Stara Računala

poruka: 17
|
čitano: 11.339
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Stara Računala

uvjek su me fascinirala neka stara računala, na primjer ona sta nisu ni hard disk imala, a neka ni diskete, vec kazete {#}

i, usput, imate li koji savjet sto da napravim sa svojim starim kompom, da ne skuplja prasinu u garazi, nedostaju mu procesor i graficka, te sam djelove dao braticu, ugradio ih je u svoju, jos stariju kantu...

znaci komp ima hard disk (oko 320 gb, mozda manje nesjecam se vise)

512mb ddr memorije

citac za diskete i obicne dvd (kakav dual layer {#})

polu mrtvo napajanje, dosta slabo

kuciste koje obozavam, u iznenađujuce dobrom stanju

crt ekran, rezolucije 1024x768

I)0/\/7 I_3412/\/ 70 I-I4(I(, I-I4(I( 70 I_3412/\/
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.11.2010 1:44 (1337Code_breaker).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Stara Računala
1337Code_breaker kaže...
znaci komp ima hard disk (oko 320 gb, mozda manje nesjecam se vise)

512mb ddr memorije

citac za diskete i obicne dvd (kakav dual layer {#})

polu mrtvo napajanje, dosta slabo

kuciste koje obozavam, u iznenađujuce dobrom stanju

crt ekran, rezolucije 1024x8000

Disk je relativno velik, steta da trune. Kako kuciste moze biti slabo? Zar je od papira? Inace ja bas volim ta stara kucista, sto manje kica to bolje. I rezolucija monitora je 1024x768 a ne 8000, za CRT se inace ne navodi reza nego dijagonala buduci da CRT monitori mogu u svakakvim rezama raditi ;)

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina
neaktivan
evo ispravljeno, i nisam rekao da je kuciste slabo, kuciste mi je supe, obozavam ga :)
moritor znam da je ta reza otprilike (za 1024 sam siguran) posto sam se davio trazeci wallpapere za njega... -.-"
koji onda imate savjet da napravim od njega?
15 godina
neaktivan

Pa nemas procesor i jos neke komponente, znaci trenutno s njime ne mozes nista. Ne znam sto bih ti rekao, torrent racunalo, nekakav server, improvizirani NAS, router. Ukratko bilo sto sto bi se cesto ili konstantno odvijalo a ne zelis to raditi na vlastitom racunalu. Zar nemas nimalo maste?

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina
neaktivan
mislio sam mu uzeti najjetiniji proc i grafu uopce mogucu, pa ga koristiti ili kao htpc ili da je jadnostavno stalno upaljen sa ugasenim hlađenjem (ili na totalnom minimumu) i da stalno bude povezan bezicno na internet (neki usb wlan) a ethernet kabelom na moj novi komp kad dođe, a dok ne dođe na laptop...
nek ako nista sluzi i kao dodatan prostor za disk, uz sve to...
ko zna, za 50+ godina ga prodam i kupim si novu kucu, ili barem auto :D
16 godina
neaktivan
Stara Računala

Mozes napravit nesto sto ja "planiram" vec godinama (planiram as in jednog dana kad mi se bude dalo)

osposobi to, stavi MAME na to, kupi gomilu drvenih ploča, ispilaj i sklepaj, nabavi dva josticka 

nesto ovakvo

i sklepaj nesto sto lici na ovo :

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.11.2010 2:14 (Dr. Zoidberg).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ahahahaha kaj ce mi to, steta drveta :)))
misio sam mozda na taj komp instalirati unix, ako ce raditi, htio sam ga oduvjek vidjeti i isprobati, i to onu verziju iz 60-tih ako je nekako moguce, makar samo preko emulacije :)
15 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
ahahahaha kaj ce mi to, steta drveta :)))
misio sam mozda na taj komp instalirati unix, ako ce raditi, htio sam ga oduvjek vidjeti i isprobati, i to onu verziju iz 60-tih ako je nekako moguce, makar samo preko emulacije :)

Nema one iz 60-ih (tocnije to je kraj 60-ih buduci da je bila godina 1969). Ali mozda te zadovolji ovo. Pogledaj malo na stranici spominje se nekakav emulator i izvorni kôd.

Alternativno, mozes probati Solaris ili neki od BSD-a.

Od ostalih znacajnijih znam jos za HP-UX, IRIX i AIX. Ako ti to sta znaci...

EDIT: nasao sam jos ovo i ovo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.11.2010 2:47 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
koliko bi kostalo da kupim jedan od onih starih kompova iz 80-tih i 90-tih ?
15 godina
neaktivan

Ovisi kako ga nabavljas. Ja doma imam jednu 486-icu, ali to ne dam nikome :)

Uglavnom ovisi na sto mislis, 80X86 PC bi bilo relativno lagano nabaviti, dok vec nesto drugo i ne tako lagano...

15 godina
neaktivan
daj mi sliku pokazi :)
kakvi su dobavljivi, a da su barem 15 godina stari?
15 godina
Stara Računala

tri komada pga 370

468 isto jedna matična

i dva stara proca

intel 133mhz i  amd 100mhz :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
daj mi sliku pokazi :)
kakvi su dobavljivi, a da su barem 15 godina stari?

Nema slike, ne da mi se sada gnjaviti s time, ugl. 486 DX4 na 100 MHz (to je racunalo nadogradivano, svoju karijeru je pocelo kao 286), 4MB RAM-a, standardna VGA grafulja sa 256 KB video memorije, Sound Blaster 16, 5.25" i 3.5" disktetni pogoni. U originalu je bio nekakav 20 MB SCSI disk velik poput manje cigle, ali kako je krepao stavio sam unutra 200 MB IDE disk. Na racunalu je trenutno instaliran MINIX (mojih ruku djelo, i puno yebanja sa disketama). Da mi je nabaviti malo vise memorije na to bih stavio Win95, a sada kada razmisljam mogao bih staviti i OS/2 gore...

15 godina stare ces isto lagano pronaci, to ti je Pentium 1 era. Na tome vec mozes pokrenuti i Quake, a i Starcraft bi trebao ici dobro (koji luksuz, jel?) {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.12.2010 1:47 (rustweaver).
15 godina
neaktivan

Inace moje prvo racunalo je izgledalo veoma poput ovog na slici (desktop kuciste), samo sto je bio crno-bijeli monitor te Windows 3.11 (na slici je 95, cini mi se)

AMD 486 DX2 na 66 MHz...

15 godina
neaktivan
Stara Računala

Želio bih donirati dva stara računala. Čuo sam da imaju nekakve udruge koje recikliraju stara računala i onda doniraju djeci koja ih si ne mogu priuštiti...

Da li me tko može uputiti gdje mogu donirati stari hardver na području zagrebačke županije?

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Stara Računala
Pogledaj magazin Provjereno koji je bio u četvrtak!
Bila je tema i mail o tome gdje donirati hardwer koji je poslje sklopljen i poklonjen...
Čist račun duga ljubav!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Stara Računala
ima i tema na bug forumu o tome, pretrazi malo....
KONAČNO SAM NA POLA DO 30-TE :D
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice