Ako je netko razmišljao o istom, mogu vam reći da ovo radi.
Naime trebao sam provući Ethernet između dvije kuće.
Budući da doma imam onog vanjskog telefonskog kabla sa dvije parice i sajlom za učvršćivanje toliko da mogu osnovati svoj ISP, razmišljao sam o tome da kroz njega pustim Ethernet jer S/FTP Cat5e kabel za vanjsku upotrebu je skup kao dragi kamen, a obični UTP za 2 kune nije baš prikladan.
Naravno, internet je pun tvrdnji da ovo neće raditi jer parice nisu dovoljno puta uvijene, bit će gubitaka, radit će eventualno u 10Mbps modu itd. pa se nisam nadao previše.
Ali to zapravo radi! U mom slučaju radi se o 22-23 metra telefonskog kabla i 1-2 sa svake strane Ethernet kabla koji ide u routere.
Veza je dovoljno stabilna za 4Mbps surfanje i transfer datoteka unutar mreže. Ima tu i tamo koji izgubljeni paket ali nije ništa zabrinjavajuće.
EDIT: Naravno da nikako nije preporučljivo niti pametno kupovati NOVI telefonski kabel umjesto neke varijante Cat5 (UTP, SFTP, itd.), ovo je samo priručno rješenje ako već imate ovakav kabel za vanjsko postavljanje, ili imate kroz kuću provučen kabel sa 2 ili više parica, koje može raditi na manjim udaljenostima. Na veće udaljenosti i/ili ako već kupujete novi kabel, nemojte ovo raditi!