Mene zanima jeli velika razlika između 2 i 4GB RAM-a? Konfa je iz potpisa, zadovoljan sam s njom, ali eto nebi škodilo kad bih brže radila. Bili moj procesor mogao iskoristiti sve 4 gige??? Jeli se isplati kupovati dodatnu memoriju?
Ako uzmeš još 2gb programi bi ti neki bolje radili.....start-up bi ti bio brži. Procesor ti niju u pitanju kod RAM-a on če iskoristiti sve ali u pitanju je OS (Operativni Sustav). 32-bitni če ti samo iskoristiti 3 gb a 64-bitni svi 4 gb ili više. Po meni e ispali uzimati DDR2 ram zato što je jako jeftin i dobar :D
stavis li 4GB moras prec na 64-bitni OS i to je jedini razlog da ne stavljas 4 GB ,a sve ostalo ide na stranu 4 GB
Ipak, u memoriju se spremaju svi procesi, a tim procesima upravlja procesor pa sam mislio da to ovisi o procesoru...
Ja osobno imam 4GB, ali ako ne igras Crysis Warhead i ne korstis zahtjevnije aplikacije onda ti je 2GB dovoljno.
Ako uzmeš još 2gb programi bi ti neki bolje radili.....start-up bi ti bio brži. Procesor ti niju u pitanju kod RAM-a on če iskoristiti sve ali u pitanju je OS (Operativni Sustav). 32-bitni če ti samo iskoristiti 3 gb a 64-bitni svi 4 gb ili više. Po meni e ispali uzimati DDR2 ram zato što je jako jeftin i dobar :D
Stavi 3 GB RAM-a.
Ako imas viska novaca i zelis 4 GB uzmi ove:
Onda bih za godinu dana uzeo 4GB (kada bude DDR2 ultra jeftin),
samo nadopuna ovih navoda o 32bitnim i 64bitnim sustavima
moguće je vistu natjerati da podržava 4 gb memorije tako da se uključi PAE čime se omogućava rad s do 64 gb memorije jer proširuje adresni prostor s 32 na 36 bita
dakle to se radi ovako:
Treba pokrenuti CMD s administratorskim pravima i upisati naredbu
"BCDEdit /set pae ForceEnable" (bez navodnika)
i stisnuti enter...
Onda bih za godinu dana uzeo 4GB (kada bude DDR2 ultra jeftin),
došlo je vrjeme da 4GB bude standard a ako imaš XP 32 bit uzmi 3GB
došlo je vrjeme da 4GB bude standard a ako imaš XP 32 bit uzmi 3GB
Ja sam prešao sa 2 na 6Gb i ne osjećam nikakvu razliku.
Heh, to sve ovisi o sustavima...
koliko je isplativo uzeti 4 gb rama?
ovisi o tome što radiš
ako misliš vrtiti buduće naslove na max, 4 gb rama se nameće kao jedina prava opcija
s druge pak strane, ukoliko se ne misli igrati toliko intenzivno, dovoljno je i 2 gb memorije...
pa sad komu treba nek nabavi (izvorno tko voli nek izvoli)
Nabasao sam i na ove, jeftinije su:
Kupi si 2 ovakva modula, ili cak 1 ako ti je isti kao u konfiguraciji koju si spomenuo na pocetku...
Ja sam prešao sa 2 na 6Gb i ne osjećam nikakvu razliku.

svakako uzmi 4 gb jer to je danas nekakvi optimum
Ja imam 2gb sa konfom iz potpisa i igram sve igre na max ( osim crysisa i gta4 zbog grafe).. još nisam doživio da mi komp koristi pune dvije gige, tako da realno gledano 2gb je za sada još dovoljno jer 4gb ćeš rijetko kada iskoristiti u potpunosti.
32 bitni windowsi mogu koristit maksimalno 4GB radne memorije. u ta 4GB ulaze sve radne memorije, znači i ona na grafičkoj kartici, na procesoru, memorija koju koristi bios i sve ostalo što ima radnu memoriju. a i ni jedan program ne može koristiti više od 2GB tako da bi 3GB RAMa bilo nekako optimalno
Ja imam 2gb sa konfom iz potpisa i igram sve igre na max ( osim crysisa i gta4 zbog grafe).. još nisam doživio da mi komp koristi pune dvije gige, tako da realno gledano 2gb je za sada još dovoljno jer 4gb ćeš rijetko kada iskoristiti u potpunosti.
Shvatio sam.
Ostat ću na 2GB još jedno pola godine.
Onda ću uzet 4GB.
Pa to ti je i dovoljno ako si u novcanoj stisci.
Ma ljudi...neko ima auto od 150KS i to mu je dovoljno a neko želi v8 400KS pa neka uzme...tako i sa kompom ako vam je 2 GB dosta ostani na tome a ako se želiš malo pohvalit pred frendovima i želiš da sve ide glatko uzmi 4GB ili 6GB ovisi kolika faca želiš biti
dva gigabajta ddr-2 još uvjek sasvim dovoljno za sve potrebe koje obavljate doma samo triba povest raćuna da ti rami rade u dual modu
a pošto su ddr-2 danas toliko jeftini stavi 2×2 gige imaš dualmod i nemoreti zafalit nikako ma što radija
-već postoji stotinu tema oko RAMa i 32/64 bit OSa. Tako da oni koji daju savjete malo razmisle.
@kavasaki, ako misliš da trebaš više RAMa i ako ploča podržava, slobodno dodaj. Dali će DDR2 cijene padati -tko zna, vjerojatno.