odmah upozorenje:kupio sam ga polovnog. Sprva nije htio upalit, poslje cc sat pod naponom, upalio. Sad nakon 100 pokušaja pali-gasi, pokrene se, radi bez frke al ako ugasim računalo, opet isto, ne želi upalit. Power led samo žmiga, dok ga beskonačno puta isključujući i uključujući u napon nešto ne pokrene i onda proradi. Tako se ponaša i na drugom računalu(100% kvar monitora). Guglanjem sam našao da je to čest problem koji se lako ispravlja mijenjanjem kondenzatora(napuhanih). Danas sam otvorio monitor i gle čuda: nema ni jednog napuhanog kondenzatora. Ali ima ovo(slika). Nekakvo ljepilo il šta ja znam šta je, strah me je počupat to. Zna li itko o čemu se radi, šta je to i čemu služi? Ne mogu guglat okolo s slikom a ne znam objasnit. Inače, monitor ima straga naljepnicu nekog servisa (ono, broj, slovo, kao kao odnesete stroj u servis), znači tu smjesu je netko stavljao zbog nekog kvara, ali ima je tooolikoo. Ajde molim nekog da mi objasni šta bi to moglo biti, takođe molim da mi ne odgovarate u stilu- ma baci to, ma odnesi u servis, ma ovo ono. Pustite nekog tko razumije problem da mi pomogne. Hvala
Samsung 913v
- poruka: 5
- |
- čitano: 1.349
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ova smjesa koju vidiš stavljena je zbog fizičkog učvršćivanja komponenti - da se umanji utjecaj eventualnih vibracija i spriječi proizvodnja neugodnog zvuka pri radu kao posljedice vibracija koje sam sklop zbog načina rada eventualno može stvoriti.
Provjeri proizvođača kondenzatora - ako su neki kineski, moguće je da im je opet kapacitet toliko pao da uzrokuju probleme (bez obzira što nisu napuhani), iako bi trebalo provjeriti i standby dio tog napajanja (recimo isto loš neki kondenzator ili čak neka dioda) ali će bez sheme biti teško odgonetnuti što je tu potencijalni krivac.
aha, znači smjesa ne igra baš neku rolu, da bi vidio proizvođača morat ću je skinut. Da, to sam negdje na YouTubu vidio, liku nisu bili napuhani kondenzatori ali su na instrumentu pokazali duplo manje vrijednosti od novih. Sad, uplašio si me sa standby dijelom, ne znam gdje je to(morat ću guglat) ali na cijeloj ploči ne vidim nigdje napuhanog kondenzatora. Shema bi se dala pronać, ali tko bi odgonetnuo, to je teže. Osim servis- za materijal vrijednosti 5 kuna platiš 150+nafta,marenda,gubitak vremena=300kn (čitaj-drugi polovni monitor). Htio bih se igrat i ponešto novo naučit.
edit: ovo šta ga pali-gasim da bi upalio, škodi li mu to šta?
hm, nježno sam poskidao tu "amprtizersku"pastu, lagano pokucao po kondenzatorima,malo ih prodrmao, obložio foliom, zagrijao na 200C 2 min(skoro ko grafičku, duže držat me bilo vuna) upalio iz prve. Ugasio, upalio, ugasio, upalio, ko nov...E sad, objasnite mi to!
Možda nekom i pomogne "uradi sam" savjet, evo Admin, možeš i zaključat post ako misliš da treba
Pa još i bolje da je tako upalilo - znači da je bio neki skriveni loš spoj; vidjet ćeš korištenjem hoće li se greška ponovo javiti ili će biti OK.