Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.796
|
čitano: 2.026.510
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
odjavljen
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
MARKOZD15 kaže...

Također pogledah Dx0Mark recenziju i ima slika di stvarno nije tako bajno, no treba pricekati da se u praksi isproba. Tko zna, mozda je ovo moj iduci smartphone. 

Ovih dana bacim slikice sa S9+ kad uhvatim vremena

Pa dobro, kolko ti mobitela imaš?  Malo slikaš s Note 8, malo s pixelom, pa sad S9+.

15 godina
odjavljen
+kbenzema kaže...

Pa dobro, kolko ti mobitela imaš?  Malo slikaš s Note 8, malo s pixelom, pa sad S9+.

Odgovor je - Koliko oces :D

Nemam ih sve odjednom, kupim pa prodam sve dok je cijena prihvatljiva. Uglavnom danas mi treba doci S9+, pa javim dojmove ovih dana sto se fotki tice.

Bio sam bas na putu u Budimpesti, Note 8 je odradio posao vrhunski, cak i pod vodom :)

10 godina
neaktivan
Kamere u smartfonima- Rasprava

Malo cu ici u offtopic. Huawei je opet stavio kirin 970, npr zamislite da sada samsung stavi u s9 sd 835 i stari exynos i prodaje po istoj cijeni. Nije taj kirin ni toliko los, vec ne shvacam ovaj potez jer sd 845 nad 835 ima poboljsane fotografske mogucnosti ( a i ostale). Mozda i pixel 3 tu potegne prevagu jer ce software biti brutalan u skladu sa procesorskim mogucnostima + senzorom od 1/2.5"

malo pastele 

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2018 19:06 (Deutsch).

0 0 hvala 0
15 godina
Mate serija predstavlja novi chipset, a nema ni pola godine kad je on izašao.
Isto bi onda mogao predbacivati Note 9 jer će dolaziti sa S845 i Exynos
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina

Jel se zna koji se senzor koristi u P20?

Zanima me di ce se koristit ovaj novi senzor imx380..

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Vidjeh negdje Mate Pro RS Porsche (koji bi trebao biti Mate 20 Pro), nemrem sad nac, i izgleda da ce imati triple kamere kao P20 Pro, samo puno bolje implemetirane, ne vire van, i citac otiska je odostraga, i nema faking "notch" gore

Iako je P20 Pro stvarno prekrasan, nisam ljubitelj izbocenih kamera i tog vraga gore na ekranu 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
dalo bi se zaključit da veličina sensora sama po sebi ne znači mnogo, tačnije, bitnije je da je sensor novije generacije, tehnoloski unaprijeđen

moglo bi se to uporediti sa motorima u automibilima i pojavom down snizing pa npr. fordov motor 1.0 dakle od "samo" 1000 kubika oderat će neki stariji motor sa daleko većom kubikažom jer ima jednostavno veću snagu, iz 1.0 izvlaci 130 KS
tako slično je sigurno i sa sensorima kamere, mada manji veličinom, tehnoloski su unaprijeđeni pa daju na kraju bolje rezultate od starijih sensora koji su fizički veći

otuda bolje slike svih novijih modela npr. pixela 2 od pixela 1 iako je manji sensor
plus unaprijeđen i bolji sam guglov softver obrade slike

1 0 hvala 0
9 godina
protjeran
Xaomi MiMix 2s
97 bodova na DxOMark
https://www.dxomark.com/xiaomi-mi-mix-2s-chinese-gem/

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Bosančero kaže...
dalo bi se zaključit da veličina sensora sama po sebi ne znači mnogo, tačnije, bitnije je da je sensor novije generacije, tehnoloski unaprijeđen

moglo bi se to uporediti sa motorima u automibilima i pojavom down snizing pa npr. fordov motor 1.0 dakle od "samo" 1000 kubika oderat će neki stariji motor sa daleko većom kubikažom jer ima jednostavno veću snagu, iz 1.0 izvlaci 130 KS
tako slično je sigurno i sa sensorima kamere, mada manji veličinom, tehnoloski su unaprijeđeni pa daju na kraju bolje rezultate od starijih sensora koji su fizički veći

otuda bolje slike svih novijih modela npr. pixela 2 od pixela 1 iako je manji sensor
plus unaprijeđen i bolji sam guglov softver obrade slike

Da ali veci senzor ima mjesta za napredak, kako softverski tako i rucno (Auto mode, RAW). Vec ponavljam, novi Pixel 2 ima veci otvor blende i noviji senzor, tako da u startu prima jednako informacija kao i stari senzor. Uz to jos poboljsan softver i eto ti nesto boljih rezultata (iako nije puno bolji).

Ovaj Huawei ima ogromno mjesta za napredak, dok recimo mobiteli sa manjim senzorom sa dobrim softverom (iPhone X), nemaju bas mjesta za poboljsanje. 

Sve je bitno, ali senzor je temelj naravno. To sto neki proizvodaci stvarno neznaju napisati softver za kameru, to je njihov ogroman problem.

14 godina
neaktivan

Ne znam da li ste primjetili ali na DxO : 

P20 : 102 boda

P20 Pro : 109 bodova

0 0 hvala 0
8 godina
R36 kaže...

Ne znam da li ste primjetili ali na DxO : 

P20 : 102 boda

P20 Pro : 109 bodova

prestao sam ih dozivljavati ozbiljno, nakon sto su ocjenili M10P kao 3. najbolju kameru

12 godina
Sto ti je tu cudno?
P20 PRO je dobio bolju ocjenu, a P20 nesto losiju.
14 godina
neaktivan
ocean77 kaže...

Slozio sam nabrzaka jednu malu usporedbu jer sam primjetio da P20 PRO nema bas sjajne detalje i ispalo je ono sto sam i mislio.

Ovdje se na zalost vidi koliko P20 PRO slabo iskoristava sve benefite velikog senzora.

Do cega je ovo... ne znam jer moze biti svasta, nije sve u senzoru jer je jednako ili cak i vise bitna optika i na kraju SW obrada.

Ono sto ovdje vidimo je da je Pixel odradio daleko najbolje, sacuvani su fini detalji i teksture i da ne znam rekao bih da je Pixel-ova slika nastala sa necim sto ima osjetno veci senzor, a za sliku od P20 Pro bih rekao da je nastala sa Iphone X koji ima najmanji senzor...zanimljivo kako se iPhone X sa tako sicusnim senzorom dobro drzi...sto dalje gledam sve vise sam zadivljen kako radi iPhone X sa tako skromnim hardware-om.

U ovoj usporedbi daleko najgori je P20 PRO.

Ovo sam i ja skužio. A gle P20 Pro će gradit sad sve to na marketingu i samim brojakam...

Ma meni Iphone X/8/8 plus najbolje pogađa točnost boja okoline. Onako kako vidiš, tako i je na slici.

14 godina
neaktivan
ocean77 kaže...
Sto ti je tu cudno?
P20 PRO je dobio bolju ocjenu, a P20 nesto losiju.

Ma ne, nije meni ništa čudno., a i jučer sam u postu oko Mix 2s da će sigurno P20 Pro imat najbolju kameru...

Sad koliko je to točno i realno.

18 godina

Pustimo dxo, idemo se orijentirat na softver i velicinu senzora, vjerujem da ce huawei sredit tokom updejta kameru, sad vrijedi cekat recenzije i iskustva korisnika.

Ak nis drugo, natjerali su konkurenciju na razmisljanje..

Negde sam procital, P20 navodno ima imx378 senzor, sad pitanje je kolko ima istine u tome, mada je moguce posto je velicina 1 2/3" pixel size 1.55..

Kaj 20pro ima OIS do 6 sekundi?

Evo coek objasnio zakaj su tak lose fotke..

http://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=280

Post #28

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2018 10:40 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

p20pro se razbacuje brojkama i na papiru izgleda da je ubio konkurenciju, ali ovako gledajuci uzorke ni malo me ne fascinira, niti se izdvaja od konkurencije...

cak mi izgleda da su prekopirali samsungov softver..

valjda ce dotjerat softver s vremenom, iako ne vjerujem ni to previse, jer gledajuci do sada svi proizvodaci koji su poboljsavali kameru kroz azuriranja napravili su jako malo pomaka..

a koliko citam sa mate9 su otisli unazad po pitanju kamere prilikom updatea na 8.0 (nemam ga vise kod sebe da provjerim)

ali necu se puno ni zamarati time jer bi razmislio o njemu da nema glupog zuba u ekranu, zbog toga ga ni ne uzimam u obzir

Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
digitall kaže...

ali necu se puno ni zamarati time jer bi razmislio o njemu da nema glupog zuba u ekranu, zbog toga ga ni ne uzimam u obzir

slazem se, preskocit P20 Pro i pricekati Mate 20 Pro, koji ce imati istu kameru, uz bolji dizajn i bez tog "notcha"

12 godina
Ja ne kuzim zasto se ljudima ne svidja notch, meni je to lijep detalj.

1 0 hvala 0
11 godina
ocean77 kaže...

ja ne kuzim kako netko voli imatu rupu u ekranu.. ajd jos donekle moze proci kad je u potrait modu, ali okrenes ga u landscape, stavis neki video ili sliku preko cijelog ekrana i ono.. fali ti komad slike.. lol.. valjda najveci fail ikad u povijesti mobitela.. odma bi ga od zid roknio..

znam da se moze kod nekih modela nastimati da slika dode do to notcha pa bude u komadu, i onda notch ostaje neiskoristen bezveze.. ali ono.. vrhunska budalastina..

dosli smo do toga da xiaomi mora pokazati kopirackoj ekipi kako se to radi... 

12 godina
digitall kaže...
ocean77 kaže...

ja ne kuzim kako netko voli imatu rupu u ekranu.. ajd jos donekle moze proci kad je u potrait modu, ali okrenes ga u landscape, stavis neki video ili sliku preko cijelog ekrana i ono.. fali ti komad slike.. lol.. valjda najveci fail ikad u povijesti mobitela.. odma bi ga od zid roknio..

znam da se moze kod nekih modela nastimati da slika dode do to notcha pa bude u komadu, i onda notch ostaje neiskoristen bezveze.. ali ono.. vrhunska budalastina..

dosli smo do toga da xiaomi mora pokazati kopirackoj ekipi kako se to radi... 

Ok, razumijem sto zelis reci, ali meni osobno uopce to ne smeta.

16 godina
neaktivan
Pod numero uno veseli me da je hawaji prešišao samsung po kameri. 5x optički isto dobro dođe jer s mobitelima inače moraš baš fizički bliže prilaziti nečem. Ovako zoomiraš. Nadam se da će nastaviti sa tako dobrim visoko ocijenjenim kamerama, po mogućnosti bez zuba a i 5G je tu u blizini. Čekam p30.

1 1 hvala 0
18 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Nista mi ove fotke ne "govore" jer nisu u punoj rezoluciji.

I dalje nisam naisao na uzorke fotki sa ovim mobitelom da kazem "to je to...svaka cast".

Ono sto sam do sada vidio je poprilicno lose da ne kazem grozno.

Cekam dalje, dok me neki bolji uzorci ne razuvjere.

S druge strane naisao sam vec na par mjesta na dobre uzorke sa MIX 2S.

Steta sto je taj mob predstavljen isti dan kada i P20 pa je ostao u sjeni brojki jer koliko vidim ljudi vide samo brojke i od drveta (specifikacije) ne vide šumu (uzorke)...da parafraziram.

15 godina
odjavljen

Ja bi takve fotke preko RAW-a bez problema na Note 8 dobio, bar ovako sto vidim. Iako je ovo doslovno thumbnail i nemozemo nista vidjet kako kolega kaze. 

Ja bi volio kad bi neko sa P20 uploadao neki raw file u 10MP rezoluciji ili jos bolje u 40MP cisto da vidimo sto senzor moze

0 0 hvala 0
12 godina

http://www.photographyblog.com/reviews/huawei_p20_pro_review/preview_images

Ovdje ima puno vise uzoraka u full rezoluciji i opet nisam impresioniran.

Skoro sve fotke su "soft" i imaju sve one simptome kao i mali senzori...definitivno mi je splasnula zelja.

0 0 hvala 1
15 godina
Nemojte na cropu od 40mpx očekivati čiste detalje. Radi se o 40 milijuna piksela. Ni Lumia 1020 na max rezoluciji nije bajna.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
ocean77 kaže...

http://www.photographyblog.com/reviews/huawei_p20_pro_review/preview_images

Ovdje ima puno vise uzoraka u full rezoluciji i opet nisam impresioniran.

Skoro sve fotke su "soft" i imaju sve one simptome kao i mali senzori...definitivno mi je splasnula zelja.

hm, pa ovo su do sada najbolje fotke koje sam vidio od P20P i izgledaju vrlo dobro

fotke ovih cura mi izgledaju fenomenalno, M10P moze sanjat ovakve fotke da radi

ove nocne fotke mozda izgledaju malo cudno, mada i dalje odlicno, cini mi se da je to zbog toga sto to nije stvarna lokacija vec napravljeni model od ko zna kojeg materijala

RAW izgleda 5 puta bolje nego RAW na mom M10P

Cini mi se da bi se sa tim mobitelom mogle dobiti fenomenalne fotke da se fotka u 10MP modu

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2018 14:13 (3dfx).
12 godina

Uzorci su u svakom slucaju bolji od onih koje sam vidio na DxO.

Mozda je i rana verzija SW pa to jos dotjeraju.

Potencijala ima i baza bi trebala biti dobra...jos nisam naisao na podatak o proizvodjacu senzora.

Bilo bi dobro i to saznati.

1 0 hvala 0
18 godina

Senzor je od Panasonica. Vjerujem da ce se to softverski rijesit, tak da je sad samo pitanje vremena..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
zvonac kaže...

Senzor je od Panasonica. Vjerujem da ce se to softverski rijesit, tak da je sad samo pitanje vremena..

Ako je od Panasonica dobro je, bojao sam se da nije nekakav Omnivision, Toshiba ili tako nesto.

Panasonic, Sony i Samsung najvise ulazu u senzore pa su tako uglavnom i najbolji...pogotovo Sony.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice