Imam Win7 i htio sam da instaliram Linux Ubuntu 11,zato sto sam vidio na mnogim sajtovima da je Liunx mnogo brzi i sigurniji od Windowsa,e sad neznam da li da ostavim 7 ili instaliram Linux(sta vi preporucujete i da li ce moci igre na Linux)??'
Imam Win7 i htio sam da instaliram Linux Ubuntu 11,zato sto sam vidio na mnogim sajtovima da je Liunx mnogo brzi i sigurniji od Windowsa,e sad neznam da li da ostavim 7 ili instaliram Linux(sta vi preporucujete i da li ce moci igre na Linux)??'
Najbolje instaliraj dual boot, dakle i windowse i ubuntu, pa vidi da li ti pase linux.
igre neke mogu, al uglavnom za igranje drzi se windowsa.
Da li je istina da je Linux mnogo brzi i sigurniji od Windowsa
Ubuntu možeš brzo i jednostavno instalirati u okviru windows-a 7 kao i bilo koji program koristeći wubi koji se nalazi na instalacijskom disku Ubuntu-a. Ako ti se svidi - ostaviš a ako ne deinstaliraš ga iz add/remove liste.
Nije brzi, a sigurniji... Koristio sam ga, tako da nije nesto sto sam procitao.
Ja nisam imao niti jednog virusa na Windows 7, a koristim ga vec jako dugo. Skeniram Avira-om i Malware Bytes-om, uz uporabu Comodo Firewall-a.
Anketa:
14 | Windows 7 |
---|---|
17 | Ubuntu |
Brz je, al da je mnogo brzi nebi rekao.
- mozda je sigurniji zato sto nema virusa, koliko ih ima za windowse.
najbolje instaliraj sebi preko wubija pa vidi.
Za obican desktop/home station (ako si gamer onda linux ne dolazi u obzir) Windows ce uvijek biti bolji. Nazalost to je istina. Mozemo mi pricati kako je linux super i sve...ali za desktop komp linux ne moze dati ni 50% koliko win moze. Hard truth...
No ako si zeljan eksperimentiranja probaj linux. Dual boot te nista ne kosta.
Kada pogledaš zahtjeve jednog i drugog sustava vidjet ćeš da su zapravo tu negdje. Najviše ti ovisi o hardweru, odnosno podršci Linuxa za određeni uređaj. Možda da staviš neki drugi Linux, sa manjim zahtjevima bi i dobio značajnije ubrzanje u odnosu na Win7, ali ne nadaj se previše. Što se programa tiče, Linux ima i više nego dobre alternative, a dosta poznatijeg software-a je ionako cross-platform pa nećeš imati problema. Ako nešto zapne možeš probati sa Wine-om. Igrice su najmanje podržane premda bi se našlo nekoliko zanimljivih sadržaja no taj dio najmanje koristim tako da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da ćeš biti zadovoljan/razočaran.
Što se sigurnosti tiče, Linux ima manje ranjivih točaka od Windowsa, ali ne zaboravi da ako ostaviš svoje detaljne podatke + lozinke i ostalo na nekom "xxx free download" sajtu, nije kriv nitko osim tebe.
Za obican desktop/home station (ako si gamer onda linux ne dolazi u obzir) Windows ce uvijek biti bolji. Nazalost to je istina. Mozemo mi pricati kako je linux super i sve...ali za desktop komp linux ne moze dati ni 50% koliko win moze. Hard truth...
Ne bih se složio. Sve ovisi što radiš i gdje radiš.
Meni pokriva 100%, dok windowsi ni 50%.
Dok u drugim slučajevima je obrnuto. Dakle, ne generalizirati.
Ne bih se složio. Sve ovisi što radiš i gdje radiš.
Meni pokriva 100%, dok windowsi ni 50%.
Dok u drugim slučajevima je obrnuto. Dakle, ne generalizirati.
Ti ocito nemas obicni desktop. Vjerovatno imas server/radnu stanicu, a ja to nigdje nisam spomenuo.
mislim da je obrnuto:
desktop windows komp ne moze dati ni pola kolko moze linux
zanemarimo igre
Brži je , i sigurniji...
There I've fixed it for you.
To što ne želiš priznati je tvoj problem.
Ali.... nemam volje za još jednu Win vs Lin temu...
Ti ocito nemas obicni desktop. Vjerovatno imas server/radnu stanicu, a ja to nigdje nisam spomenuo.
Najobični ubuntu. Nikakav server ni radnu stanicu.
Upotreba:
Dakle kao što rekoh sve ovisi o uporabi.
Najobični ubuntu. Nikakav server ni radnu stanicu.
Upotreba:
Dakle kao što rekoh sve ovisi o uporabi.
Radna stanica = mislim kao komp za posao/intelektualan rad..
Ti ga ocito imas. "Obicni" korisnici se ne bave programiranjem, mrezama i nemaju isntaliran apache, php ili sa cim vec radis.
Vec gledaju filmove, fejsbuce i ostale stvari za brzo potrositi vrijeme.
Moglo bi se primjeniti pravilo: ako nisi siguran da ti treba onda ti sigurno ni ne treba.
Svim zagriženim Windows korisnicima koji od Linuxa očekuju hakiranje u 2 klika neće biti lako u početku, ali naviknut će se s vremenom.
neka covjek svakako proba. nista ga ne kosta particija od 30g i swap, bolje nego wubi.
u ubuntu ce se snaci. a kad vidi sve one compiz efekte i to..
razlike izmedu sedmice i ubuntu bas i nema, ne one koju autor teme ocekuje
, neku brzinu i performanse
razlika je u tome da ce dobiti besplatno ali ne i manje vrijedno od onoga sto placa, a dublje gledano to sto dobije besplatno je daleko kvalitetnije
autoru teme neka ti nista ne stoji na putu za dual but jednog ubuntu