Spajanje Ubuntu računala sa Windows računalom.

poruka: 15
|
čitano: 5.546
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Spojio bi laptop na kojem je instaliran Ubuntu sa stolnim računalom na kojem je XP preko kabla za adsl..

ili netko preporuča neki drugi način?

u biti zanimaju me postavke za oba da bi uspjelo spajanje radi prijenosa podataka..

pliz help..

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pretpostavljam da imaš router kojim se spajaš na internet ADSL vezom. Isto tako vjerujem da nisi sam namještao IP adrese, već je po defaultu uključen DHCP. U tom slučaju, sve što bi trebao napraviti je spojiti oba kompa kabelom na router, i provjeriti dali na Ubuntuu imaš instaliranu Sambu (iskreno koristim neke derivate, pa se ne sjećam dali s normalnim Ubuntuom ide ili ne) Nakon toga bi ti sve trebalo radit, samo shareash direktorije koje želiš i vidiš ih na oba kompa (ubuntu pod places->network, Windowsi pod MyComputer->NetworkNeighborhood). Ako ti ovako, po defaultu ne bude radilo, najčešći razlog su windowsi, pogotovo ako si stavljao neki firewall (promijene ti postavke u Local security policy). To češ već morati malo teže podesiti, preporučam google (postoji puno mogućih problema u tom slučaju).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Spajanje Ubuntu računala sa Windows računalom.
autorov komentar
Cika Jova Zmaj kaže...

Pretpostavljam da imaš router kojim se spajaš na internet ADSL vezom. Isto tako vjerujem da nisi sam namještao IP adrese, već je po defaultu uključen DHCP. U tom slučaju, sve što bi trebao napraviti je spojiti oba kompa kabelom na router, i provjeriti dali na Ubuntuu imaš instaliranu Sambu (iskreno koristim neke derivate, pa se ne sjećam dali s normalnim Ubuntuom ide ili ne) Nakon toga bi ti sve trebalo radit, samo shareash direktorije koje želiš i vidiš ih na oba kompa (ubuntu pod places->network, Windowsi pod MyComputer->NetworkNeighborhood). Ako ti ovako, po defaultu ne bude radilo, najčešći razlog su windowsi, pogotovo ako si stavljao neki firewall (promijene ti postavke u Local security policy). To češ već morati malo teže podesiti, preporučam google (postoji puno mogućih problema u tom slučaju).

u ubuntu na spomenutoj lokaciji imam samo Windows network ikonu koja se samo otvara ko prazan folder..
instalirao sam gsambad al ne kužim kaj trebam s njim..

17 godina
neaktivan

Previse mi je sad da pisem pa izvoli link(na engleskom je).

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=202605&highlight=samba

Arch user, Don't Panic!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Korak po korak - http://www.linuxzasve.com/clanak/linux_i_windows_u_mrezi_-_samba/28

Ako negdje zapneš, javi.

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

kaj se ovog tiče, još uvijek ih nisam uspio povezati...

je voljan mi to netko detaljnije opisati kako je moguće?

17 godina
neaktivan

Jesi točno sljedio upute za gornjeg linka?

Neki dan sam bez problema spojio Win2000 - Ubuntu (Kasda router) prateći korake.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

problem riješen.. instalirao program Filezilla na oba i preko njega sve ide jer mi se ovak sve zakompliciralo do besvjesti..

17 godina
neaktivan

Nisi riješio problem već si ga zaobišao ;)

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

haha.. zaobilaznice su brže.. :)

17 godina
neaktivan

Da ne radim novu temu. Dakle, imam laptop na kojem je Ubuntu 9.10. Bez problema se spajam na wireless mrežu u kući, sve sam to sredio, jedino imam problem jedan, sa dijeljenjm datoteka u mreži. Dakle, na Ubuntuu odem na Places > Network, a Ubuntu fino prepozna Windows mrežu i workgroupu, sve, al problem je kad probam otvoriti. Sa ostalim Windows mašinama sve radi, al kad probam otvoriti folder koji je sharean na Windowsima, dobim popup prozor koji me traži username, password i domain. Sad, nemam pojma šta da tu radim, password nemam niti na jednom kompu, kad probam otvoriti fajl sa Win mašine otvori ga bez problema, a Ubuntu me traži pass koji ne postoji. Mogu ja to sve preko Sambe ili derivata, al mene zanima kaj i zašto me pita za password koji nemam niti na jednom kompu?

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pa instaliraj sambu i iskonfiguriraj si preko nje workgroup i username i host. odma napraviš i host između računala koje želiš shareat i nikakvih problema. barem na netu ima dosta tutoriala o tome...

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

..., a Ubuntu me traži pass koji ne postoji. Mogu ja to sve preko Sambe ili derivata, al mene zanima kaj i zašto me pita za password koji nemam niti na jednom kompu?

Namigiva

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid
16 godina
neaktivan

ako si na ubuntu,password koji te pita je tvoj pasword koji si stavio kao user password pri instalaciji

ako imaš više usera na ubuntu,onda koristi onaj koji te pita kad trebaš administratorske privilegije

ako s ovim ne proradi onda neznam u čemu je problem

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.12.2009 14:20 (sailor1).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
1domagoj1 kaže...

..., a Ubuntu me traži pass koji ne postoji. Mogu ja to sve preko Sambe ili derivata, al mene zanima kaj i zašto me pita za password koji nemam niti na jednom kompu?

Namigiva

kad instaliraš sambu, samba te traži da postaviš password zar ne? ako s windows računala pristupaš ubutnu, u my network kliknuwši na ubuntu računalo otvara ti se prozor u koji moraš upisati username i pass od samba servera, tj. ono što si postavio kad si instalirao sambu na ubuntu. vjerovatno je tako i kad je slučaj obrnut tj. s ubuntu na win.

ja sam sa win na ubuntu tako radio. pogledaj video

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice