Kazne za ilegalni softver

poruka: 28
|
čitano: 22.327
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Nisam siguran je li ovo pravi podforum al nadam se da je..

Zanima me kolike su kazne za tvrtke koje koriste ilegalni softver(npr Windows i Office)?

Kako se računa ta kazna? Po broju računala ili?

Koliko često inspekcija ide okolo?

Zanima me zbog toga jer bi preporučio nekim poznanicima da se prebace na Linux jer po meni se nepotrebno dovode u opasnost da dobiju veliku kaznu a računala koriste uglavnom zbog Worda i maila.

0 0 hvala 0
17 godina

Ti to o privatnim korisnicima ili o firmama ?????????????????????

Kublach
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Firmama.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kazne za ilegalni softver

Po Zakon o autorskim i srodnim pravima (ili tako nekako), kazne su od 5.000,00 do 50.000,00 kn (ali provjeri na www.nn.hr). Možda će biti zanimljivi i ovi lnkovi

http://www.index.hr/vijesti/clanak/direktor-formela-o-ilegalnom-softveru-namjestili-su-mi-jer-sam-bio-jeftiniji/389282.aspx

http://sigurnost.info/intelektualno_vlasnistvo/ilegalni-softver-u-hrvatskoj.html

A dalo bi se naći još toga... na www.google.com

17 godina
neaktivan

jedan bump da ne otvaram novu temu...

što kažete o legalizaciji windowsa i officea na način da se kupi office vani? ili preko interneta? Kod nas Office Basic dođe minimalno 1600kn (s PDVom), Windows XP Pro oko 1100kn (s PDVom, nisam provjeravao ako je nešto sada jeftiniji).

Office 2007 Basic OEM http://www.directdeals.com/1096/Microsoft-Office-2007-Basic-%28OEM%29.html?pmc=PG-001~150$

Windows XP Professional OEM http://www.directdeals.com/1411/Microsoft-Windows-XP-Professional-OEM-for-used-computers-J9A-00085.html?pmc=PG-001 ~120$

Da li netko ima iskustva s tim? I da li je s tim moguće legalizirati postojeća računala? Možda je ideja naivna ali ne vidim neku ozbiljnu prepreku (osim davanja koja se moraju platiti pošto je to uvoz...)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Onda moraš još ekstra platiti PDV i carinu da bi bio legalan za komercijalnu upotrebu.

GMT -5
16 godina

-za firmu? :))

Račun i naljepnica se traže....

edit: također, ako želiš legalno, problem OEMa je što ti na računu mora bit i računalo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 23:14 (ihush).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Smiješ i sve ok, ali samo ako kupiš odgovarajuću verziju; OEM dakle vrijedi samo ako zbilja kupiš i hardver uz koji ide OEM verzija.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
D4RKL1NG kaže...

Onda moraš još ekstra platiti PDV i carinu da bi bio legalan za komercijalnu upotrebu.

A sta ako kupis igru preko neta? Ja mislim da se ne mora platiti PDV ali stvarno nisam nesto proucavao i bavio se time tako da ne znam, ali mislim da se ne mora platiti ako kupujes neku igru preko steama i slicno ali stvarno ne znam.

17 godina
neaktivan

Ma kakva je*ena igra? Tu se priča o softveru za firmu, gdje ti inspekcija dođe tu i tamo...

GMT -5
15 godina

normalno da nemoras platiti pdv ako kupujes preko steama!ja jos nisam cuo da je netko imao problema sa time!

15 godina
neaktivan
otac mi ima trgovinu mjesovite robe i snimio je xp i prebacio sam mu na onaj sivi skin ko windows 98 i naljepio naljepnicu od staroga kompa i nikad nikakvih problema sa inspekcijom
15 godina
neaktivan
J3ckYYY kaže...
otac mi ima trgovinu mjesovite robe i snimio je xp i prebacio sam mu na onaj sivi skin ko windows 98 i naljepio naljepnicu od staroga kompa i nikad nikakvih problema sa inspekcijom

Jbg ima glupih ima pametnih, pa je tako inspekcija bila dok sam ja bio u dućanu, i lijepo računi, run:winver, naljepnica i tako dalj..

http://www.speedtest.net/result/917164172.png
17 godina
J3ckYYY kaže...

Dobra : )). Inace se moze stavit i dual boot neki winsi i linux i stavis da se odma otvara linux osim ako stices onu strijelicu prema dolje da ti se pojavi izbronik jer prode prebrzo da ga vidis. Mislim da nitko to nece provjeravat.

Pa naravno da nitko nece provjeravat jel imas original igru ali svejedno. Pitam jel se po zakonu mora platiti PDV ili ne?

15 godina
neaktivan
pa ako inspekcija trazi naljepnicu a on je nema jer je kupio online valjda ce platiti kaznu.
17 godina
neaktivan

traži se prvo naljepnica.. a onda se traži račun. i nema više "bedastih" inspektora jer ih u zadnje vrijeme obučavaju pa znaju i izlistat popis instaliranih programa (meni se to dogodilo na jednoj lokaciji) i slično. to je ekipa iz www.inspektorat.hr i dosta su zajebani. traže kopiju računa za windowse obično...

najbolje je dakle kupit neko brandname računalo sa OEM windowsima i OEM office basic i to je to.. komp cca 2500kn + 1300kn (win7) + 1600kn (office basic) = 5400 brutto po kanti. nije tolko strašno al opet.. sranje.

btw ako je netko obratio pažnju ima OEM licenca za instalaciju na rabljena računala (naveo sam link na gornjem postu) tako da bi se ti windowsi mogli ubacit legalno, barem prema toj stranici (a trebala bi bit kredibilna jer je neki cnet.com partner, a to valjda neš znači :rolleyes:)...

EDIT: eto na to sam mislio
"This product is intended for End-Users & Used Computer System builders and not New Computer System Builders. New Computer System Builders looking for Windows XP Pro"

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.9.2010 0:37 (Pr0xiMUS).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

J*eš firmu koja nema pare za pošten komp, retail Windowse i Office. Ta može odmah ključ u bravu.

1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Tom69 kaže...

J*eš firmu koja nema pare za pošten komp, retail Windowse i Office. Ta može odmah ključ u bravu.

Da ali ja sam vidio da ih dosta koristi linux i openoffice, i slične kombinacije, neki stave čak android OS, chrome OS, OSX...

17 godina
protjeran
Tom69 kaže...

nemaš ti pojma o poslu očito. ima ih koji su i kruha gladni.

sada inspekcija ima stick ubode ga u komp i izlista mu se SAV SOFTVER SA SRIJAL BROJEVIMA.onda ih uspoređuju sa računima koje imaš itd. provjereno. a skin win 98 zabij u guzu. nisu baš toliko glupi.

win home se kupi za 700-800 kn i stavi open ofice ili work suite koji ima starija verzija za 200 tinjak kn i sve radi. iz iskustva to pričam,ne naklapam

Z
15 godina
neaktivan
opcom kaže...
Tom69 kaže...

nemaš ti pojma o poslu očito. ima ih koji su i kruha gladni.

sada inspekcija ima stick ubode ga u komp i izlista mu se SAV SOFTVER SA SRIJAL BROJEVIMA.onda ih uspoređuju sa računima koje imaš itd. provjereno. a skin win 98 zabij u guzu. nisu baš toliko glupi.

win home se kupi za 700-800 kn i stavi open ofice ili work suite koji ima starija verzija za 200 tinjak kn i sve radi. iz iskustva to pričam,ne naklapam

a kakav je to stick što je na njemu?

17 godina
protjeran

imaju službeni stick koji pokreće neki program i očitava sav softver. domaća tvrtka je izradila soft i vidio sam svojim očima. radi super

ne zavaravajmo se-državi treba love. čak ih nose i sanitarni inspektori,financijska.. ako ne nađe jedno,kazni te za drugo.

Z
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.9.2010 1:58 (opcom).
17 godina
neaktivan

Nešto poput Keyfindera?

GMT -5
10 godina
neaktivan

Postoji li neka opasnost za pojedince prilikom printanja sa usb sticka u raznim fotokopiraonama, ovlaštenim radnjama, dućanima, neovlaštenim i drugim, da detektiraju da se na usb-u nalazi file napravljen na ilegalnom softveru i da se ta informacija proslijedi nekim automatizmom ili prijavi? Imaju li fotokopiraone i ini dućani takvo checkiranje?

1 0 hvala 0
11 godina
Re: Kazne za ilegalni softver
Njet. Slobodno kopiraj kaj želiš bez ikakve trte.
Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.
10 godina
neaktivan

Hvala, zvuči i logično jer to ne bi valjda ni smjeli samo tako raditi. Ali postoji li ikakva mogućnost da takvo čekiranje imaju oni koji možda prodaju određene proizvode uz koje idu i neki softveri, ili same softvere? Brine me neka manja radnjica koja je izgleda ovlaštena i za nešto dodatno pored što ima uslugu printanja (ne znam za što sve točno), a na sticku mi se nepažnjom i uslijed žurbe zadržalo nešto od fileova problematičnog izvora. Znam da možda zvuči paranoično, ali jednostavno ne znam kakvim se sve načinima eventualno dovijaju proizvođači kad rade s ovlaštenim partnerima i sličnima. Mislim, bilo bi jako bljutavo i podlo da se dešava, ali...

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen

Znati i dokazati su dvije potpuno razlicite stvari. Dokazivanje je skupo i cisto sumnjam da si kao pojedinac ikme zanimljiv da se upusta u proces dokazivanja bilo cega....

13 godina
protjeran

Kakve veze nekakav foto studio ima s NN osobom koja je tamo došla nešto kopirati?

Jel ti daješ svoju osobnu iskaznicu prije nego kopiraš?

Ovo ne da je paranoja nego je baš lupetanje.

Inspekcija utvrđuje legalnost softvera i to na pravnom mjestu, odnosno fizičkoj lokaciji pravne osobe.

Ti si u trenutku kopiranja fizička osoba/ mušterija i ne podliježeš nikakvim zakonima legalnosti softvera.

Inspekcija može doći u taj foto studio i utvrđivati imaju li ONI legalan softver, a ne ima li neka mušterija ne nekom sticku nešto ilegalno.

Nigdje veze s vezom.

1 0 hvala 0
10 godina
protjeran

E da me prijavio, matere mi ubacio bi trojanca i poslao nekoga da mi fotokopira 1 list papira hebo bi mu sve po spisku.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice