Ubuntu 9.04 pitanja

poruka: 40
|
čitano: 11.526
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

Dakle, nedavno sam instalirao ovaj Ubuntu i ima nekoliko stvari koje su mi apstraktne na linuxu i volio bih to riješiti. Ubuntu me jako zanima i volio bih naučiti raditi na njemu pa bih vas molio neki link za početnike ili tako nešto. Evo pitanja:

1. Gdje se na Ubuntuu nalazi nešto slično Program File-u tj. gdje se instaliraju svi programi?

2.Kako instalirati najjednostavnije program iz tar.bz2 dearhiviranog foldera ?

3. Zašto na Linuxu općenito ne postoji jednostavna instalacija kao na Windowsima gdje pokreneš .exe file i instalira se ,nego na linuxu gdje je to jako komplicirano?

4. Zašto ova verzija ubuntua nema više onaj wubi gdje se sve naštima u windowsima i restartaš komp i linuxi su instalirani ( npr. ubuntu 8.10) već je to jako komplicirano( posebno dio sa formatiranjem i particioniranjem) ?

5.Kada će izaći( tj u kojoj verziji Kubuntua) KDE 4.3 ?

to je to. Unaprijed hvala na odgovorima

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

pliz...

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Ubuntu 9.04 pitanja
Dominus Johannes kaže...

Dakle, nedavno sam instalirao ovaj Ubuntu i ima nekoliko stvari koje su mi apstraktne na linuxu i volio bih to riješiti. Ubuntu me jako zanima i volio bih naučiti raditi na njemu pa bih vas molio neki link za početnike ili tako nešto. Evo pitanja:

1. Gdje se na Ubuntuu nalazi nešto slično Program File-u tj. gdje se instaliraju svi programi?

3. Zašto na Linuxu općenito ne postoji jednostavna instalacija kao na Windowsima gdje pokreneš .exe file i instalira se ,nego na linuxu gdje je to jako komplicirano?

4. Zašto ova verzija ubuntua nema više onaj wubi gdje se sve naštima u windowsima i restartaš komp i linuxi su instalirani ( npr. ubuntu 8.10) već je to jako komplicirano( posebno dio sa formatiranjem i particioniranjem) ?

1.  Programi nužni za rad sustava nalaze se u /sbin  i /lib

Aplikacije koje se instaliraju putem repozitorija idu u /usr/bin   i   /usr/lib

Aplikacije koje sam kompajliraš idu u /usr/local/bin  i /usr/local/lib

2.  Nije to za početnike, drži se radije programa iz Ubuntu repozitorija.

3.  Postoji samo treba znati da windows i Ubuntu nisu isto. Ubuntu nema .exe filove  nego ima .deb pakete koji se instaliraju puno jednostavnije nego bilo koji program na windowsima.  Slika 1 & Slika 2

4.  Pojma nemam zašto nema wubi , da ti iskreno kažem nikad nisam to ni koristio. Ovdje imaš detaljna uputstva kako instalirati Ubuntu.

5.  KDE 4.3 je izašao i može se napraviti upgrade iz Kubuntu 9.04, ali koliko sam pročitao po raznim forumima, baš se i ne preporučuje.. Korisnici koji su napravili upgrade na KDE 4.3 nemogu se više ulogirati na desktop. Ako želiš KDE 4.3 koristiti preporučujem Fedoru 11 ili openSUSE.

Nažalost Kubuntu ima najlošiju implementaciju KDE-i uopće.

Slika 2. Slika 2.
Slika 1 Slika 1
Hočemo više Linux tema :-)
17 godina
neaktivan

1. U panelu odi na  Applications -> Add/Remove Programs

2. ako imaš source kod programa, moraš ga prvo kompajlirati pa onda instalirati.

3. Postoji. Instalacija .deb paketa je "click + install"..

4. Koliko ja znam 9.04 se može instalirati preko wubi windows instalera...

5. Možda 9.10 ili 10.04. Tko zna, pogledaj što se najavljuje u tim verzijama.

Q: U čemu radiš site? A: Pa u Dreamweaveru! Naravno! - hahahahahahaha
15 godina
protjeran
Dominus Johannes kaže...

1. /sbin/; /usr/bin/; /usr/local/bin/ (user folder) i slično je sa lib-ovima.

2. Ovisi kakav software je odnosno da li možeš konfigurirati ili imaš samo make file. Ako imaš configure file onda: ./configure -> make -> sudo make install.. i još puno toga :D .. google-aj ;)

3. Imaš .deb file-ove koji auto-installeri

4. Ima wubi

5. To pitaj developere. Ali možeš i instalirati sam.

Nema potpisa jer se egomaniaci odmah ljepe :)
16 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

ok...hvala puno svima na pomoćiCool

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Ubuntu 9.04 pitanja

evo imam ja jedno ne tako tesko pitanje tocnije zamolbu.....

dali mi netko moze nac neku dobro temu za ubuntu ... ja sam probavo nesto vise manje neuspjesno (preko emeralda)

cim dulje na linuxu to bolje za moje zivce i zdravlje nadam se da ce te i vi to shvatiti PO PREPORUCI DOKTORA LUKE KOVACA
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Teme na GNOMEu ti se više manje sastoje od 2 glavna djela: GTK tema (sve tipke, meniji,...) i teme za window dekoratore (u tvom slučaju Emerald).

Više manje sve teme i ikone možeš naći na http://www.gnome-look.org/. U izborniku lijevo odi na "GTK 2.x" za GTK teme, a za Emerald ih možeš naći pod "Compiz" ili "Beryl". Možda bi se mogao prebaciti s Emeralda na Metacity - izgleda da ima puno više tema za njega, ali ima manje opcija za podešavanje...

GTK teme instaliraš tako da ih drag & dropaš na "Appearnce Preferences" prozor.

Osobno, meni su lijepe Shiki-Colors, Murrine i Clearlooks teme.

http://xkcd.com/610/
16 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

jel mi može netko MOLIM VAS dati instrukcije kako da instaliram KDE 4.3 na Kubuntu 9.04? Početnik sam u tome ,ali bi stvarno želio to imati jer mi se jako sviđa novi KDE.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

....dajte ljudi...

0 0 hvala 0
17 godina

Sve ti piše na službenim stranicama.

"KDE 4.3 packages are now available.

To see what's new, see the release announcement
Users of our latest development release, Karmic, can upgrade to the latest packages. Note: The last few parts are still building and will be available in a few hours.
Users of our stable 9.04 release can install it from the Kubuntu Backports PPA.

deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu jaunty main

It is strongly recommended that you verify the integrity of these packages by installing the archive's GPG key. You may do this by following the instructions on this page.
This archive includes a new network manager application, run "knetworkmanager" (the Plasmoid is just a dummy currently).
Packages for Jaunty are not officially supported. KDE 4.3 will be part of Kubuntu Karmic 9.10 to be officially released this October."

izvor: Kubuntu

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2009 8:20 (MacChristian).
17 godina
Ubuntu 9.04 pitanja

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

Kakva je stabilnost KDE novog,na kubuntu 8.04 nije nesto bila..

Mene zanima kako da instaliram google chrome na ubuntu?

I da li je ova konfiguracija uredu za ubuntu

Celeron M 1.80 ghz

ram : 512 MB

graf :128 mb

radi se o fujitsu siemens laptopu i evo sve mi je prepoznao ubuntu na njemu,tako sam sretan :D

0 0 hvala 0
17 godina
Ubuntu 9.04 pitanja

Ubodi još keks memorije.

www.linuxzasve.com

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

Hey društvo, evo mene opet s pitanjima. Tako je to jer me sve više privlači Linux pa želim što više naučiti, od najboljih naravno ;)

Pitanja: 1. Skinuo sam drivere za grafičku sa ati-jevih stranica( za HD 4870). Kako da ih instaliram( Kubuntu 9.10 alpha4)?

2.Koje od poznatih multimedijalnih formata ne podržava Linux i koja im je alternativa?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

juuuuuhuu...

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Ubuntu 9.04 pitanja

Instaliraj i isprobaj. Možeš i u VM-u pa tako ne trebaš particionirati diskove.

Multimedijalnih formata?

Nema potpisa jer egomainiaci odmah polude :)
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

1. Prvo probaj dali ima drivera za tvoju grafu u službenim Kubunutu repozitorijima. Potraži "Hardware Drivers"  negdje u svom meniju (neznam gdje je to na KDEu).

Ako ih nema, prebaci taj file koji si skinuo u svoj "Home" direktorij (onaj s tvojim imenom, gdje su Pictures, Documents, itd.) i sljedi upute s ovog posta; http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=878709. Sve komande copy-pasteaš u Terminal (ili Konzolu na KDEu). U tom postu piše "Ctrl-Alt-Backspace to restart x", umjesto toga, ti češ se morat logoutat ili resetirat komp (makli su taj shortcut u verziji 9.04)

2. Pa ako misliš na codece, ja bi reko da ih sve podržava... Ako nemožeš nešto multimedijalno pustit s kompa vjerojatno nemaš sve codece; instaliraj ih tako da ovu komandu ukucaš u terminal/konzolu:

sudo apt-get install kubuntu-restricted-extra

http://xkcd.com/610/
16 godina
neaktivan
niki kaže...

1. Prvo probaj dali ima drivera za tvoju grafu u službenim Kubunutu repozitorijima. Potraži "Hardware Drivers"  negdje u svom meniju (neznam gdje je to na KDEu).

Ako ih nema, prebaci taj file koji si skinuo u svoj "Home" direktorij (onaj s tvojim imenom, gdje su Pictures, Documents, itd.) i sljedi upute s ovog posta; http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=878709. Sve komande copy-pasteaš u Terminal (ili Konzolu na KDEu). U tom postu piše "Ctrl-Alt-Backspace to restart x", umjesto toga, ti češ se morat logoutat ili resetirat komp (makli su taj shortcut u verziji 9.04)

2. Pa ako misliš na codece, ja bi reko da ih sve podržava... Ako nemožeš nešto multimedijalno pustit s kompa vjerojatno nemaš sve codece; instaliraj ih tako da ovu komandu ukucaš u terminal/konzolu:

sudo apt-get install kubuntu-restricted-extra

ok...hvala ti puno. Pitam za drivere zato kad nekad instaliram Ubuntu ili Kubuntu( kako mi naleti) u Hardware drivers programu mi neće aktivirati driver za grafu( možeš klikati gumb ,ali ništa ne trza).

17 godina
iKAR kaže...

Kakva je stabilnost KDE novog,na kubuntu 8.04 nije nesto bila..

Mene zanima kako da instaliram google chrome na ubuntu?

I da li je ova konfiguracija uredu za ubuntu

Celeron M 1.80 ghz

ram : 512 MB

graf :128 mb

radi se o fujitsu siemens laptopu i evo sve mi je prepoznao ubuntu na njemu,tako sam sretan :D

Ovdje imaš .deb paket za i386 , a ovdje za amd64. Nakon downloada jednostavno instaliraš .deb paket i to je to. Google Chrome  za linux ti ne dolazi sa podrškom za flash i javu te je još je u razvoju.

17 godina
Ubuntu 9.04 pitanja

Bok ekipa... Pri današnjem pokušaju instalacije Ubuntua 9.04 preko WUBI-ja dogodio mi se jedan problem kojem ne znam doskočiti.

Naime pri pokretanju WUBI aplikacije ispiše mi ovu poruku: "Pyrun.exe - There is no disk in the drive. Please insert a disk into drive\Device\ Harddisk1\DR2. ... Harddisk2 DR2 Harddisk3 DR6 Harddisk4 DR7..."

Koritsim Windows 7 RC x64 i ranije sam imao taj isti problem, međutim, par dana nakon prvog pokušaja problem se nije pojavio. Nije mi jasno u čemu je problem pa ako mi netko može pomoći bio bih jako zahvalan! Osmijeh

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 15:11 (cro_blue).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

To je bug u WUBI-u...

Probaj maknuti card-reader i/ili sve uredjaje pomocu "Safely Remove Hardware".

Ako ni to ne pomogne probaj koristiti *Ubuntu 8.10 u kojem je starija verzija WUBI-ja i ne pravi takve probleme

0 0 hvala 1
17 godina
Otto von Grunt kaže...

To je bug u WUBI-u...

Probaj maknuti card-reader i/ili sve uredjaje pomocu "Safely Remove Hardware".

Ako ni to ne pomogne probaj koristiti *Ubuntu 8.10 u kojem je starija verzija WUBI-ja i ne pravi takve probleme

Evo ga... Proradilo je! Ne mogu vjerovati da se takva glupost može dogoditi u programu! Belji se

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
16 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

Ej ljudi, kako da instaliram Emerald 0.2.1 na ubuntu 9.04? File je tar.bz2 i može korak po korak upute jer mi stvarno to treba. Pliz

0 0 hvala 0
17 godina

Skini radije .deb paket pa ga instaliraj jednim klikom, neznam stvarno zašto bi se morao zamarati tar.gz-om?

Ovdje imaš verziju 0.7.2 za 9.04

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2009 22:37 (MacChristian).
15 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

Pozdrav!

Posto mi je vise dosadio XP , ponajprije zbog sporosti, virusa, trojana, i ost. htio bih napraviti dual boot XP i ubuntu.

Naisao sam na link http://apcmag.com/how_to_dual_boot_windows_xp_and_linux_xp_installed_first.htm

Je li itko to radio i je li radi?

Ako sam falio temu slobodno premjestite negdje drugdje!

Shody

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ubuntu 9.04 pitanja

Znam da se može iz Windowsa istalirati Ubuntu (odabereš koju želiš verziju) kao običan program i on ti sam napravi dual boot, ne trebaš se ništa s time zezati, a kasnije ga samo obrišeš iz Windowsa kao svaki program i to je to. Jedini je problem što se ne mogu sjetiti kako se zove taj program Osmijeh Kada se sjetim, javim... ili će već netko znati prije mene.

Najbrži put do čovjekova srca je pomoću šake Chucka Norrisa. ...:::www.lan-wars.com:::...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MacChristian kaže...
Dominus Johannes kaže...

1.  Programi nužni za rad sustava nalaze se u /sbin  i /lib

Aplikacije koje se instaliraju putem repozitorija idu u /usr/bin   i   /usr/lib

Aplikacije koje sam kompajliraš idu u /usr/local/bin  i /usr/local/lib

2.  Nije to za početnike, drži se radije programa iz Ubuntu repozitorija.

3.  Postoji samo treba znati da windows i Ubuntu nisu isto. Ubuntu nema .exe filove  nego ima .deb pakete koji se instaliraju puno jednostavnije nego bilo koji program na windowsima.  Slika 1 & Slika 2

4.  Pojma nemam zašto nema wubi , da ti iskreno kažem nikad nisam to ni koristio. Ovdje imaš detaljna uputstva kako instalirati Ubuntu.

5.  KDE 4.3 je izašao i može se napraviti upgrade iz Kubuntu 9.04, ali koliko sam pročitao po raznim forumima, baš se i ne preporučuje.. Korisnici koji su napravili upgrade na KDE 4.3 nemogu se više ulogirati na desktop. Ako želiš KDE 4.3 koristiti preporučujem Fedoru 11 ili openSUSE.

Nažalost Kubuntu ima najlošiju implementaciju KDE-i uopće.

Odakle ti ova tema i pozadina. Bi li mi mogao reći odakle da skinem ovu temu i pozadinu sa slike?

16 godina
neaktivan

program je wubi. a sada da vas nešto pitam, kako da obrišem GRUB boot loader od ubuntua, jer sam izbrisao, tj formatirao particiju na kojoj sam instalirao ubuntu (ne preko wubia, nego baš sa live cd-a), ali mi se još pojavljuje ono što traži GRUB i onda nemogu do windowsa.

Life taker and heart breaker
15 godina
neaktivan
Ubuntu 9.04 pitanja

Hvala puno svima!

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice