, nije li ogromna kontrola ovoga svijeta postavljena kroz nekoliko časopisa "Nature science" i sličnih, dakle koji praktički usmjeravaju znanstvenu misao. Činjenica je također da u takve časopise stvarno se teško ulazi ali je isto tako činjenica da postoji čitav suptilni niz načina na koij oni usmjeravaju što će se pisati unutra ili o čemu se neće pisati. Recimo neće se pisati o tome da možda Darwinova teorija u današnje vrijeme možda ne drži vodu kao što je to bilo prije 150 godina. Svaka čast Darwinu ali ja imam blagi osjećaj da se Darwinova teorija tako dobro ugradila u korijene posebno zapadnog društva, u materijalistički svjetonazor, u kapitalizam.

@Verbatim

@Buffer Overflow

Samo onaj dio početnog izlaganja Davida Lyncha.

*HR1 - Divni novi svijet: evolucija znanosti 2

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 17:41 (the_tux).
15 godina
protjeran
Floki kaže...

Niti Mišak ne tvrdi da postoji, on samo prezentira dostupne materijale o takvim temama

meni je interesantna za pogledati, a nije me briga gdje će ona organizacijski pripadati

Problematican je nacin na koji ih on prezentira, a takav je da ce slabije obrazovan/naivan gledatelj pomislit da su to cinjenice. Zasto koncept emisije ne bi bio takav da dovodi znanstvenike koji ce ljudima objasnjavat zasto pojedine stvari nisu moguce i kakvim se sve metodama sarlatani sluze da uvjere ljude u ono sta propovjedaju? 

Tad bi imali zanimljiviju emisiju koja bi uz to bila znanstveno-obrazovnog karaktera, a ne senzacionalisticko smece.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 15:00 (ansha).
17 godina
MrBlc kaže...
Floki kaže...

drugim riječima božje postojanje je stvar osobnog uvjerenja

dakle, ukoliko mislite zanijekati nečje uvjerenje temeljem znanstvenog načina razmišljanja morate imati dokaz

dakle, pošto dokaza nemate, vjera može biti stvar osobnog uvjerenja, a ne znanosti

Koje izvrtanje logike. Ja imam svoje osobno uvjerenje, ti imaš svoje. Niti ja tebi mogu nametnuti svoje niti ti meni možeš nametnuti svoje. Međutim, ukoliko ti ideš okolo i pričaš da je tvoje osobno uvjerenje činjenica, ja te imam pravo pitati dokaz. Ukoliko ti nemaš dokaz ti i dalje možeš mislit da si u pravu, ali nemaš pravo pričati okolo da je to činjenica.

Čuj, nećemo o teologiji, nisam bez veze napisao da je za znanstvenika glupo da se petlja u područje vjere, važno je samo da vjera ne koči razvoj znanosti, a hvala Bogu, to ne može u značajnoj mjeri od vremena renesanse

međutim, znanost nam je ograničena, jako ograničena, tko je god proveo više od par dana na nekom bolničkom odjelu, to zna

17 godina
ansha kaže...
Floki kaže...

Problematican je nacin na koji ih on prezentira, a takav je da ce slabije obrazovan/naivan gledatelj pomislit da su to cinjenice. Zasto koncept emisije ne bi bio takav da dovodi znanstvenike koji ce ljudima objasnjavat zasto pojedine stvari nisu moguce i kakvim se sve metodama sarlatani sluze da uvjere ljude u ono sta propovjedaju? 

Tad bi imali zanimljiviju emisiju koja bi uz to bila znanstveno-obrazovnog karaktera, a ne senzacionalisticko smece.

a što će jedan inžinjer aeronautike raditi u NRZ istovremeno kad i onaj vojni časnik koji je pričao o objektu koji je nakon brzine od 10 maha naglo zaustavio i promjenio smjer, osim reći da je to prema našem znanju nemoguće

16 godina
odjavljen
Floki kaže...

Čuj, nećemo o teologiji, nisam bez veze napisao da je za znanstvenika glupo da se petlja u područje vjere, važno je samo da vjera ne koči razvoj znanosti, a hvala Bogu, to ne može u značajnoj mjeri od vremena renesanse

međutim, znanost nam je ograničena, jako ograničena, tko je god proveo više od par dana na nekom bolničkom odjelu, to zna

Slažem se, ali ti si mene tražio dokaz da Bog ne postoji. Očito se nismo u startu razumjeli.

Složili smo se i da NRZ nije znanstvena emisija, pa uopće ne vidim zašto pišeš protiv prebacivanja u zabavni program.

17 godina
MrBlc kaže...
Floki kaže...

Slažem se, ali ti si mene tražio dokaz da Bog ne postoji. Očito se nismo u startu razumjeli.

Složili smo se i da NRZ nije znanstvena emisija, pa uopće ne vidim zašto pišeš protiv prebacivanja u zabavni program.

ne, nisam protiv prebacivanja

međutim, u ovoj besparici vidim opasnost ukidanja te emisije, zalažem se za to da NRZ ponese novac namjenjen njoj u program gdje bude išla

od Sirišćevićke i Findak i ne vidim neku korist, ako će više novca nek rade kvalitetnije emisije, uglavnom većinu emisija svode na razgovore, od kojih nema baš puno edukacije

16 godina
MrBlc kaže...

(khmmm, -slažem se no mogu je ostaviti...jer)

-po kriteriju MrBakse... niti jedna emisija nebi udovoljavala za tu kvalifikaciju. Jer ako su samo provjerene, dokazane činjenice, dokazive na sudu ili exeprimentom.. -bla, bla.. -sve iznad 1+1 bi bilo neznanstveno. Pogotovo za nove ideje -nemoguće. To je jedini razlog zbog kojeg nevidim uopće problem, koji nije niti postojao, dok nije izbio 'skandal'... -uh, jako strašno. -neoprostivo, grijeh!

-... čilaut ljudi. to je samo biz, showbiz i zabava.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen
ihush kaže...

-po kriteriju MrBakse... niti jedna emisija nebi udovoljavala za tu kvalifikaciju. Jer ako su samo provjerene, dokazane činjenice, dokazive na sudu ili exeprimentom.. -bla, bla.. -sve iznad 1+1 bi bilo neznanstveno. Pogotovo za nove ideje -nemoguće. To je jedini razlog zbog kojeg nevidim uopće problem, koji nije niti postojao, dok nije izbio 'skandal'... -uh, jako strašno. -neoprostivo, grijeh!

U znanstvenoj emisiji se kao činjenica može iznositi samo činjenica koja zadovoljava te kriterije. U znanstvenim emisijama se mogu iznositi i iznose se teorije, ali samo kao teorije. Teorije protiv kojh postoje dokazi i koje se znanstvenim metodama odbacuju se mogu spomenuti samo kao put kojim se došlo do teorije koja nije odbačena (eksperimet kojim se pokušala dokazat teorija x pokazao je teoriju x neispravnom, ali smo došli do novih saznanja koja su dovela do teorije y).

Teorije iznesene u znanstvenoj emisiji moraju imati znanstveni temelj, a ne biti produkt nečijih osobnih uvjerenja.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
MrBlc kaže...

OksimoronNeodlučan

Peace and Love _ Frankenstein Build
16 godina
Verbatim kaže...
ihush kaže...
MrBlc kaže...

OksimoronNeodlučan

... izvčlačim:

.. NRZ nije znanstvena emisija,

..  (khmmm, -slažem se no mogu je ostaviti...jer)..

.. to je samo biz, showbiz i zabava.

- sad lakše?

... ili , nevidim ikoju drugu emisiju da je znanstvenija. Suprotno, dali je HTZ -kuhanje-nogomet.. i NRZ isti tip progtrama? -od svih tih emisija NRZ ima neke osnove za tu programsku kategoriju.

-jer, nemora se govoriti o dokazanim znanstvenim činjenicama. Po logici, govori se o teorijama i nedokazanim... možda već sutra dokazanim stvarima.

-OK, to je 'optimističan pogled' na NRZ, ali...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 16:13 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

... izvčlačim:

.. NRZ nije znanstvena emisija,

..  (khmmm, -slažem se no mogu je ostaviti...jer)..

.. to je samo biz, showbiz i zabava.

- sad lakše?

Malo Osmijeh, a ovo između ?

Peace and Love _ Frankenstein Build
17 godina
moderator
Floki kaže...

Zašto mislim da je to borba za novac?

Pa, proračun za znanstveno-obrazovni program se radio na način da je uključivao i tu emisiju.

Međutim, sad se nastoji NRZ izbaciti iz tog dijela programa, a postojeći proračun za znanstveno-obrazovni program zadržati na ovom nivou.

Ne znam jesi li uopce procitao moj komentar upucen tebi:

Da, svakako. Znas, lova koju trosi NRZ ce se rasporediti u dzepove 115 znanstvenika koji su potpisali peticiju. Bit ce svakome dosta za pivo i cevape dvaput tjedno. Kakva pobogu borba za novac? Za novac se bori jedino Misak, jer njegova emisija uzima novac iz budzeta HRT-a rezerviranog za znanstveno-obrazovni program, koji joj ne pripada.

I komentar upucen Dragonu:

Opet ti s borbom za novac. Ajde molim te pojasni kakvu novcanu korist moze imati tih 105 (ili koliko ih je sad vec) znanstvenika? Kako bi se svi oni namirili s novcem za produkciju jedne emisije (napomenimo jos da je u pitanju emisija producirana u skromnim uvjetima - kao sto je Badaboom primijetio: "Još se stvara dojam da emisija ždere nekakav velik novac. Dva čovjeka pričaju u malom studiju uz lošu rasvjetu sat vremena...") i jos uz to producirali svoju emisiju? Zavjera koju kujes ti nema smisla.

BTW ovo ti je logicka pogreska appeal to motive.

Sto ce reci da je tvrdnja o borbi za novac u rangu teorija zavjere. Stoga umjesto da samo tvrdis da je rijec o borbi za novac, objasni kakvu konkretno korist i tko moze imati s obzirom da taj koji bi radio emisiju raspolaze sa skromnim budzetom, jos mora i producirati znanstveno-obrazovnu emisiju! Pa i da je "borba za novac" u pitanju, takva argumentacija je logicki pogresna jer nije problem navodna "borba za novac", nego je problem sto se pseudoznanstvena emisija izdaje za znanstvenu.

Floki kaže...
Samo joj ime govori da se bavi rubnim i alternativnim događajima.

Misak je svoj blog koji se bavi istim stvarima nazvao "Preko ruba znanosti". Sto cemo sad?

Floki kaže...
Mnoge stvari kojima se ta emisija bavi potiču na razmišljanje, i činjenica jest da joj je publika pretežno ona koja ima veze sa prirodnim i tehničkim znanostima.

Činjenica jest da isti ljudi gledaju i NRZ i Trenutak spoznaje i Enterprize 1.

A te "cinjenjice" si dobio... Odakle? BTW Cinjenica je da se Enterprize ne nalazi u znanstveno-obrazovnom programu i ne izdaje se za nesto sto nije - znanstvena i/ili obrazovna serija.

Floki kaže...

Što ako parapsihološke pojave postoje i ruše ovaj materijalistički koncept znanosti kakvu poznajemo.

Spomenuo sam komentar Dr. Cecija o NRZ:

Za znanost nije nikakav problem da se ne zna kako bi oni mogli raditi - problem je da nema mjerljivih posljedica njihova djelovanja.U Mišakovoj emisiji se ljudima laže o tome, i to je problem.

Kako postoje, kad nema mjerljivih posljedica njihovog djelovanja?

UBIZEC cORPORATION kaže...
mbaksa kaže...

UBIZEC cORPORATION kaže...

neznam sto se taj lik kaj se nabrijava nije javio prije 3-4 g kad je pocinjala ta emisija s emitiranjem nego sad Šutim

Ako se ne varam, pocela je s emitiranjem prije nekih 8 godina. Zasto pretpostavljas da je on morao znati da se ta emisija nalazi u znanstveno-obrazovnom programu? Ni ja nisam znao da je ta emisija dio znanstveno-obrazovnog programa sve dok se peticija nije pojavila u medijima. Ti si znao?

emisija se zove "na rubu znanosti" pa logički da ne spada u zabavu(recimo ko one gluposti ples sa zvjezdama i te brije neznam dal to spada u zabavu ili nekaj drugo) nego u znanost do znanosti se stize obrazovanjem tj. učenjem

Vrstu emisije, odnosno njezinu programsku kategoriju, odredjuje naziv emisije ili sadrzaj emisije? Vec sam rekao: Misak je svoj blog koji se bavi istim stvarima nazvao "Preko ruba znanosti". Spomenuo sam vec i to da dezinformiranje ne spada u obrazovanje tj. ucenje.

bed kaže...
mbaksa kaže...

Zakon o HRT-u

Najslađi si mi kad se praviš mutav.. Selektivna amnezija..

Prekini s ovakvim nacinom "rasprave".

bed kaže...
Ovaj c/p zakona o HRT-u ne govori apsolutno ništa u prilog tvojoj tezi da je emisija NRZ znanosti ne znanstvena

Zar tome sluze zakoni? Zar sam ja radi toga citirao te clanke zakona?

bed kaže...
Obzirom da zakonom nije propisan postotak odgovarajuće zastupljenosti emisija, već internim aktom HRT-a, to je navod bespredmetan.

LOL! Znaci, za svaku promjenu postotka zastupljenosti odgovarajcuih kategorija programa mora se mijenjati Zakon o HRT-u? I to onda zapravo znaci da se taj zakon nikad ne moze krsiti posto su konkretne brojke zapisane negdje drugdje? Naravno da ne.

17 godina

M-baksa

ti stvarno vjeruješ u to da Silobrčić i taj anonimus iz Splita nemaju baš nikakve veze sa Marijom Siriščević i ekipom

ok, možda si romantik,  moje je mišljenje jest upravo to da je ovo obična borba za novac raznih premreženih interesa

Mišak odjednom smeta, ma daj, kud upravo sad kad javna tv grca u dugovima

17 godina

Baš kad se čovjek navikne na nešto jave se dežurni čuvari znanosti, dežurni čuvari vjere, dežurni čuvari morala, dežurni čuvari pameti

ma čuvari okanite se ljudi već jednm

prebacite kanal

17 godina
moderator
Floki kaže...

moje je mišljenje jest upravo to da je ovo obična borba za novac raznih premreženih interesa

• Tko konkretno se bori za novac?
  • Koliki novac mu moze ostati nakon sto producira znanstveno-obrazovni emisiju kojom ce se zamijeniti NRZ u znanstveno-obrazovnom programu?
  • Kakva je veza izmedju te osoba ili tih osoba i svih znanstvenika koji su potpisali peticiju?
  • Sto svi oni imaju od toga? Novac (za cevape i pivo) ce se dijeliti svima njima?

Mozes li ijednu svoju tvrdnju potkrijepiti dokazima ili to sve samo tvoje "slutnje"?

Eto, sad se malo zabavljamo, posto tvoja teorija zavjere nije relevantna za temu - nema veze s tim je li NRZ znanstvena emisija pa da bude u znanstveno-obrazovnom programu.

17 godina
protjeran

Što će se dogoditi ukoliko se NRZ prebaci u zabavni program?

Može li Dejan Vinković dokazati da se emisija NRZ bavi pseudoznanošću?

17 godina
mbaksa kaže...
Floki kaže...

moje je mišljenje jest upravo to da je ovo obična borba za novac raznih premreženih interesa

• Koliki novac mu moze ostati nakon sto producira znanstveno-obrazovni emisiju kojom ce se zamijeniti NRZ u znanstveno-obrazovnom programu?
  • Kakva je veza izmedju te osoba ili tih osoba i svih znanstvenika koji su potpisali peticiju?
  • Sto svi oni imaju od toga? Novac (za cevape i pivo) ce se dijeliti svima njima?

Mozes li ijednu svoju tvrdnju potkrijepiti dokazima ili to sve samo tvoje "slutnje"?

Eto, sad se malo zabavljamo, posto tvoja teorija zavjere nije relevantna za temu - nema veze s tim je li NRZ znanstvena emisija pa da bude u znanstveno-obrazovnom programu.

Nije to nikakva teorija zavjere, čudno je malo da se nekakvi profesorčić uhvatio cenzure odjednom, a nije nebitno ni to što je i muž urednice Siriščević Dražen nekakav urednik

sorry, ali imam puno godina da vjerujem u slučajnosti

Tko je uostalom taj Vinković, boli me briga što on i Džikić potpisuju

glupi inkvizitori

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 17:22 (Floki).
17 godina
protjeran
Floki kaže...

Nije to nikakva teorija zavjere, čudno je malo da se nekakvi profesorčić uhvatio cenzure odjednom, a nije nebitno ni to što je i muž urednice Siriščević Dražen nekakav urednik

HRT je nevjerojatno leglo nepotizma.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 17:22 (the_tux).
17 godina
the_tux kaže...
Floki kaže...

HRT je nevjerojatno leglo nepotizma.

A tek vanjske produkcije emisija, koja je tek tu korupcija

Za ovo bi USkOk trebao tog Vinkovića ispitati, ima tu nešto

15 godina
neaktivan

Ja se iskljucujem iz rasprave, jer dobrim dijelom je presla moje sposobnosti argumentiranja svojih misljenja, a i nisam pretjerano upucen u recimo fiziku i slicno, sto bi bilo korisno za ovu raspravu.

Ali ipak imam jedan zakljucak:

Nadam se da ce se ovo zavrsiti na nacin da ce na rubu znanosti ipak ostati emitirana u ovome terminu i financirana novcem iz znanstvenoga programa, ali pod uvjetom da ce Misak ipak podici kvalitetu emisije, pripaziti koje ljude dovodi tamo, i na koji nacin ti ljudi govore o onome sto zele reci, kao i ipak podici razinu iznesenih dokaza i argumenata protiv teze o kojoj se prica.

Time bi stvarno dobili emisiju koja ide u skladu sa svojim imenom: Na rubu znanosti, koja bi tada bila vrlo zanimljiva i perspektivna emisija, ali ipak prihvatljiva znanstvenim krugovima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 17:27 (Dragon23288).
17 godina
Floki kaže...
Dragon23288 kaže...

Ja se iskljucujem iz rasprave, jer dobrim dijelom je presla moje sposobnosti argumentiranja svojih misljenja, a i nisam pretjerano upucen u recimo fiziku i slicno, sto bi bilo korisno za ovu raspravu.

Ali ipak imam jedan zakljucak:

Nadam se da ce se ovo zavrsiti na nacin da ne na rubu znanosti ipak ostati emitirana u ovome terminu i financirana novcem iz znanstvenoga programa, ali pod uvjetom da ce Misak ipak podici kvalitetu emisije, pripaziti koje ljude dovodi tamo, i na koji nacin ti ljudi govore o onome sto zele reci, kao i ipak podici razinu iznesenih dokaza i argumenata protiv teze o kojoj se prica.

Time bi stvarno dobili emisiju koja ide u skladu sa svojim imenom: Na rubu znanosti, koja bi tada bila vrlo zanimljiva i perspektivna emisija, ali ipak prihvatljiva znanstvenim krugovima.

Ma nego što nego će ostati

mi koji gledamo plaćamo pretplatu

neće mi glupi inkvizitori tipa Vinkovića i Džikića ukidati emisije

Jesam vjernk, ali ne volim ni popa koji hoće ulogu inkvizitora,

a pogotovo ne volim znanstvenike inkvizitore,

btw. čudi me da onaj drugi "zlatni telac" iz poznatog dueta nije potpisao

naravno da prof Paar nije potpisao to ruglo od peticije, zna čovjek jako dobro

da je uloga inkvizitora nešto najbjednije što znanstvenik može sebi priuštiti

koliko znam prof Paar je bio i gost emisije, naravno da taj Vinković sebi ne bi

dopustio da gostuje u "takvoj" emisiji, valjda bi mu naškodilo znanstvenoj reputaciji,

ha, ha, a gdje mu je ta znanstvena reputacija, što ima osim formalnih titula i profesorske katedre

bit će da je neki svjetski poznat fizičar, da moš misliti, kao i jedan što ga slučajno znam sa Ruđera

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 17:59 (Floki).
17 godina
moderator
Floki kaže...
mbaksa kaže...
Floki kaže...

glupi inkvizitori

Trazim dokaze, na cinjenicama utemeljene argumente, a sto dobijem? Tebi je nesto cudno. E, sorry - ali to sto kujes jest teorija zavjere.

Dragon23288 kaže...
Nadam se da ce se ovo zavrsiti na nacin da ce na rubu znanosti ipak ostati emitirana u ovome terminu i financirana novcem iz znanstvenoga programa, ali pod uvjetom da ce Misak ipak podici kvalitetu emisije, pripaziti koje ljude dovodi tamo, i na koji nacin ti ljudi govore o onome sto zele reci, kao i ipak podici razinu iznesenih dokaza i argumenata protiv teze o kojoj se prica.

Misak je televizican i ne vidim razloga zbog kojeg ne bi nastavio voditi NRZ ili neki drugi zabavni program (neki kviz recimo?), ali se s uredjivanjem i vodjenjem NRZ kompromitirao u znanstveno-obrazovnoj sferi (a zapravo i kao novinar opcenito), stoga ne bi imalo smisla da on vodi neku znanstvenu emisiju ili da NRZ pretvori u znastvenu emisiju (zapravo nije jasno kako bi to mogao napraviti posto tvrdi da NRZ, ovakva kakva je, je znanstvena emisija).

15 godina
neaktivan

A *ebem mu mbaksa, pa jel me svaki put moras poklopit!! Haha, salim se malo.. ;)

Pa moze tvrditi da je znanstvena, ali ako je vec tako neka poveca kolicinu iznesenih dokaza i ne dovodi sarlatane zbog kojih mu je emisija proglasena neznanstvenom.

Zna on sta treba napraviti da mu se emisija moze proglasiti znanstvenom.

17 godina
mbaksa kaže...
Floki kaže...
mbaksa kaže...
Floki kaže...

glupi inkvizitori

Trazim dokaze, na cinjenicama utemeljene argumente, a sto dobijem? Tebi je nesto cudno. E, sorry - ali to sto kujes jest teorija zavjere.

Činjenica jest da Vinković lovi rake govnjare

prof Paar je daleko poznatiji i cjenjeniji fizičar od tog inkvizitora, pa je bio gost kod Mišaka

da, da, Vinković i ekipa će učiti Paara Milankovićevim ciklusima, moš misliti što će oni njega učiti

17 godina

Inače, ta suvremena znanost je postala puna mitova u kojih se ne smije taknuti

1. evolucija - (kad su pronađeni fosilni ostaci homo sapiensa u geološkom razdoblju dinosaura - rezultate je znanstvena zajednica sabotirala, a arheologe koji su to pronašli ignorirala do cenzure)

2. globalno zatopljenje (prof Paar je najnapadaniji hrvatski znanstvenik jer pripada grupi uglednih svjetskih fizičara koji negiraju čovjekov prevladavajući utjecaj na povećanje temperature na Zemlji)

Mišak kriv što govori o ovim "zabranjenim" temama?

Imam osjećaj da je njima Mišak nepoželjan radi gornjih tema, lako za levitatore i ljude guštere, to Vinkovića i društvo ne smeta, u to ne vjeruje skoro nitko

Međutim kad je ugledni američki arheolog pričao u emisiji o pronalasku fosilnih ostataka homo sapiensa u geološkom razdoblju dinosaura i o kasnijem zataškavanju i cenzuri tih rezultata od strane znanstvene zajednice, dobro mi je to uzdrmalo moje mišljenje o evoluciji

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 18:32 (Floki).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice