NAS kućni server

poruka: 2
|
čitano: 2.848
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
NAS kućni server - transcoding i ostalo

Pozdrav,

planiram kupnju kućnog NAS za pohranu podataka i backup.
Većinom bi pohranjivao foto i video i ostale stvari koje se već vremenom nakupe na kompu.

Gledao sam sljedeći model Qnap TS-453D i TS-253D (razlika je što prvi prima 4, a drugi 2 harda).

E sad, s obzirom da nemam nikakvih iskustava zanima me može li NAS raditi bez svih hardova unutra?

RAID se pretpostavljam može i ne mora uključiti/postaviti?

Transcoding? Da li mi to uopće treba? Ako sam dobro razumio to mi treba ukoliko planiram sa NAS-a puštati neke video formate na udaljenim uređajima?
Da li su ti "udaljeni uređaji" smatraju npr. ako želim pustiti preko svog kućnog wi-fia na tabletu nešto sa NASa ili ako sam fizički na drugoj lokaciji pa sa svog NASa gledam nešto na nekom uređaju?

Pretpostavljam da ako spojim NAS direktno sa HDMI kabelom na TV onda mi to ne treba, TV je smart 2020 godina?
U tom slučaju mogao bih uzeti i jeftiniji NAS.

Eto valjda sam bio dosta jasan, zahvaljujem se na odgovorima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2021 16:34 (d.gudelj0).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: NAS kućni server - transcoding i ostalo

-problem odluke-izbora, počnimo s nazivima, iste 'kutijice', pc-računalo, nas, mediaplayer.. print&file server, sve su to u osnovi iste stvari server-nečega, pojedine funkcije ili više njih, npr wlan-server koji je dio svakog (wlan) routera danas + neki switch s recimo 4-porta .. dobar dio routera kao recimo osnova-primjer ima mogućnost nas-a tj filesharea.

-naravno pravi nas je u tome jači, npr više diskova, ne samo usb, raid itd. + neki os/sfot/firmware koji o tome brine.

prednost nas-a, juzer ne mora znati nešto posebno, platiš uređaj, kupiš diskove, upališ, kliknext i recimo radi.. no cijene su u pravilu od 1500kn naviše što je već cijena jeftikaner računala koje je ipak računalo tj može sve to + više ali tad nije klik-next nego ipak moraš znati složiti i konfigurirati pc, npr win ili linux.. + osnove share-a tj mreže (pravila, pass-username, permisioni itd..).

-mediaplayeri su recimo ista stvar + mediaplayer što danas ima svaki mobač-tablet ili jeftikaner dvbt-kutijica.. tj player će imati npr vga-dvi-hdmi.. neki video izlaz, recimo hdmi, dok ga router ili nas nemaju.. tj ako imaju tad su i player.

-to je onaj dio koji te malo zbunjuje, tj jedno je shareati file, koji je tad dostupan uređajima kao player-pc-mob.. dok je nešto drugo kad si media server, tj player .. tj kao DLNA ili mirecast itd.. ovisno što ti uređaji podržavaju.

-danas mediaplayeri nisu zanimljivi, tj svaki uređaj kao mobitel može playati (npr internet-yt.. ili iptv ili netflix..) tako da pomalo odumiru-višak-skupo-nepotrebno.. + zastarjevanje tj isti problem kao dvbt (1-2.. prije koji mjesec bačeni stari uređaji i novi hevc-265 kodek.).. tj media player je problem dok su nekad populanri npr popcorn bili cijene +1200kn .. ili od 7-800kn naviše. Praktički kupiš npr tablet za manje i zato ih više nema kao prije dok sad skoro svaki tv ima te mogućnosti tj jeftikaner dvbt-2-kutijice .. tako da gledati tu mogućnost na nasu nije neka važna stvar, tj samo zato što je nas u startu skup pa se ne primjeti kao cijena-razlika.. no realno nas je preskup tj sve iznad 500kn je puno .. tj ovo je ipak bug-it forum i podrazumijeva se da dobar dio korsinika može sam složiti pc.. tad je to isplativije + flexibilnost + može sutra nešto novo dok sve ostale kutije ovise o to me što si u startu kupio-platio npr hevc.265 .. što kad dođe 266? itd.

-pošto dobar dio tv-a ima lan-wlan nije problem playati na tvu bez nekog playera tj to je stvar nagađanja što će prije zastarjeti tj izmisliti nešto novo, hoćeš li tad baciti tv, kutijicu, nas-dvbt-nešto..

-isto pitanje prije npr 5-10 godina i odgovor je drugačiji, a što će biti za 5 god ne zna nitko osim nostardamusa gatajući iz graha..

-ako već kupuješ nas tad sinelogy ili qnap.. tj kvalitetno-radi, ali zapravo je to sve isto, chip=hw + ostalo je soft tj to je mini pc + soft. Tad ja radije uzmem pc, zdelanac, server-brand, nuc... laptop.. najslabije računalo će raditi +5-10god + fleksibilnost tako da po trajnosti ne vidim razliku, dok u kućanstvu uvjek trebaš dodatno računalo, npr sad klinci s online nastavom. Za firme je fileserver itd.. tj nas je ok i može biti isto i više izbor pc-nas ovisi o kupcu-tebi.

-napomene... npr raid, danas već nevažan, tj nije stvar brzine, osim za hdd-polje kad tek više diskova dosegne kapacitet-propustnost sata3.. ali tu su sad ssd i dovoljan je jedan, + a tek m2-nvme.. pa i usb3-3.1-2-thunder.. i verzije 4.. ili gbe mreža + pravi (pametni) switch koji osigurava pravu propustnost i to se osjeti u npr copyranju .. dakle za brzinu više nije važan raid, dok za backup .. radi nije backup, tj to je za početnike-naivne, tj mirror je samo duplić-redundancija, no svaki gubitak kao brisanje ili virus-crypto i imaš problem.. tj redundancija je samo stvar kvara pojedinog diska u polju i mogućnost da sustav nastavi radom do zamjene-rebuildanja tj kad ti je važan uptime-dostupnost (ali ne backup, brzina itd.. tj ako je sve važno tad imaš sve.. + backup pa i sve duplo itd.).

-trenutno, dostupni kapaciteti hddova, 2-4tb, 8-16tb.. + ograničenje internog-ugrađenog kontrolera, tj vjerojanto je to 12-16tb pod max i tad je pitanje trebaš li kupiti npr 4x4 hdd ili jedan od 16 a time i nas + raid ... tj sve to platiš, nije đabe a problem je ako se odlučiš iz pogrešnog razloga, tj razlog koji je prije recimo desetljeća postojao a danas je novo stanje, ssd..

-sad su već ssdovi ispd tb konkurentni cijenom (malo skočilo.. nestašica nakon nove godine..) ali taj trend će se nastaviti tj svake godine se dupla kapacitet memorija dok hdd stagnira cijenom i kapacitetom.. za par godina će ssd od nekoliko tb biti jeftinij od recimo 4tb hdda danas.. i tad je pitanje investicije u raid i sl promašeno ili ukupni-max kapacitet itd.

-sad već u kutiju šibica možeš ugurati više tb nego u normalan hdd-3.5" .. ali proizvođači idu postupno, interesi-pamteno.. ili pogledaj npr mini-mikro sd kartice i du-d-math.. stikić od 256gb je dimenzija kvadratnog cm.

-dilema, nas-pc? .. pa nas je mini pc, ima neki cpu, nešto rama + ograničen, dok pc možeš što želiš + dodatci-proširenja npr barem 4 komada diska + usb + mreža + vga .. tj i kućište je samo kućište, ali u veće stane više + napajanje je opet isto napajanje ali kad ti crkne nasovo tad ne možeš ugraditi neko jeftikaner atx itd. i najgore ne možeš pojačati nas za par godina, npr jači cpu ili jača vga-gpu.. tj ono što može danas to je to a sutra će tražiti nešto novo, kao usb-sata-4.. i zato uređaji klase nas, nuc ili mini pc ili osnovni jeftikaner-kućište koštaju podjednako jer su u osnovi isti ali pc možeš dodati što želiš, npr ako trebaš dvije gba mreže dodaš mrežnu karticu, ako trebaš nešto deseto, dodaš-instaliraš.. a u nasu, mediaplayeru i sl. to ne možeš .. odnosno, za soma kuna više kupiš npr pleyku i imaš konzolu itd itd. dok običan storage danas nudi svaki router kojeg već imaš, spojiš-podesiš (usb) i radi.. ali naravno ne nudi fičere koje nudi uređaj za par tisuća kn..

-npr mediaplayer? .. kakv ima daljinski? dobraš-loš? što ako želiš neki drugi-univerzalni itd.. a ako to sve utrpaš u nas, zašto ne u pc?

-ako trebaš mediaplayer-stream kao dlna-mirecast.. tad trebaš odgovarajući soft, os+app linux-win, mada može i mala kutijica ali plaćaš... na kraju sve je to isto, ista mreža, isti file, isti problemi, isti diskovi neovisno spojiš li ih u kutiju koja se zove nas ili pc.. a razlika je što jednu kutiju izvadiš iz kutije i upališ-radi, dok drugu (pc) moraš složiti-podesiti sve, no na ovom forumu je to preferiran način .. osim kad si zasićen i ne želiš to još po kući raditi nego uživati, tad platiš i klikneš next :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice