Opensuse vs Mandriva vs Fedora

poruka: 12
|
čitano: 4.005
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Sad da čujem odgovore od ljudi koji koriste navedene tri distre. Opensuse koristim i jako sam zadovoljan njime. Zanima me jel ostale dvije distre imaju neke bolje i naprednije opcije, možda bolje upravljanje postavkama... (yast je inače odlično izveden na opensusetu). Mandriva me je zaintrigirala jer se frend uspio već sa alpha live verzijom spojiti na net bez problema, što je i iznenađujuće jer koristi wireless modem sa kojim je na opensuseu imao problema kod osposobljavanja...

Dakle, vaše mišljenje o tim distribucijama, jel da isprobam i ostale dvije ili mi je dovoljan i opensuse...

Ja sam među onih 92 posto. Ako si i ti, kopiraj ovo u potpis.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Opensuse vs Mandriva vs Fedora

Ja se držim Ubuntua, ali to isprobavanje... mislim glupo je slušat tuđe komentare ako se nekome ne sviđa, a možda bi se baš tebi svidjelo... zato jesu distribucije, da ih probaš, da vidiš koja ti najbolje "leži". Da imam više vremena i ja bi ih sve isprobavao...

17 godina
protjeran

Mandriva 2008 spring je odlična. Cilj Mandrive/Mandrakea je jednostavnost korištenja GNU/Linuxa za ljudska bića još prije nego je Tutuntu postojao. Ima u startu flash i podršku za dvd i divx out of the box. RPMdrake radi dobro svoj posao kao i Synaptic (koji je spor na PCLOS) na Tutuntuu. Zasada još nije KDE 4 defaultno sućelje na Mandrivi, nije "on the edge" kao openSUSE. Za GNOME neznam kako je dobar na Mandrivi (suxao je na prijašnjim verzijama) jer je Mandriva primarno bila KDE based distra.

GNOME mi je najbolje ispoliran na Ubuntuu + još neke sitnice (npr. Control center preuzet sa openSUSE-a). Foresight Linux nisam još probao, a on je distra koja stavlja najnovija dostignuća iz GNOME-a.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probaj.... Fedora ti je inace poznata kao Bleeding Edge distra.... Distribucija koja mora imati sve najnovije, koja ima jeko veliki upstream (jako puno ulaze u otvorene projekte od kojih vecina pisana iskljucivo od Fedore)....  znaci, nije kao Ubuntu da radi samo za sebe, nego kreira odvojen porojek, kojeg onda uvrstava u sebe tako da svi mogu koristit to...

Ono sta obozavam kod ove distre su recimo to tako uvjerenja i ljudi.....

Znaci, imas jaku "mrznju" closed sourca... Kompletno je FOSS only (free and open source software only).... imas odvojene open source pakete i closed source pakete u 2 repositorija.... Uz SVAKI poaket dolazi i SRPM paket, (paket sa sourcom) tako da mozes preko kisobrana (nesmijem prostacit :) promjenit si kod, ili sta god i instalirat kao da je gotov paket (samo sta treba cekat).....

Sta se tice ljudi... SVATKO moze i treba sudjelovat.... SVATKO moze biti tester, ukljuci development repositorij  i ima najnoviji moguci software, tu i tamo se pojavi problemcek, i prijavis ga.... Svatko moze biti paket mainteiner.... radi pakete da bi korisnici mogli uzivat.... I moze se dosta lagano prikljucit u teze projekte kao programer, prevoditelj, agent na forumu, ili sl i dobivas veliku potporu, samo da te ljudi zapaze.... znaci, ono sta ce mi u vezi Fedore ostat u najboljem sjecanju je ODLICNA ZAJEDNICA i uvjerenja gotovo indenticna kao i moja....

a sada razlog zasto vise ne koristim Fedoru:
1. update-i su strasni.... stalno izlaze bug-fixevi i to je jednostavno postalo preskupo za moj novcanik... dnevno cak 200-500MB ako si tester, inace 50-200MB...
2. previse je jednostavna... pod jednostavnoscu mislim da previse toga automatski radi i konfigurira.... u usporedbi sa npr. arch linuxom.... ali je ipak i par stotinjak puta bolja od ubunta po tom pitanju....  nis strasno ustvari...
3. Dependency hell.... yum (paket manager) ima naviku uzimati ama bas sve sta bi ikada moglo pritrebati kada se instaira program.... Mislis da je dobro? Pa i je na neku stranu, ali je to razlog drugim problemima (kao npr 1. koji sam naveo)....

evo, to ti je o Fedori.... odlicna zajednica.... nesto fenomenalno..... o ostalima ti malo znam.... moj savjet je da ih probas...

0 0 hvala 0
17 godina
Jazzfan kaže...

a sada razlog zasto vise ne koristim Fedoru:
1. update-i su strasni.... stalno izlaze bug-fixevi i to je jednostavno postalo preskupo za moj novcanik... dnevno cak 200-500MB ako si tester, inace 50-200MB... 
3. Dependency hell.... yum (paket manager) ima naviku uzimati ama bas sve sta bi ikada moglo pritrebati kada se instaira program.... Mislis da je dobro? Pa i je na neku stranu, ali je to razlog drugim problemima (kao npr 1. koji sam naveo)....

Fedora podržava deltaRPM-ove, što ti skreše updejtove i do 80%, tek u F10 će postat defaultno - stvar se zove Presto. Više informacija možeš naći ovdje.

Što se tiče yum-a i dephella: ukoliko ne ideš u izlete u Rawhide, nema hell-a, a s Rawhide-om život je lutrija. Nekad (negdje jednom godišnje) se zna desit da neki paket iz stabilnog repoa prouzroči dephell, ali onda jednostavno treba pričekati sljedeći dan (i provjeriti da li je bug prijavljen), pa updejtat.

I ja volim Fedoru, ponajviše zbog filozofije (Upstream i to). 
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
17 godina
neaktivan

ma da, ali repozitoriji deltaRPM-ova koje nude su bili jako skromni paketima.... mozda se i to popravilo?

17 godina
Jazzfan kaže...

ma da, ali repozitoriji deltaRPM-ova koje nude su bili jako skromni paketima.... mozda se i to popravilo?

Identicni kao i obicni, samo sto ima manje mirrora (sto u praksi trenutno nista lose ne znaci). Tvrdim to, jer koristim samo deltaRPM-ove i nemam problema.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
17 godina
neaktivan

već 4 godine koristim debian.koja je jedna od najboljih distribucija.

17 godina

Što da vam kažem?! Nisam neki ljubitelj SUSE-a, a isto ni Fedore. Mandrivu koristim već pola godine i prezadovoljan sam njome. Pogotovo zato što nemam net kod kuće, a u njoj dođu integrirani svi multimedia codeci. Brza je, redovno izdaju update i nije ju problem spojiti na Windows mrežu. Sa SUSE-om ili pogotovo s Ubuntuom se nisam uspio spojiti na mrežu kod mene na poslu.

Za nekoga tko tek uči svoje prve Linux korake, kao što sam ih ja činio prije pola godine, Mandriva je idealno rješenje.

...i tako je svizac zamotao čokoladu u omot.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja mogu potvrditi da opensuse također spada u sam vrh ponude distribucija. Sve se lako iskonfigurira. Brz, stabilan, moćni repozitoriji (najbolji je packman). U 11. verziji package manager odlično funkcionira... Jedina zamjerka mi je to kaj su im službeni repozitoriji malo s*ebani...

Prodajem osiguranja od metka i uboda noževima u folk diskotekama. Downtown, Stari mlin i Hollywood rulz

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sad se spremam instalirati i Mandrivu, da vidim kaj to je....

Elvis je Zagorec bil, i nigda nije on kril, prije svakog koncerta demižonku vina je spil, govorile njegve su oči 'O daj mi natoči!!'

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

mene zanima koje su prednosti, a koji su nedostaci mandrive.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice