Najbrzi linux desktop

poruka: 19
|
čitano: 8.066
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Najbrzi linux desktop

mozete li mi prporuciti neki brzi ali jednostavan desktop.

vec mi se gade oni x, gnome. kde.....

probao sam fluxbox ali ga ne kuzim nista.

recimo awasome window manager, kakav je i kako da ga npr stavim? za gnome bi trebao upisati "pacman gnome gnome-extra"

treba mi preporuka nekog jednostavnog i brzog te komanda kojom cu ga stvaiti. jer recimo "pacman gnome" ne bi bilo potpuno. sta ja znam kako je za awm onda potpuno

ako ko ima volje da mi pomogne.

inace, fluxbox mi se jako svidio brzinom i radom ali malo je kompliciran ....( blackbox, openbox )

koji bi po vama bili najbrzi desktopi ?

mozeti i malo argumentirati, usporediti. mislim da bi kraj milijardu linux desktopa trebala jedna ovakva tema.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.2.2011 9:25 (mindstorm).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Najbrzi linux desktop

Ratpoison {#}

Nisam probao, ali čuo sam dobrih riječi o brzini LXDE-a.

I am awesome.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Najbrzi linux desktop

Probaj LXDE ili neki window manager, tipa awesome.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbrzi linux desktop

Ako ciljaš na brz i lightweight WM koji će ti povećati produktivnost, neki tiling window je najbolja opcija.

Na Arch wiki imaš i usporedbe i objašnjenja za instalaciju skoro pa svakog tiling WM-a. Jedno vrijeme sam

bio zagrijanza tu vrstu WM-a pa imam dosta teoretskog znanja, ali pošto nemam svoj komp, zbog ukućana

sam odustao... Najbrži su oni koji se konfigurišu rekompajliranjem koda (3 najpopularnija DWM (iz njega su

forkana ostala 2), XMonad i Awesome). DWM se konfiguriše u C-u i ima (naj)manje mogućnosti od ostalih.

Dodatne opcije mu dodaješ ubacivanje patcheva u kod. XMonad je navodno najstabilniji, vrlo brz i najbogatiji

mogućnostima, ali sa sa sobom povlači pola gige težak Haskell kompajler. Awesome se konfiguriše u LUA

skriptnom jeziku, jako popularan, ali se (skoro) svakim updateom mijenja i sintaksa konfiguracije pa setup moraš

stalno popravljati. Ako ne znaš programirati, konfiguracija se svodi na kopiranje dijelova tuđih konfiga (Arch forum

i wiki stranice) da bi postigao šta želiš. Postoje i mnogi drugi WM-i, pa po podacima sa Arch wiki stranica i  foruma

suzi izbor na ono što ti treba. Ja sam se bio odlučio za XMonad, a ubrzo trebam dobiti laptop, pa se nadam da ću

ostvariti snove o savršeno linux desktopu (na Archu naravno :)) Po screenshotovima možeš vidjeti da je vizuelno

savršenstvo (za estetski osvještenog minimalistu kakav sam i sam :)) lako postići. I moram ti napomenuti da ako

se odlučiš na samostalni WM (bilo tiling ili floating), moraćeš zasebno instalirati SVAKU komponentu jednog

desktop okruženja. Poprilično dugotrajan, ali zabavan proces :) Još ako se odlučiš za pronalazak najlakših i

najbržih aplikacija, kad sve završiš, sreći ti neće biti kraja :D

bit.ly/dcyfs
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.2.2011 11:36 (nedIm).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Najbrzi linux desktop

ma joj, kakvo programiranje, namam ti ja o tome pojima.

nekad se kao sad toliko izgubim, a rijesenje je jednostavno pa se kasnije pitam zasto nisam na to mislio....

evo pr. upravo sam obrisao sav gnome i instalirao lxde, ali nema mi nikakvog desktopa. jedino mogu startx i otvore mi8 se tri terminala.

hvala na postu, vidim da govori puno ali razumijem malo pa cu proguglatiti nerazumnosti

ne kuzim ovaj lxde, gdm ne radi. kako da ja pokrenem taj desk ? ili treba nesto konfiguirati

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbrzi linux desktop

U ~/.xinitrc moraš dodati "exec ck-launch-session startlxde"

I onda ga pokrećeš sa startx.

Ali ovo sve piše ovdje :/

I preporučio bih ti SLiM login manager, a ako želiš auto login, login manager ti uopće

ne treba.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Najbrzi linux desktop

tako vec ide xd

mocan mi je ovaj lxde. prouciti cu jos malo tvoj prvi post, pomoci ce. hvala

kako to leti, nemam ni jedne aplikacije skoro u arch, i ovaj lxde, jos u vboxu trga od brzine.... odma ga idem staviti u os arch

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.2.2011 12:26 (mindstorm).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Najbrzi linux desktop

Imaš Lubuntu sa lxde-om.

Drago mi je.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Najbrzi linux desktop

ma ta buntu serija mi se ne svida, ne kayem da nije dobra.ima previse stvari koje mi netrebaju, a da ga idem kompajlirati? radije onda arch

sad, u vboxu sve ok, a u arch doslo do sljedeceg problema

kad sam obrisao gnome i stavio lxde pala mi je rezolucija i nije radio catalzst, obrisao sam cata i nije mi jasno zasto na naredbu yaourt --noconfirm skine ali ne moze instalirati, kaze da su catalyst-util i libgl u konfliktu??

cak sam i probao vratiti gnome ali opet ista stvar. smijem li maknuti taj libgl?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbrzi linux desktop

wolvix je distribucija bazirana na slackwareu i ima xfce. to je nešto najbrže što sam ja iskusio. naravno, imaš puno manji izbor paketa softvera, ali ako ti ide kompajliranje iz sourcea za tebe nema zapreke. 

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Najbrzi linux desktop

Koristim Arch s Awesome TWM na laptopu (10.1") i na desktopu (22") i toplo ga preporucam!

sudo pacman -S awesome

ili bleeding edge

yaourt -S awesome-git

Par slikica:

http://img821.imageshack.us/img821/7148/201012200113161680x1050.png

http://img692.imageshack.us/img692/8652/201101221609281680x1050.png

Koristim custom keyeve i sve to, presavrseno i dosta lagano za konfigurirati u Lua-i (osim sto se syntax cesto mijenja pa ne update-am awesome).

I'm not your buddy, friend. I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, pal.
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.2.2011 14:53 (kajmak).
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Najbrzi linux desktop

ma sta vam je ljudi? koristim arch duze vrijeme i ne pad mi na pamet stavljati neke based on distre

ako ste to preporucili citateljima onda ok jer su dobri i ubuntu i slackware, samo slack ima stare pakete. arch je daleko jednostavniji po tome

mene zanima za arch

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.2.2011 15:02 (mindstorm).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Najbrzi linux desktop
kajmak kaže...

Koristim Arch s Awesome TWM na laptopu (10.1") i na desktopu (22") i toplo ga preporucam!

ma sta je to ?

jedino sto sam znao otici na quit.nista nema. fluxbox je milina spram ovog

15 godina
neaktivan

Pa naravno da nista nema. Očekuje se od korisnika da ga sam proširi i prilagodi svojim potrebama, po defaultu čisti minimalizam.

Evo kako moj desktop izgleda. (još da mi je veći monitor.....)

15 godina
protjeran
Najbrzi linux desktop

evo, odlucio se za lxde, jednostavan a odlican.

pustio sam i awesome, mozda ga skuzim kad...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Osnovni config "nista" ne valja, tek kada sam namjestis "hotkeyeve", broj workspace-a, pravila, itd. je to onaj pravi Awesome koji je awesome. Lua je dosta jednostavna, no opet, student sam FER-a itd. pa mozda zato sto sam jednostavno upucen u programiranje :)

15 godina
protjeran
Najbrzi linux desktop

ali ja ne kuzim cime da ja tamo podesavam. imam menu i config samo i kad ih otvorim dode neki text editor u koji ne mogu pisati, vec samo nesta pise sto mi ne pomaze bas

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Najbrzi linux desktop

Prijavi se kao root i upisi gedit imefilea ili nano imefilea i izmjenjuj.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
mindstorm kaže...

ali ja ne kuzim cime da ja tamo podesavam. imam menu i config samo i kad ih otvorim dode neki text editor u koji ne mogu pisati, vec samo nesta pise sto mi ne pomaze bas

Pod ~/.config/awesome/rc.lua ti je glavni config file te to podesavas. Ne na standardni nacin vec u Lua-i! I ne trebas nikakav sudo/root.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.2.2011 1:46 (kajmak).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice