znaci trenutno kupujem jedan od ova dva uređaja i dilema mi je velika razlika u cijeni je mala.mobitel mi služi dosta za poslovne svrhe mailovi slike pozivi poruke zbog toga idealan izbor bi bila mi lumia 630 jer sam do sad imo 610 i dobro me služila međutim do problema dolazi što za wp nema gro aplikacija koje android ima koje su mi isto tako prijeko potrebne stoga mi je prvi izbor ipak alcatel e sad sestri sam kupio alcatel taj i dobro ju služi moja jedina zamjerka je premalo rama (512mb) e sad u velikoj sam nedoumici privlači me taj alcatel al znam da lumia ima sve što meni treba(tj.jedino bljeskalicu nema a to mi je važan faktor) pa volio bih cut vasa iskustva i preporuke mob inace kupujem u bon bon-u pa evo link da vidite i ostatak ponude.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

ma najviše me muči jer nisam bio nikako u doticaju sa wp8 moja stara lumia je wp7 e sad ka bi bio siguran da wp8 10 puta bolji od 7 i da ima gro mogučnosti uzo bi ga jednostavno s wp8 nisam bio u doticaju i nezz kakav je
U sažetku:
Bilo koji WP će raditi fluidnije (a vjerojatno i stabilnije) nego bilo koji android (gledam se i tijekom dužeg vremena).
Isto tako WP su puno sigurniji po pitanju nadogradnji.
Na strani androida je izbor i customizacija.
Da ja biram između ta dva, ne bi ni 10 sekundi razmišljao te bih uzeo Lumiu, zašto?
Alcatel je danas nebitan na tržištu smartphoneva a + to što ima samo 512 mb je katastrofa, wp uređaj na toliko rama radi besprijekorno.
U domaćinstvu mi se vrti 6 androida,od 900 do 2200kn. Iz znatiželje sam uzeo sebi Lumiu 630. Cjenovno je jako povoljan.
Ovako...da budem kratak:
nakon 45 dana korištenja:
- svakodnevno čitam svoj novi sajt u bookmarsima windowscentral jer sam se definitivno navukao na WP
- telefon radi kao i prvog dana, glatko tj fluidno
- našao sve aplikacije / alternative na koje sam navikao
- 90% aplikacija mi je instalirano na sd kartici
- za ne povjerovati...prebrojao sam...instalirao sam 32 aplikacije i nikom ništa. sve glatko.
- MEGA PLUS za ovaj mob. NAVIGACIJA! koristio je u tri veća grada. PERFEKTNA!!
- hardverski minus: nema prednje kamerice, nema bljeskalicu
- hardverski plus: kvaliteta poziva na levelu Nokie. čvrsta izrada. Gorila 3. Baterija traje čisti dan ipol umjerenog-do-intezivnog korištenja.
- MS uredna ažuriranja
- očito je stvar ukusa,ali meni je ovaj koncept pločica prva liga
- i evo,zadnjih mjesec dana samo po geek sajtovima pratim trendove i najave za sljedeće modele...100% će sljedeći mob biti Lumia.
- u zraku se vrti nekakav NEOPRAVDANI skepticizam spram MS ekosustava i prate se brojke o zastupljenosti na mobilnom tržištu
Ako želite jeftin uređaj,koji neće već u startu biti lagav i zagušen sa tri aplikacije, kupite pristupačni WP. Drag je meni android,ali u cjenovnom razredu do 1500kn, to je čisti horor. Osim izuzetaka...imam legendu Moto G.