Ethernet preko telefonskog kabla - radi!

poruka: 6
|
čitano: 5.351
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Ako je netko razmišljao o istom, mogu vam reći da ovo radi.

Naime trebao sam provući Ethernet između dvije kuće.

Budući da doma imam onog vanjskog telefonskog kabla sa dvije parice i sajlom za učvršćivanje toliko da mogu osnovati svoj ISP, razmišljao sam o tome da kroz njega pustim Ethernet jer S/FTP Cat5e kabel za vanjsku upotrebu je skup kao dragi kamen, a obični UTP za 2 kune nije baš prikladan.

Naravno, internet je pun tvrdnji da ovo neće raditi jer parice nisu dovoljno puta uvijene, bit će gubitaka, radit će eventualno u 10Mbps modu itd. pa se nisam nadao previše.

Ali to zapravo radi! U mom slučaju radi se o 22-23 metra telefonskog kabla i 1-2 sa svake strane Ethernet kabla koji ide u routere.

Veza je dovoljno stabilna za 4Mbps surfanje i transfer datoteka unutar mreže. Ima tu i tamo koji izgubljeni paket ali nije ništa zabrinjavajuće.

EDIT: Naravno da nikako nije preporučljivo niti pametno kupovati NOVI telefonski kabel umjesto neke varijante Cat5 (UTP, SFTP, itd.), ovo je samo priručno rješenje ako već imate ovakav kabel za vanjsko postavljanje, ili imate kroz kuću provučen kabel sa 2 ili više parica, koje može raditi na manjim udaljenostima. Na veće udaljenosti i/ili ako već kupujete novi kabel, nemojte ovo raditi!

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.1.2014 0:54 (blagus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Ethernet preko telefonskog kabla - radi!

imaš sreće... (za sad). Može ali ne znači da ima smisla, jer kabel 20m je 60kn (i manje, od 2kn naviše ako se kupuje na metre npr 100m kolut) tako da ušteda nije dovoljan razlog tj svatko tko misli tako uštedjeti bi mogao imati problema i baciti cca 30kn za telefonski kabel umjesto kupnje mrežnog.

-zgodan info, radi na 20tak metara, ali ipak preporuka rješiti to mrežnim ili (grmljavina) wlanom jer su cijene 70-100kn dovoljno blizu da se ne štedi na pogrešan način.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

Napisao sam u prvom postu da je situacija takva da kabel za 2 kune nije prikladan budući da bi bio izložen i suncu i snijegu i kiši - isprobao sam već. A 100 metara mi ga ne treba i neće mi trebati.

Jedino ako ti možeš naći Cat5 kabel za vanjsku uporabu (SFTP) za 2-3 kune? I po mogućnosti da može biti napet u zraku 15-ak metara.

Nisam rekao da treba kupiti telefonski kabel za 1 kunu po metru, nego da doma imam metre i metre tog kabela koji može poslužiti.

Wi-Fi mi nije opcija, da je ne bih se mučio s ovim.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2014 16:16 (blagus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
blagus kaže...

.. 

- post je samo zbog ostalih koji naiđu na temu, tad pomisle da je to jeftinije rješenje. U tvom slučaju je logično bilo isporbati i radi, to je jedino važno.

btw, zašto wifi nije opcija? na takvoj udaljenosti mora raditi, pa ako je potrebno i malo kemijanja s pozicijom antene.. vanjske žice su problematične.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Ako se pametno odabere, UV otporan i vodootporan bužir može biti jeftiniji po metru od kabela koji ima te karakteristike.

0 0 hvala 0
15 godina
ihush kaže...
blagus kaže...

.. 

- post je samo zbog ostalih koji naiđu na temu, tad pomisle da je to jeftinije rješenje. U tvom slučaju je logično bilo isporbati i radi, to je jedino važno.

btw, zašto wifi nije opcija? na takvoj udaljenosti mora raditi, pa ako je potrebno i malo kemijanja s pozicijom antene.. vanjske žice su problematične.

Prostorije nisu na rubovima kuća nego između ima par zidova i nešto namještaja, tako da je signal dosta slab, a antenu imam jedino na routeru - ako bih sad išao kupovati antene i to namještati, rađe onda kupim SFTP i napravim to kako spada.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice