[TuT] Linux Arch - instalacija grafičkog sučelja

poruka: 11
|
čitano: 3.542
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Da podijelim i sa vama tutorijal o instaliranju grafičkog sučelja GNOME 3 koji mi je zadao podosta muka. Neću objašnjavati instaliranje samog sistema već samo grafičkog sučelja.

Prva stvar nakon instalacije sistema je da napravite korisnika, jer korištenje root-a i nije baš najbolja ideja što zbog sigurnosti, a i ostalih stvari koje možete doobro uprskati ako ste nepažljivi.

Tko već ima kreiran korisnički račun može prijeći na drugi dio.

1.

Stvaranje korisnika radimo tako što upišemo:

(na kraju linije trebamo zamijeniti user sa željenim korisničkim imenom )

useradd -m -g users -G audio,lp,optical,storage,video,wheel,games,power,scanner user

iza naredbe -G nalaze se grupe za koje korisnik ima pravo korištenja, po želji možete dodati koje želite, ali ovo su one koje će vam trebati.

zatim postavimo lozinku sa naredbom:

passwd user

Sad kad smo kreirali novog korisnika trebamo instalirati program pomoću kojeg će koristiti administratorske privilegije, a to radimo tako da instaliramo program sudo:

pacman -Sy sudo

Nakon toga trebamo korisniku dopustiti korištenje programa sudo, to napravimo tako da otvorimo sudo sa tekst uređivačem kojeg koristite bilo to nano ili vi (u ovom slučaju ću koristiti vi):

vi sudo

te pronađemo liniju:

# %wheel ALL=(ALL) ALL

i uklonimo # sa početka (# uklanjamo zbog toga što označava komentar tj. dio koda koji se zanemaruje prilikom izvršavanja)

Sad je naš korisnički račun spreman za rad.

2.

Nakon restarta logiramo se sa novim korisničkim računom i napravimo update:

sudo pacman -Syyu

Kad proces završi krećemo sa instaliranjem X servera i dodatnih alata za njega sa naredbom:

sudo pacman -Sy xorg-server xorg-xinit xorg-server-utils

Sa tim smo završili instalaciju x servera, a ako želite možete instalirati i određene driver-e za vašu grafičku karticu sa naredbom:

za ATI:

pacman -S xf86-video-ati

za Nvidia-u

pacman -S xf86-video-nv

za Intel

pacman -S xf86-video-intel

Napokon smo došli do instalacije gnome-a koju radimo sa naredbom:

sudo pacman -S gnome dbus gdm

Ako želite neke dodatne alate za gnome u prošlu naredbu dodajte još gnome-extra i odaberite pakete koje želite instalirati

Nakon što instalacija završi trebamo konfigurirati datoteku rc.conf i u nju dodati dbus. To je program koji omogućuje komunikaciju između aplikacija.

Pošto nam dbus treba biti pokrenut prilikom svakog pokretanja računala, trebamo ga pokrenuti prilikom boot-a, da bi to napravili trebamo otvoriti rc.conf sa uređivačem teksta:

sudo vi /etc/rc.conf

I u zadnju liniju koja ima oblik DAEMONS = (.......) dodati na kraj dbus pa bi onda trebala izgledati ovako DAEMONS = (... dbus). (nemojte još spremati ni zatvarati editor)

Uz gnome i dbus smo instalirali i gdm (gnome display manager) koji je u biti program za login sa grafičkim sučeljem. Njega također trebamo dodati na listu za pokretanje prilikom boot-a pa bi sad to trebalo izgledati ovako DAEMONS = (... dbus gdm) i neka vam obavezno dbus i gdm budu zadnji u listi. Sad možete spremiti i zatvoriti rc.conf  i  ponovno pokrenuti sistem.

3.

Evo da još nadodam jedan dio koji se odnosi na to ako zbog nekog razloga ne želite koristiti  gnome svaki put kad pokrenete računalo već da ga imate samo kad želite.

To napravite tako da u 2. koraku gdje ste gdm dodali u rc.conf sad ga izbacite i ostavite samo dbus.

Zatim uredite datoteku .xinitrc koja se nalazi u home direktoriju sa naredbom:

sudo vi  /.xinit.rc

u slučaju da datoteka ne postoji stvorite je sa naredbom:

touch .xinit.rc

i potom otvorite te u njoj obrišite sve i samo nadopišite

exec ck-launch-session gnome-session

sad je možete spremiti i zatvoriti.

I sad imate Arch koji nema gui prilikom boot-a, prilikom login screen-a , a ni kasnije. Sve dok ne pokrenete naredbu:

startx

koja će pokrenuti gnome.

I to bi bilo to, nadam se da će vam biti od pomoći...:)

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.6.2012 22:52 (vulerious).
Moj PC  
8 0 hvala 3
15 godina
Re: [TuT] Linux Arch - instalacija grafičkog sučel
vulerious kaže...

sudo vi /etc/rc.conf

Dobar tutorial, no ova linija mi se ne cini dobra. Naime iako je vi(m) jedan od najboljih editora, on je isto tako vrlo nezgodan za koristenje kod ljudi koji nisu upoznati sa njim, a to su prakticki svi pocetnici. Zato mislim da bi umjesto vi(m) -a trebao koristiti nano ili neki editor koji ne zahtijeva neko predznanje.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Dobar tutorial, no ova linija mi se ne cini dobra. Naime iako je vi(m) jedan od najboljih editora, on je isto tako vrlo nezgodan za koristenje kod ljudi koji nisu upoznati sa njim, a to su prakticki svi pocetnici. Zato mislim da bi umjesto vi(m) -a trebao koristiti nano ili neki editor koji ne zahtijeva neko predznanje.

Je, bas ce pocetnici ici instalirati Arch {#}.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
1domagoj1 kaže...

Meni se ovaj tutorial nekako cini za pocetnike. Prakticki ti govori sto da upises u terminal tako pretpostavljam da je za pocetnike.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan

Meni se ovaj tutorial nekako cini za pocetnike. Prakticki ti govori sto da upises u terminal tako pretpostavljam da je za pocetnike.

Pa takav ti je i ovaj ;)
A opet, svatko tko si ide slagati Arch zna da postoji vise editora (bar bi trebao znati, a i pise u Guideu ako se ne varam) i da nije striktno vezan uz vim, tak da sve ok. :D

No, nebitno u krajnjem slucaju.

Zgodan je ovo tut, malo nam fali Linux tutoriala, ali onih pravih, a ne printscreenova instalacijskih koraka Ubuntua.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina

Kao da je instalacija Archa jedina teža stvar.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Da ovo se odnosi na početnike, ali ne na linux-u već Archu... Svaki korisnik linuxa koji instalira Arch znat će i osnovni način izmjene file-a pomoću vi-a....:)

14 godina
protjeran
vulerious kaže...

Da ovo se odnosi na početnike, ali ne na linux-u već Archu... Svaki korisnik linuxa koji instalira Arch znat će i osnovni način izmjene file-a pomoću vi-a....:)

A arch nije linux? {#}

17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
vulerious kaže...

A arch nije linux? {#}

Pa ovisi kako gledaš na to, ako pod linux smatraš ubuntu, openSUSE i sva ostala želimobitikaowindows sranjca onda nije...:P

16 godina
neaktivan

Aj molim te objasni mi po čemu su to open suse i Ubuntu windowswannabe sranjca...ili bilo koja distra sem ZorinOS-a.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 10:27 (malina22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Aj molim te objasni mi po čemu su to open suse i Ubuntu windowswannabe sranjca...ili bilo koja distra sem ZorinOS-a.

Bez uvrede, nisam to mislija da ja imam nešto protiv njih već je to bilo moje osobno mišljenje o tome da pokušavaju izbaciti potrebu za radom u konzoli  kao što je to windows davno napravio i tad između njih i neće biti neke razlike za veći broj ljudi jer će dobiti istu stvar samo malo drugačijeg izgleda... Ugl ne želim o tome u ovoj temi jer je primarno namijenjena tutorijalu... 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice