friško sam instalirao xp,dali mi net framework treba i čemu služi,nije mi baš jasan taj program
Što je net framework?
- poruka: 5
- |
- čitano: 18.754
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
friško sam instalirao xp,dali mi net framework treba i čemu služi,nije mi baš jasan taj program
Poželjno je da ga instaliraš jer neki programi i igre ga zahtjevaju.
.NET Framework je infrastruktura koja nadograđuje sami os i razvija je MS da bi olakšao rad programerima .Net aplikacija i izvođenje programa ili softwer-a koji je razvijen u dotičnoj tehnologiji.Najvažniji dio te infrastrukture je CLR -> softwerski dio u kojem se pisani kod izvršava ...sve se prevodi u "mašinski kod" i na taj način je .Net Framework prenosiv i na druge operativne sustave osim MS-a. Znači svaki program koji je napisan u nekoliko jezika koji podržava MS(C++,C#,VB.Net,JScript,J#) ...zatim posao unutar Net Framework-a preuzima MSIL(Intermedijarni Language(IL)--ono ispred je Microsoft) i on ga prevodi u jezik razumljiv CLR-u i na taj način je platforma zatvorena .MS je napisao MSIL za gore navedene jezike i kod koji se piše u Net-u je managed(upravljiv kod) za razliku od unmanaged koda .
To je ovako kostur i ukratko o Net platformi.
Taj netframework (dotnetfx) i to verzija 2.0 je prije trebala za ATI Catalyst, a mislim da više netreba.
Netframework 3.0 dolazi uz vistu, a uz sedmicu dolazi 3.5 integrirani. Uz XP sp2 mislim da dolazi 1.0 samo.