Kućni server

poruka: 38
|
čitano: 20.839
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Kućni server
pitanje

Zanima me konfiguracija za kućni server. Znači bez nekih ludih serverskih diskova i xenon procesora. Jedna optimalna konfiguracija bez lude grafičke kartice i sa minimum 500 gb diskom. Podijelite svoje znanje i prijedloge sa mnom i svakako i svoje mašine ako iste i imate.

Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kućni server

A što bi servirao taj server bez ludih diskova i procesora? Kućnu videoteku?

Frankly, my dear, I don't give a damn.
17 godina
neaktivan
Kućni server

Šta bi se konkretno na tom server vrtilo ako se smije znati? Hmm mislim da  uz  "obicnoga"  500GB  bez  obzira  o  kojemu  je  modelu  ime  dobr  našo  i  jedan  Raptor  sa  10000rpm.

Ali  opet  mozda  ti  je  dosta  i  standardnih  7200.

May The Force be With You DuDe!

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Sammy kaže...

Zanima me konfiguracija za kućni server. Znači bez nekih ludih serverskih diskova i xenon procesora. Jedna optimalna konfiguracija bez lude grafičke kartice i sa minimum 500 gb diskom. Podijelite svoje znanje i prijedloge sa mnom i svakako i svoje mašine ako iste i imate.

Hvala

Ubodeš neki C2D, dosta RAM-a,  dobru stabilnu MBO, sa dosta SATA konektora. Ako ideš u malo veću investiciju onda i dodatne kontrolere možeš uzet u obzir.
17 godina
Kućni server

kao što rekoše pitanje je za šta ti treba kućni server. ja sam od starog kompa napravio kućni server isključivo da mi bude za download/upload preko neta i prvi izlaz preko neta za drugi komp i laptop (shared connection, ali za laptop wireless modul na serveru jer mi laptop ima ugrađen wireless)

Konfiguracija:

AMD Athlon 3000+ , 939. socket

1 Gb RAM

4 x 250 Gb HDD (SATA)

GeForce 6600

Audio & LAN on board

Win XP Pro SP2

DVD +/- pržilica

Wireless USB modul

i to je to

eh da i kad pročitah onu temu o napajanjima definitivno ću morat' promjenit' napajanje jer mi server nije baš stabilan od kad sam ugradio zadnja dva HDD-a, pogotovu ako zaigram Freelancer na serveru jer sam ga samo tamo instalirao s obzirom da mi je kompletan mod na kojem radim upravo na serveru....

U besptičju i krava zvuči kao slavuj!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
autorov komentar
e to je jedan od super odgovora hvala
17 godina
autorov komentar

Pa svakako bi služio kao file share uz mogucnost slanja video i audio sadrzaja na TV i pojacalo Izlanuo se

17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Ako ti služi kao spremište onda uzmeš dva 1TB diska, spojiš ih u RAID. Procesor i RAM su ti nebitni. Uzmi ploču sa ICH9R RAID kontrolerom jer ti je ulog u kontroler (posebni) neopravdan namjenom, a ovaj radi odlično. Sve nove ploče imaj 1Gbps mrežu onboard, pa ni tu ne trebaš nikakva ulaganja.

Uzmi 120mm ventilator i smjesti ga uz diskove i neko tiho kučište (s izolacijom ili sam stavi izolaciju) tako da sve bude tiho i hladno.

Monitor ti ne treba vjerojatno, ali ako treba uzmeš najjeftiniji i najmanji mogući. Uzmi neki jeftini UPS od nekih 500-600VA i sve si sredio.

Uzmi Seagate diskove jer su se pokazali vrlo pouzdanima.

Frankly, my dear, I don't give a damn.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ako ti služi kao spremište onda uzmeš dva 1TB diska, spojiš ih u RAID. Procesor i RAM su ti nebitni. Uzmi ploču sa ICH9R RAID kontrolerom jer ti je ulog u kontroler (posebni) neopravdan namjenom, a ovaj radi odlično. Sve nove ploče imaj 1Gbps mrežu onboard, pa ni tu ne trebaš nikakva ulaganja.

Uzmi 120mm ventilator i smjesti ga uz diskove i neko tiho kučište (s izolacijom ili sam stavi izolaciju) tako da sve bude tiho i hladno.

Monitor ti ne treba vjerojatno, ali ako treba uzmeš najjeftiniji i najmanji mogući. Uzmi neki jeftini UPS od nekih 500-600VA i sve si sredio.

Uzmi Seagate diskove jer su se pokazali vrlo pouzdanima.

potpisujem.
nabrijani proc i memorija nisu potrebni za takve neke sitnice.

Reg: But apart from the sanitation, the medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, the fresh-water system, and public health, what have the Romans ever done for us?
Xerxes: Brought peace?
Reg: Oh, pea-- Shut up!
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2008 9:11 (Littlemanbeingerased).
17 godina
Kućni server

Mnostvo onih mini atx plocha imaju ugradjeno sve moguce, vga, gbit lan, raid, itd.

Jedan od ovih novijih celerona.

2 gb rama.

Raid i nije toliko potreban ali eto.

1337
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kućni server
prihvaćeno rješenje

U slučaju kronične besparice često je dobro uzeti neku prastaru konfiguraciju i šutnuti u neki kut kuće da radi i vrti svašta gore.. Naravno, najelegantnije rješenje je kupiti sve novo ali za to često nema potrebe ako kod kuće imaš neki stari komp koji može potjerati linux ili windows..

Ja osobno imam jedan celeron na 1.7, 512 DDR, 9600XT (nisam imao ništa slabije i/ili tiše), i neka Chaintech matična. Unutra je disk od 120 GB (server mi nije file storage!) koji mi je više nego dosta.. Do nedavno se vrtio gore Ubuntu Server 7.10 ali novi Windows Home Server me pruža iste mogućnosti koje mi trebaju (download, i testni server za development) + potpuna kompatibilnost sa ostalim Windowsima u kući.. Plan za budućnost je barem duplo jača mašina na kojoj će se vrtiti Windows Server 2008 koji će ujedno biti i Domain server (imam puno računala u kući.. na svakog člana po jedno + server) i Multimedia server (streaming glazbe, filmova, i ostalih sadržaja po kući).

Svakako se slažem da za jedan kućni server ne treba neki bolesni hardware - bitno da je sve stabilno. Iz iskustva govoreći, ljudima danas kućni server uglavnom ne treba ako imaju samo jedno ili dva računala. Ali ako se tu uplete 4 računala, web development, download 24/7, i multimedia, onda 2 do 3 tisuće kuna investicije može spasiti puno živaca..

music is my first love and will always be my last

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
prihvaćeno rješenje
Sammy kaže...

Ako ti treba samo file sharing, ja sam to riješio ovako. Ukratko, radi se o Western Digitalov mrežnom disku My Book World. Moj konkretni ima 500 GB, no ima i većih modela, s time da mu možeš spojiti još vanjski USB disk kad ti usfali. U principu se radi o Linux stroju.

Ako ti treba za nešto drugo, onda to rješenje pada u vodu...

Domagoj
17 godina
autorov komentar
Vrlo dobro riješenje upareno sa V00D00-vim postom
17 godina
Moze i jeftinije, Pogledaj si VIA-ine MBO+CPU rijesenja, Eden serija ne zahtjeva ni aktivni CPU hladnjak, a ima dovoljno snage da vrti WINserver ili FTP-HTTP, Torrent, File Sharing, itd.
17 godina
neaktivan
Kućni server

Eh i ja sam imao kućni server na kojem se vrtio edukativni program. Neki mi se frajer/haker nadovezao i stalno ga rušio. Svaki puta sam ga mogao dići, ali zadnji puta ne. Ostavio mi je nejasnu poruku kao da na toj adresi više neću moći podići te svoje osobne i edukativne stranice. Probio mi je sve zaštite i pobrisao tu particiju na kojem sam imao instalirane servere za edukaciju i sipitivanje učenika. Sreća imao sam od nekoliko sati prije backup. Sada mi se stranice vrte kao na localhostu, ali ih ne mogu plasirati na internet. Moje je pitanje: Da li mi je frajer nekim softverom oštetio HD? Formatirao sam sve i C i D particiju, stavio nove Windowse, instalirao novi softver za servere, vratio podatke iz backupa, vrti se localno, ali ja bih htio na mrežu svih mreža. Na internet idem preko routera D-Link Dsl G684T uključena je sva moguća zaštita, na internet dakle izlazim bez problema, ali stranice mi se ne mogu vidjeti na internetu.

Više ne znam što da radim...Ima li netko ideju za pomoć?

joso

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kućni server

evo moje situacije:

celeron 994

256 sdrama

intel maticna

1gb Lan kartica

2 diska od 250gb

8cm ventilator za diskove

12cm ventilator za kuciste (usmjeren na ram, maticnu i proc)

Nedavno sam se raspitivao i o temperaturama posto sam ja svoga zatvorio u ormar kako bi smanjio buku.

temperature su mi bile OK (od 36 - 43 °c).

Iako je celeron 994 u pitanju, ne sjecam se da sam ga ikad opteretio jer tamo imam podignute 'osakacene' windowse s dosta pogasenih servisa, instaliran uTorrent i TeamWiever tako da mu mogu pristupit s udaljenog racunala.

Graficka je radeon 9550 s tv izlazom kojeg sam spojia na tv te ponekad znam bodnuti i film preko njega, a sve to sam napravio da ne drzim svoj drugi PC upaljen za banalne radnje kao sto su seedanje/downlodanje i slusanje glazbe.

Eh, da. Vjerojatno ces to zeljeti spojiti na monitor!

Imam LG wide s dva ulaza, VGA i DVI. A izmedzu ulaza se prebacujem tipkom na monitoru.

Uzeo sam i KVM switch tako da oba racunala upravljam s jednom tipkovnicom i misem.

LAN? ma sigurno ti i to treba. Imam D'linkov router koji dolazi uz t-com. Stavio sam ga router mod te je uvjek spojen na internet, a racunala se preko njega odlicno prepoznaju sto znaci da radi i kao HUB.

Eto, mozda ti nesto od napisanog posluzi u slaganju.

btw, cijeli 'server' me izasao 300 krznenih, bez diskova naravno.

Pobrkao sam svoje namjere sa svojim mogućnostima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kućni server

Nastavak, dobijem ovakve poruke - nije uspostavljen servis www ili komunikacija sa joso.dnsalias.net (naveden je točan IP što znači da neka veza ipak postoji) nije moguća ili javlja greške na mreži???Ima li netko ideju za riješenje???

joso

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mozda su problem postavke firewalla i portova u routeru.
Pretpostavljam da se sa interneta nemoze pristupiti lokalnom web serveru?
17 godina
protjeran
joso49 kaže...

Eh i ja sam imao kućni server na kojem se vrtio edukativni program. Neki mi se frajer/haker nadovezao i stalno ga rušio. Svaki puta sam ga mogao dići, ali zadnji puta ne. Ostavio mi je nejasnu poruku kao da na toj adresi više neću moći podići te svoje osobne i edukativne stranice. Probio mi je sve zaštite i pobrisao tu particiju na kojem sam imao instalirane servere za edukaciju i sipitivanje učenika. Sreća imao sam od nekoliko sati prije backup. Sada mi se stranice vrte kao na localhostu, ali ih ne mogu plasirati na internet. Moje je pitanje: Da li mi je frajer nekim softverom oštetio HD? Formatirao sam sve i C i D particiju, stavio nove Windowse, instalirao novi softver za servere, vratio podatke iz backupa, vrti se localno, ali ja bih htio na mrežu svih mreža. Na internet idem preko routera D-Link Dsl G684T uključena je sva moguća zaštita, na internet dakle izlazim bez problema, ali stranice mi se ne mogu vidjeti na internetu.

Više ne znam što da radim...Ima li netko ideju za pomoć?

Tvoje zastite blokiraju promet prema web-u, pretpostavljam da vrtis apache na svom windowsu, ili ...?

Zlo i Naopako
17 godina
Kućni server

Ja imam server al ga ne drzim doma vec u jednom data centru.

Uzeo sam Intel Core 2 Quadro 4x2.4 GHz

Disk je obicni sata i to 2x320 GB stavljeni u mirror

4x1GB DDR2

4 ventilatora

maticna sa 4DDR2 utora i 2 DDR3 utora

www.download.hr

0 0 hvala 0
17 godina
Dži kaže...

Ja imam server al ga ne drzim doma vec u jednom data centru.

Uzeo sam Intel Core 2 Quadro 4x2.4 GHz

Disk je obicni sata i to 2x320 GB stavljeni u mirror

4x1GB DDR2

4 ventilatora

maticna sa 4DDR2 utora i 2 DDR3 utora

Bas tvoj server,  ili si ga zakupio ?

Ako je tvoj, koji data centar, koja firma, preko koje stele, i koju konekciju imaju :)
1337
17 godina
neaktivan
Kućni server

Nešto sam malo uznapredovao, uz pomoć sina bolje konfigurirao D-link no opet isto: dobijem danas ovakve poruke:

- Komunikacija s www.j...dnsalias.net(78.3.229.175) nije moguća. Mrežna dijagnostika poslala je ping signal udaljenom glavnom računalu, ali nije dobila nikakav odgovor. Upustvo - Windows je pronašao problem koji se ne može riješiti automatski, obratite se za pomoć davatelju internetskih usluga ili mrežnom administratiru.
Kod t-coma nije problem - dva puta provjereno, kod mene je, a ne može mi pasti napamet gdje sam to u Xamppu podesio ili u D-linku da se stranice lijepo vrte na internetu?
Ima li tko ideju u rukavu?

Juče mi je bila ovakva poruka:

joso

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kućni server

Moj server: P4 @ 2.6Ghz , 1 Gb ddr @ 400Mhz i neku mini atx ausovu ploču, dva diska od 80 i 320 Gb.

Oko mrežnog softwera se ne kužim pa vas pitam šta bi bilo najbolje upogoniti u to da mi skida s torenta, hosta igre i radi backup?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
joso49 kaže...

Nešto sam malo uznapredovao, uz pomoć sina bolje konfigurirao D-link no opet isto: dobijem danas ovakve poruke:

- Komunikacija s www.j...dnsalias.net(78.3.229.175) nije moguća. Mrežna dijagnostika poslala je ping signal udaljenom glavnom računalu, ali nije dobila nikakav odgovor. Upustvo - Windows je pronašao problem koji se ne može riješiti automatski, obratite se za pomoć davatelju internetskih usluga ili mrežnom administratiru.
Kod t-coma nije problem - dva puta provjereno, kod mene je, a ne može mi pasti napamet gdje sam to u Xamppu podesio ili u D-linku da se stranice lijepo vrte na internetu?
Ima li tko ideju u rukavu?

Juče mi je bila ovakva poruka:

i sam imam nešto slično, kućni tavanski web server. imam adsl i kasdu. moraš na routeru forwardati port 80 na IP mašine na kojoj ti je server.  preko dyndns-a sam uzeo domenu koja svako malo spaja moju IP adresu s free domenom. toj stranici lokalno pristupam ako u web browser upišem IP servera, a ako želiš preko domene lokalno morat ćeš u file hosts (misim da se na win nalazi negdje u windows/system32/    , na linuxu je u /etc/hosts )  dodati adresu i domenu npr. "www.mojadomena.com 192.168.0.22"
ja sam se zaljubio ... http://www.elivecd.org/
17 godina
neaktivan
Kućni server
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali balkan nikako iz čovjeka.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kućni server

Fasciniran sam tom pločom....za 650 kn atom 330 i ploča.....javit cu vam dojmove kad je kupim

P.S. mi može tko odgovoriti koj program(e) da vrtim za skidat torente i file server

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Katana kaže...

Fasciniran sam tom pločom....za 650 kn atom 330 i ploča.....javit cu vam dojmove kad je kupim

P.S. mi može tko odgovoriti koj program(e) da vrtim za skidat torente i file server

uTorrent po meni je najbolji za torrente, za ftp neznam
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali balkan nikako iz čovjeka.
16 godina
neaktivan
Kućni server

dajte malo pogledajte datume postova...

Intel Q6600, Asus P5K Pro,Western Digital 500 gb HDD, 4 GB RAM 667 mHz, GeCube 4870 512 mb, Corsair TX 750, Antec Nine Hundred, Logitech G5 Rev.2, Logitech UltraX-flat, Logitech Z-5500, Samsung 206bw
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
avaSt kaže...

dajte malo pogledajte datume postova...

Za dobre savjete nikad nije kasno, a i zašto otvoriti 20 istih tema kada se može i oživjeti stara gdje su već neka konkretna iskustva?
15 godina
neaktivan

Kućni server :)

Svi ste vi jedan po jedan seronjek koji se voli razbacivat macho hardware-om! Prica iz zivota!

SERVER:

Intel Celeron 1,3 ghz

256 SD Ram

2 X WD 60GB

MBO Matsonic (neda mi se ici gledat model)

SERVISI:

DC HUB

FTP

MUSIC STREAMING

TEAM SPEAK

UPS (prerađeni, sa akumulatorom od auta pa radi i malo.....puno duze od standardnog)

Spojen na NET-DSL, I NA AP1

Tu sad ide zanimljivost:

AP1 spojen na AP2 cca 800m

16 korisnika, od kojih se svi koriste
DC-om, FTP-om,TS

I svima puna šaka brade!

Osobno mišljenje da treba jaca i brza kanta, ram i brzi HDD, samo u slucaju web hostinga (pod uvjetom

zakupa najbrže DSL linije), s tim da ono masa ljudi odjednom napadne server...a to kaj ce netko skinut

nekaj sa ftp-a, to tak i tak nema smisla sa obicnim dsl-om jer prosjecni korisnik ne moze cuknut vise od

400kB/s, a ako cicaju dva to je 200kB/s....pa vi meni nađite konfu i HDD koji to ne moze isporucit?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice