Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.516.461
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aj dosta, na mintu radi eduroam, na ubuntu 16.04 ne i točka. guglajući našao sam mnogo primjera studenata iz europe koji isto imaju problema sa novom verzijom ubunta

zato svi budući, sadašnji studenti koji planiraju na ubuntu, neće vam radit internet u domu

ja prešao na mint, može on biti skroz isti ubuntu ali na njemu eduroam radi po zadanim protokolima koji na ubuntu nisu prihvaćeni

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
linuxproblemajme kaže...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aj dosta, na mintu radi eduroam, na ubuntu 16.04 ne i točka. guglajući našao sam mnogo primjera studenata iz europe koji isto imaju problema sa novom verzijom ubunta

zato svi budući, sadašnji studenti koji planiraju na ubuntu, neće vam radit internet u domu

ja prešao na mint, može on biti skroz isti ubuntu ali na njemu eduroam radi po zadanim protokolima koji na ubuntu nisu prihvaćeni

nije problem u Ubnutu već u tebi koji ne znaš raditi sa mrežom

11 godina
protjeran
Cinjenica je da je mint dosta natrpaniji od ubunta, pa nije cudo da na mintu radi odmah a na ubuntu bi morao istrazivati koji paket nedostaje pa ga rucno instalirati.. I sam iso mintov je par stotina mb veci od ubuntovog...

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Darky kaže...
linuxproblemajme kaže...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

onda mi pomozi?

9 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Cinjenica je da je mint dosta natrpaniji od ubunta, pa nije cudo da na mintu radi odmah a na ubuntu bi morao istrazivati koji paket nedostaje pa ga rucno instalirati.. I sam iso mintov je par stotina mb veci od ubuntovog...

Misliš da bi možda pomoglo instaliranje non-free extrasa?

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
17 godina
neaktivan
linuxproblemajme kaže...

onda mi pomozi?

nisam student i nemam pristupa u tu tvoju mrežu, stoga ne mogu daljinski pomoći.

Kako su za sve linuxe postavke iste, ako radi na mintu, mora raditi na svim ostalim distrama, uključujući čak i BSD te OSX

Ovako odoka, radiš neku grešku u koracima, koju ja to ne znam.

Po slici koju vidim na FAQ

trebaš podesiti mreži kako je tamo pokazano pod pitanjem

Da li je moguće konfigurirati eduroam i StuDOM usluge korištenjem Network Managera na Linux operacijskom sustavu?

ako ti ne radi preko GUI onda ostaje samo pješke

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.6.2016 21:46 (Darky).
17 godina
neaktivan

Ma vozi samo Mint i bok.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

2 0 hvala 0
11 godina
protjeran
@gnulinux

Pa neznam konkretno koji paket je defaulno prisutan u mintu, a nije u ubuntu, a da bi imalo veze sa pristupom toj studentskoj mrezi.

No ja sam imao problema sa igrom koja na mintu radi odprve a na ubuntu i fedori sam morao kroz terminal instalirati dodatne biblioteke, jer u .deb obliku ju nisam nasao za download...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Radi i na Ubuntu prema uputama s (direktno s wpa_supplicant):

https://wiki.open.hr/wiki/Domski_internet

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.6.2016 22:24 (dr.SheldonCooper).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Ima ko ovdje staru grafu ( agp4x) ,da je ispravna i da mu netreba ?

0 0 hvala 0
17 godina

1. stvar: iz nekog razloga, linuxproblemajme mi djeluje malo agresivno(?, mozda malo pregruba rijec) prema ostalim clanovima koji mu pokusavaju pomoc

2. stvar: ne kuzim zasto bi moralo raditi na ubuntu ako radi na mintu; ima milion i jedna sitnica koja moze bit zasto ne radi na jednom, a radi na drugom; meni osobno je radilo prosle skolske godine na 14.04, ali se znao nekad izgubit bez nekog posebnog razloga (preko netmanagera)

ne kuzim ove sto su sigurno da je problem u osobi, a nemaju pojma o cem se tocno radi, sto i nemogu tocno znat kad nije detaljno opisao problem.

jel friska instalacija ubuntua i minta, jel se prije toga spajao na neke druge mreze, jel koriste zajednicki home folder; kako su useri napravljeni.

pada mi napamet naprimjer, koliko se sjecam ima onaj neki vrag sto ubuntu koristi za zakljucavanje/otkljucavanje automatski spremljenih sifri kada se osoba ulogira, ako je to zbugano, on ne moze otvorit password koji je on utipko za tu mrezu or something, imao sam tako neki probem; ali kazem, pre nedetaljno je opisao problem da bi ga mi ovdje mogli rijesiti 

edit: 
bunkermax: imam ovo, nije agp, ali islo bi u racunalo, ali ti nedam!! :P (radilo je zadnji put kad sam probo, ali zlostavljo sam ju pa ne znam jel jos radi) (PCI grafa i 3d accelerator)

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.6.2016 23:15 (ShadoW).

0 0 hvala 0
17 godina

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ShadoW kaže...

1. stvar: iz nekog razloga, linuxproblemajme mi djeluje malo agresivno(?, mozda malo pregruba rijec) prema ostalim clanovima koji mu pokusavaju pomoc

2. stvar: ne kuzim zasto bi moralo raditi na ubuntu ako radi na mintu; ima milion i jedna sitnica koja moze bit zasto ne radi na jednom, a radi na drugom; meni osobno je radilo prosle skolske godine na 14.04, ali se znao nekad izgubit bez nekog posebnog razloga (preko netmanagera)

ne kuzim ove sto su sigurno da je problem u osobi, a nemaju pojma o cem se tocno radi, sto i nemogu tocno znat kad nije detaljno opisao problem.

jel friska instalacija ubuntua i minta, jel se prije toga spajao na neke druge mreze, jel koriste zajednicki home folder; kako su useri napravljeni.

pada mi napamet naprimjer, koliko se sjecam ima onaj neki vrag sto ubuntu koristi za zakljucavanje/otkljucavanje automatski spremljenih sifri kada se osoba ulogira, ako je to zbugano, on ne moze otvorit password koji je on utipko za tu mrezu or something, imao sam tako neki probem; ali kazem, pre nedetaljno je opisao problem da bi ga mi ovdje mogli rijesiti 

1. kad od prve ne dobije odgovor ili podršku koju očekuje, obično slijedi nervoza

2. Mint = Ubuntu, nastao modifikacijom ubuntu distribucije,

zašto bi trebalo raditi?
svi linuxi od RedHata do Archa, preko BSD-a i OSXa imaju jednak pristup wifi mreži (isti kernel modul i driver podrška), dapače čak i Windowsi jednako rade

stoga mreža radi ili ne radi, nema sredine

Ja kužim u čemu je problem, on je upisao krive postavke na krivom mjestu ili je nešto zaboravio podesiti, ali ne mogu mu pomoći preko foruma, jer ja nemam pristup u njegovu mrežu, to se može riještiti samo na licu mjesta, na njegovom laptopu, ne ovako

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.6.2016 1:33 (Darky).
11 godina
protjeran
@shadow

Prastara matična je u tom stroju sa tim starim agp utorom za grafu pa mi pci ne paše...

0 0 hvala 0
17 godina
Darky kaže...

1. kad od prve ne dobije odgovor ili podršku koju očekuje, obično slijedi nervoza

2. Mint = Ubuntu, nastao modifikacijom ubuntu distribucije,

zašto bi trebalo raditi?
svi linuxi od RedHata do Archa, preko BSD-a i OSXa imaju jednak pristup wifi mreži (isti kernel modul i driver podrška), dapače čak i Windowsi jednako rade

stoga mreža radi ili ne radi, nema sredine

Ja kužim u čemu je problem, on je upisao krive postavke na krivom mjestu ili je nešto zaboravio podesiti, ali ne mogu mu pomoći preko foruma, jer ja nemam pristup u njegovu mrežu, to se može riještiti samo na licu mjesta, na njegovom laptopu, ne ovako

1. ne radi se o wifi mrezi, vec ethernet, kablom; 2. to sto na isti nacin funkcioniraju ne znaci da ima isti firmware, verziju itd.; 3. reci da ako radi na linuxu znaci da ce raditi i na BSDu (to vjerojatno hoce), ali cak i widnowsima krajnje je suludo, najvise zbog drivera doticne mrezne koji ne moraju postojat za sve os-ove a i ne postoje; 3. naveo sam ti primjer zbog kojeg moze ne radit cak i ako nije problem u mrezi...

bunkermax kaže...
@shadow

Prastara matična je u tom stroju sa tim starim agp utorom za grafu pa mi pci ne paše...

pa PCI je bio prije AGP-a: PCI => AGP => PCI express. Imam i neku ATi Rage, no ne znam jel radi iskreno; Ima u Osijeku na otpadu svakakih komponenti, ali ne daju vise da se pokupi; valjda im je draze da se reciklira nego iskoristi (djelomicno razumijem zasto ne daju, ali opet)

17 godina
neaktivan
ShadoW kaže...

1. ne radi se o wifi mrezi, vec ethernet, kablom;

2. to sto na isti nacin funkcioniraju ne znaci da ima isti firmware, verziju itd.;
3. reci da ako radi na linuxu znaci da ce raditi i na BSDu (to vjerojatno hoce), ali cak i widnowsima krajnje je suludo, najvise zbog drivera doticne mrezne koji ne moraju postojat za sve os-ove a i ne postoje; 3. naveo sam ti primjer zbog kojeg moze ne radit cak i ako nije problem u mrezi...

Tebi ne radi zato jer ti ne znaš ubuntu OS dodati u domenu da bi ti radilo, to je bit svega
stoga odnesi laptop lokalnom adminu i sve će proraditi

17 godina
Darky kaže...

Tebi ne radi zato jer ti ne znaš ubuntu OS dodati u domenu da bi ti radilo, to je bit svega
stoga odnesi laptop lokalnom adminu i sve će proraditi

nisi bio svjestan da se radi uopce o zicanom spajanju na net, a izljevas svu pamet svijeta.

Ja kad sam bio u domu, radilo mi je...

Ako je sve potpuno identicno na mintu i ubuntu, zasto mu onda ne radi? Sam si je postavio na mintu da mu radi, zasto onda ne zna postavit na ubuntu da mu radi?

Ja ne tvrdim da se ne moze namjestit da radi na ubuntu, ja tvrdim da ne mora NUZNO raditi po defaultu zato sto po defaultu radi na mintu.

Taj tvoj bit svega vise-manje, ima puno bitova u racunalu, glupo bi bilo reci da su ostali nevazni 

A da nije jedini s tim problemom, moze vidit i ovdje

A ako mu ne mozes/ne zelis/ne znas pomoc ili dat konkretan savjet, odleprsaj (da ne kazem onu prostu rijec), eventualno lupi thumb down, prijavi moderatoru ako mislis da toliko narusava fluidnost i/ili citkost ove teme.

17 godina
odjavljen

Ekipa, imam jedno pitanjce...

Digao sam TS server na debianu prije cca 2 mjeseca. Stroj je ovaj. Bio je u pitanju gotov image koji radi super (ja sam samo ubacio TS). Jel normalno da uopce ne koristi swap? Rekao bih da nije ni potrebno, ali cudno mi je vidjeti da ga ne koristi. Jel u pitanju nekakva read only "fora" ili nesto drugo?

Zahvaljujem

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
17 godina

meni je takodjer prazan na debianu na jednom racuanlu, na drugom ga ni nemam;

zapravo, racunalo mi ne koristi vise od 500mb (uglavnom ne prelazi ni 200, koristim ga kao audio server i sobni "router") ram-a dok ne otvorim chromium koji pocucla sve

tako da reko bih da je to normalno

13 godina
neaktivan
Friday kaže...

Ekipa, imam jedno pitanjce...

Digao sam TS server na debianu prije cca 2 mjeseca. Stroj je ovaj. Bio je u pitanju gotov image koji radi super (ja sam samo ubacio TS). Jel normalno da uopce ne koristi swap? Rekao bih da nije ni potrebno, ali cudno mi je vidjeti da ga ne koristi. Jel u pitanju nekakva read only "fora" ili nesto drugo?

Zahvaljujem

Pretpostavka na tim embedanim sustavima je da će se pokretati iz nekog oblika flash memorije.

Nju je lako uništiti pretjeranim pisanjem ako nema nekakvog wear levelinga.

Zbog toga je swap isključen.

16 godina
odjavljen

Jedno pitanje za programere na ovoj platformi...

Dakle, konačno su nas prisilili da počnemo razmišljati kako ćemo jedan trenutni projekt napisan u .Netu preseliti na nešto kako bi bio multiplatform (Windows/Linux/OSX ako uspijemo, nije uvjet). Tim se sastoji od 4 programera koji imaju najviše iskustva u .netu/vb6 i nešto malo u cpp/c. Imamo odvezane ruke po pitanju izbora jezika tj. same implementacije. Što se zahtjeva:

0. Da razvojna okolina radi i da se u njoj može razvijati a ne boriti se sa njom. Plug'n' play. Ne želim potrošiti dva dana na podešavanje IDEa. Konfe od developera rangiraju od Win7 x86 do Win10 x64 uključujuć i Windows Vistu. Iste takve strojeve imaju i budući kupci!! Neki ovdje se sjećaju moje kratkotrajne borbe sa Qt-om koja je završila system restoreom. To mi ne treba i ne želim potrošiti vrijeme predviđeno za rad na projektu na uštimavanje bolesnog IDEa, pathova, compilera i ne znam čega. Kako god je Visual Studio/Eclipse/RAD Studio spreman za rad u roku od pola sata, tako i ovo mora biti.

1. Fancy UI. Trenutno je WPF u igri pa to fino izgleda i nitko ne želi "razveseliti" korisnike Win98 lookom. Nas osobno zaboli k ali eto, što kad nam prosječni user ima SSS, nema ECDL i jedva upali PC. Prva rečenica u manualu je "Dvostrukim lijevim klikom na xxxxxx ikonu na radnoj površini...."

2. Rad sa bazom. Trenutno je MSSQL u igri sa 80ak tablica, bez storeanih procedura (pain in the ass za održavanje jer ima milijun buildova aplikacije "in the wild") i sa 50 do 200 r/w operacija u sekundi. Taj neki jezik koji ćemo koristiti mora imati nešto slično LINQu u .Netu.

3. Client - server. Imamo tisuće objekata koji se vrte između servera i do 20ak clienata. Kako je to drugi najbitniji dio aplikacije (nakon DALa), neki RPC bi dušu dao da možemo jednostavno slati kolekcije objekata na server i raznim callback funkcijama obrađivati rezultate, kao što sad trenutno radi koristeći WCF.

4. TCP/UDP komunikacija sa vanjskim svijetom (čudna aparatura - vage, instrumenti...). Ovo nije toliko zahtjevno (možda par puta u sekundi) ali mora biti jednostavno za implementaciju. Primjera radi, to je sada jedva 20 linija koda i radi savršeno. Komunikacija sa serijskim portom je isto bitna ali mislim da je to trivijalan dio.

5. Performanse i instalacija. Ako PC vrti Windows 7, mora i ovo raditi bez štucanja - znam, najviše ovisi o nama ali trenutni client u punom zamahu treba jedva 200 MB RAMa. Ako je moguće, bez dodatnih runtimeova i puno čačkanja po registryu/conf fajlovima ili nedaj bože, da korisnik mora paliti terminal i kompajlirati neki k sa repozitorija zaboravljenog 2003. godine.

Ja sam htio da se radi web aplikacija ali ništa od toga zbog otežanog deploymenta (instalirati WAMP po random PCjima kod korisnika bi mogao biti pravi show) i dodatnih komplikacija sa servisnom komponentom koja mora pričati sa čudnim instrumentima i onda opet sa webom (previš posla) tako da ipak idemo na desktop.

Trenutno, meni na pamet padaju samo Qt i eventualno Java ali ona je sve samo ne brza.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Možda mono/xamarin sa GTK#?
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Bilo kakav multiplatform osim weba je samoubojstvo...

Freak Show Inc.

1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
GNU+Linux kaže...
Možda mono/xamarin sa GTK#?

Pa to isto nije loša ideja, samo moram vidjeti koliki dio .Neta je portan... Zadnji put kad sam gledao (prije 2 godine) nedostajalo je podosta .Net klasa.

Friday kaže...

Bilo kakav multiplatform osim weba je samoubojstvo...

Slažem se, ali zamisli da kod korisnika moraš instalirati WAMP kako bi to radilo

A ne može biti "cloud" usluga hostana kod nas jer imaš hardver koji je kod korisnika i on mora komunicirati sa tim web servisom... Ta mašinerija je dosta ograničena i dio radi kao server a dio kao client. Možda bi mogli naštimati da šalje prema nama ali zamislit desetke i stotine tih uređaja kako otvaraju vezu prema nama... No way. Mora biti lokalno.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
17 godina
odjavljen

Terminal server + neka vrsta RDP-a?

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

To je sve krpanje i izbjegavanje pravog problema - aplikacija bi morala biti multiplatform. Barem 95% sourcea mora biti shareano između platformi.

Mogu i to predložit ali već vidim kamo to ide - "što ako bude problema sa vezom na objektu?"....

13 godina
neaktivan

Za sada niti jedno rješenje osim C# ne zadovoljava sve kriterije koje si nabrojao.

Trenutno stanje Monoa:

http://www.mono-project.com/docs/about-mono/compatibility/

Ako možeš živjeti bez LINQ ekvivalenta ugrađenog direktno u jezik ili si avanturist i uzeti ćeš neki trećestrani library koji radi nešto slično; i najbitnije - ako korisnik ne (re)starta često aplikaciju tada bi mogla Java.

No, negativna strana je i poduka jezika za cijeli tim.

U slučaju "čistog" C++ mislim da ćeš morati koristiti Boost i pronaći neko stabilno rješenje za rad s bazama.

Nešto su na jeziku unaprijedili u zadnjoj verziji, nešto dodaju i za iduću, pa ako tim nije ništa ozbiljnije radio od doba prije C++11, morali bi i tu malo proučavati jezik.

U ovom području gdje radim sve se vrti oko Qt-a.

Osim relativno jednostavne izrade GUI-a (ako pričamo o IDE-ima koji nisu VS) ima on tih zanimljivih fičra, ali za sada se ne mogu natjerati na detaljnije proučavanje.

I da, ima većinu toga što trebaš.

Potencijalni nedostatak - veličina dependency paketa.

Nativni GTK+ uzmi ako si sadist.

Citat iz jednog howto: "GTK+ on the other hand cannot be made completely thread safe. We'll need to take some preventive measures ourselves in order to be able to use GTK+ from multiple threads safely (this is why GTK+ is called thread aware)"

O GTK# ne mogu puno toga reći.

Nakon loših iskustava s GTK+ aplikacijama i dependency hell situacija kada je aplikacija kompajlirana za jednu verziju, a OS ima instaliranu noviju, držim se podalje od toga.

Kada vidim da je GTK# nekakav wrapper za GTK+, ćao đaci, nema, a-a, pa-pa, doviđorno.

Je li to netko zbanao TracerCPP-a?

On bi ti preporučio C++ Builder za bilo koji problem.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.6.2016 11:50 (Djuro von Prekoplotovich).
17 godina
odjavljen
Djuro von Prekoplotovich kaže...

Kad imas cekic - sve izgleda kao cavao, ne?

Freak Show Inc.
16 godina
odjavljen

Za sada niti jedno rješenje osim C# ne zadovoljava sve kriterije koje si nabrojao.

Trenutno stanje Monoa:

http://www.mono-project.com/docs/about-mono/compatibility/

Pa podosta toga radi. Bez svih ovih nepodržanih stvari mogu živjeti a ovo što je parcijalno uvijek se može nekako drugačije odraditi.

Ako možeš živjeti bez LINQ ekvivalenta ugrađenog direktno u jezik ili si avanturist i uzeti ćeš neki trećestrani library koji radi nešto slično; i najbitnije - ako korisnik ne (re)starta često aplikaciju tada bi mogla Java.

No, negativna strana je i poduka jezika za cijeli tim.

Java im Hibernate i to je jako dobro. Aplikacija se restarta jednom u smjeni (kod promjene operatera/radnika) mada bi i to mogli riješiti tako da ima login/logout bez "cold boota" i inicijalizacije svega od nule. Što se tiče poduke, nije ni to neki problem jer je C# jako, jako sličan javi. Ima nekih specifičnosti ali utrošilo bi se daleko manje vremena nego na borbu sa Qt-om ili nedaj bože GTKom.

U ovom području gdje radim sve se vrti oko Qt-a.

Osim relativno jednostavne izrade GUI-a (ako pričamo o IDE-ima koji nisu VS) ima on tih zanimljivih fičra, ali za sada se ne mogu natjerati na detaljnije proučavanje.

I da, ima većinu toga što trebaš.

Potencijalni nedostatak - veličina dependency paketa.

Qt je jedan od najviše rangiranih ali opet, dosta vremena ode na učenje tog njegovom QAMLa ili kako se već taj jezik za UI zove. Plus show sa dependencyma. A i sama instalacija Qt-a je show ponekad.

Nativni GTK+ uzmi ako si sadist.

Citat iz jednog howto: "GTK+ on the other hand cannot be made completely thread safe. We'll need to take some preventive measures ourselves in order to be able to use GTK+ from multiple threads safely (this is why GTK+ is called thread aware)"

O GTK# ne mogu puno toga reći.

Nakon loših iskustava s GTK+ aplikacijama i dependency hell situacija kada je aplikacija kompajlirana za jednu verziju, a OS ima instaliranu noviju, držim se podalje od toga.

Kada vidim da je GTK# nekakav wrapper za GTK+, ćao đaci, nema, a-a, pa-pa, doviđorno.

Toliko ludi nismo

To se i ja pitam mada je C++ Builder otpisan odmah u startu zbog prijašnjih iskustava jednog od članova tima koji je rekao da će radije dat otkaz nego opet raditi sa time a i zbog vesele cijene od 5k eura.

Friday kaže...

Kad imas cekic - sve izgleda kao cavao, ne?

Skup i kompliciran čekić, if i may add

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Jedno pitanje za programere na ovoj platformi...

Dakle, konačno su nas prisilili da počnemo razmišljati kako ćemo jedan trenutni projekt napisan u .Netu preseliti na nešto kako bi bio multiplatform (Windows/Linux/OSX ako uspijemo, nije uvjet). Tim se sastoji od 4 programera koji imaju najviše iskustva u .netu/vb6 i nešto malo u cpp/c. Imamo odvezane ruke po pitanju izbora jezika tj. same implementacije. Što se zahtjeva:

0. Da razvojna okolina radi i da se u njoj može razvijati a ne boriti se sa njom. Plug'n' play. Ne želim potrošiti dva dana na podešavanje IDEa. Konfe od developera rangiraju od Win7 x86 do Win10 x64 uključujuć i Windows Vistu. Iste takve strojeve imaju i budući kupci!! Neki ovdje se sjećaju moje kratkotrajne borbe sa Qt-om koja je završila system restoreom. To mi ne treba i ne želim potrošiti vrijeme predviđeno za rad na projektu na uštimavanje bolesnog IDEa, pathova, compilera i ne znam čega. Kako god je Visual Studio/Eclipse/RAD Studio spreman za rad u roku od pola sata, tako i ovo mora biti.

1. Fancy UI. Trenutno je WPF u igri pa to fino izgleda i nitko ne želi "razveseliti" korisnike Win98 lookom. Nas osobno zaboli k ali eto, što kad nam prosječni user ima SSS, nema ECDL i jedva upali PC. Prva rečenica u manualu je "Dvostrukim lijevim klikom na xxxxxx ikonu na radnoj površini...."

2. Rad sa bazom. Trenutno je MSSQL u igri sa 80ak tablica, bez storeanih procedura (pain in the ass za održavanje jer ima milijun buildova aplikacije "in the wild") i sa 50 do 200 r/w operacija u sekundi. Taj neki jezik koji ćemo koristiti mora imati nešto slično LINQu u .Netu.

3. Client - server. Imamo tisuće objekata koji se vrte između servera i do 20ak clienata. Kako je to drugi najbitniji dio aplikacije (nakon DALa), neki RPC bi dušu dao da možemo jednostavno slati kolekcije objekata na server i raznim callback funkcijama obrađivati rezultate, kao što sad trenutno radi koristeći WCF.

4. TCP/UDP komunikacija sa vanjskim svijetom (čudna aparatura - vage, instrumenti...). Ovo nije toliko zahtjevno (možda par puta u sekundi) ali mora biti jednostavno za implementaciju. Primjera radi, to je sada jedva 20 linija koda i radi savršeno. Komunikacija sa serijskim portom je isto bitna ali mislim da je to trivijalan dio.

5. Performanse i instalacija. Ako PC vrti Windows 7, mora i ovo raditi bez štucanja - znam, najviše ovisi o nama ali trenutni client u punom zamahu treba jedva 200 MB RAMa. Ako je moguće, bez dodatnih runtimeova i puno čačkanja po registryu/conf fajlovima ili nedaj bože, da korisnik mora paliti terminal i kompajlirati neki k sa repozitorija zaboravljenog 2003. godine.

Ja sam htio da se radi web aplikacija ali ništa od toga zbog otežanog deploymenta (instalirati WAMP po random PCjima kod korisnika bi mogao biti pravi show) i dodatnih komplikacija sa servisnom komponentom koja mora pričati sa čudnim instrumentima i onda opet sa webom (previš posla) tako da ipak idemo na desktop.

Trenutno, meni na pamet padaju samo Qt i eventualno Java ali ona je sve samo ne brza.

0. da li si razmišljao o PHP 7?

PHP je out of box na linux serveru, a i na win serveru jednako dobro radi

2. UI je ograničen maštom programera u php-u i CSSu

3. postavi neki linux web server sa php 7 i to je to

4.i 5. ako ste u LAN 100mbit nema nikakvih problema, ako imate više ureda i povezani ste adsl, e to može malo štekati

Zašto ne php web aplikacija?

za pisanje php koda treba ti samo notepad++ (ili koji već editor koristite)
sve dokumente možete držati na produkcijskom centralnom serveru

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.6.2016 12:44 (Darky).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice