Ubrzajte Ubuntu

poruka: 20
|
čitano: 9.065
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Ubrzajte Ubuntu

Već neko vrijeme koristim Ubuntu 10.04 i ovo su neki savjeti za njegovo ubrzanje. Ne odgovaram za moguću nastalu štetu jer je svaki od sljedećih savjeta prošao bez problema na mom računalu.

1. Povećanje prioriteta

Odite na: administrator -> system monitor -> processes -> desni klik na program kojem želite promijeniti prioritet -> change priority
Raspon vrijednosti koje možete upisati je između -20 i 20 (manja vrijednost=veći prioritet)

2. Start-up

Odite na: system -> preferences -> startup applications
Maknite kvačice sa svega što vam nije potrebno i restartajte računalo.

3. Brži izbornici

Otvorite novi dokument i u njega upišite:
          gtk-menu-popup-delay = 0
Spremite ga u svoj home folder pod sljedećim imenom:
          .gtkrc-2.0 (točka ispred je obavezna i označava skriveni fajl)
Restartajte računalo.

4. Iskorištavanje dual-core procesora pri boot-u

Otvorite terminal i upišite:
          sudo mousepad /etc/init.d/rc
Pronađite:
          CONCURRENCY=none
I promijenite u:
          CONCURRENCY=shell
Spremite i izađite.

5. Oslobodite memoriju

U terminal upišite:
          sudo gedit /etc/inittab
Pronađite:
          1:2345:respawn:/sbin/getty 38400 tty1
Stavite znak # ispred sljedećih redova:
          3:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty3
          4:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty4
          5:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty5
          6:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty6

6. Ubrzajte OpenOffice

Nakon pokretanja OpenOffice-a odite na: tools -> options -> java i maknite kvačicu sa Use a Java runtime environment

Otvorite Office Word -> tools -> options -> memory
Promijenite broj undo koraka na manju vrijednost (20 - 30)
Povećajte graphics cache -> Use for OpenOffice.org
                                          -> memory per object

The more you live, the less you die. (Janis Joplin)

8 0 hvala 11
16 godina
neaktivan
Ubrzajte Ubuntu

1. Promjena prioriteta ne donosi nikakvo ubrzanje kao takvo nego se koristi npr u slucaju da ti neki process

(npr. update ili kompajliranje) zauzima mnogo procesorskog vremena zbog cega ti recimo steka youtube video. Onda mozes jednostavno 

smanjiti prioritet tom procesu da je manji od prioriteta browsera i raditi ce normalno.

Moze se koristiti i naredba "renice".

3. Samo smanjujes delay kod prikazivanje izbornika, koji je i inace mali.

Naravno nekima mozda vise pase bez delay-a.

4. Upitno koliko ubrzanje daje vjerovatno ne vise od par sekundi, isto tako mozda napisi nano umjesto mousepad

jer potonji ne dolazi standardno s ubuntu-om, da ne zbunjujes ljude.

Za vrijeme bootanja je najvaznije brzina diska, sve ostalo donosi minorna ubrzanja. 

5. Mogla si napisati da to iskljucuje vritualne terminale inace dostpupne preko kratica ALT+F1-6

6. Gube se wizardi te se Base ne moze korisiti bez Java-e. Vecini ljudi je to vjerovatno ok samo mi upitno da li uopce

donosi neko osjetno ubrzanje.

Ako netko ima staro racunalo i bitno mu je koliko OS trosi memorije ili mu sporo radi, mozda mu je bolje da koristi neko lakse 

graficko sucelje kao npr. Xface te da iskljuci neke vizualne efekte ili compiz u potpunosti.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.

2 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Ubrzajte Ubuntu

1. Ako se da veći prioritet programima koji se često koriste, brže se pokreću i imaju prednost nad korištenjem resursa što samim time znači i ubrzanje.

4. Minorna, ali ipak ubrzanja (isprobano na mom laptopu boot skraćen za 4-5 sekundi)

6. Ubrzanje prilikom učitavanja, a ostale postavke ubrzavaju i same aplikacije poput word-a i spreadsheet-a (te dvije najviše koristim pa sam na njima i primjetila najviše promjene).

14 godina
neaktivan
drnde kaže...

1. Promjena prioriteta ne donosi nikakvo ubrzanje kao takvo nego se koristi npr u slucaju da ti neki process

(npr. update ili kompajliranje) zauzima mnogo procesorskog vremena zbog cega ti recimo steka youtube video. Onda mozes jednostavno 

smanjiti prioritet tom procesu da je manji od prioriteta browsera i raditi ce normalno.

Također, možeš instalirat 2.6.38 kernel

EDIT:

ubuntu u repoima ima i ovaj kernel:

http://packages.ubuntu.com/lucid/linux-image-2.6.32-25-preempt

koji bi mogel donijeti bolji odziv aplikacija

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 20:47 (sumski).
14 godina
protjeran
Ubrzajte Ubuntu

ova Giga ce skoro Gentu i LFS da digne

svaka cast !

pređi na Arch, svidil ti se bu

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 20:59 (nick_01).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
drnde kaže...

3. Samo smanjujes delay kod prikazivanje izbornika, koji je i inace mali.

Naravno nekima mozda vise pase bez delay-a.

4. Upitno koliko ubrzanje daje vjerovatno ne vise od par sekundi, isto tako mozda napisi nano umjesto mousepad

jer potonji ne dolazi standardno s ubuntu-om, da ne zbunjujes ljude.

Za vrijeme bootanja je najvaznije brzina diska, sve ostalo donosi minorna ubrzanja. 

5. Mogla si napisati da to iskljucuje vritualne terminale inace dostpupne preko kratica ALT+F1-6

6. Gube se wizardi te se Base ne moze korisiti bez Java-e. Vecini ljudi je to vjerovatno ok samo mi upitno da li uopce

donosi neko osjetno ubrzanje.

Ako netko ima staro racunalo i bitno mu je koliko OS trosi memorije ili mu sporo radi, mozda mu je bolje da koristi neko lakse 

graficko sucelje kao npr. Xface te da iskljuci neke vizualne efekte ili compiz u potpunosti.

Jbt kad se vec pravis tak pametan mogo si onda sam napisat neki tut za ubrzat ubuntu a ne pljuvat po tuđem radu .....

http://www.soundstream.com/
16 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

1. Ako se da veći prioritet programima koji se često koriste, brže se pokreću i imaju prednost nad korištenjem resursa što samim time znači i ubrzanje.

Moze biti, ali dokle god nemas neki proces koji trosi mnogo procesorskoga vremena razlike de facto nema. Isto tako nije trivijalno te postavke 

spremiti persistentno da se ne gube pri svakom restartu.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 21:13 (drnde).
16 godina
neaktivan
soundstream kaže...
drnde kaže...

Jbt kad se vec pravis tak pametan mogo si onda sam napisat neki tut za ubrzat ubuntu a ne pljuvat po tuđem radu .....

Procitaj podebljano...

Nisam tu da spemam nego mi nije bas jasno cemu staviti tutorijal o ubrzavanju ubuntu-a bez objasnjenja sta zapravo mijenja, te koliko/kakvo je ubrzanje za ocekivati.

ako se vec radi "djelomicni" c&p s neta nebi skodilo i malo dodatno pojasniti. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2011 21:17 (drnde).
14 godina
protjeran
Ubrzajte Ubuntu

evo dobar tvik

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
drnde kaže...

Nisam tu da spemam nego mi nije bas jasno cemu staviti tutorijal o ubrzavanju ubuntu-a bez objasnjenja cemu pojedina promjena sluzi,

sta zapravo mijenja, te koliko/kakvo je ubrzanje za ocekivati.

ako se vec radi "djelomicni" c&p s neta nebi skodilo i malo dodatno pojasniti.

Ubuntu sam sama instalirala prije nekoliko mjeseci i naravno da sam sve informacije koje su me zanimale pronašla na netu. Vjerovatno se na to odnosio "djelomični c/p". Ništa ne zamjeram na komentarima. Ovaj post je samo prenošenje vlastitog iskustva pri radu na Ubuntu.

Na netu se može pronaći i puno više od ovoga, ali ove metode sam istaknula jer sam primjetila najveću učinkovitost njihove primjene. Dakako da se ne mogu mjeriti sa nekim naprednijim Linux korisnikom, ali sretna sam ako će ovo pomoći nekom početniku poput mene.

14 godina
protjeran
nick_01 kaže...

evo dobar tvik

Nimalo dobar "tvik", jer nije tweak, a kamoli da pomaže prosječnom korisniku imalo.

Ti si opsjednut kompajliranjima, arch-om i lfs-om? U tome svemu nikako ne leži znanje kad za sve što radiš tipkaš već predodređene flagove i gluposti.

Pravi tweak i kompajl će biti kad modificiraš source i kompajliraš ga nakon toga.

Ove follow the instructions kompajliranje ne doživljavam ni pola posto.

ontopic:

Sve to navedeno po brojevima neće ubrzati ubuntu ni 1%. Možeš ubrzati jedino dizanje sistema gašenjem servisa. Ovo ostalno je bezveze.

Nije to windows da ga možeš značajno ubrzati raznim "hackovima", jer ako znaš kako funkcionira sustav, onda razumiješ da je to sve relativno bezveze.

Better safe than Sony
17 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

... Dakako da se ne mogu mjeriti sa nekim naprednijim Linux korisnikom, ali sretna sam ako će ovo pomoći nekom početniku poput mene.

Ja sam sretan što uopće imamo curu na forumu i to curu koja radi na Linuxu! :D

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
GigaGirl kaže...

...

4. Minorna, ali ipak ubrzanja (isprobano na mom laptopu boot skraćen za 4-5 sekundi)

..

- hvala na trudu.

- Dosclaimer na početku je OK, ipak rijetko tko ga čita, još manje razumije ili primjenjuje...

- probjaj vratiti ovu postavku i usporedi razliku. Dali je boot brži-sporiji?

Točna je konstatacija da je primarno ovisno o brzini HDDa, donekle i o razmještaju na HDDu (boot, swap i sama pozicija na disku (početak-sredina-kraj) zbog seek i transfera... ali i to je zanemarivo)

jedan (od tutova) 

, na 3:20-> restart.. i onda kaže: '' Ok, perhaps not the best test since virtual system boot quicker then a real system..''

- Razlika je 1sec, s time da je ne samo boot nego restart (izlaz-gašenje je zapravo napravilo vremensku razliku, pratite nestanak slike...).

Koji je tad smisao 'optimizacije'? Osim rizika da se nešto zbrljavi...

drnde kaže...
..Nisam tu da spemam nego mi nije bas jasno cemu staviti tutorijal o ubrzavanju ubuntu-a bez objasnjenja sta zapravo mijenja, te koliko/kakvo je ubrzanje za ocekivati.

.

- da, osnovno bi bilo napisati na što se odnosi.

Primjer je isključivanje Jave, posljedice? Kao i naivno mjerenje rezultata, koje nema veze s CPU-jezgrama, nego isključenim servisima.

Isključeni servisi pak nečem služe... jednako kao što bi automobil bez kočnica bio brži (jer je lakši za par kila, ostalo je fizika... i crna kronika).

malina22 kaže...

De prestanite se svadjati i drzite se teme. ..

:) da.

Ipak, Drnde je bio korektan, nije se svađao... to je prije soundstream 'braneći' curicu, bez dodira teme, nepotrebnim C/P jer se uopće ne referira itd.

Komentari ili ispravci su normalan način funkcioniranja foruma. Netreba se ljutiti i krenuti u sveti flamewar...

Zašto ovaj post? Jer je pohvalno da netko želi dati savjet, pomoći itd. GogaGirl za to zaslužuje pohvalu.

Nek nastavi ukoliko ima volje, ne uzimajući ovo kao kritiku, nego pomoć.

-Dali ima grešaka ili drugačijih prijedloga? Dali je njen savjet-rješenje 'sveto pismo'?

Drnde ispravlja po svom mišljenju (znanju) ono što misli da je potrebno.

To je daleko pohvalnije od autoričinog prijedloga, koji može ali i nemora biti dobar.

Svaki dobar prijedlog mora izdržati kritiku, u suprotnom (ako je loš) i bolje da ga se kritizira i eliminira, manje štete...

Forumskom raspravom (tomu i služi) mogu se isfiltrirati ideje, rješenja... Dali je to svađa ili konstruktivno sudjelovanje? To ovisi o nama (našim egoima).

- možda samo glumim unproforca, ili imam docirajući ton.. -kritizirajte, ispravite netočno. To je smisao foruma. Ne?

Meni su draža 'klikabilnia' rješenja. jedno od njih je ubuntu tweak. (quick .nfo)

- Dali je potrebno početniku ili naprednom korisniku?

- Možda je bolje za početnike da uče tipkanje u konzoli?

Možda, oba odgovora (da-ne) imaju logična objašnjenja, ali mada je potrebno znati matematiku, korištenje kalkulaltora je poželjno jer eliminira (ljudsku) grešku.

Jednako je s ovim Tweakom i prosjećnim kućnim-desktop korisnikom, koji samo želi isprobati linux.

Kuckanjem u CLIu izgubi volju za pola sata (i obično uništi funkcionalan OS).

I zahvala GogaGirli, na tutu, jer meni (pošto sam casual user, ljenčina) pomaže ovakvim tutovima ukoliko zatrebam takve sitnice. Recimo da sam ja ciljana skupina.

Početnici nebi trebali tweakati, dok napredniji i onako sve znaju. ( i Nick_xy.., neklasificiran).

NHF..{#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2011 10:41 (ihush).
15 godina
neaktivan
Ubrzajte Ubuntu

1 0 hvala 2
16 godina
ihush kaže...
...

Točna je konstatacija da je primarno ovisno o brzini HDDa, donekle i o razmještaju na HDDu (boot, swap i sama pozicija na disku (početak-sredina-kraj) zbog seek i transfera... ali i to je zanemarivo)

...

-već navedeno, opet zanemarivo za većinu. Kao što i sam primjer kaže da je na SSDu beskorisno. Drugim riječima, bitna je stvarna brzina diska, to je najvažniji kriterij, pa onda ostatak sistema i optimizacije.

- to je optimizacija rasporeda filea na brži dio diska... pametnim planiranjem-instaliranjem (particioniranjem) se to zadovoljavajuće rješava.. (ali je pitanje korstnosti ubrzavanja / (roota) ili /boot ili je korisnije ubrzati /home.. (subjektivno pitanje za svakog korisnika, dali mu je važnije skraćenje buta za koju sec. ili brzina učitavanja korisničkih fileova u radu).

- nedostatak je samo podržan ext4.. (važan kriterij, ovisi o distri), zapravo je pomalo blesava ovisnost o FSu (takvog optimizatora).

- tako da ovu metodu nebi preporučio za početnike (oni koji se upoznaju s linuxom), dok napredni ... who care for power users..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Ubrzajte Ubuntu

Još davno prije sam naletion na ubuntuforums na jedan HOWTO za ubrzanje boot up vremena:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=89491

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Ubrzajte Ubuntu

Ne isplati se zbog boota postavit e4rat prvo zato kaj je tek v0.2.1 a drugo zato kaj su fino upozorili na HW damage koji moze napravit na SSD-u.
Moguce da program ima buducnost ali testirat alpha soft prije nego ga distribucije ukljuce u update repose nije pametno.
Ak imas neki stari disk za skrsit ok, al koristit to na stabilnom sustavu nikako.

Safer world through superior firepower
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
cannon_fodder kaže...

Ne isplati se zbog boota postavit e4rat prvo zato kaj je tek v0.2.1 a drugo zato kaj su fino upozorili na HW damage koji moze napravit na SSD-u.
Moguce da program ima buducnost ali testirat alpha soft prije nego ga distribucije ukljuce u update repose nije pametno.
Ak imas neki stari disk za skrsit ok, al koristit to na stabilnom sustavu nikako.

Zašto bi itko uopće i stavljao e4rat (ili općenito na bilo koji način ubrzavao boot up time) na SSD-u? Nije vrag da je 10-ak sek boot up time-a presporo? Više mi treba da se spišam kad se probudim ujutro...

14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Zašto bi itko uopće i stavljao e4rat (ili općenito na bilo koji način ubrzavao boot up time) na SSD-u? Nije vrag da je 10-ak sek boot up time-a presporo? Više mi treba da se spišam kad se probudim ujutro...

A cuj, nekima treba brzi boot ako cesto resetiraju, vecinom ekipa kaj ima laptope sa dual bootom.  Masa ekipe oce ubrzat SSD, to ti je isto ko CPU overclock, nepotrebno ali svi traze bolje performanse.
Meni je tak svejedno za boot time jer znam imat uptime i po 2 tjedna.

Safer world through superior firepower
16 godina
neaktivan
Ubrzajte Ubuntu

Jel netko spomenuo (U)readahead i te fore? Ne za Ubuntu, već za druge distre, Ubuntu ovo već ima odnedavno AFAIK.

~
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice