Ubuntu 12.10 - Live CD test ne prolazi

poruka: 14
|
čitano: 4.038
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Mislim se već odavno na stariji stroj instalirati Ubuntu - pa me ovih dana kada imam vremena, konačno spopala želja da to uradim. Spržio image CD da isprobam i vidim šta i kako funkcionira, a šta ne, i.... neće

Nakon što izaberem "Try Ubuntu" pojavio se samo background bez ikakve druge reakcije.

Starije je matična (p4s8x-x) i čini mi se da ne može USB boot s njom (čini mi se, nisam rovio)...

P4 @2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon 9200 SE... Kužim da konfiguracija, iako prastara, ipak nije preslaba za Ubuntu...

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Ubuntu 12.10 - Live CD test ne prolazi

izbačen support za stari hardware (kernel), uz izmjenu samog boota koji kreće u GUI pa tek tad nudi opcije..

-koristi stariju distru (npr 9-10) ili nekku drugu, preporuka npr ArtistX, (kao i mint), bazirani na ubuntuu + extras... imaš na boot meniju opcije VGA, ASIC i sl...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

izbačen support za stari hardware (kernel), uz izmjenu samog boota koji kreće u GUI pa tek tad nudi opcije..

-koristi stariju distru (npr 9-10) ili nekku drugu, preporuka npr ArtistX, (kao i mint), bazirani na ubuntuu + extras... imaš na boot meniju opcije VGA, ASIC i sl...

E, hvala ti. Konkretno...

17 godina
neaktivan

ArtistX mi baš izgleda kao nešto idealno, vidim da ima hrpe audio softvera, a to mi je nekako najveća ljubav, plus tekstualni programi... Artistx 12.04 može biti OK sa ovom mašinom? Ne trebaju meni nikakvi fancy grafički efekti, već sistem, stabilan, funkcionalan... i da mi pomogne da još mogu koristiti ovu staru ragu na kvalitetan način za ozbiljan rad i učenje.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije mi jasno, zasto svi idete instalirati Ubuntu (i to najzadnju verziju) na stari hardver. Kao da Win 8 probas staviti na nekakvu krntiju. Ne ide. Ubuntu 12.10 je kompletan i potpuno moderan operacijski sustav koji izmedu ostalog za fluidno i lijepo (lijepo u smislu lijepih vizualnih elemenata i efekata) korisnicko iskustvo zahtjeva i dobru graficku podrsku. Dakle, za ubuduce, ne samo tebi, vec svima ostalima - Ubuntu 12.xx (pa i 11.xx) nece najbolje raditi na starom hardveru. Istina da je Linux dobro optimiziran i za stariji hardver, ali za OS kao Ubuntu koji je ispred svojeg vremena za lijep i fluidan rad ipak treba bolje racunalo.

Isto vrijedi i za Mint (koji je baziran na Ubuntu-u).

E sad, za stariju kantu mozes probati s antiX-om, Xubuntu-om, Lubuntu-om, ako se osjecas avanturisticki mozes probati s Arch Linuxom... Ima distri na bacanje. Ali Ubuntu (pogotovo zadnja verzija) nije jedna od njih.

Sretno! ;)

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A čuj, nisam ništa probao, nego provjeravam - prije nego što probam :) - vjerujem da jesmo dosadni sa ovim pitanjima, no to je prvo palo pod ruku, a kad pogledaš hardware requirements, stoji

For the main Ubuntu desktop product, the official Ubuntu Documentation recommends a 1 GHz Pentium 4 with 512 megabytes of RAM and 5 gigabytes of hard drive space, or better. For less powerful computers, there are other Ubuntu distributions such as Lubuntu and Xubuntu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 0:55 (rashomon).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
rashomon kaže...

A čuj, nisam ništa probao, neko provjeravam - prije nego što probam :) - vjerujem da jesmo dosadni sa ovim pitanjima, no to je prvo palo pod ruku, a kad pogledaš hardware requirements, stoji

For the main Ubuntu desktop product, the official Ubuntu Documentation recommends a 1 GHz Pentium 4 with 512 megabytes of RAM and 5 gigabytes of hard drive space, or better. For less powerful computers, there are other Ubuntu distributions such as Lubuntu and Xubuntu.

Da, to je istina. Ali postoji velika razlika izmedu "radi" (tek toliko da radi) i "radi brzo, lijepo i fluidno". U prijevodu, moze se, ali kako ce raditi je vec druga stvar...

Sve se moze, samo je pitanje odabrati pravi alat ;). Probaj s drugim distrama, sigurno ces pronaci nesto sto ce ti se svidjeti.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 1:02 (1domagoj1).
16 godina
rashomon kaže...

ArtistX mi baš izgleda kao nešto idealno, vidim da ima hrpe audio softvera, a to mi je nekako najveća ljubav, plus tekstualni programi... Artistx 12.04 može biti OK sa ovom mašinom? Ne trebaju meni nikakvi fancy grafički efekti, već sistem, stabilan, funkcionalan... i da mi pomogne da još mogu koristiti ovu staru ragu na kvalitetan način za ozbiljan rad i učenje.

-kao što je 1domagoj1 već naveo.. još jednom 'napomena'. OS, pa bio on i linux, nije čudotvorac. Pireli gume na fići ne znači da će vozoto kao ferrrari, samo će bolje držati cestu od Save.. To ne znači da guma nije bolja i da razlke nema, ali auto ostaje isti. Postoje requrementsi, postoji optimum, minimum, različite riječi različitog značenja, -> realna očekivanja.

-npr ubuntu forsira promjene, npr desktop-one, izmjenjen boot meni koji za razliku od starijig distri ubuntua nema mogućnost izbora, dok ArtistX to ima, jednako stariji 9.10 ubuntu. Nikakve druge razlike zapravo nema, jer linux je jedan, ostalo su distre, tj nakupine softwarea i podešavanja. Myth ili Mythbuntu, Studio.. su samo primjeri verzije ubuntua koja cilja na multimediju, dok 'glavni' ubuntu cilja na nove juzere, nova računala, početnike koji žele velike ikone, ne za stariji PC i ljude koji imaju već neke navike-potrebe...

-Debian je suprotnost ubuntua, 'stabile', minimalne izmjene.

-Suse je nekakva uredna poslovna distra, stabilna.

-ArtistX mi je samo praktičniji (za liveBoot) jer ima sve potrebne extrase koje (pogotovo noviji, problemi s bootanjem starijeg hardwarea) live ubuntu nema inače ista stvar. Za instaliran OS svaki možeš posložiti po želji, slično ArtistXu.. čak vjerojatnije da bi klasičnu instalaciju napravio od ubuntu-10.4 (LTS) pa dodao potrebno..

-sve ostale distre.. ista stvar, odnosno to je jedina razlika, uz naravno repozitorij koji se održava..

-xbuntu lubuntu.. su samo lightweight DE, koji u startu troše manje resursa (efekata) ali ako trebaš flash-browser.. zanemarivo. Suprotnost, KDE, opet s današnjim količinama RAMa i hardwaeom razlike mogu u performansama biti neprimjetne. Uočljivo je tek kad si baš na granici s resursima pa light verzija taman može 'disati', dok heavyju malo resursa nedostaje pa zaštekava. KDE je sad npr optimalniji za igre pod linuxom (tako se priča..) ali se računa da imaš donekle pristojan hardware. (i bježi od Radeonki).

-Sam OS je zapravo sporedan, za korištenje su bitne aplikacije, nove verzije... browser, flash. Danas svi browseri koriste 3d-VGA, flash je na svim stranicama, to stari hardware ubije uz to da je izbačen iz supporta, tkao da ni stari ubuntu nije rješenje, mada bi s njim PC radio OK outofbox, internet (sadržaj) bi štekao...

- stara raga je stara raga, novo sedlo... ma sad već znaš što govorim.

- hrpe softwarea su hrpe soft.. moraš proći i tu fazu, kad ubiješ OS pretjeranim instaliranjima vidiš da od te hrpe trebaš par probranih app. Tek tad računalo može raditi 'ever-after.. happyend' (dok se ne raspadne). Tako da znaš što očekivati. Linuxovski PC najbolje radi kad ga složiš (preduvjet je znanje za to) i ne diraš, samo ga koristiš...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 11:41 (ihush).
14 godina
protjeran

Xubuntu ili Lubuntu bi radio bez problema. Ili ubuntu sa e17 instaliran (preko PPA-a), pa još uvijek može imati zadnji ubuntu.

Nije da je ubuntu 9.10 nešto lakši po procesor i memoriju nego gore navedeni. Gnome 2 zna popiti dosta memorije, pogotovo stare verzije. Meni išlo i preko 800Mb sa firefox-om i još kojim programom otvorenim. Čak više nego Gnome shell danas.

Jedini problem je grafika, zato predlažem ove lakše verzije ubuntu-a.

Ad astra peronospora

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

ja bi isto stavio ovaj linux na laptop ibm r50e.....ima negdje za skinut neku stariju verziju??? info moze i na PM....hvala

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
jady kaže...

ja bi isto stavio ovaj linux na laptop ibm r50e.....ima negdje za skinut neku stariju verziju??? info moze i na PM....hvala

lubuntu 10.04

http://lubuntu.net/blog/lubuntu-1004-now-available-download

http://www.soundstream.com/
12 godina
neaktivan
soundstream kaže...
jady kaže...

lubuntu 10.04

http://lubuntu.net/blog/lubuntu-1004-now-available-download

super.hvala

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Xubuntu ili Lubuntu bi radio bez problema. Ili ubuntu sa e17 instaliran (preko PPA-a), pa još uvijek može imati zadnji ubuntu.

Nije da je ubuntu 9.10 nešto lakši po procesor i memoriju nego gore navedeni. Gnome 2 zna popiti dosta memorije, pogotovo stare verzije. Meni išlo i preko 800Mb sa firefox-om i još kojim programom otvorenim. Čak više nego Gnome shell danas.

Jedini problem je grafika, zato predlažem ove lakše verzije ubuntu-a.

Potpuno si u pravu, čak ni povratak na 9 nije bio nešto bolji za mašinu...

U svakom slučaju, nekon 3-4 testa doguralo se do Lubuntua, radi OK...

Kvragu... Zašto sam imao info da su ti stariji Linuxi bili lakši/bolji za mašinu... Čini mi se da je to prolijetalo tek tako kao uvriježeno mišljenje...

13 godina
neaktivan

Lubuntu je super izbor za tu mašinu, iako imaš još puno drugih opcija, još uvijek je to solidan hardver. Što se tiče problema iz prvog posta, pogledaj ovdje, sekcija "Problemi i detalji oko instalacije Linuxa", posebno "Učitao se, ali nema slike". Vjerojatno matična radi problem, ili još vjerojatnije - ATI grafička kartica.

★ Regionalni portal posvećen Linuxu i otvorenim sustavima - www.linuxzasve.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice