Zašto koristiti Linux?

poruka: 296
|
čitano: 72.490
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Zašto koristiti Linux?
Zvjerkan kaže...

Mene osobno zanima zašto koristiti Linuxe? Ako je bit u tome što je besplatan .. a pa mogu se i windowsi besplato .. doduše ilegalno .. al radi ..

Evo ovdje neka malo raspravljamo zbog čega bi se trebao koristit linux .. a zbog ček ne .. i dali on ima nekakvu budučnost..!

ja osobno koristim linux samo kada trebam kracknuti neku wlan mrezu da bi dosao do besplatnog neta....

Moj CPUz http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=936982
15 godina
protjeran

evo i moja distribucija...

ali troši puno više....Namigiva

16 godina
protjeran
eXpl0it kaže...

ja osobno koristim linux samo kada trebam kracknuti neku wlan mrezu da bi dosao do besplatnog neta....

Vauuu hacker SmijehSmijeh Pardon, cracker, oni su kriminalci Belji se

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
17 godina
Buffer Overflow kaže...

Skoro pa da imamo sve identično Smijeh

500 i nešto? Radiš nešto, ili?

Ništa konkretno... Doduše, pokrenuti su Skype, aMSN, Chrome, Opera, Rhytmbox...

U principu, ništa prezahtjevno... Taman dovoljno da procesor povremeno podigne na 12%.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.2.2010 23:31 (cro_blue).
15 godina
protjeran
eXpl0it kaže...

..gorjet ćeš u mrežnom paklu!!!...dem ju ar !!!!Belji se

17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...
eXpl0it kaže...

Vauuu hacker SmijehSmijeh Pardon, cracker, oni su kriminalci Belji se

ako me neko pita to je bilo za educational purposes only ;(

Moj CPUz http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=936982
16 godina
protjeran
cro_blue kaže...

Ništa konkretno... Doduše, pokrenuti su Skype, aMSN, Chrome, Opera Rhytmbox-...

U principu, ništa prezahtjevno... Taman dovoljno da procesor povremeno podigne na 12%.

Da, dovoljno je 2 browsera da ti se digne potrošnja, ali 12% je ništa. Meni je nekad bilo preko 500, ali onda sam ubio neke procese koji se dignu prilikom boot-a, a nisu mi potrebni. U biti samo sam preselio neke stvari iz /etc/init.d u poseban folder (da ih čuvam ako ih hoću opet dići).

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
17 godina
Buffer Overflow kaže...

Da, dovoljno je 2 browsera da ti se digne potrošnja, ali 12% je ništa. Meni je nekad bilo preko 500, ali onda sam ubio neke procese koji se dignu prilikom boot-a, a nisu mi potrebni. U biti samo sam preselio neke stvari iz /etc/init.d u poseban folder (da ih čuvam ako ih hoću opet dići).

Nemam potrebe za takvim akcijama trenutno... Jedino kad radim neku video konverziju s Handbrakeom... Tek onda ubijem poneki proces. Zanimljivo, isti video materijal s istim postavkama na istoj aplikaciji (Handbrake), na Linuxu mi se konvertira dva i pol do tri puta brže nego na Windosu... To mi nikako nije jasno!

Nisam amater ni s Windowsom ni s Linuxom, također dosta dugo radim s raznim aplikacijama za audio/video konverziju pa me ova pojava više nego iznenadila!

16 godina
protjeran
cro_blue kaže...

Nemam potrebe za takvim akcijama trenutno... Jedino kad radim neku video konverziju s Handbrakeom... Tek onda ubijem poneki proces. Zanimljivo, isti video materijal s istim postavkama na istoj aplikaciji (Handbrake), na Linuxu mi se konvertira dva i pol do tri puta brže nego na Windosu... To mi nikako nije jasno!

Nisam amater ni s Windowsom ni s Linuxom, također dosta dugo radim s raznim aplikacijama za audio/video konverziju pa me ova pojava više nego iznenadila!

Ima ti veze sa latencijama i samim kernelom. A i na windowsima imaš dll-e, procese koje treba pozvati itd itd.. Još bolji omjer bi dobio kad bi imao kernel od Ubuntu Studia (real-time kernel) recimo.

Koristiš Ubuntu Tweak. Pitam zato jer je to jako koristan program, a rijetko tko ga ima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.2.2010 23:41 (Buffer Overflow).
16 godina
Zašto koristiti Linux?

Evo instalirajem Arch na virtualboxu, da prvo vidim kako to sve ide i ima li komplikacija.

Koji de preporučujete za arch?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zašto koristiti Linux?

evo zasto ja mislim da je bolje koristiti linuxe... zato jer su free, znaci nemas nikih problema...s njima mozes sve normalno raditi..znaci surfati po internetu, gledati filmove, slusati muziku, raditi prezentacije ili nesto drugo..jedino sta nemozes to je igrati igrice...a najbolje je to sto na njih nemoras stavljati antivirus, jer za linux nema verusa..to je isto jedna prednost..eto ja sam iznio svoje misljenje..

0 0 hvala 0
17 godina
Buffer Overflow kaže...

Ima ti veze sa latencijama i samim kernelom. A i na windowsima imaš dll-e, procese koje treba pozvati itd itd.. Još bolji omjer bi dobio kad bi imao kernel od Ubuntu Studia (real-time kernel) recimo.

Koristiš Ubuntu Tweak. Pitam zato jer je to jako koristan program, a rijetko tko ga ima.

Ubuntu Studio nisam imao dostupan kad sam instalirao ovoga, a kasnije mi je bilo mrsko prebacivati se...

Što se tiče Ubuntu Tweaka, koristim ga, naravno. Trivijalizira mnoge stvari.   U svakom slučaju, početnicima ali i iskusnijim korisnicima se preporuča korištenje istog.

16 godina
protjeran
cro_blue kaže...

Ubuntu Studio nisam imao dostupan kad sam instalirao ovoga, a kasnije mi je bilo mrsko prebacivati se...

Što se tiče Ubuntu Tweaka, koristim ga, naravno. Trivijalizira mnoge stvari.   U svakom slučaju, početnicima ali i iskusnijim korisnicima se preporuča korištenje istog.

Ma znam, ne isplati se zbog kernela samo.

Odličan programčić, vrlo koristan, smanjuje muku sa gconf-editorom

Idem na spavanje, laku noć želim :)

15 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

Mene osobno zanima zašto koristiti Linuxe? Ako je bit u tome što je besplatan .. a pa mogu se i windowsi besplato .. doduše ilegalno .. al radi ..

Evo ovdje neka malo raspravljamo zbog čega bi se trebao koristit linux .. a zbog ček ne .. i dali on ima nekakvu budučnost..!

Ovako, GNU/Linux nije besplatan u kontekstu te riječi, on je otvorenog koda (open source), mene uvijek iritira kad u Bugu i drugim informatičkim časopisima nazivaju npr. VLC, Firefox, openoffice besplatnim programima, oni nisu besplatni - oni su otvoreni!

E sad, što je otvorenost koda?

"Open source je skup metoda i tehnologija koje se koriste u razvoju računalnih aplikacija, a rezultati i cijeli proces razvoja su dostupni javnosti bez nekih velikih ograničenja. Cijeli proces obilježava i neposredna komunikacija razvijatelja i korisnika aplikacije."

Recimo, uzmeš Ubuntu distribuciju, promijeniš wallpaper, izgled, ikone, i napraviš instalacijski CD od toga, i voila , imaš svoju distribuciju koju možeš djeliti okolo (naravno, prema uvjetima GPL licence).Ovo je samo trivijalni primjer...

15 godina
neaktivan

Ovisi. Vidim da je dosta korisnika Archlinuxa na Openboxu. Ja sam na Archu+LXDE. Probaj KDEmod, fork KDE-a koji je prepravljen za Archlinux.

16 godina
Zašto koristiti Linux?

hm, xorg mi se neće instalirat.

Upišem:

pacman -S xorgi dole mi napiše:

xorg package not found, searching for group...

error: 'xorg' : not found in sync dbKako da ovo napravim, radio sam po uputama s neta, instaliran je s core iso-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
xxxxx kaže...

Upišem:

error: 'xorg' : not found in sync dbKako da ovo napravim, radio sam po uputama s neta, instaliran je s core iso-a.

si napravio user, moraš prvo njega...

17 godina
neaktivan
start kaže...

evo zasto ja mislim da je bolje koristiti linuxe... zato jer su free, znaci nemas nikih problema...s njima mozes sve normalno raditi..znaci surfati po internetu, gledati filmove, slusati muziku, raditi prezentacije ili nesto drugo..jedino sta nemozes to je igrati igrice...a najbolje je to sto na njih nemoras stavljati antivirus, jer za linux nema verusa..to je isto jedna prednost..eto ja sam iznio svoje misljenje..

Možeš igrati neke igre, bilo one koje su nativno podržane na Linuxu bilo preko Wina ili nekog drugog emulatora Windowsa.  Za Linux postoje virusi, samo je ta platforma zbog "male" korisničke baze (u usporedbi sa Windowsima) nezanimljiva hakerima kao bi nastala poplava Linux virusa kao što je slučaj na Windowsu.

GreyRodent kaže...
Zvjerkan kaže...

Ovako, GNU/Linux nije besplatan u kontekstu te riječi, on je otvorenog koda (open source), mene uvijek iritira kad u Bugu i drugim informatičkim časopisima nazivaju npr. VLC, Firefox, openoffice besplatnim programima, oni nisu besplatni - oni su otvoreni!

E sad, što je otvorenost koda?

"Open source je skup metoda i tehnologija koje se koriste u razvoju računalnih aplikacija, a rezultati i cijeli proces razvoja su dostupni javnosti bez nekih velikih ograničenja. Cijeli proces obilježava i neposredna komunikacija razvijatelja i korisnika aplikacije."

Recimo, uzmeš Ubuntu distribuciju, promijeniš wallpaper, izgled, ikone, i napraviš instalacijski CD od toga, i voila , imaš svoju distribuciju koju možeš djeliti okolo (naravno, prema uvjetima GPL licence).Ovo je samo trivijalni primjer...

Sam si stavio citat, a čini se da ga nisi razumeo: "Open source je skup metoda i tehnologija koje se koriste u razvoju računalnih aplikacija, a rezultati i cijeli proces razvoja su dostupni javnosti bez nekih velikih ograničenja" - dostupni javnosti besplatno kako bi ih dodatno modificirali, dorađivali i izdavali bez plaćanja ikakvih naknada originalnom autoru. Isto tako ja mogu koristit opensource programe onako kako ih je autor izdao, bez plaćanja ičega i zadiranja u kod same aplikacije.

If you play a Windows. installation disk backwards, a Satanic voice commands you to kill puppies! - Oh come on, that's nothing. If you play it forwards, it installs Windows
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2010 9:08 (Quark).
17 godina
neaktivan
mindstorm kaže...
xxxxx kaže...

Upišem:

si napravio user, moraš prvo njega...

nemora. treba syncat db. sa pacman -Syy.

a buffer overflow.. sve kaj pises stoji ali ono sa micanjem stvari iz init.d u poseban folder da se ne pokrecu, pa sramota nek te bude.

maknes x i nece se pokretat, as easy as that.

mnogi su tu samo "linux useri" i vole se s tim kurcit. i to je najveci problem. tipa oni koji koriste bektrek jer su kul. ili oni koji cesto ne vide dalje od ubuntua i to samo guija. 

naravno, netrebaju svima sedovi, awkovi, grepanja i razne gluposti, ali bas to je meni najljepsa stvar kod linuxa. stvarno sam gazda svojem kompu. osim kurabi od chromiuma koji mi zdere ram ko blesav, ali zato je uzbl tu. 

mislim da sam vec napisal tu  - nema smisla prelazit na linux ako vam se ne ukaze potreba. cijena windowsa nije pretjerana i sam win je genijalan sustav(osim mozda win ME - kojeg se 80% vas ni ne sjeca) koji ima cudo prednosti ispred linuxa. od active directorija do exchangea. a i na kraju krajeva tu su i igre koje mi priznajem malo vec i fale. 

dakle, da sumiram- nemojte prelaziti na linux ako:

a) niste spremni strasno puno uciti

b) ne znate / ne volite surfati u potrazi za rjesenjem(nekad i vise tjedana, jbg)

c) ne zelite znati nacin na koji softver komunicira s hardverom

d) imate ati :D

windowsi su genijalan OS, stvarno jesu, i dobar dio stavri koje moze linux moze i windows a i puno vise nekad. samo eto ja nkad nisam izdrzal na windowsu. ne volim dok OS misli da sam kreten. o OSX-u da ni ne pricam.

i nogom u guzicu je korak naprijed
16 godina
protjeran
Zašto koristiti Linux?

Prije nego počneš gluposti pisati pitaj me zašto sam maknuo i koje sam maknuo i što sam uopće napravio s njima. Ima razlog tome znaš. Znam da sam mogao chmod-ati u non executable, ali postoji jedan razlog zašto sam ih maknuo. Ne da mi se sve pisati što radim :)

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
devil kaže...

b) ne znate / ne volite surfati u potrazi za rjesenjem(nekad i vise tjedana, jbg)

windowsi su genijalan OS, stvarno jesu, i dobar dio stavri koje moze linux moze i windows a i puno vise nekad. samo eto ja nkad nisam izdrzal na windowsu. ne volim dok OS misli da sam kreten. o OSX-u da ni ne pricam.

a) Prijatelj ima sestru, stavio joj je mint na kompjutor i ona sve radi kao sto je i prije radila na windowsu, i uopče nista nije trebala učiti, sve je stvar navike. Nije isto ako njoj stavimo gentoo ili mint/ubuntu .

Zanimlivo je to da je sa mintom nije imala problema nego sa windowsima, često su je zajebavali spijuni, virusi itd.

b) ako netko kupi hardver koji nije podrzan pod linuxom onda tu nije linux kriv nego proizvodač koji ne otvori drivere. Zato svima kojima preporučim linux da se prie kupnje informiraju/provjere dali sve the out of the box . 

3)  ja bi rekel da su windows korisnici toliko tupi, toliko tupi da misle da sve znaju. Osobe koje su dobile linux ( nisu imali veliko znanje o windowsu ni o kompjutoru) pokazali su želju da nauče više dok su dobili mint .

4) imam Ati mobility Radeon x1600 256mb rama radi odlicno, opensource driveri su odlicni. Suosječam s onima kojima neradi zato jer Ati tu nesto otežava, no preporučujem da par puta ponovit odgovor koji sam dao pod "b)" . 

I na kraju ču navesti, da ovdje ima windows korisnika budala, upravo zato jer ja sam jednom znancu ( windows korisnik ) pital me za program za prženje, ono ja mu preporučim jedan dobar koji je besplatan (legalno)  ima i još. I on odma odgovori da to nis nevalja ( nije uopče probao) nego odma veli da hoće Nero (piratski) ono ne kuzim svi bi rađe koristili pirateriju nelegalno ako za istu fukcionalnost možete koristiti i legalno rješenje koje netrebate platiti. 

Jedna osoba mi je pričala sto ima novi Nero, ima nekakav program za obradu videa a to drugi nemaju. Čemu onda služi program za prženje, za obradu videa ili ? 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
15 godina
protjeran
linuxuser kaže...

I na kraju ču navesti, da ovdje ima windows korisnika budala, upravo zato jer ja sam jednom znancu ( windows korisnik ) pital me za program za prženje, ono ja mu preporučim jedan dobar koji je besplatan (legalno)  ima i još. I on odma odgovori da to nis nevalja ( nije uopče probao) nego odma veli da hoće Nero (piratski) ono ne kuzim svi bi rađe koristili pirateriju nelegalno ako za istu fukcionalnost možete koristiti i legalno rješenje koje netrebate platiti. 

Jedna osoba mi je pričala sto ima novi Nero, ima nekakav program za obradu videa a to drugi nemaju. Čemu onda služi program za prženje, za obradu videa ili ? 

hehehe nemoj se nervirati..tako je to sa Ballmerovim štićenicima...ehhhh treba malo mozg pokrenuti....još i to !!!

15 godina
protjeran
Zašto koristiti Linux?

ko voli nek izvoli i nema se tu išta više nadodati

2 0 hvala 0
17 godina
devil kaže...

Ovo sve stoji ako planiraš administrirati računalo. Ako si običan korisnik i imaš nekoga da to radi za tebe, niti jedna stavka nije uvjet.

ne treba se zavaravati i misliti da moj stari može održavati računalo... Kako koristi Windowse, tako može i Linux, ionako mu ja riješavam probleme, na koje god može naići. Naravno, koliko to dozvoljavaju aplikacije koje koristi; dakle, aplikacije i standardi (kompatibilost) te ograničavaju u prelasku na Linux, ne sam OS.

Gledam te!
17 godina
Zašto koristiti Linux?

evo i moje stanje :)  opensuse vs win 7

opensuse 11.2 / kde 4.4 x64 opensuse 11.2 / kde 4.4 x64
win 7 x64 ultimate win 7 x64 ultimate
sʌǝ ɾǝ ʞɹǝunןo uɐodɐʞo :(
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2010 14:12 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Nix kaže...

evo i moje stanje :)  opensuse vs win 7

pogasi 30 procesa koji ti svejedno ničemu ne služe, makni dll-ove iz memorije i zauzimat če ti 500 mb

17 godina
Nema veze, rijetko koristim windows (testiranje css-a u ie,opera,..)
sʌǝ ɾǝ ʞɹǝunןo uɐodɐʞo :(
16 godina
Zašto koristiti Linux?

Evo me pišem s debiana, ipak sam se odlučio u njemu malo ispraksat prije nego pređem na Arch (možda se i predomislim pa ostanem na ovome).

Nekako sam se uspio odreć igara, windows je sada prošlost (nadam se da se neću morat vraćat na njih).

Prvi put mi je na kompu samo linux bez windowsa tako da neću lako odustajat kad naiđem na koji problemćić.

Idem se sad regat na hulk i instalirat neke programe, i editirat moj PC :)

Pozdrav.

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Zašto koristiti Linux?

XXXXX ostat ćeš na Debianu ;)

Ja skidam XFCE sučelje Debiana 5.0. javim rezultate

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zašto koristiti Linux?

Koja je druga najbolja (najpopularnija) distribucija poslje ubuntu-a?

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2010 21:59 (Igor).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice