Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.248
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Entry Point kaže...

Nikad sreće sa njim 

A eto , kako kome ... valjda svakom po zaslugama .... hehehheee   

Usprkos povremenim mušicama, nekako osobno mislim da baš kde , tj sada plasma , napokon nudi sve ono

kaj bi svaki moderni os trebao imati i nuditi. Od mnoštva mogućnosti podešavanja koječega i personalizacije

pa do defaultno uključenih stvarčica koje na drugim os-evima moram naknadno dodavati.

Da se razumijemo, to je samo moje osobno mišljenje , no siguran sam da ćete se složiti da svaki os

ima svoje mane i vrline, pa je na svakome od nas odabir što nam od toga uopće treba a preko čega nemožemo prijeći... 

Više ne vrijedi niti ona stara predrasuda da je kde sučelje gutač resursa , jer sa svakom novom verzijom plasma sve manje opterećuje 

hardver a pokrenute aplikacije ( npr browseri ) isto sve manje gutaju resurse zbog niza optimizacija unutar os-a. 

Dapače, na istom hardveru osrednje snage mi gnome i unity imaju daleko lošije perfomanse od plasme.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.12.2015 10:27 (bunkermax).
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Eh, KDE je zakon. Ali sam prešao na i3wm. Posljednji puta kada sam isprobao KDE mi je doduše bio bugovit, ali sam imao dosta vlastitih customizacija. Bio je to još Kubuntu 15.04.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
g12356 kaže...

Eh, KDE je zakon. Ali sam prešao na i3wm. Posljednji puta kada sam isprobao KDE mi je doduše bio bugovit, ali sam imao dosta vlastitih customizacija. Bio je to još Kubuntu 15.04.

Svaki početak je težak. Sjeti se kakav je bio gnome 2 ( pa čak i 3 ) u svojim začecima, a tek unity kaj je bio u početku problematičan ...

Probaj sada plasmu pa reci utiske . Znaš da sam bar ja brz za opaliti kritike no ovaj puta stvarno nemam kaj napadati u plasmi ,

što neznači da je savršena i bez grešaka, no za ono kaj treba meni je optimalna ...

15 godina
neaktivan

Znam.
No smetale su mi i ogromne windowing kontrole. Jednog dana ću probati ponovo.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Jeli to samo meni ali kada gleedas video terminala i naredbi imas zelju za time...
Kodiranjem
TD people now you are on my Death Note
15 godina
neaktivan
Killua kaže...
Jeli to samo meni ali kada gleedas video terminala i naredbi imas zelju za time...
Kodiranjem

Neznam, ali ja znam da kada želim raditi geeky stuff, a treba mi inspiracije odem po n-ti put gledati film Hackers(1995) ili Antitrust.

14 godina
neaktivan

Pozdrav linuksašima! Treba mi par informacija o linuxu. Ugl koristio sam do sad samo windowse još od 95ice i nemam iskustva s drugim os (osim android mobitela jednu godinu). Zanima me koliko treba vremena za pohvatat sve konce za osnovno korištenje linuxa i da li je to moguće bez kodiranja? Tj nešto kao windows upališ i radi. Razlog napuštanja windowsa su svi oni problemi s kršenjem privatnosti na windowsima 10. Trenutno sam na sedmici ali kako su najavili da je desetka njihov zadnji OS, samo je pitanje kad će prestati podrška za win7 i kad će se trebat prebacit na win10, a to mi nije u planu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
axos kaže...

Pozdrav linuksašima! Treba mi par informacija o linuxu. Ugl koristio sam do sad samo windowse još od 95ice i nemam iskustva s drugim os (osim android mobitela jednu godinu). Zanima me koliko treba vremena za pohvatat sve konce za osnovno korištenje linuxa i da li je to moguće bez kodiranja? Tj nešto kao windows upališ i radi. Razlog napuštanja windowsa su svi oni problemi s kršenjem privatnosti na windowsima 10. Trenutno sam na sedmici ali kako su najavili da je desetka njihov zadnji OS, samo je pitanje kad će prestati podrška za win7 i kad će se trebat prebacit na win10, a to mi nije u planu.

Najjednostavnije skini, probaj Ubuntu i ustanovi jel bolje od win

Ubuntu je "windows like" distribucija najsličnija windowsima i najlakša za prijelaz na linux/unix

Ima ogroman reozitorij aplikacija (ala google play na mobitelu) i kompatibilna je sa 99% HW.

Ako se voliš igrati postoji Steam za linux

naravno tu je i "svemoćni" wine za pokretanje windows aplikacija na linuxu (80% igara (uključujući WOW radi na linuxu preko wine) i velika većina poslovnih aplikacija kao recimo MS Office 2010)

17 godina
neaktivan
axos kaže...

Mainstream podrška ti je već istekla, extended traje do 2020, ne moraš brinuti.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle

Inače, ako baš inzistiraš, skini Ubuntu. 100 forumaša će ti reći 97 različitih odgovora, ali ja preporučam Ubuntu, jer ti je kao početniku najlakše naći odgovor na problem. Što bi rekli mainstream ili glavna struja. 

http://www.ubuntu.com/download/desktop

Ubuntu izlazi dva puta godišnje svakih 6 mjeseci, u travnju i listopadu pa tako ima nastavak .04 ili .10. Prva brojka govori koje je godine izdan. Trenutno imaš opcije 14.04 LTS i 15.10. LTS je dakle izašao 2014. u proljeće i ima podršku 5 godina. Odatle naziv LTS (long term support). 15.10 ima podršku 9 mjeseci. 

Dakle, skini zadnji Ubuntu (15.10), sprži ga na USB štap i tada ga pokreni u live modu s USB-a. Tako ga možeš pokrenuti bez da išta mijenjaš na računalu, kao demo, da vidiš da li ti je hardver kompatibilan. Prvi veći problem bi mogao biti zatvoreni vlasnički driver za wifi, ali o tome ćemo kasnije  ;)

There is no job like cron job!
14 godina
neaktivan

Skinut ću onda taj ubuntu i vidjet kako radi. Iako ako je postoje problemi s podrškom za HW to bi mogao biti veliki minus pošto redovito mjenjam komponente i periferiju.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Neznam, ali ja znam da kada želim raditi geeky stuff, a treba mi inspiracije odem po n-ti put gledati film Hackers(1995) ili Antitrust.

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
13 godina
neaktivan
axos kaže...

Da, nešto kao Windows, ili čak kao Mac - meni je došao komp (Xubuntu), uštekao sam struju, monitor, internet, miša, tipkovnicu i slušalice i radilo je sve iz prve. Upalio Firefox i otišao na net. Kodiranje i onaj strašni terminal ti skoro uopće ne trebaju za normalno korištenje, a ako i treba, nađeš savjete kao "kopi-pejstaj ovo u terminal" znači ne treba neko posebno znanje. Kao što je hrvooje rekao, pokreneš Ubuntu sa sticka, radit će sporo ali vidjećeš je li sve u redu, a ako je, instaliraš i radi normalno. Ubuntu (i cijela Ubuntu obitelj) je maksimalno pojednostavljen za instalaciju i učenje, a ako malo znaš engleski sve što te zanima guglaš i obično je već netko pitao na AskUbuntu. Meni je trebalo par dana da pohvatam konce, učiš i stječeš naviku usput dok koristiš, a nakon dva tjedna sam ga već normalno koristio. Još uvijek tu i tamo podesim neke naprednije stvari ali to je više zato što želim nego zato što moram.

16 godina
axos kaže...

.. od 95ice i nemam iskustva s drugim os (osim android mobitela jednu godinu). Zanima me koliko treba vremena za pohvatat sve konce za osnovno korištenje linuxa i da li je to moguće bez kodiranja?..

-linux je jedan, bezbrojne distre (su samo nakupine aplikacija+GUIa), Android je.. linux drugog imena.

-svaki moderan OS je GUIevski, kao što ti nije problem prometni znak u Fr ili S.. gui eliminira jezičnu barijeru tj kao što svaki tudum može koristiti tablet-mob, bez kodiranja (što god ti pod time podrazumijevaš.. vjerojatno se 'zbunjuju' howto i CLI-Terminal naredbe, da to je holliwood hacker ali nije programiranje-kodiranje i sl. jednako kao klik mišem ali GUI-DE neovisno, primjeri su takvi upravo zbog bezbrojnih distri). Koliko si 'kodirao' pod win, od 95.. nadalje? ili pod Androidom?.. Sve to je samo običan soft, sve je isto, isti HW.. razlike su skeendeep ili DE-GUI (ok, i malo u filozofiji, kao što se word i photoshop razlikuju po rasporedu menija, kao što se auti razlikuju po rasporedu kontrola svjetla-žmigavca.. ali sve je to isto. npr update pod win si kliknuo ikonu.. isto imaš u softcentru ili obavijest kod paljenja.. a tošto se može u terminalu, može se. (to je mogučnost). hint, ako probaš ubuntu instaliraj i ubuntutweak, bit će ti jasnije, + pod ubuntuom zbog politike Canonicala-licenci moraš dodati potrebne sitnice, dok druge distre kao mint to već uključuju. Bitne razlike nema (osim kao live, pa odabereš onu koja ima sve što ti je potrebno odmah, kao ArtistX)

-postoji distrowatch, upravo zato da pregledaš i odabereš, probaš, vidiš.. većina ima live opciju, kreiraš medij, bootaš, vidiš. Ako želiš instaliraš ili probaš iduću..

-preporuka je ipak neka od 'main' distri, kao ubuntu, (ne)debian (jer je pre sirov-čist za početnika), suse, mint, ... (vidi prvih desetak), važan je i support. Probaj i ArtistX :)) (radije stariju ver 1.3)

-OS biraš prema HWu, kompatibilnosti, potrebama.. (a tek kad isprobaš-vidiš što se nudi) na kraju i prema svom ukusu. O tome ovisi npr 32-64bit, nešto što supporta legacy (driveri za stariji HW), BIOS-UEFI/MBR-GPT/SecBoot.., miltiboot (i kako sve to uskladiti, pravilo je nižeg zajdničkog nazivnika), pa do neke light distre kao što je ubuntu-lubuntu.. isto al s manje resursa ili šarenije kao kubuntu (s razlikom da više nije isti tim iza održavanja).

probaj, ovak 'na suho' je kao da ti opisujem slona ili govorim o vožnji bicikla, napravi nekoliko livemedija, korisni su i kad ih ne trebaš, kad zatrebaju... (jednako kao npr Hirens).

svaka distra ima svoj howto (izrada medija iz različitih OSeva), preporuke što instalirati itd., sve je na jedna klik udaljenosti u googleu.

axos kaže...

Skinut ću onda taj ubuntu i vidjet kako radi. Iako ako je postoje problemi s podrškom za HW to bi mogao biti veliki minus pošto redovito mjenjam komponente i periferiju.

- MS štiti svoje interese, komercijalan.. zato npr ne dozvoljava jednostavnu izmjenu HWa, kreiran ID povezan s licencom-keyom.. pa opet može se. Linux je tu u prednosti, jer uopće ne štiti, ne komplicira, jer je free. Kao livemedij, bootaš i to je to.. (dok dio s driverima uvijek može izazvati problem, pogotovo Radeon). Uspoređujući izmjenu HWa pod win, lin je fleksibilniji. Driveri za sve postoje, naravno.. pitanje je i supporta, ali opet, koliko MS+OEM maltretiraju kod kupnje npr notebooka (npr nema drivera za XP-7.. samo za 8-10) kod linuxa nema tog razloga.. jer je free (ima i komercijale, ne spominjemo ju.. kao da ne postoji). Isključivo zbog interesa proizvođača (+poticaji MSa) može biti problema s novim HWom dok ne izađu stabilni driveri, tu je MS u prednosti jer dominira DE tržištem i podmazuje-pritišče.. ili otežava i sam boot bilo kojeg OSa (pa i starijeg win) već samim postavkama BIOSa. Par kazni u povijesti, ali biz je takav.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2015 13:06 (ihush).
17 godina
neaktivan
axos kaže...

Ako time misliš na grafičku karticu i igranje onda zaboravi. Na Ubuntu ne možeš ti izabrati igru koju ćeš igrat, nego igra mora izabrati tebe. Za sada je tako, ma što ti drugi rekli. Npr. nije problem ako ti voliš Crash Bash, a istaliraš SuperTux i igraš ili volio si Battlefield 4 pa instaliraš umjesto toga Team Fortress ili Counter Strike. Ali ako baš hoćeš nešto što nema podršku (npr. 99% ostalih igara iz A razreda) onda ti je Windows jedina opcija. Ovdje su neke koje možeš igrati, al takve su igre prije iznimka nego pravilo još uviejk. 

Zašto je to tako? Zato, jer proizvođači grafičkih kartica ne tretiraju jednako svoje proizvode na različitim OS-ovima. Naravno, Windows desktopa je 90% pa gledaju odakle im dolaze pare, a Windows desktopa je 90% zato, jer imaju podršku takvih proizvođača. Kvaka 22 :) Morat ćeš mijenjati navike i igrati igre koje možeš ili ne igrati. Unaprijed se ispričavam, ako ti igre nisu bitne, a ja se raspričao.

Druga stvar koju ćeš trebati znati jeste ta da Linux kernel drivere za uređaje ima u sebi, zapravo podržava najveći broj hardvera out-of-box od svih OS-ova. Ti driveri moraju biti otvorenih licenci. Kako AMD i Nvidia ne rade takve drivere, to je za njih napavila zajednica i uvrstila ih u OS. Taj otvoreni AMD driver je bolji od otvorenog nvidijinog, a oba otvorena su lošiji od zatvorenih za igranje, jer ih nisu radili OEM-i nego entuzijasti reverzibilnim inžinjeringom. Što se tiče zatvorenih drivera, koje moraš ti instalirati ručno nakon instalacije OS-a, tu je Nvdidia u prednosti. Bolje ćeš se igrati s Nvidijinim zatovrenim driverima. Eto, samo male smjernice.

Ja osobno sam pronašao još bolje rješenje. Emuliram klincima igre od prije 15 godina s PlayStationa 1. Onda im otmem kontroler iz ruke i kažem daj da stari odigra jedan ISS meč. Kad vozim Golf 2 (koji je sad vani 7-8?) mogu igrati i PES1 od prije 15 godina.

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2015 13:05 (hrvooje).
16 godina

(katastrofa..), plahte texta, ... za juzera koji želi gaming-dx12 i sl.

Kao što to iznad hrvooje kaže, kvaka 22.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

@ihush pod kodiranje mislim unos korištenjem tipkovnice tipa dos itd. Preferiram grafičko sučelje do te mjere da su mi unosi putem terminala deal breaker. Pogotovo ako nije dovoljno na brzinu s neta kopirat ted dva teksta.

@hrvooje na promjene HW mislim na doslovno sve osim matičnu i procesor to nije toliko često. Djelom jer volim odigrat ponešto pa imam aktualni HW, a djelom da mogu servisirat ostala računala kad zatreba. Što se tiče igranja mislim uzet zasebni SSD za igre na kojem imati offline windows10. Malo me zabrinjava što nerjetko koristim specifične programe, ali za takve slučaje mogao bi i to odvrtit na windowsima 10.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Posto se igram na linuxu samo da dodam,mozes puno toga igrati ali sa puno muke oko slaganja i performansama dalekim od onih na winzu (doduse ima nekih iznimaka),doduse nativne igre rade jednako ili ponekad bolje na linuxu nego na winzima ali ih ima (relativno) malo.

Kaj se tice terminala,moze se i bez njega no svima nam je lakse objasniti na nacin da skopiras koju liniju koda u terminal nego da ti objasnjavamo kud da ides po raznim izbornicima. Inace kao takav terminal nije bas neki bauk,puno puta olakša neke stvari.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2015 13:28 (zerocool12).

1 0 hvala 0
16 godina
axos kaže...

@ihush pod kodiranje mislim unos korištenjem tipkovnice tipa dos itd. Preferiram grafičko sučelje do te mjere da su mi unosi putem terminala deal breaker. Pogotovo ako nije dovoljno na brzinu s neta kopirat ted dva teksta.

@hrvooje na promjene HW mislim na doslovno sve osim matičnu i procesor to nije toliko često. Djelom jer volim odigrat ponešto pa imam aktualni HW, a djelom da mogu servisirat ostala računala kad zatreba. Što se tiče igranja mislim uzet zasebni SSD za igre na kojem imati offline windows10. Malo me zabrinjava što nerjetko koristim specifične programe, ali za takve slučaje mogao bi i to odvrtit na windowsima 10.

-ajmo staviti 'na papir'.. što se želi raditi na kojem OSu: (kao pitanje)

-pod win bi se igrao .. i koristio neke (MSO-Adobe..?) programe.

-a pod linuxom? zapravo ništa? .. jer za navedeno ti ne treba ni OS-PC.. surfanje može i pegla/frižider :)) npr NAS s torrent clientom?..

-testiranje HWa? nema veze s OSom nego alatima, tad je opet npr Hirens (bootmedij) pravo rješenje. Ako misliš benchanje.. tad opet misliš na win.

.. ako se želi provjeriti npr kvar neke komponente, tad je to vrlo rizično, npr dali će ti pregoriti MBO.. takve stvari se rade na 'test-HWu', posebnoj kanti koja je nevažna + uvijek bolje s boot-livea nego instaliranog OSa. OS je sporedan, alati (info, test..) su bitni, kao i za polovicu kvarova, uopće ništa nije potrebno, ekran, tipkovnica, BIOS.. i vidiš dal radi ili ne. Memtest je na live, u slučaju virusa ili spašavanja podataka, opet ne želiš da OS po tome petlja (i tad izgubiš sve ili pod win pokupiš virus, kod livea nema te opasnosti), itd itd.

-problem npr kod 'manjeg' kvara npr GPU-VGA, možda se kvar ne primjeti s generic dirverom ili liveom, možda tek kad se stvarno počne koristiti konkretan HW, a to je opet direktno povezano s igranjem, directx itd.. tad opet moraš pod win. To je istovremeno 'najgori' kvar, jer nisi siguran dali je (ne)ispravno + rizik uništavanja ostatka, pa čak i za reklamiranje-garanciju, poželjno je biti siguran u kvar..

-što bi ostalo na linuxu radio? Možda je tebi pravo rješenje dva PCja?

+ za klikanje sam naveo npr ubuntu tweak, klik mišem (eliminiraš potrebu za terminalom, za sve postoji neki GUI-app), tako da crnilo terminala ne moraš gledati, ali bez razloga ZA linux, ... uz prednost win jer tamo si već upoznat s alatima i svojim potrebama.

Linux nije rješenje u ovom slučaju, jer su želje (i potrebe kako su navedene) drugačije. Ipak probaj.. pribavi live, koristit će ti.

14 godina
neaktivan
ihush kaže...
axos kaže...

-ajmo staviti 'na papir'.. što se želi raditi na kojem OSu: (kao pitanje)

-pod win bi se igrao .. i koristio neke (MSO-Adobe..?) programe.

-a pod linuxom? zapravo ništa? .. jer za navedeno ti ne treba ni OS-PC.. surfanje može i pegla/frižider :)) npr NAS s torrent clientom?..

-testiranje HWa? nema veze s OSom nego alatima, tad je opet npr Hirens (bootmedij) pravo rješenje. Ako misliš benchanje.. tad opet misliš na win.

.. ako se želi provjeriti npr kvar neke komponente, tad je to vrlo rizično, npr dali će ti pregoriti MBO.. takve stvari se rade na 'test-HWu', posebnoj kanti koja je nevažna + uvijek bolje s boot-livea nego instaliranog OSa. OS je sporedan, alati (info, test..) su bitni, kao i za polovicu kvarova, uopće ništa nije potrebno, ekran, tipkovnica, BIOS.. i vidiš dal radi ili ne. Memtest je na live, u slučaju virusa ili spašavanja podataka, opet ne želiš da OS po tome petlja (i tad izgubiš sve ili pod win pokupiš virus, kod livea nema te opasnosti), itd itd.

-problem npr kod 'manjeg' kvara npr GPU-VGA, možda se kvar ne primjeti s generic dirverom ili liveom, možda tek kad se stvarno počne koristiti konkretan HW, a to je opet direktno povezano s igranjem, directx itd.. tad opet moraš pod win. To je istovremeno 'najgori' kvar, jer nisi siguran dali je (ne)ispravno + rizik uništavanja ostatka, pa čak i za reklamiranje-garanciju, poželjno je biti siguran u kvar..

-što bi ostalo na linuxu radio? Možda je tebi pravo rješenje dva PCja?

+ za klikanje sam naveo npr ubuntu tweak, klik mišem (eliminiraš potrebu za terminalom, za sve postoji neki GUI-app), tako da crnilo terminala ne moraš gledati, ali bez razloga ZA linux, ... uz prednost win jer tamo si već upoznat s alatima i svojim potrebama.

Linux nije rješenje u ovom slučaju, jer su želje (i potrebe kako su navedene) drugačije. Ipak probaj.. pribavi live, koristit će ti.

Pod windowsima bi zaigrao tu i tamo nešto i koristio programe koje nemogu na linuxu. Za sve ostalo (ostali programi, internet,...) što što koristim 90% vremena linux, a usput mi je to i prilika da upoznam novi OS. Pod testiranje mislim na npr. situaciju "ne radi" monitor. Spojim na svoj pc i vidim da li ima slike ili je problem u drugom PC. Ukratko ništa zahtjevno i ne benchmark iako ne isključujem da će zatrebat. Istina da ni mi dobro došao test bench, ali ne testiram svaki dan da bi uložio lovu u to.

Rješenje bi mi moglo biti kao što kažeš npr w7 + w10 ali ovo mi je prilika malo upoznat novi OS, a ako je linux bar upola sposoban (po pitanju količine podržanog SW i HW) trebalo bi bit dovoljno.

17 godina
neaktivan

Igre i linux = igre i windowsi

Meni najdraža igra Sim city 3000 prvi original koji sam kupio

nakon 3 mjeseca prešao sam na win xp i igra više nije radila, nikada

uredno se instalirala, ali nije htjela raditi.

Rezultat

prešao sam na nove win xp igre koje su radile

Daklem, sad dođeš na linux i ako igra ne radi, zaboravi je i nađi nešto što radi pod linuxom

steam trenutno nudi preko 3500 igara samo za linux, sigurno budeš našao barem jednu a još kad je na akciji 

Dakle, igre na linuxu nisu problem.

12 godina
neaktivan
Ja preporucam zorin os mozes mjenjati na izgled xp-a sedmice viste
Ili pclinuxos roling distra pa na potrebe za instalacijeom za novu verziju (samo tuci po updates)
A mint se moze gledati kao drukcija opcija od ubuntua
Inace user frendly distre se bas ne razlikuju osim iznimke ubuntu izgleda
16 godina
axos kaže...
.. a ako je linux bar upola sposoban (po pitanju količine podržanog SW i HW) trebalo bi bit dovoljno.

- svaki OS je jednako sposoban, radi na istom HWu/ili multiplatform, razlike su zanemarive .. dok ne dođeš do interesa-vlasništva i onog što zapravo koristiš a to nije OS nego apps. Ubroji tu i OSX i Android.. npr sad MS ima office za OSX (gasi ga) i Android.. ali ne za linux dok to Adobe nikad neće mada je od početka na MACu-OSXu koji je derivat BSD/linux kao i SonyPS.. pogledaj nabrojeno, sve to su OSevi i na svima se može sve, igrati, raditi..

Razlika, Win dominira desktopom, Android mobilnim, linux mrežnim.. mreža je u toj usporedbi vozila kao šleper vs osobni auto. Linux neće zamijeniti win, ne zato jer je to stvar OSa, nego aplikacije (i igre su apps) koje korsinici koriste, vlasnik štiti interese pa čak i kad je free (cijena nula) kao google..

Linux je sposoban, svaki OS. Ali za navedeno će tebi biti sporedan. Surfat možeš sa svakim.. usporedbom tad je za tebe npr OSX-MAC ili hackintosh, ili win.

Ako možeš bez MSO, Adobe, ... i dijela gaminga, tad možeš na linux, možda linux + pleyka za gaming itd.

problem, nije stvar OSa (linuxa) support npr za drivere, to je na proizvođaču opreme-HWa, ATI-nVidia, chipset, wlan.. to sve ne radi npr MS-ubuntu, oni to samo uključe i installer ili kao dodatni driver (kompatibilan, za platformu-OS). Vlasnik drivera određuje pravila ili ga kao nVidia ne otvara. Generic zadovoljava, ali .. + kašnjenje kad nešto novog izađe, a ritam je takav da svi tempiraju npr blagdane za novi HW. Dok linux-zajednica (to nije OS) napravi odgovarajući driver već prođe vrijeme.. + performanse itd.

Tu win ima prednost/kvaka22 jer je ciljana platforma vlasnika (za tvoje navedene potrebe), proizvođače HW-SW-a. To nije npr Microsoft. To su dev studiji (gaming/app), intelchipset, artheros, itd.

To ne znači da je win-lin bolji/lošiji. To je support i interesi. To je i sama EULA koja te smeta, uz to i pod linuxom pristaješ na pravila, uvijek, svugdje pristaješ na pravila igre (vožnje, društva..), dal je to FOSS ili Closed, tebi kao korisniku je skoro svejedno. Tebi je bitno da radi ono što želiš. Tako biraj.

Platforma je sve zajedno, OS je samo dio, koji zapravo može sve/na svemu .. osim kad iz njihovih interesa to onemoguće. Što ti znači 'savršen OS' ako nemaš driver za VGA (HW) ili željenu aplikaciju (SW kao Cryza..). Internet je primjer (multimedija) koji zapravo poništava razlike, sve radi, na 'glupom' tabletu od 299kn.. to bi moglo biti za sve, kad bi to vlasnici dozvolili.

i probaj live. :)

13 godina
Darky kaže...

Igre i linux = igre i windowsi

Dakle, igre na linuxu nisu problem.

Igre na Linuxu jesu problem jer kada ljudi kazu da bi se igrali, u 90% situacija misle na AAA igre, koje su na Linuxu dostupne na kapaljku. Ako netko i misli na igre koje ne spadaju u ovu kategoriju, nece specificno spomenuti da se zeli igrati.

Najbolje bi bilo ne generalizirati vec napisati - razmisljam o prelasku na linux te mi je bitno da rade sljedeci programi i igre, dok za te i te programe moze i nativna alternativa. U protivnom se moze samo postici razocaranje. Jednako tako bi bilo dobro ponuditi 2 distribucije kako se ne bi izvlacili generalni zakljucci na temelju jednog iskustva. Osobito kada je zadnja verzija Ubuntu 15.10 bugovita u odnosu na LTS te se UI drasticno razlikuje od onoga u win, a za LinuxMint moze poprilicno lako naci pomoc na internetu.

16 godina
kerum kaže...
.. U protivnom se moze samo postici razocaranje...

- pogotovo konkretan juzer koji upravo najnovij HW-VGA želi koristiti s novim igrama (i dx12..).

- kao negativno se tad obavezno vrati 'linux je loš'.. a OS je nedužan. Očekivanja ili hvalospjevi..

17 godina
neaktivan
kerum kaže...

Igre na Linuxu jesu problem jer kada ljudi kazu da bi se igrali, u 90% situacija misle na AAA igre, koje su na Linuxu dostupne na kapaljku. Ako netko i misli na igre koje ne spadaju u ovu kategoriju, nece specificno spomenuti da se zeli igrati.0

ma da a što je sa igrama koje postoje samo za konzole, a ne rade na win/linux ????

znači da trebaju ostati na konzoli i ne koristiti računalo? pih

I zašto preporučati više distribucija?

neiskusnog samo možeš zbuniti i odbiti

Ako mu Ubuntu "nije dobar" ništa mu neće biti dobro, ni red hat, ni išta drugo

12 godina
neaktivan
Evo da se ja pohvalim kako ja igam igre:
- za gears of war upisao u yutube cutscenes i pogledao prvi drugi i treci nastavak u filmicu od sedam sati najbolji dan mog zivota umjesto da gubim 20 dana na tip igre koji nevolim.
- za starcraft legacy of void isto ostao razocaran pricom
- far cry primal super igra ali previse gore i dizajn ui-a mi se nesvida znaci gledacu ga na youtube.
- final fantasy 15 majke mi koje igre jedva cekam da izade jos koji video gameplay-a.
Zakljucak sve mos naci na netu sto te zanima os igre sporednu ulogu samo za neke sitnice.
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
axos kaže...
.. a ako je linux bar upola sposoban (po pitanju količine podržanog SW i HW) trebalo bi bit dovoljno.

- svaki OS je jednako sposoban, radi na istom HWu/ili multiplatform, razlike su zanemarive .. dok ne dođeš do interesa-vlasništva i onog što zapravo koristiš a to nije OS nego apps. Ubroji tu i OSX i Android.. npr sad MS ima office za OSX (gasi ga) i Android.. ali ne za linux dok to Adobe nikad neće mada je od početka na MACu-OSXu koji je derivat BSD/linux kao i SonyPS.. pogledaj nabrojeno, sve to su OSevi i na svima se može sve, igrati, raditi..

Razlika, Win dominira desktopom, Android mobilnim, linux mrežnim.. mreža je u toj usporedbi vozila kao šleper vs osobni auto. Linux neće zamijeniti win, ne zato jer je to stvar OSa, nego aplikacije (i igre su apps) koje korsinici koriste, vlasnik štiti interese pa čak i kad je free (cijena nula) kao google..

Linux je sposoban, svaki OS. Ali za navedeno će tebi biti sporedan. Surfat možeš sa svakim.. usporedbom tad je za tebe npr OSX-MAC ili hackintosh, ili win.

Ako možeš bez MSO, Adobe, ... i dijela gaminga, tad možeš na linux, možda linux + pleyka za gaming itd.

problem, nije stvar OSa (linuxa) support npr za drivere, to je na proizvođaču opreme-HWa, ATI-nVidia, chipset, wlan.. to sve ne radi npr MS-ubuntu, oni to samo uključe i installer ili kao dodatni driver (kompatibilan, za platformu-OS). Vlasnik drivera određuje pravila ili ga kao nVidia ne otvara. Generic zadovoljava, ali .. + kašnjenje kad nešto novog izađe, a ritam je takav da svi tempiraju npr blagdane za novi HW. Dok linux-zajednica (to nije OS) napravi odgovarajući driver već prođe vrijeme.. + performanse itd.

Tu win ima prednost/kvaka22 jer je ciljana platforma vlasnika (za tvoje navedene potrebe), proizvođače HW-SW-a. To nije npr Microsoft. To su dev studiji (gaming/app), intelchipset, artheros, itd.

To ne znači da je win-lin bolji/lošiji. To je support i interesi. To je i sama EULA koja te smeta, uz to i pod linuxom pristaješ na pravila, uvijek, svugdje pristaješ na pravila igre (vožnje, društva..), dal je to FOSS ili Closed, tebi kao korisniku je skoro svejedno. Tebi je bitno da radi ono što želiš. Tako biraj.

Platforma je sve zajedno, OS je samo dio, koji zapravo može sve/na svemu .. osim kad iz njihovih interesa to onemoguće. Što ti znači 'savršen OS' ako nemaš driver za VGA (HW) ili željenu aplikaciju (SW kao Cryza..). Internet je primjer (multimedija) koji zapravo poništava razlike, sve radi, na 'glupom' tabletu od 299kn.. to bi moglo biti za sve, kad bi to vlasnici dozvolili.

i probaj live. :)

Davno nisam ovoliko postova arhivirao u ovako kratko vrijeme (ako ikad). Sve u svemi izgleda da Microsoft gazi jer može (kao i drugi). Jasno im je da njihov OS nudi puno više od konkurencije za prosječnog korisnika. Odnosno kao što kažeš ne OS nego cijeli eko sistem koji je izgrađen oko windowsa. I sad mogu tražit od korisnika (gotovo) što žele.

Pitam se što ću gledati za godinu dvije pošto iot najavljuju na sva zvona. Možda pećnicu koja javlja gorenju/nekom desetom koliko je torti/krumpira spečeno unutra i na kojoj temperaturi. Jesam li ja jedina budala koju takve stvari iritiraju i koja misli da to nije u redu. Sve nekako klizi iz domene proizvoda prema usluzi. Pa evo i ovaj članak s ars tehnice totalno van pameti. Kupio sam sjedalicu i valjda je na meni da radim s njom što želim, a ne da mi netko govori da li ju mogu fotografirat ili ne.

Tako da ako ubuntu nema želju promatrati moj nimalo zanimljiv život sigurno ga vrijedi isprobat. Makar mi se ne svidjelo.

14 godina
neaktivan
Killua kaže...
Evo da se ja pohvalim kako ja igam igre:
- za gears of war upisao u yutube cutscenes i pogledao prvi drugi i treci nastavak u filmicu od sedam sati najbolji dan mog zivota umjesto da gubim 20 dana na tip igre koji nevolim.
- za starcraft legacy of void isto ostao razocaran pricom
- far cry primal super igra ali previse gore i dizajn ui-a mi se nesvida znaci gledacu ga na youtube.
- final fantasy 15 majke mi koje igre jedva cekam da izade jos koji video gameplay-a.
Zakljucak sve mos naci na netu sto te zanima os igre sporednu ulogu samo za neke sitnice.

S ovim se ne mogu složiti. Nemam užitak u gledanju kako drugi igra igru. Ako mi se igra ne sviđa a znatiželjan povirim par min na YT i to je to. U protivnom radije ni ne diram.

12 godina
neaktivan
"Wine saves us all"
u vecini slucajeva
14 godina
axos kaže...

Davno nisam ovoliko postova arhivirao u ovako kratko vrijeme (ako ikad). Sve u svemi izgleda da Microsoft gazi jer može (kao i drugi). Jasno im je da njihov OS nudi puno više od konkurencije za prosječnog korisnika. Odnosno kao što kažeš ne OS nego cijeli eko sistem koji je izgrađen oko windowsa. I sad mogu tražit od korisnika (gotovo) što žele.

Pitam se što ću gledati za godinu dvije pošto iot najavljuju na sva zvona. Možda pećnicu koja javlja gorenju/nekom desetom koliko je torti/krumpira spečeno unutra i na kojoj temperaturi. Jesam li ja jedina budala koju takve stvari iritiraju i koja misli da to nije u redu. Sve nekako klizi iz domene proizvoda prema usluzi. Pa evo i ovaj članak s ars tehnice totalno van pameti. Kupio sam sjedalicu i valjda je na meni da radim s njom što želim, a ne da mi netko govori da li ju mogu fotografirat ili ne.

Tako da ako ubuntu nema želju promatrati moj nimalo zanimljiv život sigurno ga vrijedi isprobat. Makar mi se ne svidjelo.

Tko što nudi te tko više nudi je bespredmetno pričati. To je ista stvar kao da uspoređuješ profesionalnog vozača utrka i kamiondžiju. Obojici je profesija to što rade pa ti meni reci da bi postizali iste rezultate u svom poslu da zamijene OS-eve (osnovna sredstva rada). Jednostavno je deplasirano i bezveze povlačiti takve paralele. Trezveno trebaš sagledati sve činjenice i onda odlučiti što je za tebe dobro/bolje.

Potpune privatnosti nema. Najčešće je kriv sam korisnik koji ostavlja svoje tragove svuda uokolo tako da mislim da novi Windowsi jednostavno sjedaju u cjelokupnu priču prikupljanja podataka.

Kao totalnom početniku bi rađe preporučio Mint (baziran na LTS verziji Ubuntua) jer ćeš po defaultu dobiti neke stvari koje moraš dodatno instalirati kod Ubuntua. Svakoj distri koju isprobaš daj barem tjedan dana i nemoj očekivati da izgleda kao Windows već pokušaj nešto naučiti. Koristiti će ti i ako odustaneš od Linuxa.

Stručnjak za odmaganje...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice