32bit? 64bit?

poruka: 10
|
čitano: 3.360
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
32bit? 64bit?

Može mi neko rec ista je to i u cemu jer razlike? i jel bolji 32bit ili 64bit? nerazumijem se u to alibizelio naucit... geldao sam po google ali nema konkretan odgovor...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
32bit? 64bit?

64(x64) je brži i prepoznaje više od 3.25 gb rama a 32(x86) prepoznaje manje

ali neki programi su samo za 32 bit(x86), ali ti su jako rijetki

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
RE: 32bit? 64bit?

koliko ja znam 64 bit je stabilniji sigurniji i podržava više od 3,25 gb memorije,tako bar vele nisam probao 64 bit

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
15 godina
protjeran
32bit? 64bit?

mislim da je krivi podforum

btw imas jos takvih tema

pa pogledaj

jogurt nema kičmu
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.4.2010 23:19 (danfa123).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Sin CIty kaže...

Može mi neko rec ista je to i u cemu jer razlike? i jel bolji 32bit ili 64bit? nerazumijem se u to alibizelio naucit... geldao sam po google ali nema konkretan odgovor...

osim što je krivi podforum, nema potrebe da otvaraš novu temu, dovoljno je da upišeš u bugovu tražilicu npr "32 bit vs 64" bit, pogledaj kako to izgleda, i onda možeš primjetiti da prva tema po redu ima 198 posteva, i dovoljno ti je da tamo potražiš odgovorna svoje pitanje. 

15 godina
neaktivan

Uf to vam je jako apstraktna tema i izvan dosega vecine korisnika. Dovoljno vam je samo da znate da 64 bitna arhitektura moze adresirati 64 bitne adrese, sto vama u praksi znaci jako, jako puno GB radne memorije. Nema to veze sa stabilnoscu ili sigurnoscu. Softver je taj koji uzrokuje nestabilnost.

17 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

Nisu jako rijetki cak naprotiv. Ja ne znam niti jedan program koji postoji samo u x64 verziji. Samo x64 bitni programi su jako rijetki. Svi 32bitni programi uredno rade na x64bitnim OS-ima. SAmo ti driveri mogu praviti probleme al i to tesko.

16 godina
neaktivan
32bit? 64bit?

Ja sam na visti 64 bit systemu već 1,5god. i nemam ama baš s ničim problema,još niti jednom nisam ni reparirao windowse. Uredno radim update i to radi savršeno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.4.2010 9:06 (miljac007).

0 0 hvala 0
16 godina
dr. zlo kaže...

-zašto bi 64 bio brži?

-Količina memorije koju sistem može adresirati-koristiti najmanje ovisi o 32-64 bita, više o MBO-chipsetu, CPU i verziji OSa.

blackalbum kaže...

koliko ja znam 64 bit je stabilniji sigurniji i podržava više od 3,25 gb memorije,tako bar vele nisam probao 64 bit

-''..tako bar vele..''?  Zanaš ili neznaš? Stabilniji-sigurniji, samo kao posljedica jer je do sad bio isključivo namijenjen serverma, sa strožim pravilima... -nešto kao UAC koji treba zaštiti sistem od korisnika, dakle i s UACom je sistem 'sigurniji' pa time i stabilniji, ali stvarne razlike nema.

miljac007 kaže...

Ja sam na visti 64 bit systemu već 1,5god. i nemam ama baš s ničim problema,još niti jednom nisam ni reparirao windowse. Uredno radim update i to radi savršeno.

-OK, točno, ali na ovaj način formulirana izjava sugerira da bi na 32bitnom imao problema.  -nebi.

Kao što dosta drugih korisnika ima 64bit i imaju problema, tako da je za probleme nevažan broj bitova.

Točnije, problem se pojavljuje kad za npr. printer nema drivera ili TV karticu itd itd.. To je odgovornost proizvođača uređaja, nikako mana windowsa, ali izaziva 'problem' kojeg 32bitna ver. (možda) nema. To opet nije stvar sigurnosti-stabilnosti...

- @ autor, postoji dosta tema, postoji wiki-google, tako da još jedna nije (bila) potrebna, ... ili je? Jer možda netko promjeni slijepo vjerovanje u magičnih x64 bita, većina 'forumskih' tvrdnji je bez činjenica.

-ako netko stvarno želi saznati koliko koji OS može iskoristiti memorije, evo npr podatak za CPU:

- Xeon W5590, 40bit-PAE

- Xeon X5680, 40bit-PAE = 288GB

- i7 960, 36-PAE = 24GB

- i3 540, 36-PAE =16GB

-svi CPUi su x86-64, novije serije, ali s tvornički određenim ograničenjima.

itd, itd.. Dodajte u kombinaciju MBO (chipset i opcije BIOSa, ograničenja), verziju OSa, jer serveri mogu daleko više , dok suprotni primjer je Starter koji je dodatno 'osakaćen'. Dakle više utjeće oznaka Home, Pro, Ult., Ent., Server, Starter.. nego 32-64.

Brzina može biti na strani 64bitnog OSa samo u slučaju baratanja ogromnim količinama podataka i tipova instrukcija CPUa, kao ACAD, baze, serveri, zato jer u jednosj instrukciji mogu prenijeti-obraditi željeni (duži) tip, dok 32b bi u tom slučaju morao obaviti x2 ciklusa (plus logika). U takvom primjeru je 64 u velikoj prednosti, ali to je kao usporedba kamiona i osobnog vozila, u kamion stane veći teret, no za osobe je primjerenije osobno vozilo. Odnos je isti. Nije stvar bolje-lošije, nego potreba, zahtjevi koje PC treba obraditi. Kao što može Mac biti kvalitetniji, ipak je PC-nn masovniji.

Nasuprot, npr Audio nema potrebe za više od 16-24bit. Fotografije su zadovoljne s 32bit itd.

Tako da većina korisnika se nebi trebala zamarati količinom bitova, samo bi trebali koristiti PC na način da su zadovoljni. Kao PS3.

Na kraju, tko kupuje novi PC+OS, može instalirati 64bitnu verziju, ali neće biti u nekoj bitnoj prednosti u odnosu na 32, postoji i negativna strana 64... ipak, je to sve stvar osobnog izbora-potreba.

edit: tema već postoji na više mjesta, zato jedan link...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.4.2010 1:38 (ihush).
17 godina
neaktivan

64 bitni OS moze biti brzi samo kod procesorski zahtjevnijih operacija samo u kombinaciji sa 64 bitno aplikacijom. 64 bitni os sa 32 bitnom aplikacijom se ponasa poptuno isto kao i 32 bitni os sa 32 bitnom aplikacijom. Znaci da bi iskoristili prednosti 64 bitnog os-a trebate i 64 bitne aplikacije.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice