Mozilla uzima manje. Lubuntu dolazi s predinstaliranom Mozillom, pdf preglednikom, nečim sličnim wordu i još nekim pi*darijama. Zato i pokupavam.
UPDATE: I dalje sam u command prozoru ili kako li se već zove. :(
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.523.314
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-svaki HW i SW da bi radili, moraju biti kompatabilni, ispravni, odgovarajuće podešeni-pripremljeni... (legacy-uefi i sve povezano), 'najsigurniji' način, sve resetirati-podesiti (BIOS), obrisati particije..
-probaj par distri, live.. bootaj-vidi. Ubuntu ima support, osim najnovijeg, ponekad je zbog kompatibilnosti 'bolji' stariji (iz vremena HWa).. do 9 je ubuntu imao širi support, od 10 je izbačen dio legacya iz kernela.. probaj bootati s ubuntu 9. Ako to ne radi, tad imaš HW kvar-problem ili nekompatibilnost.
Jel uspio ko natjerat tp link tl-wn822n ili neki slican model da radi na linuxu? Odbija mi arch cak i kad odem u wifi-menu u livemedia. Pronađe mrezu i upisem lozinku ali ne spaja se. Probao sam s routerom i hotspotanjem mob direktno do antene. Sluzbeni driver je samo do kernela 3.10.10, ali arch ucita neki driver za njega provjerio sam s nekim komandama s arch wiki i pise da je device up
potraži (noviji) driver za atheros.. ili provjeri koji je chip (atheros, rtl, itd..).
-proizvođači takvih uređaja nemaju volje za duži support, mada većina ima neki novi proizvod (koji je ispod haube zapravo isti, driver pokriva čitavu seriju uređaja, traži prema chipu..).
-alternativno, koristi distre kao ubuntu/mint.
ako je ovaj chip..
- The Atheros AR7010 is a SoC with USB client interface,
typically used in Wi-Fi adapters in conjunction with a(Wi-Fi MAC/Baseband/Radio) chip:AR9280 (dual band abgn) orAR9287 (2.4GHz band bgn).
- Known chip revisions:
AR7010-AL1A
tema-fix..
Ljudi pozdrav , trebam vašu pomoc.
Dakle , kupljen je novi acer ES15 .
Na njemu je vec neki linux program ( pojma nemam sto je to ,a to mi je najmanji problem ).
Znaci trebam istalirat windows na njemu. Dakle ubacim usb s bootanim windowsom 10 . I kad pritiskam tipku f12 otvori se lista ali na njoj nemam taj usb iako sam ga pod boot prioritetima stavio na prvo mjesto USB HDD. Citao sam da boot mode mora bit na legacy i da je to mozda od jednih razloga . Sad ono sto mene zanima je :
1. dali mi ne zeli prepoznat usb radi boot moda
2. ako je to razlog kako otkljucat taj boot mode i promjenit s uefi na legacy .
3. ukoliko neko misli da nije do toga da mi rece do cega bi to moglo biti.
Ljudi pozdrav , trebam vašu pomoc.
Dakle , kupljen je novi acer ES15 .
Na njemu je vec neki linux program ( pojma nemam sto je to ,a to mi je najmanji problem ).
Znaci trebam istalirat windows na njemu. Dakle ubacim usb s bootanim windowsom 10 . I kad pritiskam tipku f12 otvori se lista ali na njoj nemam taj usb iako sam ga pod boot prioritetima stavio na prvo mjesto USB HDD. Citao sam da boot mode mora bit na legacy i da je to mozda od jednih razloga . Sad ono sto mene zanima je :
1. dali mi ne zeli prepoznat usb radi boot moda
2. ako je to razlog kako otkljucat taj boot mode i promjenit s uefi na legacy .
3. ukoliko neko misli da nije do toga da mi rece do cega bi to moglo biti.
Kakve ovo ima veze s Linuxom? Dođeš u temu, u kojoj se piše o Linuxu i tražiš da ti pomognemo instalirati Windowse. Kriva tema i krivo vrijeme.

Jel uspio ko natjerat tp link tl-wn822n ili neki slican model da radi na linuxu? Odbija mi arch cak i kad odem u wifi-menu u livemedia. Pronađe mrezu i upisem lozinku ali ne spaja se. Probao sam s routerom i hotspotanjem mob direktno do antene. Sluzbeni driver je samo do kernela 3.10.10, ali arch ucita neki driver za njega provjerio sam s nekim komandama s arch wiki i pise da je device up
Imam ja tl-wn722n, sa atheros cipsetom, na kali linuxu ga odma prepozna bez instaliranja ikakvih drivera, sad nisam siguran bas za taj model, al ovo sto ti kolega predlaze bi ti trebalo sljakat
EDIT: "bez instaliranja ikakvih drivera" ovakvo nesto odavno nisam provalija hehe , trebalo je pisati bez instaliranja drivera manualno, sve je automatika heh
imam i taj model, frend mi ga je dao a ja kupio noviji model jer ovaj nema drivere za win10 :D
edit: to nije taj, imam neki drugi model
Mint Cinnamon 18, kako / s cime kontrolirati CPU fan speed a da nije preko BIOSA?
Nesto kao odlican Speed Fan prog na Windowsima.
Ne monitoring temperatura i brzine fanova (imam vec Psensor) vec zelim kontrolu brzine okretaja bucnog mi ventilatora.
Hvala
kwin bez x11. napredujemo
https://blog.martin-graesslin.com/blog/2017/09/announcing-the-xfree-kwin-project/
tnx.. but, ... wtf? :)) .. onak, nije i baš (zapravo uopće) jasno, čemu.. što je problem x-a? prednosti waylanda..? Odnosno, kad je davne .. 2010te Mark(ić) odlučio npr ići na unity.. predomislio se pa sad ide na plasmu, pa .. vrijede li iste prednosti/kriteriji koji su tad navođeni? npr po čemu je wayland bolji ako se još ni stidljivo ne ubacuje opengl.. -meni nema smisla, odnosno, svakih par godina se revolucionarno mijenja-odbacuje sve jer ''ne valja''.. pa se ide na nešto super-uber-kul.. i za par godina opet ni to ne valja. Mark-Canonical.. nije to više jedna (pametna) glava koja će šakom o stol dati smjernice, kibidabi (a nije binarni kilo) :))
tnx.. but, ... wtf? :)) .. onak, nije i baš (zapravo uopće) jasno, čemu.. što je problem x-a? prednosti waylanda..? Odnosno, kad je davne .. 2010te Mark(ić) odlučio npr ići na unity.. predomislio se pa sad ide na plasmu, pa .. vrijede li iste prednosti/kriteriji koji su tad navođeni? npr po čemu je wayland bolji ako se još ni stidljivo ne ubacuje opengl.. -meni nema smisla, odnosno, svakih par godina se revolucionarno mijenja-odbacuje sve jer ''ne valja''.. pa se ide na nešto super-uber-kul.. i za par godina opet ni to ne valja. Mark-Canonical.. nije to više jedna (pametna) glava koja će šakom o stol dati smjernice, kibidabi (a nije binarni kilo) :))
Pusti filolofiranje. Mijenja puno stvari za budućnost. Onima kojima je stalo uvijek mogu napraviti x12
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=x_wayland_situation&num=2
*Kako Stallman koristi računalo :) Privatnost je mrtva. Ili živi kao RMS ili prihvati ovo prvo
Mislim da je ihush svojim komentarom pokusao drugim rijecima izreći "puno babica, kilavo dijete..." . I s time se potpuno slazem : previse je tu individua, smjerova, politika, egoa, i koliko god se to pokusavalo pravdati slobodom izbora svi vidimo posljedice takve politike.
Mislim da je ihush svojim komentarom pokusao drugim rijecima izreći "puno babica, kilavo dijete..." . I s time se potpuno slazem : previse je tu individua, smjerova, politika, egoa, i koliko god se to pokusavalo pravdati slobodom izbora svi vidimo posljedice takve politike.
Pa o tome se i radi da bude puno baba, individua, politika, smjerova, egoa ... Za sve ostalo imaš Win i MacOS.
Pa o tome se i radi da bude puno baba, individua, politika, smjerova, egoa ... Za sve ostalo imaš Win i MacOS.
Upravo tako. Bez eksperimentiranja nema ni napredka. Ponekad je to sporo i kilavo ali ima svoju draž.
Upravo tako. Bez eksperimentiranja nema ni napredka. Ponekad je to sporo i kilavo ali ima svoju draž.
- ali ne za Ubuntu/Canonical.. jer upravo se u tome (kao Linus za kernel, kad lupi šakom o stol..) razlikuje.. tj trebao se razlikovati, ovak. Kilava babica :)
- drugi razlog, ne volim kad me netko uvjerava u nešto uber-super .. danas, sutra u nešto novo dok ovo današnje ne valja.. a u svemu, ništa konkretnog jer ili ovisi o trećima (kao OpenGL..) ili o konstelacij zvijezda..
jesam za plasmu/KDE.. ili odabrao bi radije gnome nego unity.. kao izbor, ali impelmentacija, 'benefiti' koji bi iskoristili npr VGA-3dGPU kao KDE mi u ovoj priči nisu jasni. Dugoročnje to mora biti jer .. mora, nije to nešto što se mijenja kao destop tema-ikone. Dok (opet) poslože sve, prođe par godina i opet neka uber-super nova fora i vječni problem, sve je super, ali nikad napravljeno do kraja .. stanu na polufunkcionalnom.
(stvarno, najzaokruženiji OS-distra po supportu je pradavni ubuntu-9, sazrio 8 koji je bio LTS.. ostalo je kemijanje koje nikako izgurati do kraja, nisam za one koji ništa ne obave do kraja.. najave-obečanja.. umoran.)
Tko je spomenio ubuntu. KWin razvija kde ekipa i koriste je sve kde distre.
Ajmo povući analogiju sa autoindustrijom :
Hipotetski odaberimo mercedes i bmw i hipotetski pretpostavimo da će se mercedes ponašati kao i dosada, a kompletan management bmw-a zamijenimo sa svim tim individuama koje imaju utjecaj na linux priču, te se te individue nastave ponasati u bmw prici onako kako su se ponasali u linux prici. I ako sad takva politika dovede bmw na nivo linux home desktopa, da li će biti primjereno reći "exprimentiranje ima svoju draž a uostalom uvjek imaš mercedes ako ti ovakav bmw nepaše" ?
A iz dosadasnje prakse smo vidjeli da oba mogu biti uspjesni uz pravilnu poslovnu politiku i postivanje trznih i ekonomskih zakonitosti, no svejedno ćemo nesposobnost jednog od njih pravdati dražima slobodnog izbora i simpaticnim putom exprimenata i stalnih nepredvidivih promjena i lutanja dok svi ozbiljni kooperanti i trgovci nedignu ruke od takvog bmw-a sa takvim managementom.....??
Trziste je pokazalo da vise uspjesnih brendova moze koegzistirati cak uz posve istovrsne proizvode ( auti, odjeća, obuća, oruzje,...), tako da svatkome tko ukaze na slabosti linuxa odgovoriti da postoje win i ios i sl sigurno neće niti na koji nacin pomoći linuxu da se poravna sa takmacima.
😊
.
Tko je spomenio ubuntu. KWin razvija kde ekipa i koriste je sve kde distre.
uh.. ma tko zna di sam zabrijao.. (sigurno neki text-link..) koji je referirao na ubuntu.. :))
.. zmiksalo mi se (promjena unityja za novi ubuntu.. povratak na gnome ili što već..).
Analogija s autima uopće nema smisla ovdje, jer bmw i mercedes su isto, a Win i Lin nisu. Linux kernel nije kompanija, ne kužim u čemu je problem ... Pa Torvalds da je htio mogao je komotno zatvoriti code, osnovat firmu, uposliti tisuće ljudi i prodavati proizvod kompanijama za servere, a dijeliti ga ljudima. On to ne želi, čak ne želi ni licencu s GPLv2 na veću promijenit, jer kaže da mu je ova ok.
Družeeeeeeee...... 😊
Pa valjda se podrazumijeva da kada u ovoj i slicnim temama kazemo "linux" nemislimo pritom na kernel već na os ( ububtu, kubuntu, lubuntu, xubuntu, mint, opensuse, manjaro, fedora, arch, debian.... ) i u tom kontekstu je taj "linux" identican proizvod bas poput windowsa, bas kako su i mercedes i bmw oba identicni proizvodi tj prevozna sredstva.
.
Naletih na Quorai na ovaj zanimljiv odgovor što Linux distribucijama nedostaje, a Windows ima:
What Windows features are missing in Linux? by Mark McCartin-Lim
https://www.quora.com/What-Windows-features-are-missing-in-Linux/answer/Mark-McCartin-Lim-1?share=5c3547cd&srid=hnrBK
Da se nastavim na priču odozgor, zašto išta mijenjati itd. Pa jednostavno računala su napredovala, a naslijeđeni protokoli su građeni za davna vremena. Ovdje ima lijepi Wayland FAQ, gdje i laiku poput mene je jasno što se želi postići. Maknuti kompleksnost starog protokola i pojednostaviti i približiti crtanje na ekranu samom hardveru. Po meni, bez ovoga i Vulkana, Torvalds neće imati konkurentan proizvod na desktopu. Ovdje govorim o GNU Linuxu, a ne Canonicalu, Archu ili Mintu.
What is wrong with X?
The problem with X is that... it's X. When you're an X server there's a tremendous amount of functionality that you must support to claim to speak the X protocol, yet nobody will ever use this. For example, core fonts; this is the original font model that was how your got text on the screen for the many first years of X11. This includes code tables, glyph rasterization and caching, XLFDs (seriously, XLFDs!). Also, the entire core rendering API that lets you draw stippled lines, polygons, wide arcs and many more state-of-the-1980s style graphics primitives. For many things we've been able to keep the X.org server modern by adding extensions such as XRandR, XRender and COMPOSITE and to some extent phase out less useful extensions. But we can't ever get rid of the core rendering API and much other complexity that is rarely used in a modern desktop. With Wayland we can move the X server and all its legacy technology to an optional code path.
I izgleda da su nam snapovi na dijeti :)
Nitko nije protiv promjena, pogotovo u tehnološko informacijskom sektoru koji progresivno napreduje.
No promjene implementiraju svi proizvodjaci, samo neki to provedu vrlo kvalitetno ( pa krajnji korisnik to i neosjeti niti ima potrebu uopće znati kaj mu se trenutno vrti u pozadini ), dok neki drugi to provode šlampavo, stihijski, kaoticno, nesinhronizirano sa ostatkom ekosistema...pa se onda sve to reflektira u nizu problema vecem broju korisnika.
Opet mogu te promjene usporediti sa autoindustrijom: i mercedes i bmw kontinuirano unapredjuju ugradjene tehnologije bez da krajnjeg korisnika uopće zanima koja euro generacija motora je unutra ili bosch pumpa ili abs chip.
Za linux, itekako u svakom trenutku moras biti upoznat sa kompatibilnoscu odredjenog hardvera i trenutne verzije kernela, systemd, efi-uefi igre, swap-noswap file ili particija, apparmor,,selinux, playonlinux, wine verzija, alsa,wajland, mir, xorg, podrzani pisaci i skeneri te drajveri i apk za njih, ssd-trim tajmer...i sa jos mali milion stvari moras biti kontinuirano upoznat ako hoćes sebi ili bilo kome kvalitetno postaviti sistem.
I vec kod prvog updatea ili upgradea moze nastati hrpa problema jer se netko od linux egotripova sjetio da nekaj bitno promjeni ( manjaro-repo kodeka, opensuse-isti file razlicitih verzija u razlicitim repoima, vlasnicki video drajver i nova verzija kernela i xorga..) a nije kvalitetno odradio dio koji bi automatikom to odradio bez interakcije krajnjeg korisnika.
👮
.
... Po meni, bez ovoga i Vulkana, Torvalds neće imati konkurentan proizvod na desktopu. Ovdje govorim o GNU Linuxu, a ne Canonicalu, Archu ili Mintu.
..
da.. i upravo to, danas Vulkan, sutra nešto treće.. razlozi će uvijek postojati (kao što bunker nabraja, npr uefi priča..)
btw (insert), text koji govori o Msovim polugama.. =topla voda, dx, mso, vs.. +OS kojeg je bilo lako piratizirati.. (vs hackintosha), to je komplet, radi.. i ono što su do sad MSovi OSevi imali, kompatibilnost unazad, .. do w8/10 mogao si najnormalnije pokrenuti qb-bas npr majmuna.. :)) nešto što je staro koliko, 30god.. i sad to ukida, ali stanje je takvo da s 90+% dominacije može + poluge koje posjeduje, + licence + zarada od linuxa-androida (veća nego što to može npr Canonical..) itd. itd..
..
I vec kod prvog updatea ili upgradea moze nastati hrpa problema jer se netko od linux egotripova sjetio da nekaj bitno promjeni (..
-može se trenutno složiti 'savršen' PiCek (platforma, sys..), sa svim potrebnim driverima koji savršeno rade, s appsima, bez dll hella.. i ta idila će potrajati koliko, .. od 04-do-10.. jer dependency, svaka app taži neki update za sebe, novi kernel za sys stvari (boot nadalje do secjuritija).. i tad ništa s ničim ne radi. Zacementirati stanje (neovisno o LTSu) često nije opcija, kad je to je OK.. sve ostalo je divlji zapad, kratkoročno (kao što se popularnost distri smjenjuje, ubuntu, pa mint, pa neka nova.. jer ubaci player-codece i browser, pa neki ljepši font.. i to traje do pola godine kad se raspadne, zamre ili netko od geekova odluči da je vrijeme za promjenu. 'napraviti svoju distru'.. je zamorno, odnosno ni kruh ne pečemo svaki za sebe nego kupimo u pekari, život je prekratak za sve.. u mintajmu, bar da sys radi bez konstantnog krpanja, ono, klik-radi.. to je mac :)
Pa to je istina. Ako se ne želiš s tim zamarat ideš linijom manjeg otpora i uzmeš Windows. Čemu gunđati što moraš sastavljati maketu iz dijelova, ako je svrha DIY (do-it-yourself) makete da ju sam sastaviš :) Sve to što si ti nabrojao omogućila je GPL licenca. Da je Linux kernel od početka kontroliran od jedne kompanije, a ne tisuće pojedinaca, bio bi unificiran, zatvoren i za svaki hardever driver napisan. Pa to sve imaš kod Windowsa koji danas, brat bratu možeš nabavit za 10USD ili kao dio MS poreza, dolaze 'besplatno' kao OEM softver s računalom. Ne kužim gunđanje. Super su ti neke Linux distre radi mogućnosti forkanja, slobode, sigurnosti, besplatnosti, ali da bar nisu forkane, slobodne itd. :)
..Super su ti neke Linux distre radi mogućnosti forkanja, slobode, sigurnosti, besplatnosti, ali da bar nisu forkane, slobodne itd. :)
-zapravo ne.. distra ko distra mi nije bitna, tj to je samo nakupina koja me oslobađa tog dijela sklapanja legića od nule. Nakupina koju je netko tko ipak zna, posložio i radi.. dok juzer samo treba odabrati ukus (sladoleda/DEa..).. i koristiti. Jesu li forkane, sigurne.. LOL, takvu želju juzer nema, odnosno, kao da želim sreću grbavom kitu dok plovi morima.. sigurnost je pak kernel+juzer tak da je isto, meni je samo kriterij da radi, vs da se svakih nekoliko mjeseci raspadne jer je juzer instalirao novi chrome, javu, nvidia/ati driver, scaner, nešto.. i povukao update (koji je btw, preporučljiv dok nemaš indicija za suprotno).. smeta mi dllhell, ništa više. Smeta mi i bauljanje u ciljevima-targetima, provedbi.. dok je (bilo bi logično) pod canonicalom ubntu trebao biti ''LTS'' (nešto što radi, trajnije) nasuprot nogiranog odjela KDEa (kao primjer, jer su nekad bili jedno..) sad mi je KDE 'bolji', radi... a eto, ovi brbljaju o Vulkanu i waylandiji.. jednako kao o lalalandu, jednako kao prije 5-10-15.. godina.. kad je posljednji put (the) ubuntu bio (the) distra, koja RADI (ono, upališ PC, bootaš medij ili install i ..radi).
Jasna mi je ideja-želja Canonicala za izbacivanjem legacyja i bilo čega 3rdpartyja.. no mada je daleko pametniji, mogućniji itd ipak još ništa od ubunta/gađeta/tablet-mobitela .. dok je android tu ili win10 na desktopu. Ispirka koja bi opravdala rezultat? ''= ništa'' osim izgublejnog vremena, posljednjih koliko 5 godina.. pada u vodu ako usporedimo s androidom (koji je .. fanfare, linux..) :)
Dakle, što s takvim vizionarima, kojima čak povjerujem, ali (problem) nikad nikakvog rezultata, osim nove ideje-izmjene-Vulkana.. qjurac-palca-nečeg.. :)) i svaki put je priča za razlog-izmjenu OK.. jer naravno da se sve mijenja, razvija, pa tako i VGA (konkretna poveznica s Xima).. no tako je to u ITju, ali tako je svima, ne samo Canonicalu, pa opet, oni drugi rade dok ovi pretežno najavljuju, ispravljaju, forkaju.. i kad izađe .10 najave revoluciju za .04...
Jesam za linux/gnu, za Stallmana, za foss i gpl.. no to ne može biti opravdanje za kratkoroćnost nečeg (bitnog) kao OS-sys-platforma. Prekratko je to.. Msov postulat, prvo uložiti x-godina u dominaciju, tad to (možda) možeš.. ne ovako jer svakih pola godine kreću od nule, sizifovski a moj entuzijazam za guranje kamena nije kao prije 30tak godina.. sad bi samo, da radi. :)) i pri tome mi nije važno naziva li se nešto vulkan ili ogl.
Pa baš tu tezu " ides linijom manjeg otpora i koristis windowse " je primjenila većina korisnika racunala te dovela do poznatih postotaka zastupljenosti osova u home desktop segmentu.
Cudi me da nije prepoznato da govorimo o trzistu od 1,5 milijardi uredjaja i da ne grizu za cim vecim dijelom kolaca, dok npr primjer androida pokazuje kako je to sve ipak moguće i to u kratkom roku.
Kvalitetna konkurencija je visestruko korisna, pogotovo krajnjem korisniku.
Linux ( kao os ) bi mogao biti ravnopravan takmac windowsima bez da izgubi epitete sigurnosti, besplatnosti i sl....a forkanje ionako nezanima onaj najveći broj krajnjih korisnika. Dobar, pouzdan,stabilan, siguran, predvidljiv linux bi i ostale takmace natjerao na pozitivne pomake ( sjetite se doba croneta i cijeni pretplate, poruka, prikaza broja pozivatelja te promjena dolaskom vipa ).
Mene kao korisnika uopće nebi trebalo zanimati kaj je u pozadini ( linux, windows, macos, directx, opengl, xorg, netframework, dll... ) već je meni najbitnije da neka apk ili igra rade cim bolje, brze, kvalitetnije , bogatije, sigurnije i po mogućnosti sa cim manje korisnicke interakcije ( u segmentu instalacije, podesavanja, otklanjanja problema, nadogradnji, krpanja...).
Konkurencija nespava, win10 je free kućnim korisnicima ( netrebas aktivirati ali os dela ), uveden je pandan linux repoima ( win trgovina ) , a najrazvikanije open apk ( gimp, libreoffice ) se vise trude da im apk dela u win okruzju te cesto i naglasavaju pomake u win kompatibilnosti pri izlasku novih verzija tih programa.
Logika "ako ti linux nevalja onda koristi win" bi u nekoj općoj primjeni dovela do monopolisticke situacije gdje bi i nadalje imao samo dostupan extra skupi cronet i mercedes dok vipa,tele2, opela, kie, hyundaya nebi niti bilo u znacajnijem postotku...
Kako me ne tangiraju open foss spike ( nastranu to kaj ih propagiraju ljudi koji su se obogatil na tome a većina krajnjih korisnika nema nikaj od toga ), ja pristupam svemu tome iskljucivo sa logike kaj to donese meni ( kao pripadniku onog najsireg segmenta krajnjih korisnika ).
😊
.
Vulkan je AMD-ov začetni projekt i nije isključivo vezan za Linux, radi i na Windowsima, to vjerovatno znaš. Postoje distribucije koje 'samo rade'
https://www.dedoimedo.com/computers/hp-pavilion-kubuntu-zesty.html
A to što kažeš za dllhell pa toga imam i svaki dana i na Win. Nirvana je pomična meta. Naravno da ne postoji dan, kad će razvijatelji bilo kojeg softvera reći to je to, nemamo više što poboljšavati, stigli smo na kraj puta. Ja stvarno ne razumijem vaš 'rant'. Ako želiš od OS-a sve karakteristike koje ima Windows, onda ćeš za taj zadatak odabrati Windows. Zašto biti mazohist? Simple as that.