Koji od ova dva OS-a je bolji?
Koji je bolji za igrice,programe,multimediu?
Koji je brzi?
Koji je sigurniji?
Koji je brzi?
Koji je sigurniji?
Za igre je bolji windows, za programe ovisi kakvi ti trebaju, ima ih dosta i za jedan i za drugi OS, a isto tako za multimediju.
Brži i sigurniji svakako je Ubuntu.
- ubuntu
-nisam siguran
Koji je brzi?
-ubuntu
Koji je sigurniji?
-ubuntu-nema virusa
jel ubuntu ima isti broj igrica i dali su za njega igrice zahtjevnije?
i koji je ljepsi onako teme,ikone?
Ubuntu je zakon. Windows mu mozda moze konkurirati tek onda kada izadje sedmica.
jel ubuntu ima isti broj igrica i dali su za njega igrice zahtjevnije?
i koji je ljepsi onako teme,ikone?
Ako se nevaram ubuntu se moze pokrenit sa cd-a?Pa da probam dali mi se svida.
Ako se nevaram ubuntu se moze pokrenit sa cd-a?Pa da probam dali mi se svida.
Hvala pokusat cu.
mislim da se ta dva osa... nikako nemogu usporedivati...
jednom prilikom sam u dualbootu s XP-om imao priliku isprobati ubuntu(9.04).
neznam bas......mozda je sigurniji sto se tice virusa.....
nesviđa mi se taskbar od ubuntu-a...od windowsa gotovo svakih je puno jednostavniji(barem meni)--ili je to samo zato što sam se naviknuo na taskbar od windowsa (opcenito)
uglavnom---ubuntu ne smatram operacijskim sustavom za svakodnevnu uporabu.
Ti si kul.
Pozdrav svima,
prijatelj dobio na nagradnoj igri neki mali asus laptop s instaliranim linuxom, a od jučer ima i adsl od HT-a. Upute za konektiranje su samo za windowse, a ni njihovi tajni agenti nemaju pojma kako se spojiti s linuxom...
Ako je već bila tema, ispričavam se, može neki link?
Hvala
mislim da se ta dva osa... nikako nemogu usporedivati...
jednom prilikom sam u dualbootu s XP-om imao priliku isprobati ubuntu(9.04).
neznam bas......mozda je sigurniji sto se tice virusa.....
nesviđa mi se taskbar od ubuntu-a...od windowsa gotovo svakih je puno jednostavniji(barem meni)--ili je to samo zato što sam se naviknuo na taskbar od windowsa (opcenito)
Ako čovjek pita koji je OS bolji, znači da se do sada nije susretao s linuxom. Bojim se da će ako nema u blizi nekog iskusnijeg linuxaša koji mu može instalirati grafiku, raznorazne audio i video codece, instalirati neki DE pogodan njegovoj konfiguraciji, za koji dan biti "ne svira mi mp3-ce, ne mogu na jubito, ne mogu igrat igre, firefix mi skrola sporo ... linux sucks." Za njega je win XP bolji izbor.
@ivan_1995
ubuntu može imati taskbar kakav god ti hoćeš. instaliraj bilo koji drugi DE ako ti se gnome ne sviđa. ti ga možda ne smatraš za svakodnevnu upotrebu, ali vjeruj mi da nas ima koji ga koristimo za svakodnevnu upotrebu.
Ma nije komplicirano, isto je. Sviđa mi se na ubuntu to sta mozes napraviti taskbar kako ti hoces , ali je ružan (GNOME).
Instaliraj si KDE, ljepse je ali opet ima previse gluposti po desktopu (omg ono oko ikona, zivcira me).
Za internet - firefox, za filmove - VLC player, za muziku - amarok, ima i torrent programe.
Ako ne igras igrice vise ti nista ni netreba. Moze se koristiti za svasta, ali meni je vista ipak default :PPP
moj glas ide linux ubuntu-u na njemu igram cod2,cod4,serious sam 2,virtua tennis3 i fear combat znaci sve online osim tenisa
nema virusa(najveci razlog zasto nemam xp jer se na njega skuplja gamad ko na govna )samo se trebate malo naviknut na linux i
zabroavit cete na xp a imate live cd da probate bez instalcije,moze kopirat izgled bilo kojeg os-a tako da ne gledate na izgled kad ga frisko
instalirate jer moze izgledat ko vista ,osx,window7....
@lambo, e jesi našo šta ćeš porediti...
@Frenchkey, koja je tačno distra na tom netbooku? Koji je to netbook uopće?
@ivan_1995, UBuntuov DE tj. GNOME je od sučelja Windowsa logičniji i jednostavniji 20-tak puta.
Osobe koje sa računarom imaju jako malo iskustva ili djeca koja prave svoje prve korake se na GNOME
naviknu puno brže nego na bilo koji Windows (credits fly to: rođaci :)). Ti si, kao i većina ljudi koji koriste
Windows napamet naučili gdje se šta nalazi i na Windowsima sve obavljaju mehanički, koristeći minimalnu
dozu logike. Na linuxu je to potpuno drugačije.
@Nadimak888, kako možeš reći da je GNOME ružan? Je li ti ružan jer out-of-box nema transparencije prozora
kao tvoj defaultni OS?
Koristio sam ubuntu 8.10 i mislim da je za početnike daleko jednostavniji i bolji. Za napredne korisnike sve ovisi o potrebama i njihovom iskustvu. Meni je ubuntu odlićan, sada ću nanovo instalirati ubuntu 9 i win 7. Jedno pitanje usput: koji moram prvo instalirati? "Prvo stariji OS pa sve prema novijima" koji je stariji i dali će mi win7 uopće htjeti prepoznati linux, mislim da moram zato instalirati prvo win7 a onda linux?
Prvo instaliraj Sedmicu jer će je Ubuntu automatski prepoznati i dodati u GRUB.
To vrijedi samo za OS iste "vrste", znači prvo XP pa Vista pa 7 i slično, u ovom slučaju prvo instaliraj Win 7 jer ti neće htjeti prepoznati Ubuntu, a ako poslije instaliraš Ubuntu, GRUB će normalno prepoznati Sedmicu.
EDIT: Prestigao me...
@Nadimak888, kako možeš reći da je GNOME ružan? Je li ti ružan jer out-of-box nema transparencije prozora
kao tvoj defaultni OS?
Nisam mislio na cjeli GNOME, nego samo na taskbar. U 2009.godini taskbar izgleda kao iz win98.
Mislim može se stavit slika za pozadinu, ali opet su prozori sive/default boje. A ni ikone nisu ljepše.
ako se taskbar od gnomea moze proljepsat, pls daj link!!
KDE mi je najljepši, ali su zasrali sa onim glupostima oko ikona na deskopu za rotiranje i sta sve ne, premalo opcija za desktop. I ne radi compiz. I aplikacije za gnome (FF) izgledaju lose.
EDIT: evo slika
1. Boja prozora i taskbara je definisana temom koja je na tvom SS-u blago rečeno sranje...
2. Ikone možeš mijenjati icon temama, i šta fali Ubuntu human temi ikona?
3. Slažem se da su KDE zeznuli sa Plasmom, nekako fali "pravi" desktop. I nije tačno da compiz
ne radi! Isprobao sam ga na KDE Fedori 10.
4. Pogledaj kakvi su kod mene paneli u GNOME-u na Arch linuxu. Dust tema, paneli su prozirni, a
icon tema human, kao kod tebe.
Probao sam Fedoru 9 i nisam se snašao.
Vratio sam se na XP(tada) sa osmjehom na licu. Ipak je windows komercijalan, ti linuxi mi idu na živce i sumnjam da je ijedan bolji od sedmice/viste/xp-a, a sad tko nema para za windowse šta bi mu ja...
Koji od ova dva OS-a je bolji? :
Ovisi o potrebi korisnika, za što ti sve treba računalo, kakve je jačine i sl.
Ja osobno u svojoj tvrtki već dvije godine koristim Ubuntu linux kojeg imam instaliranog na 11 računala, i smatram da je bolji od Windowsa u svim pogledima jer dolazi sa svim programima koji su mi potrebni za rad i što je najbitnije svi su besplatni.
Za igre su bez ikakve sumnje je najbolji Windowsi, za multimediu definitvno Linux (na Ubuntu moraš instalirati dodatne codece za mp3 i sl., no to sve možeš jednim potezom iz repozitorija), za programe ti nebih mogao reći jer neznam o kojim se programima radi, postoji WINE preko kojega možeš pokrenuti programe koji inaće rade na Windowsima npr Adobe Photoshop.
Koji je brzi?
Novi Ubuntu i Fedora 11( za ostale distre nisam siguran) imaju EXT4 datotečni sustav i puno se brže bootaju od Windowsa.
Koji je sigurniji?
Sigurniji OS je definitivno onaj koji je baziran na linux kernelu, jednostavo nema virusa ni trojanaca.
Inaće ne komentiram ovakve blesave postove koji potiču svađu ali ovaj puta moram reagirati, pa počnimo redom :
"Probao sam Fedoru 9 i nisam se snašao."
Moja sestra ima 14 godina i ona se "snašla" tada još prije godinu dana na Ubuntu, danas koristi Fedoru 11 bez ikakvih problema i nebi ju mjenjala za bilo kakve windowse, kao ni ja Ubuntu.
"Vratio sam se na XP(tada) sa osmjehom na licu. Ipak je windows komercijalan,"
I Yugo 45 je komercijalan pa neznaći da je kvalitetan :-)
"ti linuxi mi idu na živce"
Vjerojatno misliš na razne distribucije kada spominješ "linuxe" (kako sam se dobro nasmijao kada sam pročitao "linuxe", uh urnebes :-) ), s obzirom da nekoristiš niti jednu linux distribuciju nekužim kako ti može ići na živce?
"i sumnjam da je ijedan bolji od sedmice/viste/xp-a,"
Tvoje sigurno veliko znanje stečeno godinama rada na raznim distribucijama linuxa daje ti pravo da kažeš ovakve stvari ( ako ne kužiš bio sam sarkastičan u ovoj rečenici :-)
"a sad tko nema para za windowse šta bi mu ja..."
Na ovo stvarno neznam što bi rekao... bez komentara.
Nevolim ovakve teme jer prije ili kasnije će izbiti svađa jer svako svoga konja hvali. Najbolji OS ti je onaj na kojem ti je najugodnije raditi i s kojim možeš u što kraćem roku postići najbolje rezultate bez obzira radilo se o Windowsima , OS X ili linux distribucijama. Ako imaš mogučnosti i vremena isprobaj sve tri opcije pa sam odluči koji ti najbolje "leži".
1. Boja prozora i taskbara je definisana temom koja je na tvom SS-u blago rečeno sranje...
2. Ikone možeš mijenjati icon temama, i šta fali Ubuntu human temi ikona?
3. Slažem se da su KDE zeznuli sa Plasmom, nekako fali "pravi" desktop. I nije tačno da compiz
ne radi! Isprobao sam ga na KDE Fedori 10.
4. Pogledaj kakvi su kod mene paneli u GNOME-u na Arch linuxu. Dust tema, paneli su prozirni, a
icon tema human, kao kod tebe.
Isprobat cu, dobra je tema.
Boja prozora i taskbara je definisana temom koja je na tvom SS-u blago rečeno sranje...
Sranje = Default, samo sam sa emeraldom stavio window decoration.
I nije tačno da compiz ne radi! Isprobao sam ga na KDE Fedori 10.
Radi, da. Ali ima dosta bugova. I još ljepo piše da compiz nije podržan.
Sorry šta se nisam prije javio, ali supruga od mog frenda koji ima taj Asus, je istog SAKRILA zbog njihove nekakve svađe, tako da ga ne mogu fizički dobiti. Vidit ćemo hoće li mu proraditi PTSP ili će ga vratiti mirnim putem, ha, ha.
Inače to je nekakvi mali Asus netbook Eee PC, a u cijelom korisničkom priručniku se samo jednom spominje linux ("Linux kernel...,bla,bla). Kako doći do podataka o kojoj je distribuciji riječ?
Sorry šta se nisam prije javio, ali supruga od mog frenda koji ima taj Asus, je istog SAKRILA zbog njihove nekakve svađe, tako da ga ne mogu fizički dobiti. Vidit ćemo hoće li mu proraditi PTSP ili će ga vratiti mirnim putem, ha, ha.
Inače to je nekakvi mali Asus netbook Eee PC, a u cijelom korisničkom priručniku se samo jednom spominje linux ("Linux kernel...,bla,bla). Kako doći do podataka o kojoj je distribuciji riječ?
Sve informacije koje te zanimaju o Eee PC-ju ubuće potraži OVDJE! Riječ je o distribuciji Xandros Linux čije je sučelje posebno dorađeno za Eee PC.
BTW... Nemojmo više ići u Off Topic!
mene zanima jedno pitanje vezano uz igrice na Linuxu: ako je Linux brzi kako govorite, kako onda bolje rade na XP-u...eto to me zanima...pozz
mene zanima jedno pitanje vezano uz igrice na Linuxu: ako je Linux brzi kako govorite, kako onda bolje rade na XP-u...eto to me zanima...pozz
Prije svega, opet ponavljam da idemo u OT! Međutim, pošto si lijepo upitao, ne otvarajući novu temu, red je da ti se odgovori na pitanje.
Kad su igrice u pitanju, stvar je slijedeća. Naime, sve igrice koje su dizajnirane i isprogramirane za rad na Windowsu dizajnirane su da i koriste Microsoftov grafički API DirectX. DirectX-a u Linuxu nema i to je u principu glavni razlog zašto igrice ne šljakaju na Linuxovim distribucijama.
Neke igrice koje koriste OpenGL API šljakaju na Linuxu i one se jedino (ali ne uvijek) mogu igrati na Linuxima.
BTW... Molim moderatore da imaju razumijevanja za ovo "oftopičarenje"!
Ubuntu je jednostavno tehnički bolji od Windowsa. Za one koji se ne mogu naviknuti na njegovo sučelje neka uzmu Kubutnu, što je zapravo Ubuntu s KDE okruženjem kojeg koriste i Windowsi XP.
Što se tice igara, jednostavno tu se niti jedan OS ne može mjeriti s Windowsima, postoji koji hit i za Ubuntu, ali njega se zaista ne može prihvatiti kao gaming platformu.
Software-a za Ubuntu ima dosta, većina je to OpenSource, no Windows je opet tu korak ispred, i meni osobno nikad nije bio dovoljan samo Kubuntu na računalu. Ali opet sve ovisi koji software koristitite i koliko vam je potreban. Postoji rješnenje uvijek preko wine-a ili virtualizacije Windowsa, ali tako se gube performanse.
Kažem, sve ovisi o korisniku, meni se osobno nije nikako dalo privikavati na to sve...