Jel neko probao Steam i igrat išta na Arch?
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.649
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Odigram Civ5, EU4 i u proslosti pomalo Shadowrun Returns, KOTOR2 (odnedavno linux port ima), Age of Wonders 3... Open source ati driveri, r9 290... sve normalno ide, jer nisu pretjerano zahtjevne graficki igre...
Probat ću CS:GO pa javim, na Ubuntu je radio savršeno, također na Elementary.
ja na manjaru nemam problema, pa ne bi ni na archu trebalo biti
ja na manjaru nemam problema, pa ne bih ni na archu trebalo biti
1.bih 1.bi(smo)
2.bi 2.bi(ste)
3.bi 3.bi
XD
Moze biti na archu uvijek problema, ali postoji arch wiki za svaki problem :)
ako se ne varam steam je vezan uz Linux kernel, a Arch je samo verzija distribucije, zar ne?
stoga ako steam radi na ubuntu trebao bi raditi i na archu...
Kaj se tiče štrikanja u editoru, to je super, ali i super sporo, pogotovo kad treba dizajnirati izgled stranice
Sporo?
ah
Pa imaš već, zove se Android...

Sporo?
ako si friški u programiranju, da onda je pisanje koda sporo, za razliku od vizaul alata
Zanimljiv slučaj. Čovjek pitao da li bi mogli očekivati WhatsApp za Ubuntu Touch, a oni mu zauzvrat banirali račun. Servis služba iz snova :)
http://forum.xda-developers.com/ubuntu-touch/general/how-whatsapp-treats-users-ubuntu-touch-t3112138
http://dl-1.va.us.xda-developers.com/3/3/2/0/2/1/9/yise.png?key=8XTBM90-zNSlEcjnJIGjOQ&ts=1448270707

I kod mene na Ubuntu 15.10 problemi kad se ušteka Iphone5. Baci mi grešku 'unhandled lockdown error (-20)'. Rješenje je bilo da prvo otključam Iphone, i onda uključim kabel u USB port. Navodno problem je u kompatibilnosti u datoteci libimobiledevice4 s novim iOS-om
Imam kući neki stari PC, neki stari pentium u njemu, 256MB rama. Stavio bi ga samo za slušat muziku i YouTube. Dakle browser i neki music player ništa više. Dal da stavim XP ili neki laganiji Linux?
Par stranica prije sam isti problem imao i pisao sam o njemu (str. 465). Čak i uz lubuntu 10.10 bit će ti neupotrebivo za youtube. Novine bi mogao čitat, ali browser se često rušio.
Neće biti problem to nabavit.
Ako misliš na internet, računaj XP plus antivirus... Sumnjam da bi išlo ispod 256 MB. A Linux - Recimo Lubuntu je najlakši iz Ubuntu obitelji, komp bi sa njime radio kako-tako, pa opet kažu na Lubuntu.net:
Memory (RAM)
For advanced internet services like Google+, Youtube, Google Docs and Facebook, your computer needs about 1 GB RAM.
For local programs like Libre Office and simple browsing habits, your computer needs about 512 MB RAM. See minimal for systems below that RAM.
Processor (CPU)
The minimum specification for CPU is Pentium 4 or Pentium M or AMD K8.
Older processors are too slow and AMD K7 has problems with flash video.
Graphics chip / card
Nvidia, AMD/ATI/Radeon and Intel work out of the box, or the system can be tweaked to work fairly easily. You can get help at the Ubuntu Forums. With such graphics, or if you don't know, try the current Lubuntu version.
Most people can install Lubuntu using the graphical or alternate installation method. For very old computers, down to 128MB of RAM, a minimal install (with additions later) is the way to go. Please note that the minimal installation method is more difficult than others; if you can possibly manage it, please use the graphical or alternate installers.
This area also covers times when you may wish to install just the core Lubuntu system and add on your own applications.
Please be aware that your system may seem to 'hang' (stop) at about 90% (dpkg), it has not; it just takes a little time (up to 90 minutes). The lowest specification that we have seen working is a Pentium 2 with 64MB of RAM using the Lubuntu core. However, don't expect to use Lubuntu daily on a very old and low resources systems like Pentium 2 with 64MB - this is more like an experiment rather than production example.
Dakle za slušanje muzike OK, za surfanje možda, ali YouTube izgleda kao slideshow (tj imaš 3 frejma u sekundi) na XP-u sa 1 GB RAM-a (moj stariji i frendov komp), za Linux sa 1 GB ne znam.
Zanimljiv slučaj. Čovjek pitao da li bi mogli očekivati WhatsApp za Ubuntu Touch, a oni mu zauzvrat banirali račun...
- napokon dobar SZK.. Friday?
Imam kući neki stari PC, neki stari pentium u njemu, 256MB rama. Stavio bi ga samo za slušat muziku i YouTube. Dakle browser i neki music player ništa više. Dal da stavim XP ili neki laganiji Linux?
-zar opet?..
hajd.. ovak, internet je (blentavo, ali dovoljno točno) 'multimedija'.. zapravo, danas je to sve isto, gaming.. isti requirementsi uz GPU.
svaki soft (jer soft-app je ono što koristiš) kao player, browser.. ima svoje requirementse. OS je čak sporedan (zanemarive razlike, na 256 bi radio XP, lubuntu ili čista distra.. ne GUI-installer jer je min 512 za npr live-installer). U te req. spada i 'snaga', ne samo RAM, tj ako nemaš player-browser, pola sadržaja ne možeš otvoriti, jednako ako nemaš flash itd..
Pogledaj današnje tablete na kiosku, 299kn 4core-1GB.. to je zvjer naspram onog što želiš koristiti.. to je razlika, nemaš potreban HW-resurse. RAM se može dodati, ali što s VGA-GPU? Tad sve mora raditi prastari CPU koji jednako nema snage za bezbrojne SIMDove-furierove transformacije i sl. tj. upravo ono što GPU danas renda ne samo u igrama nego kompletnom DE-app... GPU je = 'koprocesor', RAM je gepek... možeš složiti bilo koji OS, ali mogućnosti i želje nisu iste stvari. Rezultat? .. al probaj, piši.. bit će zanimljivo.
256 mb rama nije dovoljno za surfanje, možda ako bi blokirao slike,flash itd. tako da ti ostane samo tekst na web stranicama onda bi, u suprotnom nije dovoljno. Meni FF sa 4 taba (2 bug, 1yt i 1 fb) uzme 290 MB RAM-a (inače sam na lxde), znači kad bi izuzeo i potrebe sustava opet ti 256MB rama nije dovoljno za pokretanje 4 taba u firefoxu. (doduše ovi tabovi su dosta zahtjevni). Ukupno zauzeće memorije mi je 550MB, znači ostatak sustava mi uzima dodatnih 250MB, ako se to uspije smanjiti na 100 tu si več puno napravio (micanjem nepotrebnih stvari itd.) ali opet ti to nije dovoljno za neko normalno surfanje.
Možda da uspiješ sredit sustav da ti troši 100MB rama i da isključiš javascript te automatsko učitavanje slika onda bi možda mogao surfati (ali što ti to znači onda, ili da otvaraš mobilne verzije web stranica). Ali nije vrijedno truda, više se isplati uzeti tih 256 MB rama više nego se s time zahebavati.
..
Možda da uspiješ sredit sustav da ti troši 100MB rama..
- greška u koracima.. (mišljenju), RAM nije problem, zato postoji swap. (osim što je sys tad još sporiji).
uopće ne treba razmišljati o ideji da se danas internetski sadržaj kao yt pokušava koristiti bez odgovarajućih resursa.. RAM je najmanji problem, lako rješiv (dodavanjem npr 1-2GB, swapom), što s ostatkom, tj i takv PC je neupotrebljiv za interenet jednako kao i za gaming (osim tetrisa).
Obrnuto pravilo, taj PC može najnormalnije vrtiti soft svoje generacije, ako je star 10 god. vidjeti tadašnje app (igre, playeri, browseri...), to može. Internet ne spada u to, tj sadržaj je različit, browser.. mpeg4, flash itd..
..
Možda da uspiješ sredit sustav da ti troši 100MB rama..
- greška u koracima.. (mišljenju), RAM nije problem, zato postoji swap. (osim što je sys tad još sporiji).
uopće ne treba razmišljati o ideji da se danas internetski sadržaj kao yt pokušava koristiti bez odgovarajućih resursa.. RAM je najmanji problem, lako rješiv (dodavanjem npr 1-2GB, swapom), što s ostatkom, tj i takv PC je neupotrebljiv za interenet jednako kao i za gaming (osim tetrisa).
Obrnuto pravilo, taj PC može najnormalnije vrtiti soft svoje generacije, ako je star 10 god. vidjeti tadašnje app (igre, playeri, browseri...), to može. Internet ne spada u to, tj sadržaj je različit, browser.. mpeg4, flash itd..
Ne kužim kaj s tim želiš reći a da ja nisam rekao to u gornjem postu. Htio sam samo ukazati na to da se neke stvari daju izvest (a ovo je izvedivo) ali da je pitanje koliko takve stvari imaju smisla. Te sam htio pokazati da je današnji web jednostavno prezahtjevan za konfiguraciju od prije 10+ godina te da ga nikakav sistem neće spasit.
O swapu nemojmo ni pričat jer korištenje swapa spada u rang korištenja interneta bez slika/flasha/jave itd.
..
- jer upravo s takvom željom počinje pitanje.. tad ne treba 'objašnjavati' što se može (osloboditi RAMa..), jer to nije jedini problem, zapravo najmanji.. (zato 'greška' u dobrim namjerama, ne zato jer si nešto pogrešnog napisao).
Neće se gledat nikakav sadržaj na tom PC osim glazbe i YouTube. Uglavnom evo zašto će služit, imam super prostoriju sa kaminom za zabave i mjesto predviđeno u kutu za komp. Trenutno mi je spojen tu PC ovaj pod Moj PC jer više manje koristim laptop al će mi tribat uskoro. Kad spojim mob,na Sonyevoj liniji zvuk je malo reć jadan (slabiji puno nego s PC). YouTube je za glazbene želje više nego za neko gledanje i uživanje u video uradcima a monitor sam zbavio neki stari LCD od 15 inča razolucija 1024x768 ako se ne varam. Ubacit ću još 256MB rama i vjerojatno uvalit xp. Chrome i AIMP će vjerojatno bit jedini instalirani programi. Pitanje je postavljeno ovdje jer san mislija da ima neki laganiji Linux, možda i starija verzija.
..Pitanje je postavljeno ovdje jer san mislija da ima neki laganiji Linux, možda i starija verzija.
- nevažno gdje postaviš pitanje, problem nije OS, nego apps-requirementsi, sadržaj.. 'internet'.
Kao što si već odlučio, xp-chrome.. probaj, probaj xubuntu, osx-- probaj s 256 pa javi rezultate. (vidjet ćeš što je problem i zašto nema odgovora koju distru..).
Male distre koje bi radile na takvom racunalu, ima ih na distrowatchu

Male distre koje bi radile na takvom racunalu, ima ih na distrowatchu
Jesi ikad koristio puppy? Bolno ga je koristit a pogotovo nekom početniku,bolje da si preporučio lubuntu ili neš slično, gain je neznatan a puno je lakše koristit lubuntu nego puppy.
+veća zajednica.
Neće se gledat nikakav sadržaj na tom PC osim glazbe i YouTube. Uglavnom evo zašto će služit, imam super prostoriju sa kaminom za zabave i mjesto predviđeno u kutu za komp. Trenutno mi je spojen tu PC ovaj pod Moj PC jer više manje koristim laptop al će mi tribat uskoro. Kad spojim mob,na Sonyevoj liniji zvuk je malo reć jadan (slabiji puno nego s PC). YouTube je za glazbene želje više nego za neko gledanje i uživanje u video uradcima a monitor sam zbavio neki stari LCD od 15 inča razolucija 1024x768 ako se ne varam. Ubacit ću još 256MB rama i vjerojatno uvalit xp. Chrome i AIMP će vjerojatno bit jedini instalirani programi. Pitanje je postavljeno ovdje jer san mislija da ima neki laganiji Linux, možda i starija verzija.
vjeruj mi pc sa 1 gb rama i pentium procom na 1.8 GHz-a jedva vrti youtube. Znam jer sam bas nedavno nabavio jedan za roditelje te svarno uzasno se vuce youtube. Mislim sporo je i gledljivo ali lose ide. Na kraju mi je riknuo jedan keksic od 512 mb pa sam morao vratiti od 256, tako da sada sa 768 MB rama YT je negledljiv prakticki na xp-u nazaost. Mozda stavljanjem Lubuntua bi dobio to dodatno poboljsanje potrebno da vtis youtube, a i mislim da nekim lightweight programom na linuxu za youtube mozes gledati bez pol frke. Preporucam ti da probas Lubuntu prije xp-a, instalacijom si gotov za prakticki 10 min :)
Stavi LXLE, ok će raditi.. ja sam ga imao na jednoj krami kao što je ova tvoj otprilike, 10ak godina star.. vrtio mi je LAMP server, code editor i par kartica + 1 yt video
Bok, trebam malu pomoć
Adobe Dreamwaver ili Linux alternativa?
Daklem, svi sve znamo pro varijantu i zašto baš taj program (jer je najbolji?)
kontra = moram na računalo instalirati windowse (a gore tako lijepo radi ubuntu 14.04)
Moje pitanje je koji je najbolji od linux programa a da može parirati Dreamweaveru
U obzir dolaze
i Fee
ali i komercijalna rješenja (koja se plaćaju)
Platio bih ja i dreamweaver kad bi sve radilo na linuxu.
može meni pojašnjenje zašto je taj adobe dreamweaver toliko dobar? zašto je najbolji? što ima, a da drugi code editori i ide-ovi nemaju?
probaj minitube. ne zahtjeva flash player
http://www.noobslab.com/2015/05/minitube-version-24-released-install-in.html
http://askubuntu.com/questions/672501/why-is-minitube-not-working-anymore