Web stranica - pravljenje

poruka: 22
|
čitano: 7.485
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Ovako, nisam do sadapravio web stranice, al takve mi stvari idu i interesiraju, tako da brzo učim.

Pa bih od vas molio samo preporuku da mi da neku najbolju (a da nije previše komplicirana), da je raznovrsna, kvalitetnija i to - jer to pravim za sestru, koju moram malo promovirat i sve, pa ne smije sad biti neka obična il nešt.

Pa molim od vas neke preporuke i objašnjenja ?

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Web stranica - pravljenje

jel znaš šta programirati

16 godina
protjeran

sad je sve u flashu, ali za kvalitetan veb treba znati i php i javu

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Lak način:

Net Objects Fusion 11

Teži način:

Adobe Dreamweaver

nabavi ovo prvo, lakše je al su u dreamweaveru kvalitetnije...

Asrcok 775 Dual Vsta Pentium D Dual Core 3,4 Ghz 2 Gb RAM ATI Radeon X1700 FSC
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

ajme nemoj slusati ove...

uci ovim redom:

1. HTML, CSS

2. JavaScript osnove (ne nuzno ali pomaze kasnije)

3. Photoshop (osnove)

to je dovoljno za napraviti staticke stranice. Kod se pise ili u nekom text editoru (moze i notepad), ili u necemu kao sto je Dreamweaver, Expression Web i sl., koji imaju i graficki nacin rada gdje ti klikeces kao u Wordu a on u pozadini pise HTML i CSS kod.

Ako zelis nesto dinamicki kreirano, iz baze, tipa katalozi proizvoda, novosti i slicno, onda jos imas dvije opcije:

nacuiti koristiti i modificirati neki gotov program (vec isprogramirano u php ili asp.net ili nesto trece)

ili

nauciti programirati pa napraviti svoje, u PHP ili ASP.NET (ili cak Ruby on Rails/Python/Perl)

Flash ti treba ako mislis raditi bannere ili cijele animirane stranice koje se obicno mogu vidjeti na stranicama filmova ili igara. Ali dobro je znat i osnove u njemu!

"A developer is a machine that converts coffee into code"
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 13:24 (hudo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Što volim ove kvazi dizajnerčiće sa tečajima koji prodaju pamet o raznoraznim alatima. Vidim tu se i neka reklama za prodaju knjiga baca. Zašto bi netko od tebe kupovao knjige za 300kn ako sve ima na internetu. (Zato da ti utrapiš te knjižice jer ionako u njima nema ništa pametno za naučit. A i da povratiš bar dio novaca koje si uložio u ništa.)

Da bi se napravio posao nije potreban samo alat već i znanje. O potrebnom znanju ćeš moći naći više na ovom linku..

http://www.bug.hr/forum/topic/razvoj-web-stranica/web-dizajn-pocetnike/16658.aspx?page=0&jumpto=211369&sort=desc&view=flat

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money! ----- HP 6715b: Turion X2 64bit, 3 GB DDR2 667Mhz, 120GB SATA disk, X1250 graphics chip, Ubuntu 8.10 I ja ću si kao i naxeem stavit neku sexy tetu na avatar. Aha!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Malo cu od Codera mrknut sastojke ali recept je copyright:

*U lonac ulijes 2 litre vode

*Stavis na laganu vatru i kada pocne kipiti stavis pola kile Web dizajna: (izrada site layouta, Odlično vladanje html-om, css-om, poznavanje flasha, te tu i tamo osnove web programiranja (PHP, ASP, JavaScript, MySQL).

*Dobro promijesati u poluotklopljenom loncu i ostaviti da se kuha jedno 30 minuta na umjerenoj vatri

-*Dok se to radi uzmes tavu, malo ulja i stavis 300 grama Web programiranja: (Odlično poznavanje nekog server-side jezika za izradu dinamičkih web stranica/aplikacija. JavaScript, AJAX, MySQL, HTML, CSS).

-* to lagano pržiš dok ne požuti, može malo gristi za oči ali to je u redu! Malo posoliti!

= Kada se Web dizajn skuha, ostavis da se malo ohladi, dodas sprženo Web programiranje i sve lijepo promiješaš, dodaš začinsko bilje i afrodizijake!

*** Servirati hladno, na velikom tanjuru!

Dobar tek! :D

Eto ovako igleda programer dok to radi! Eto ovako igleda programer dok to radi!
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 15:09 (Luka).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sve što su ti hudo, coder_ i Luka rekli - poslušaj...

Imaš dobar web curriculum na http://www.opera.com/company/education/curriculum/

Puno je posla pred tobom, hajd sretno - html, css, javascript, izrada slika, web standardi, sjedi i uči...

Ak si talentiran za pol godine ćeš svladat osnove.

Dok ne savladaš gore navedeno ni ne pokušavaj s php-om, asp-om il sličnim...

I find your lack of faith disturbing!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
livadasb kaže...

sad je sve u flashu, ali za kvalitetan veb treba znati i php i javu

a šta si ti sada rekao?
1. nije sve u flashu!
2. php i java su potpuno različite stvari sa relativno sličnom namjenom (kao i asp.net)

kao sto je vec napisano-prvo html/xhtml pa CSS, pa onda javascript i tek nakon toga neki programski jezik...
a sada da li ces pisati u notepadu i.li u dreanweaveru.. svejedno...

16 godina
neaktivan
autorov komentar

Ovako, sa HTML-om sam radio neke stvari, isto tako i sa photoshopom, sa java scriptom slabo, to mogu proučit, kao i CSS...

Sad me zanima šta mi preporučate preko čega da radim: HTML, CSS ili PHP ?

Ako mogu samo uz pomoć HTML-a, onda bi bilo ok to,ak ne samo recite...i šta mi još preporučate uz sve to?

Imam flash, imam javu...

- I jel mi možete dat link da si skinem Photoshop (ili tutorial, ili neki noviji a da je besplatan, jer sam imao već photoshop-ali tutorial) ?

- I recimo za nešto od ovoga što mi preporučate, neki link kao titorial: što se tiče Html ili čeg mi već preporučate, te o izradi web stranica i toga ?

- Da li da si instaliram noviji neki notepad, vidio sam d ima Notepad++ za skinut...?

- i et, samo kad nešto predložite, pa mi narojite šta sve trebam uz to za izradu web stranica (kao ''recept'')...

Evo recimo samo jednog primjera, na koju bi ''temu'' trebao napravit stranicu, našao sam primjer koji mi je prvi pao na pamet:

http://www.luka-nizetic.com/

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 18:25 (Bart).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bart kaže...

Ovako, sa HTML-om sam radio neke stvari, isto tako i sa photoshopom, sa java scriptom slabo, to mogu proučit, kao i CSS...

Ako mogu samo uz pomoć HTML-a, onda bi bilo ok to,ak ne samo recite...i šta mi još preporučate uz sve to?

Imam flash, imam javu...

- I jel mi možete dat link da si skinem Photoshop (ili tutorial, ili neki noviji a da je besplatan, jer sam imao već photoshop-ali tutorial) ?

- I recimo za nešto od ovoga što mi preporučate, neki link kao titorial: što se tiče Html ili čeg mi već preporučate, te o izradi web stranica i toga ?

- Da li da si instaliram noviji neki notepad, vidio sam d ima Notepad++ za skinut...?

- i et, samo kad nešto predložite, pa mi narojite šta sve trebam uz to za izradu web stranica (kao ''recept'')...

Evo recimo samo jednog primjera, na koju bi ''temu'' trebao napravit stranicu, našao sam primjer koji mi je prvi pao na pamet:

Vidim da bi prvo trebao saznati što je HTML, CSS i PHP.

HTML - markup jezik za izradu statičnih html stranica. Radi na principu pozicioniranja elemenata na stranici i njihovom opisu.
CSS - jezik za opis html elemenata unutar web stranica.
PHP - skriptni jezik za izradu dinamičkih web stranica.

Oni ti se koriste kombinirano. I da, to ne trebaš proučit već naučit i znat koristit.

E sad, vidiš da ja tu baratam nekakvim pojmovima kao što su statične, dinamičke stranice. Statične stranice su prezentacijske i nemaju unutar sebe nikakve programske logike. Ne postoji pojam koji se zove interaktivnost između same stranice i korisnika koji posjećuje stranicu.
Sve ovo nabrojano možeš postići dodavanjem Javascripta i PHP-a.

Skini si Notepad++, kreni po tutorialima i sretno.. haha

Do prave funkcionalne stranice tebe dijeli još dosta truda, rada i muke. Nije lako, vjeruj mi..no ne smiješ odustajati. Ni u kom slučaju. :)

I daj, kako ti prvo na pamet može past Luka Nižetić??? Meni padne recimo Eva Mendes...
There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money! ----- HP 6715b: Turion X2 64bit, 3 GB DDR2 667Mhz, 120GB SATA disk, X1250 graphics chip, Ubuntu 8.10 I ja ću si kao i naxeem stavit neku sexy tetu na avatar. Aha!
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 19:03 (coder_).
17 godina
neaktivan

Nećeš dobit link za Photoshop, to je nelegalno (ili odi u dućan i kupi ga).

No postoji besplatne varijante koje služe svrsi. Jedna od njih je Gimp ( http://www.gimp.org/downloads/ )

Vjeruj, godinama radim stranice, znam ponešto o standardima, kontam HTML, CSS, snalazim se s PHP-om, ali se ne usudim nazvati web dizajnerom, a još manje web programerom jer sam svjesan kolika je količina znanja potrebna.

Ako stvarno žeiš naučiti raditi web, ne preostaje ti drugo do puno čitanja i vježbanja. Rad oslobađa! Belji se

I obavezno moraš podić web server na svom računalu. Ovisno u kom smjeru želiš otići - apache za php i mysql, IIS za asp i .net

No od skriptnih jezika si svjetlosnim godinama udaljen.

Kreni od nule, s notepadom, imaš brdo literature na netu, sjedi i radi...

EDIT:

http://www.opera.com/company/education/curriculum/     obvezno štivo za krenuti. Po preporuci w3c-a

I find your lack of faith disturbing!
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 19:10 (0v3r10rd).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Posto sam "microsoftovac", ja cu ti preporucati web development koristenjem Microsoft tehnologija... ako si vise za besplatne, open-source tehnologije, ignoriraj ovu poruku.

Dakle, za pocetak otvori Wikipediju i prouci sljedece pojmove:

HTML, CSS, JavaScript, ASP.NET, T-SQL, C#, AJAX, XML, JSON... to su sve razni sto programski, sto opisni jezici, a za razvoj punokrvnih web-stranica (web-aplikacija) ti trebaju vise manje svi...

Zatim, downloadaj i instaliraj "Visual Studio Express", vrhunski besplatni alat (zapravo razvojna okolina) za razvoj ASP.NET web-stranica... bez brige, mozes i obicne staticke HTML stranice u njemu izradjivati.

Na stranicama www.asp.net imas hrpu video-filmica za pocetnike koji objasnjavaju SVE, od instalacije, preko izrade prve stranice, bas sve...

http://www.asp.net/learn/videos/video-14.aspx

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 19:24 (Šime).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
0v3r10rd kaže...

Vjeruj, godinama radim stranice, znam ponešto o standardima, kontam HTML, CSS, snalazim se s PHP-om, ali se ne usudim nazvati web dizajnerom, a još manje web programerom jer sam svjesan kolika je količina znanja potrebna.

Ako stvarno žeiš naučiti raditi web, ne preostaje ti drugo do puno čitanja i vježbanja. Rad oslobađa! Belji se

Hehe.. Istina!!!! Velika istina. Takva je stvar i kod mene. Iako sam bliži web programiranju, ne bih sam za sebe reći da sam web programer a kamoli web dizajner. Potrebne su godine iskustva, puno odrađenih projekata da bi stekao titulu web guru-a.

16 godina
Bart kaže...

Imam flash, imam javu...

Ja znam gdje imas par dobrih knjiga na netu za skinuti, HTML, CSS, PHP, JavaScript, Photoshop.... Ako znas engleski onda ti malo informiranja po tim knjigama nece biti nikakav problem. Jedino ima par knjiga o PHP-u i Photoshop na hr jeziku.

Ako ti sta treba reci pa cu ti poslat link na PM (ako ga stavim ovdje mogao bi dobit zuti, a to ne zelim Cool).
17 godina
neaktivan
Ivan M. kaže...
Ja znam gdje imas par dobrih knjiga na netu za skinuti, HTML, CSS, PHP, JavaScript, Photoshop.... Ako znas engleski onda ti malo informiranja po tim knjigama nece biti nikakav problem. Jedino ima par knjiga o PHP-u i Photoshop na hr jeziku.

Ako ti sta treba reci pa cu ti poslat link na PM (ako ga stavim ovdje mogao bi dobit zuti, a to ne zelim Cool).
 Kod ovog posla je definitivno "must have" znanje engleskog jezika. Previše se tu pojmova vrti u igri čije značenje na hrvatskom nema apsolutno nikakvog smisla da bi se znanje engleskog moglo tek tako zanemariti..
17 godina
neaktivan

Imas na www.code-it.net razne tutoriale i forum! Iako nije bas aktivan, ljudi ce ti pomoci, nemaju o cemu pricati! :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hudo kaže...

ajme nemoj slusati ove...

uci ovim redom:

1. HTML, CSS

2. JavaScript osnove (ne nuzno ali pomaze kasnije)

3. Photoshop (osnove)

to je dovoljno za napraviti staticke stranice. Kod se pise ili u nekom text editoru (moze i notepad), ili u necemu kao sto je Dreamweaver, Expression Web i sl., koji imaju i graficki nacin rada gdje ti klikeces kao u Wordu a on u pozadini pise HTML i CSS kod.

Ako zelis nesto dinamicki kreirano, iz baze, tipa katalozi proizvoda, novosti i slicno, onda jos imas dvije opcije:

nacuiti koristiti i modificirati neki gotov program (vec isprogramirano u php ili asp.net ili nesto trece)

ili

nauciti programirati pa napraviti svoje, u PHP ili ASP.NET (ili cak Ruby on Rails/Python/Perl)

Flash ti treba ako mislis raditi bannere ili cijele animirane stranice koje se obicno mogu vidjeti na stranicama filmova ili igara. Ali dobro je znat i osnove u njemu!

Potpisujem!!!!!!! ovako ti najbolje za uci... problem je što druge zaboli glava kad pocmu ucit o HTML i CSS PHP a oni bi stranicu ko facebook
Bolje biti 100 godina bogataš nego 7 dana siromah
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala vam svima na pomoći - morat ću preć sve tutorilae i pozabavit se time, vježbat i sve ostalo.

Još bi samo trebao da mi netko od vas pošalje preko PM linkove gdje da skinem: HTML, CSS, PHP, Java Script i to ostalo što mi treba...da nebi skinuo neke krive il nešt slično...pa ak nije problem...hvala unaprijed...

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 22:57 (Bart).

0 0 hvala 0
17 godina

Ako ćeš biti "koder" kreni odavde:

http://www.w3schools.com/ 

uci redom.

html

css

php

javascripts

ponajbolji alat je adobe dreamweaver

ako ćeš biti i web dizajner:

http://www.webdesign.org/

treba ti neki alat photoshop, fireworks, gimp, za grafičko osmišljavanje stranice.

treba ti neki localhost server skini i instaliraj XAMPP http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

i ono mozda najbitnije inspiracija:

http://www.screenalicious.com/

http://www.templatemonster.com/

Tesko ćeš biti dobar koder i dobar dizajner, odaberi ono što ti najviše paše i usavršavaj.

Sretno!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala svima za sada na pomoći, savjetima, stranicama i svemu tome...

E sad još ako bi mi netko mogao (ako baš mora Privatnom porukom) poslati linkove za skinuti HTML, CSS, JAVA SCRIPT i to što mi treba za rad (imam: javu, flash, server)...pa ako nije bed to poslati mi PM-om...

Te ako može neki redoslijed ili šta sve moram instalirati/napraviti, prije početka rada, i nakon što sve pročitam, pregledam tutoriale i sve to...hvala unaprijed...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bart kaže...

Hvala svima za sada na pomoći, savjetima, stranicama i svemu tome...

E sad još ako bi mi netko mogao (ako baš mora Privatnom porukom) poslati linkove za skinuti HTML, CSS, JAVA SCRIPT i to što mi treba za rad (imam: javu, flash, server)...pa ako nije bed to poslati mi PM-om...

Te ako može neki redoslijed ili šta sve moram instalirati/napraviti, prije početka rada, i nakon što sve pročitam, pregledam tutoriale i sve to...hvala unaprijed...

Za HTML, CSS i JavaScript ti je potreban samo browse, editor i malo mašte.. (i žličica vegete).

Otvoriš tutorial, kreneš čitat i pratiš sve što ti tutorial kaže. Ne može bit jednostavnije.. :)
There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money! ----- HP 6715b: Turion X2 64bit, 3 GB DDR2 667Mhz, 120GB SATA disk, X1250 graphics chip, Win XP/Ubuntu 8.10(uskoro)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice