Brightness

poruka: 4
|
čitano: 2.995
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Brightness

Svako malo vidim na novim LCD-ovima kako se proizvođači hvale sa cca10% većim Brightnessom od prošle generacije uz manju potrošnju energije.

Koliko je u biti taj brigtness zdrav za naše oči???

Kada ga držimo na maksimali nekako nas previše zabada a ako ga stavimo prenisko u pojedinim situacijama praktički škiljimo, kakve imate vi postavke na svom LCD-u i što smatrate boljim za zdraviji vid, više ili manje Brightness-a??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Brightness

Ja ga drzim uvijek na maksimumu. Ako smanjim svijetlinu, bijela boja na ekranu vise nije bila nego zuckasta ili sivkasta. Cak niti na maksimalnom brightnessu bijela boja na vecini monitora koje sam vidio bila je zuckaste ili sive nijanse. Najrealisticniju bijelu boju vidio sam na Appleovim ekranima (MacBook Pro i Cinema Display) kao i na iPadu i određenim OLED ekranima na mobitelima. Dosta mi to smeta kad bijela vuče na žutu ili sivu. Također, i kontrast je dosta bitan, trebao bi uvijek biti na maksimumu. Smanjenjem brightnessa smanjuje se i kontrast i zato "škiljimo" u ekran. LED tehnologija je malo popravila stanje sto se tice bijele boje, CCFL je bio prilicno los, naime iako imam kvalitetniji CCFL IPS LCD monitor (HP ZR24) svaki LED ekran ima bolju bijelu od tog HP-a. Također, a to sam osobno primijetio na više monitora, CCFL monitori odnosno pozadinske lampe (backlight lamp) imaju tendenciju da s vremenom izgube svijetlinu i promijene temperaturu boje, pa bijela postane žućkastija i slično. Govorim o periodima od 6-12 mjeseci. Nekako se izgubi svijetlina i kvaliteta bijele boje u  odnosu na novi monitor.

Treba napomenuti da se uvijek preporuča svijetlinu ekrana prilagoditi svijetlini okoline, naime najgore je gledati u 100% brightness ekran u skroz mračnoj sobi... Iako, meni osobna to ne smeta i već desetak godina tako radim, nemam glavobolja niti problema s očiju, ali ima ljudi kojima svijetlina dosta smeta i blješti pa drže svijetlinu na 10-20% i slično.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.7.2012 0:56 (Dans).
17 godina
neaktivan
Re: Brightness
Dans kaže...

već desetak godina tako radim, nemam glavobolja niti problema s očiju,

Imat ces

The Lagom LCD monitor test pages 

Kada se ne radi nesto ozbiljnije (obrada slika i videa) onda je pametno staviti monitor u neki text mode ili power saver i(ili) ako editirate tekst u Wordu postavite pozadinu crnu sa belim slovima.

Uz to na netu imate brdo ekstenzija koje ce vam konvertirati stranu (crna podloga) za citanje

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
14 godina
neaktivan
Brightness

Instalirao sam win 10, i svaki put kada upalim laptop brightness mi bude na preporučeno, umjesto na 100 % koje sam stavio, bez obzira šta napravio. (imam inst sve drajvere)

I opcija za štednju baterije nije moguće ukljućiti kako vidite na slici..

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice