Što je linux ?

poruka: 71
|
čitano: 27.044
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Što je linux ?

Imam problema sa instaliranje compiza. U synapticu sam oznacio compiz-fusion, dodatne efekte i onu ikonu za konfiguriranje.

Sve se to intaliralo, ali pod System->Preferences nemam Advanced Desktop Effects, i kad dvaput kliknem na ikonu ništa se ne događa.

Nvidijini driveri rade, nije to problem... Mogu one default efekte od ubuntua vrtit al nije to to Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Što je linux ?
nadimak888 kaže...

Imam problema sa instaliranje compiza. U synapticu sam oznacio compiz-fusion, dodatne efekte i onu ikonu za konfiguriranje.

Sve se to intaliralo, ali pod System->Preferences nemam Advanced Desktop Effects, i kad dvaput kliknem na ikonu ništa se ne događa.

Nvidijini driveri rade, nije to problem... Mogu one default efekte od ubuntua vrtit al nije to to Smijeh

desktop effects ti je desni klik na desktop pa na change desk background, tamo češ vidit, ako mislimo na isto

ali ako misliš da je do compiza:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager emerald libemeraldengine0

dobiješ i emerald theme

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2010 14:43 (mindstorm).
17 godina
neaktivan
Što je linux ?

emerald mi je instaliran, samo nemam onaj config za compiz.

idem probat ukucat ovo pa cu vidit

EDIT: da, to je to.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2010 14:48 (nadimak888).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Što je linux ?

Imam pitanje.

Imam dva diska.

Seagate 500 GB - tri particije. Na C: je friško instaliran Windows 7.

Hitachi 250 GB - dvije particije. Jedna je slobodna i na nju bih htio staviti Ubuntu 9.10.

Problem: Krenuo sam sa instalacijom Ubuntua i zapeo na dijelu kada me priupita kamo želim instalirati OS. Ponudi mi da instalira tamo gdje je Windows 7 - "side by side" ali mi to ne odgovora već bih ja htio na drugi disk, dakle na onu slobodnu particiju na Hitachiju. E sad odaberem ja zadnju opciju - da ću ja sam odrediti particiju po želji i kad to učinim odvedeme me instalacija na slijedeći korak ali dalje ne mogu jer mi kaže da ne može pronaći neki root ili tome sl.

Da li je potrebno formatirati particiju u neki posebni datotični sustav? Jer ovako mi ne dopušta instalaciju na toj particiji...

Ne diraj bubamaru dok spava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Što je linux ?

probaj ubunt..ili ja ti preporučam da instaliraš mint....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Stimulans kaže...

Imam pitanje.

Imam dva diska.

Seagate 500 GB - tri particije. Na C: je friško instaliran Windows 7.

Hitachi 250 GB - dvije particije. Jedna je slobodna i na nju bih htio staviti Ubuntu 9.10.

Problem: Krenuo sam sa instalacijom Ubuntua i zapeo na dijelu kada me priupita kamo želim instalirati OS. Ponudi mi da instalira tamo gdje je Windows 7 - "side by side" ali mi to ne odgovora već bih ja htio na drugi disk, dakle na onu slobodnu particiju na Hitachiju. E sad odaberem ja zadnju opciju - da ću ja sam odrediti particiju po želji i kad to učinim odvedeme me instalacija na slijedeći korak ali dalje ne mogu jer mi kaže da ne može pronaći neki root ili tome sl.

Da li je potrebno formatirati particiju u neki posebni datotični sustav? Jer ovako mi ne dopušta instalaciju na toj particiji...

Pa i nije, jednostavno ako imas graficko instaliranje, samo si pazi na kolicinu swap memorije...

Chuck Norris twita na facebook_u xD
16 godina
neaktivan
Što je linux ?

Ovako: kad dođem do koraka kad treba odabrati particiju na koju želim instalirati Ubuntu 9.10 pojavi mi se slijedeće poruka:

No root file system is defined.

Please correct this from the partitioning menu.

----------------

Kad odem na "Edit a partition" ponude mi se tri slijedeće opcije (i nikako da se maknem s tog koraka):

1. Use as: Ext 4, Ext 3, Ext 2, ReiserFS, JFS, XFS, Fat 16, Fat 32, ntfs, swap area i do not use the partition...

2. Format the partition (kvadratić za odabir da ili ne)

3. Mount point: /dos ili /windows

Što napraviti u ovom slučaju?

Dakle želim instalirati Ubuntu na Hitachi, na slobodnu particiju predviđenu za OS. Zapeo sam na dijelu kad treba odabrati destinaciju instalacije. Pomagajte!

Ne diraj bubamaru dok spava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Što je linux ?

odabereš manually partition ( treča opcija )

ideš na particiju - edit partition, odabereš 3000Mb - staviš kao swap, kad napravi ideš opet edit partition ( ne na swap nego onu istu kao prije ) odabereš ext3, označiš format i pod mount stavi:  /

tako da napraviš dvije particije, jedna swap druga mount / ext3 i dalje samo next, šta te več instalacija traži

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.2.2010 4:54 (mindstorm).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Što je linux ?

El mogu ja podići sebi i ubuntu i win a da mi sve ostane na disku?

Ego auxiliatus sum pulsus 'Hvala'
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Što je linux ?
nul-3 kaže...

El mogu ja podići sebi i ubuntu i win a da mi sve ostane na disku?

Naravno u dual boot-u. Ubuntu možeš instalirati u winse preko Wubija. Ako želiš zaštiti podatke koji su već na disku onda prije svega napravi back-up.

Nepisano pravilo je da prvo instaliraš winse a onda linux. Osobno mi je bolji grub od bcd-a ali to je stvar osobnog ozbora.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan
Šef kaže...
Linux je operativni sustav otvorenog koda. To znači da ga svatko može mijenjati, za razliku od Windowsa ili OS X-a. Postoji nekoliko popularnih distribucija: Mint, Ubuntu (ove dvije su najlakše za početnike), Debian, Fedora, Kubuntu, Edubuntu (edukacijski), Backtrack... Ugl. ima ih mali milijun.
Ako ti na tom kompu radi Vista onda će i Linux bez problema.
Glavna prednost je da je besplatan (osim Red Hata) i da nema virusa, odnosno nije zanimljim onima koji te viruse i prave. Mane su kod prelaska s Windows, jer nije sve kao i na njima, ali ćeš se brzo naučit, a druga veća mana je da nema popularnih igara i programa za linux. Doduše za skoro svaki program postoji alternativa (ili više njih), a neke igre možeš pokrenuti u Wine-u (emulator Wimdowsa).
Sad, hoće li ići brže je subjektivno, ali trebalo bi.
Linux možeš spržit kao image file na CD pa pokretati s njega, da vi diš kako to izgleda.

Zvuči zanimljivo, vrijedi probati  :)

izrada web stranica
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice