Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.542.898
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

što se mućiš s boot particijama? to je odavno riješeno :))

zapravo, moglo bi se izdvojiti u zasebnu temu, jer nije jedan OS, multiboot..

još važnije, gpt-mbr/uefi-legacy.. razlozi za-protiv i (fanfare) stvarna podrška, koja je par godina bila nikakva.. dok Canonical nije počeo plaćati MSu licencu.. :) najs?

standardi, svi OSevi podržavaju fat32, jer je free.. no ipak, ne žele svi bootati.. (baš mint nešto kenjka, mada je linux jedan, kernel..) većina OSeva želi bootati sa svoje nativne particije, defaultno će to i napraviti.. npr ext3. Kao i razlika u winver-generaciji tj defaultno ponašanje installera na čistom-praznom (neparticioniranom disku) ili OEM predinstaliran OS (skrivene recovery..). U tvom slučaju je 'divlji zapad' tj ako nisi ništa napravio od nule, nasljeđiovao si početno stanje.. npr mrtav-nepotreban recovery w8 particiju.

kod instalacije, nudi se automatsko particioniranje, polu, ručno.. pošto si odabrao uz win.. nije ga ubio i napravio ono što bi vjerojatno i ti napravio ručno.. ali tad bi znao što-gdje-zašto.. ili bi zbrlajvio.

-zaboravi, radi, nextaj .. :) ili format c: :))) pa od nule.. (pogotovo kao tema za novu zasebnu temu, vjerojatno će se i reinkarnirani blumaksić pojaviti..) :)

napomena, mada je sve to isto.. nije baš sve, tako se razni installeri ne ponašaju baš jednako (nitko nije testirao.. bug-previd.. jer nitko ne uzme sve kombinacije u obzir, previše ih je).

ali, ako mint ima bug (u kreiranju boot particije /boot) .. možeš bilo kojim drugim, npr debianom, možeš koristiti i npr grub2 ili legacy 097 (za mbr, ne podržava gpt..).. i od w8 nadalje može win manager za linux. U jednoj perverziji sam koristio oba i možeš se tad šaltati u-iz kako želiš, u w7 stilu je brže nego w8-10 (kod njih je podmeni za druge OSeve) itd..

edit napomena 2 .. :)

ni w10 installer nije isti, na čisti-prazan (bez particija) HDD probaj clean install prvih RTM buildova i samo nextaj... probaj u MBR-legacy/GPT-uefi modu, pogledaj kreirane particije (broj, status, veličinu).. ponovi isto to s npr buildom 1511 .. i primijeti razliku, nova-dodana recovery particija. Dok OEM-predinstalirano ne možeš uzeti kao pravilo, jer OEM to napravi kako želi a nije isto danas ili prije 5-10 godina.. + posebne MSove zaključane particije koje ne možeš dirati (samo obrisati). .. npr za reinstal OEMa je dovoljno obrisati primarnu-boot i OS .. tad će se aktivirati ta skrivena MSova za recovery i ovisno o generaciji tražit npr set DVDova za recovery ili s diska itd..

zato, postoji bezbroj kombinacija, kao ulica u gradu.. ne učiš u autoškoli kako ih sve proći, nego pravila.. i ta pravila primjeniš po potrebi. Isto je s bootom. Jedan boot po HDDu (ako imaš više HDDova tad za svaki slučaj odspojiš ostale diskove.. jer ne sluša installer baš sve.. tad ni bootorder u BIOSu ne znači ništa nego prena GUIDu hendla diskove itd..). Tad ti npr SDA ili SDB ne moraju biti fizički na kontroleru prvi-drugi disk.. ''divlji zapad''. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 15:50 (ihush).
8 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Evo slika HDD iz Mint-a.

Ovo tvoje je slika iz aplikacije DISK , pretpostavljam, i koliko vidim za efi particiju ti se koristi sda1 , što je vjerojatno efi particija i od windowsa.

Da bi imali puni uvid, napravi ss programom gparted jer tamo vidimo situaciju za sve partcije a ne samo za selektiranu kao na ovoj iz DISK apk...

Ako sam dobro shvatio, ti pitaš kaj će biti ako obrišeš linux ? U ovakvoj situaciji kao kod tebe , i dalje će se pokretati grub koji će nuditi izbor

win ili linux ( i naravno ako odabereš linux završiti ćeš na error ekranu jer linuxa tada više nebude...)  Iz tog razloga ja uvjek ručno odrađujem svaki dio instalacije

i kreiram zasebnu efi particiju jer tada nemaš frke sa winsima nakon kaj obrišeš linux. U tvom scenariju, nakon kaj bi obrisao linux , trebao bi win efi particiju

vratiti na default postavke install medijem ili iz backupa sistemskih particija ako si ga napravio na vrijeme...

17 godina
Ok, zahvaljujem na odgovorima.
Taj laptop se jako malo koristi pa sam isao stavit linux da ga imam kad se pozelim.
Htio sam napravit dual boot na PC-u ali zasad neuspjesno.

Kad uhvatim vremena (i volje) bit ce format svega osim D: particije pa onda lijepo Win 10 od nule i neki linux u dual boot.

Jos jedan razlog zasto sam isao stavljat linux na laptop je da vidim ako bi na njemu laptop bio malo "zivlji" nego na Windows ali ustvari su tu negdje (vrijeme boot-a, pokretanje aplikacija...)...+ sto je Win na njemu 4god (bez formatiranja) a linux je svjeze instaliran.

Spec:
ASUS X301 (13,3cm)
Pentium dual @2,3
4GB RAM
500HDD @5400
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
8 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Jos jedan razlog zasto sam isao stavljat linux na laptop je da vidim ako bi na njemu laptop bio malo "zivlji" nego na Windows ali ustvari su tu negdje (vrijeme boot-a, pokretanje aplikacija...)...+ sto je Win na njemu 4god (bez formatiranja) a linux je svjeze instaliran.

Kod mene je boot linuxa otprilike oko 4X brži nego boot windowsa ( pravi boot od nule a ne ono kaj win10 odradi jer to nije puni boot a i linux se može hibernirati ali to onda nije boot).

Kad dođe vrijeme , pogledaš kaj ti se sve boota sa linuxom i onda uz par sitnih intervencija svedeš boot time na 4-5 sekundi

( pogasiš apparmor, selinux i sl, podesiš da networkmanager ne čeka online status i još takvih par sitnica )...

14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Nikad nisam razumio te fore oko brzine boot-a. Govorimo o sekundama i računalo se ne boota svakih par minuta. Upališ ga i radiš i to je to.

Stručnjak za odmaganje...

1 0 hvala 0
17 godina
Pogledao sam samo u onoj aplikaciji Start up app (tako nesto se zove) i tamo ima 3-4 stavke, ne znam gdje bi se trebalo jos gledat.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
8 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Nikad nisam razumio te fore oko brzine boot-a. Govorimo o sekundama i računalo se ne boota svakih par minuta. Upališ ga i radiš i to je to.

Realno , DA , ali...hehehheeh

Znaš da ponekad svaka sitnica veseli ili pak pričinja nezadovoljstvo u svakodnevnom radu. 

I ja sam takav , ako mi sve nije na maximumu jednostavno me nekaj kopka stalno dok to nedovedem u red...

Vjeruj da sam mnogo puta taj boot time iskoristo kao EPP jer onak na prvu mnogi ostanu

paf kad vidi boot linuxa na 5 sec a na svojim windowsima je navikao da je to cca 30-60 sec.

Djigibao , 

U toj Startup apk se i nevidi previše. Tebe zanima systemd. Da si u opensuse ili manjaro , onda bi imali gui aplikaciju

u kojoj bi mogli uredovati ,

-

GUI Method

KDE Menu (start button)
Settings
System Settings
System Administration section (at bottom) - Systemd icon
Units Tab
Checkbox Show Inactive
Checkbox Show unloaded   ,,,

a na mintu ili instaliraj dodatne aplikacije za to ili se može i kroz terminal.

Ove komande će ti daleko više otkriti kaj se dešava :

sudo systemd-analyze critical-chain

sudo systemd-analyze blame

..................

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 18:34 (Gustaf).
16 godina
Gustaf kaže...
djigibao kaže...

Kod mene je boot linuxa otprilike oko 4X brži nego boot windowsa ( pravi boot od nule a ne ono kaj win10 odradi jer to nije puni boot a i linux se može hibernirati ali to onda nije boot).

Kad dođe vrijeme , pogledaš kaj ti se sve boota sa linuxom i onda uz par sitnih intervencija svedeš boot time na 4-5 sekundi

( pogasiš apparmor, selinux i sl, podesiš da networkmanager ne čeka online status i još takvih par sitnica )...

-ajd ne kaki (gustafe?) :))

pravilo 1. -brzina ovisi o HWu-resursima, zatim o postavkama (podešenost, fine tuning..) .. dakle, dijelom i o juzerskom znanju (a da pitamo cowboya.. znao bi da to ovisi i o kompajliranju..) :))

-drugi dio, koji (naravno-logično, kao zakoni fizike) utječe na brzinu su taskovi koje sys obavlja, jedan ili više njih.. ne može biti jednako vrijeme paljenja ako se uzme averagejoe koji ima u startu cloud-drive, skype, logmein, par malwarea, AdobeCS+ostatak ultimatedišna .. i clean sys, kao usporedba auta za trke koji nema ni stražnji sic (par kg uštede..) i auta koji u gepeku ima cigle..

dok na to još dodamo sleep-hyber/fastboot (bios+os).. dobijemo svakakve rezultate, koji nemaju baš veze s OSom. Više znanjem, potrebama.. juzer-userom.

Gustaf kaže...
..

Ako sam dobro shvatio, ti pitaš kaj će biti ako obrišeš linux ? U ovakvoj situaciji kao kod tebe , i dalje će se pokretati grub koji će nuditi izbor

win ili linux ( i naravno ako odabereš linux završiti ćeš na error ekranu jer linuxa tada više nebude...) ..

- ne (opet na ćoravo, tj možda, tj ovisi o tome kako je installiran OS tj gdje je / i /boot..) tj može updejtati grub, tad greške nema (nema nepostojećeg boota-OSa u listi).

boot meni (GRUB boot manager) je samo to.. s pathovima do boota. Nikakve druge veze s OSom nema, pa ni greške, problema.. no kao i sve ostalo ako je (ne)ažurirano tako i radi. Do w8 poželjan manager, od w8 preferiram win-legacy (i modificiranje easyjem, jer lakše je klikati nego CMDati..). btw, mogu obrisati i win particiju, boot će nastaviti jednako raditi.. a to je početno pitanje digibaoa.

možda je problem što nije išao ručno.. (jer nije početnik, skužio bi on to..) nego je odabrao poluautomatiku 'alongside..'.. i zapravo ne znamo gdje je boot.

Gustaf kaže...
..

vratiti na default postavke install medijem ili iz backupa sistemskih particija ako si ga napravio na vrijeme...

- čemu backup boota? (opet stara tema?.. imaging?) .. kad ga fixaš install medijem po potrebi. tj to je ono što smatram besmislenim dijelom, jer ako se stanje mijenja, tad image boota nema smisla .. dok za 5 sekundi napraviš novi boot ako zatreba.. (odbiijamo vrijeme boota medija, jer i image nekako vraćaš..) dakle brže-efikasnije (i po meni) logičnije ažurirati stanje install medijem, nego se osloniti na backup-image koji je samo jedno stanje u povijesti.. (ima smisla samo za konkretan PC koji će biti zacementiran, nepromjenjiv.. no to u ovim temama, mojim-tvojim-digibaovim nije slučaj).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 19:10 (ihush).
8 godina
neaktivan
ihush kaže... 

i zapravo ne znamo gdje je boot.

Znamo točno gdje je , jer je kolega postavio screenshot iz DISK aplikacije na kojoj se to odlično vidi ( jer je srećom selektirana prva particija )

a kako poznamo i automatiku mint instalera onda nam i to mnogo govori....

No ja stvarno nemam niti vremena niti volje osvrćati se na to tvoje beskonačno isprazno teoretiziranje...

17 godina
Gustaf kaže...

Djigibao , 

U toj Startup apk se i nevidi previše. Tebe zanima systemd. Da si u opensuse ili manjaro , onda bi imali gui aplikaciju

u kojoj bi mogli uredovati ,

-

GUI Method

KDE Menu (start button)
Settings
System Settings
System Administration section (at bottom) - Systemd icon
Units Tab
Checkbox Show Inactive
Checkbox Show unloaded   ,,,

a na mintu ili instaliraj dodatne aplikacije za to ili se može i kroz terminal.

..................

Koje bi to bile aplikacije, da ih instaliram?

17 godina
neaktivan

14:51

Windows scheduler još ne iskorištava veći cache u Ryzenima. Linux kernel je već patchiran.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

1 0 hvala 1
8 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Koje bi to bile aplikacije, da ih instaliram?

To bi bila systemd manager .

Ti nisi početnik, i dobro znaš da takvi programi mogu u potpunosti onesposobiti os,

pa ti predlažem da za svaki proces koji misliš disejblati ili izbrisati , dobro prije proguglaj kaj taj proces li apk

točno radi.

Prije instalacije tog ili sličnih progrma, opali one dvije komande u terminal , pa ćeš dobiti prikaz u milisekundama koliko kaj traje,

pa ako vidiš da nemaš kaj pogasiti, onda ti i netreba instalacija ovakvih programa...

Možeš si olakšati situaciju programom Timeshift , to ti je nešto poput windows sistem restorea , pa ako se i zaigraš

sa systemdom, možeš vratiti sistem na stanje iz restorea. Za timeshift odaberi /home kao lokaciju na koju sprema image sistema

i pogasi automatske izrade backupa. Ako i u potpunosti skršiš sustav, digneš live mint , u live instaliraš timeshift i odradiš restore sistema

uz pretpostavku da je /home particija preživjela fijasko. Izrada backupa sistema , kao i njegov restore traju desetak minuta , pa sam procijeni

je li ti brža nova instalacija ili timeshift solucija.

....................

17 godina
neaktivan

Što je Mesa?

I tko bi ovo rekao ..

2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Je li neko imao ovakav problem

Skipping acquire of configured file 'main/binary-i386/Packages' as repository 'http://archive.neon.kde.org/user/lts xenial InRelease' doesn't support architecture 'i386'

pokušavao sam editovat, ali mi se pojavi i ovo

The package sublime-text needs to be reinstalled, but I can't find an archive for it.

prije ovoga sam imao problem jer chrome nije prepoznavao svoju arhitekturu, sada sam malo zapeo, ne mogu ništa da obrišem

EDIT: Ako neko bude imao sličan problem, može uraditi sljedeće

Add "[arch=amd64]" to /etc/apt/source.list.d/neon.list after "deb", before server, like this:

deb [arch=amd64] http://archive.neon.kde.org/user/lts/ xenial main
deb-src [arch=amd64] http://archive.neon.kde.org/user/lts/ xenial main

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.3.2017 16:10 (mujog).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Moze li neko preporuciti neku linux distribuciju koja je najlaksa tj najmanje uzima rama i procesora ,imam jedan stari PC i samo mi treba za muziku da pustam

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Nasao sam ovu linux puppy distribuciju,pokusavam bezuspjesno vise puta da ju stavim preko unetbootin programa na USB.Medjutim kada treba da pikrene ga iz biosa ucita mi ovaj moj linux mint OS.Zna li ko kako da linux puppy stavim na usb preko linux minta 18 ,hvala

0 0 hvala 0
14 godina
Za koju konfu tražimo distru i što podrazumjevaš pod puštanje muzike - mp3 ili youtube?

Not scared of flying saucers

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dado91 kaže...
Moze li neko preporuciti neku linux distribuciju koja je najlaksa tj najmanje uzima rama i procesora ,imam jedan stari PC i samo mi treba za muziku da pustam

Probaj Bodhi linux: https://distrowatch.com/table.php?distribution=bodhi

Ima E17 kao WM,izgleda dosta ljepo i može se dosta konfigurirati. Na USB ga stavi pomoću Rufusa: https://rufus.akeo.ie/

EDIT: Ako to radiš u Linux Mintu,prebaci ga dd naredbom. https://www.linux.com/blog/how-burn-iso-usb-drive

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 14:45 (filipvk1000).
9 godina
neaktivan
Ma za mp3 muziki mu treba,dosta je star komp te bi mi trebao cisto za tu namjenu.Probao sam staviti i linux puppy ,prodje mi instalacija al kada treba da ga podigne nece.Probacu sutra ovaj badhi os.Ja sam rsdio oreko unetbootin programa i bilo je problema pa sam onda shvatio da novi mint ima ugradjen svoj usb image writer, nevjerovatno brz je stvarno.Dva sistema sam preko njega nabacio juce na usb puppy i lubuntu

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Samo da prijavim da sam instalirao vlasničke drajvere u Manjaru 17.0 KDE (imam Gigabyte R9 280X) to me je začudilo no sve u svemu drajveri su normalno radili ... neznam kako no očito postoji nekakva kvaka da sad to radi u novoj distri Manjara.

Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
lizard_ago kaže...

Samo da prijavim da sam instalirao vlasničke drajvere u Manjaru 17.0 KDE (imam Gigabyte R9 280X) to me je začudilo no sve u svemu drajveri su normalno radili ... neznam kako no očito postoji nekakva kvaka da sad to radi u novoj distri Manjara.

Hvala na info. Tu imaš popis podržanih kartica s 'novim' vlasničkim driverima AMDGPU-PRO

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMD-Radeon-GPU-PRO-Linux-Beta-Driver%E2%80%93Release-Notes.aspx

8 godina
neaktivan
Dado91 kaže...
.Probao sam staviti i linux puppy ,prodje mi instalacija al kada treba da ga podigne nece.

Pusti ti te opskurne onemanband distre , i lijepo downloadaj  najnoviji manjaro xfce 17.0  , pravilno ga snimi na usb ( u mintu sa njihovim predinstaliranim alatom, a u windowsima sa rufusom )

te ga prvo provozaj u live načinu, i ako ti tada sve dela nakon toga ga možeš i instalirati.  Najstarija kanta na kojoj vrtim manjaro je p4 iz 2001 godine i uredno šljaka čak i pod opterećenjem ( igrice, multimedija, chrome, yt... ). Za prateću dokumentaciju možeš krenuti od Manjaro Croatian Community . 

Sretno   

17 godina
neaktivan

Canonicalov novi site: Ubuntu tutorials

https://tutorials.ubuntu.com

*I poboljšanja u 4.10 kernelu za Intel CPU Kaby Lake

Link

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 12:05 (hrvooje).

2 0 hvala 2
12 godina
neaktivan
TD people you are on my Death Note

1 0 hvala 0
17 godina

Da li se moze i kako podesiti u Mint-u da automatski skida update ali da me pita za instalaciju (kao kod Win 7)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Da li se moze i kako podesiti u Mint-u da automatski skida update ali da me pita za instalaciju (kao kod Win 7)?

Može se, ali to ti nikako nije preporučljivo iz više razloga, a postupak se provodi kroz niz terminalskih komadi pa ako baš inzistiraš ...   

Glede nadogradnji ,  baci oko na slike kako je kod mene to sve podešeno ( nekažem da je to najidealnije, ali ja tako već godinama podešavam i nemam nikakvih problema ) .

U synapticu potvrdim da promotri preporučene pakete kao zavisnosti ( i time dobiješ da se prilikom instalacije nekog programa instaliraju i neke zavisnosti koje proširuju funkcionalnost tog programa ).

U postavkama upravitelja nadogradnji potvrdim sigurnosne i nadogradnje kernela ( čime ti sistem postaje sigurniji no možda ponekad naletiš na nestabilnost ali to je vrlo vrlo rijetko ) .

I uvjek instaliram najnoviji službeno dostupan kernel za konkretnu distru ( čime pokušavam postići da imam u upotrebi najnovije drajvere i da je hardver u najoptimalnijem režimu rada ). Naravno, prilikom boota linuxa uvjek imaš mogućnost odabira starijeg kernela ako vidiš da noviji iz nekog razloga radi lošije i onda nakon boota taj novi obrišeš jednakim načinom kako si ga i instalirao 

te potegneš jedan  sudo update-grub prije restarta .

I na tim postavkama sistem mi dela apsolutno stabilno , usage i temp su na minimalcu čak i nakon višesatnog rada na pc-u.

.............................

17 godina

Ovako je kod mene (slike).

Kako se stavlja taj Psensor?

I kako staviti tu crnu temu?

Citam neke stvari s ove stranice i upoznajem se s Linuxom - https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/Home

Napravio sam neki tweak koji malo ubrzava OS (nesto kao RAM disk).

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 19:28 (djigibao).
17 godina
Gustaf kaže...

..................

Evo slike i za ovo:

8 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Kako se stavlja taj Psensor?

I kako staviti tu crnu temu? 

Napravio sam neki tweak koji malo ubrzava OS (nesto kao RAM disk).

Evo ti na slici kako do ove teme , s time da ih još stotine možeš povući sa neta kroz selektor teme ( taj isti ekran sa ss ).

Psensor jednostavno instaliraš iz upravitelja softvera.

S obzirom da se voliš igrati po sistemu i "tweakati" , svakako ti preporučam Timeshift ( system restore program ).

17 godina

Ovo sam napravio (LINK):

Lots of RAM (at least 4 GB): put /tmp on tmpfs9. Does your system have lots of RAM memory? If it has at least 4 GB, then you can probably speed up your system a bit by placing /tmp on a tmpfs partition. Which means, translated into ordinary language: you bring about that temporary files will not be placed on the hard disk anymore, but on a virtual RAM disk instead.

This is how you do it:

a. Launch a terminal window.
(You can launch a terminal window like this: *Click*)

Copy/paste this green line into the terminal (it's one line!):

sudo cp -v /usr/share/systemd/tmp.mount /etc/systemd/system/

Press Enter. Type your password when prompted; your password will remain entirely invisible, not even dots will show when you type it, this is normal.

b. Then copy/paste this command into the terminal:

sudo systemctl enable tmp.mount

Press Enter.

c. Reboot your computer.

d. After the reboot: check whether it works, with this terminal command:

systemctl status tmp.mount

By default, a tmpfs partition has its maximum size set to half your total RAM. The actual memory consumption depends on how much you fill it up, as a tmpfs partition doesn't consume any memory until it is actually needed.

Note: do not apply this on systems with less RAM than 4 GB! Because then this tweak won't make them faster, but (much) slower.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice