Ima tema u kojoj je pitanje koje windowse uzeti za malu firmu/obrt. Ja imam jedno drugačije pitanje - mogu li jednostavno uzeti npr ubuntu i instalirati gore libreoffice i to koristiti?
Naime, proširena je djelatnost obrta sa "usluga, prijevoza i trgovine" na "usluge, prijevoz i proizvodnju" time što je otvorena pilana (pogon za piljenje trupaca, jel). Kako se time dobilo fizičko mjesto, odnosno obrt više nije na adresi "kod kuće" (do sada se samo radilo sa kamionima, prijevoz), već postoji izdvojen pogon i na tu adresu je obrt registriran, sada više ne možemo pisati račune koje izdajemo (ne radi se o maloprodaji već o fakturama za firme) doma na kompu, nego moramo imati komp tamo. Pošto je definitivno neisplativo (a po meni i nepotrebno) uzimati windowse i office paket da bi se mjesečno izdalo 10ak računa drugim firmama, postavljam pitanje:
mogu li, naravno legalno, kupiti komp, složiti i na njega instalirati linux (ubuntu) i koristiti recimo libre office (nekadašnji open office?)?
Uz to bih uzeo neki laserski printer, hoće biti s drajverima problema?
pomozite nekome tko bi prešao na open source :P
Lako se kasnije stavi windows gore ako nešto ne bude funkcioniralo, ali me zanima sa pravne strane može li se to koristiti? I gdje mogu skinuti licence, odnosno kad mi dođe inspektor da mu pokažem potvrdu da koristim legalan (besplatan) softver u komercijalne svrhe? Piše u licenci programa pri instaliranju? :D
I još nešto - čujem u branši da se govori kako moraš imati specijalizirani softver za izradu računa i vođenje skladišta (ne želim reklamirati pa da pojasnim - upišeš ulaz robe, upišeš izlaz, što si napravio od čega i to slično) koji se prodaju uglavnom za koju tisuću kuna + mjesečno održavanje (tipa fiskalne blagajne i pripadajući softver) pa me čisto interesira može li mene netko natjerati da ja MORAM KORISTITI neki specijalizirani program (kojih ima možda 100 u Hrvatskoj i razvijeni su od treće strane), ili mogu koristiti ovo besplatno rješenje? Ljudi se boje i onda naravno uzimaju nešto što im ne treba, samo da ne dobiju kaznu, i to razumijem, ali ne razumijem da ti netko može utrpati nešto što po zakonu nisi obavezan imati (ili jesi?) i što ti ne treba... Ima li negdje neki zakon gdje je propisano što se sve mora imati, a što je stvar osobnog odabira? Kad smo već kod toga, od 1.4. se promijenio izgled fakture - uvedene su neke preinake, tipa moraš označiti prodajno mjesto, operatera, datum i vrijeme kad si izdao račun i slično - jel se to može kucati ručno u npr LibreOffice Calcu, ili moram imati taj gorespomenuti program da bi mi on to automatski otkucao? (to je navodno razlog zbog kojeg ljudi i uzimaju te programe, jer taj program sve automatski piše na papir - ništa što ja ne mogu napisati sam na kompu u ovom besplatnom programu...).
Svjestan sam da se na 99% mojih pitanja jednostavno nameće logičan odgovor, ali zanima me što slovo zakona kaže o tome? A vjerujem da ću ovdje naći dosta stručnih mišljenja, pošto je ovo ipak informatički forum gdje ima puno ljudi sa još više iskustva u ovakvim stvarima.
eto hvala :)