Digitalni ili Offset tisak

poruka: 7
|
čitano: 8.029
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan

Pozdrav forumašima...

Imam potrebu za tisak/printanje letaka formata A4 obostrano i to u jednoj boji (grayscale) i to bi trebao biti prilično kvalitetan tisak.

Radilo bi se o mjesečno o maksimalno 10000 komada i tako na duži rok od nekoliko godina pa sam odlučio zaobići tiskare, uložiti u vlastite "strojeve" i time pokušati uštedjeti. Pokušao sam s googleom ali nema baš puno informacija ili ih ja ne znam prepoznati pa Vas sve skupa stoga molim da mi pomognete. Iz onoga što sam uspio naći na netu na duže staze bi mi bio prihvatljiviji nekakav rabljeni offset stroj ali uz to treba ovo...ono...bla...bla

Pa ako neko ima iskustva s offset tiskom i/ili digitalnim molim da mi pomogne pri odabiru. Znači ne bi bilo za komercijalnu upotrebu nego isključivo za vlastite potrebe.

Unaprijed veliko hvala svima...

16 godina
neaktivan
Teško je danas biti glup,prevelika je konkurencija !!!
18 godina
neaktivan
RE: Digitalni ili Offset tisak

Hvala...no to nije bio moj cilj...rabljenih offset strojeva ima od 3000kn B4 formata. Više me zanima točan princip rada oko ploča i izrade istih.

15 godina
neaktivan

Ne znam da li je već kasno za objašnjenje, ali evo ti informacije iz prve ruke. Tim poslom se bavim 20 godina i

stvari ti stoje ovako. Prvo trebaš računalo na kojem ćeš raditi pripremu za tisak, nakon toga trebaš printer

(ako nije zahtjevna priprema) ili u boljem slučaju cijelu pripremu poslati na "film" koji će te opet koštati.

Poslije toga dolazi stroj za tisak. Ovaj za 3000 kn ti ne bih preporučio jer sve ima svoju cijenu. Poludit ćeš od problema

i na kraju će rezultat biti strava. Uz stroj potrebna ti je i "kopirka" - uređaj s pomoću kojega ćeš "prenositi" ono što si isprintao

na paus ili sa filma na matricu za tisak - ploču. Uz kopirku obično ide i jedna kiveta za razvijanje ploče za tisak, ali ona nije nužna. Ono što ti je nužno

kod ovakve proizvodnje ti je rezača za papir. Kad to sve staviš na hrpu, ostaje ti samo još tvoje znanje kojega vjerujem nedostaje

za ovaj posao i gomila problema s kojiima ćeš se susresti. Ako hoćeš financijsko objašnjenje, onda ti ono ide otprilike ovako:

- za polovan dobar stroj za tisak s kojim nećeš imati problema trebaš cca od 3000-7000 Eura.

- za kopirku cca - 500 - 1500 Eura

- za rezaču mašinu - ccac 3000 - 5000 Eura

- računalo i printer vjerojatno posjeduješ

Prostor, znanje, trofazna struja ....  NEISPLATIVO.

Jednostavnije ti je to dati odštampati u profesionalnoj tiskari i bit ćeš sigurno zadovoljan. Jedino što možeš, ako imaš dobrih ideja, da si sam

napraviš pripremu i na taj način još malo ušparaš na izradi letaka.

Ak te konkretno zanimaju cijene, stavi sve na papir i pošalji mi da ti izračunam koliko bi te to koštalo.

Dado CMYK
18 godina
neaktivan

Na kraju sam i sam došao do sličnog zaključka.

Na kraju je odluka pala na odlično održavanog rabljenog Xeroxa (cca 2000eur)

Iskreno nisam mislio da je to takva peripetija s offsetom.

Xerox je dušu dao za takve stvari što meni treba...s Corelom sam OK, mogu reć skoro na TI, a sa dizajnom sam na VI...no tu uskače ženska ruka...

Puno hvala na objašnjenju...

Lp

14 godina
neaktivan
hp designjet 5000 ps

pozdrav svima

prije neki dan prijatelj je kupio ploter hp designjet 5000 ps

sada bilo sto da stampamo color nije onakav kako bi trebao bit.

na obican papir od 80 gr. tisak ostaje mokar, treba pricekati par minuta da se sve to osusi.

i takvih problema ima dosta.

pomoc sta da radim.

ero baj
18 godina
neaktivan
Re: hp designjet 5000 ps
ero kaže...
bilo sto da stampamo color nije onakav kako bi trebao bit.

na obican papir od 80 gr. tisak ostaje mokar, treba pricekati par minuta da se sve to osusi.

Ako se radi o full color printu, onda mislim da je to normalno - ipak se radi o tintnom pisaču, a papir od 80g je tanak. Jeste probali na neki deblji papir, npr. 180g?

Možda ste printali na best quality, kad ploter radi nekoliko prijelaza preko istog mjesta?

Jel grijači rade normalno? Ispod papira bi trebao ispuštati topli zrak, koji suši tintu.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice