Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.896
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunkermax kaže...

Trzisni udio u cemu......desktop....serveri...sveucilista ...  specijalizirani uredaji i ustanove.. superracunala ....  ??

Rečenica iznad - desktop.

O serverima nema rasprave, tu rasturaju ali desktop im je očajan baš iz razloga zbog kojeg to što si naveo uspijeva - raznolikost.

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
bunkermax kaže...

Trzisni udio u cemu......desktop....serveri...sveucilista ...  specijalizirani uredaji i ustanove.. superracunala ....  ??

O serverima nema rasprave, tu rasturaju ali desktop im je očajan baš iz razloga zbog kojeg to što si naveo uspijeva - raznolikost.

Kako kome, meni sve radi super (klinac i žena koriste Mint a ja Ubuntu) i nema potrebe za promjenom.

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan
Nezamaraj vecina mrznje na linux je free nemogu se najnovije igre i tko jos rabi photoshop i auto cad.
Jedan lik htio nesto novo da nije windows stavili mu knopix i nije primjetio razliku a tipican je juzer
TD people now you are on my Death Note
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Sum_of_all_fears kaže...
bunkermax kaže...

Kako kome, meni sve radi super (klinac i žena koriste Mint a ja Ubuntu) i nema potrebe za promjenom.

Meni isto. Moji niti ne znaju što koriste niti znaju što je to OS. Uzmu kompjuter, upale i koriste. I tako kod mene Linux na desktopu već tamo negdje od 2007.-e. Nego, ako je Linux loš na desktopu, kako to da MS ne vlada na serveru. Ako imaju sve novce svijeta i developere i Linuxov kod na izvolte, zašto ne naprave savršen server koji že uzeti 99% tržišta ako je to tako jednostavno? Malo pila naopako. Ajmo kritizirati MS što nema 99% servera.

Microsoft zapravo drži 14% uređaja koji koriste neki OS, 

http://www.computerworld.com/article/2490008/microsoft-windows/microsoft-gets-real--admits-its-device-share-is-just-14-.html

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2015 17:22 (hrvooje).
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Meni isto. Moji niti ne znaju što koriste niti znaju što je to OS. Uzmu kompjuter, upale i koriste. I tako kod mene Linux na desktopu već tamo negdje od 2007.-e. Nego, ako je Linux loš na desktopu, kako to da MS ne vlada na serveru. Ako imaju sve novce svijeta i developere i Linuxov kod na izvolte, zašto ne naprave savršen server koji že uzeti 99% tržišta ako je to tako jednostavno? Malo pila naopako. Ajmo kritizirati MS što nema 99% servera.

Pa o tome i pričam. Koriste za sve što im treba i ne bune se. Klinac na veliko koristi Libre Office (piše sastavke) i vrlo brzo je savladao sve što treba, na tom računalu je on administrator i ne sjećam se kad sam zadnji put trebao uskočiti.

EDIT: sad čekam da uleti ihush ili Friday i zaprijete sa socijalnom službom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2015 17:23 (mario.L_hr).
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
hrvooje kaže...

Pa o tome i pričam. Koriste za sve što im treba i ne bune se. Klinac na veliko koristi Libre Office (piše sastavke) i vrlo brzo je savladao sve što treba, na tom računalu je on administrator i ne sjećam se kad sam zadnji put trebao uskočiti.

EDIT: sad čekam da uleti ihush ili Friday i zaprijete sa socijalnom službom.

:)) odlična

nego ja bih ti zvao službu, jer maloljetnicima daješ administratorska prava ;)

moji klinci (4 i 6) nisu nikad ni vidjeli windowse. dosta imam problema što sjede na hladnom ili s razbijenim prozorima, još i da na windowse mislim. pa nebih spavao :))

14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

:)) odlična

nego ja bih ti zvao službu, jer maloljetnicima daješ administratorska prava ;)

moji klinci (4 i 6) nisu nikad ni vidjeli windowse. dosta imam problema što sjede na hladnom ili s razbijenim prozorima, još i da na windowse mislim. pa nebih spavao :))

Suradnika poput njega bi rado poželio. Ne trebam ništa ponoviti dva puta i ono što mu kažem da ne smije ne radi.

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ne gine ti Opačićka. Proći ćeš gore nego ovi što šminkaju i daju djecu da pjevaju na televiziji

2 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Samo vi spominjite ministre ali onda nema cudjenja kad nam se i ovdje prelije predizborna kampanja...   hehhee

Ja ipak djecu odmalena ucim radu na svim i mobilnim i desktop platformama. I s vremenom im je postalo svejedno kaj je ispod a fokus im je na ucinkovitosti i kvaliteti aplikacije a onda prema tome biraju i platformu za konkretne zadatke i ciljeve.

No kolega Sumoffall... ima pravo u tvrdnji da toliko sarenilo i brdo egotripa sigurno nepridonosi pozitivno linuxu. Time se samo rasipaju ionako nebogati resursi...

1 0 hvala 0
16 godina

... besmisleno je više uletiti na temu DE-OS.. a friday će prije izletjeti...

-nevažan OS, korisnik koristi aplikacije! sve su to binarne nule i poneka jedinica.

evo, juzer koji nas mjesecima propitkuje oko videoplajera? sad se pita ubuntu ili mint... zbog plajera?? ... wtf. linux. može i OSX... može mobač s noname OSom samo da ne trza!

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

4 0 hvala 0
15 godina

Evo vam ministar sad, sad ce sankcije 

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
🙌
14 godina
neaktivan
ministar kaže...

Evo vam ministar sad, sad ce sankcije 

Hoćemo ministricu. Ministra nabijem na Unity (cijelo vrijem je vertikalan).

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

e vidiš tu si u krivu, danas....

gledaj malo u povijest, ja sam Atarist koji je prešao i XT i 286 procesore, a kad su došli 386, to je bilo nečuveno ubrzanje...

sa 486 su stigli i GUI windowsi 3.1, ali i dalje miljama daleko od funkcionalnosti Atarijevog GUI

pojavom win 95, alternativa se polako gasi (atari, amiga, amstrad itd) i samo je jedan na tronu

no nakon W98SE, pojavljuje se nešto novo na horizontu

tokom 2000-2010 instalirao sam svake godine jednu linux distribuciju

uglavnom perjanicu Red Hat i tako je nakon par dana deinstalirao, priča se ponavljala godinama

No, kad je Desktopom zavladala Vista, pojavio se prvi ozbiljni konkurent na horizontu (Ubuntu 6x)

i dalje je bilo deinstaliranja, ali sad je već bilo jasno da linux ne zaostaje mnogo za Vistom.

razloga za deinstaliranje i dalje je bilo (driveri i multimedija)

Nakon Viste na scenu stupaju jedni od ponajboljih, win 7. ubuntu im sučeljava 8x i pokazuje pomalo zubiće, instalacije su iznenađujuće lagane, sve radi manje ili više, još samo multimedija pomalo šteka

za vladavine win 7, izlaze i ubuntu 9 i onda dolazi do ravnoteže, "svemoćni" Ubuntu 10.4 LTS - na server verziji sa desktopom World of Warcraft radi kao i na win, čak i malo brže ako je na openGL

Izlaskom win 8 2012 i Ubuntu 12.04 LTS razlike više nema, dapače, MS si je čak i pucao u nogu sa win8, te pružio priliku Ubuntu da preuzme vodstvo u igri.

Vaga je sad na strani Ubuntu Linuxa, malo, ali jako važno...

zašto je to važno?

pa evo zašto...

Steam je prepoznao svoju priliku i otvorio vrata za Ubuntu, proizvođači HW sve bolje surađuju sa linux.org

A onda je Ubuntu izbacio "zloglasni Unity"

Reakcija nije nedostajalo sa obje strane.

No interesantna je reakcija redmonda

Izdaju Win 10 čiji desktop je čista kopija "pljuvanoga Unity" i novoga KDE -  tko ne vjeruje, nek pogleda

Sad više nema razloga za ne prijeći na linux

1. Igre rade - one glavne i bitne

2. Steam radi

3. Multimedija je konačno kako treba biti - sa ogradom na tv kartice, tu se još rudari

4. špijuniranje od strane MS-a na win 10

Eto nakon duguh godina testiranja moj portfelje kompjutera doma:

2x Desktop kompa - vrte Win 7, jedan dual boot sa Ubuntu 15.4 LTS

1x server - za testiranje i igranje, dual boot Win server 2012 i Ubuntu server 15.4 LTS

i možda najvažnije moj laptop, R60 think pad sad veselo radi na Ubuntu 15.4 LTS, nema više win.

Vjerujem da je win 7 posljednji Win na mojim kompujterima i da kad stignu novi strojevi ostaje samo Ubuntu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.10.2015 10:00 (Darky).
12 godina
neaktivan
I ja dijelim misljenje poslije sedmice ostaviti ih se.
17 godina
neaktivan
Darky kaže...

No interesantna je reakcija redmonda

Izdaju Win 10 čiji desktop je čista kopija "pljuvanoga Unity" i novoga KDE -  tko ne vjeruje, nek pogleda

Evo baš jučer prvi puta pokuša administrirati Win10 i prvi puta sam se susreo s Win 10. Moja prva reakcija je bila pa ovo je KDE5, samo lošiji, jer ima i starog Win sučelja. Kao da KDE pola uuzme s 4-ke, a pola prebaci na 5-icu. Inače mislim da je Win10  nekonzistentan.

Otvorim podešenja, pa odem na uređaje i pisače. Odaberem pisač i probam desni klik na pisač i ništa se ne događa. Ispod svih tih nabrojanih uređaja postoji opcija podešavanje uređaja. Kliknem na to i otvori mi se opet prozor, ali sada kao u 7-ici sa svim tim uređajima opet. I tu mogu ići na taj uređaj pa na svojstva. Ne kužim zašto uređaji moraju biti dva puta nabrojani. 

Baška sad što kao admin nisam mogao ukloniti jedan custom printer port i što mi je kao grešku javljalo samo da je zabranjeno. Mislim si, opis greške mi puno pomaže, a to da je adminu nešto zabranjeno pa makar time i srušio OS ... 

Moje neznanje me ne opravdava, ali čovjek bi pomislio da se computer management nalazi u podešavanjima. Dosta nedosljednosti. Na kraju sam izguglao 7 načina kako do computer managementa, a niti jedan nije preko settings-a :))

http://www.isunshare.com/windows-10/7-ways-to-open-computer-management-in-windows-10.html

*ovdje kažu da se printer mora dodati preko IP adrese da bi se kasnije mogli konfigurirati portovi, što nije bio slučaj u 7-ici

http://www.eightforums.com/drivers-hardware/40616-cannot-add-delete-configure-printer-ports.html

Tako da, krasna mi je zasad ta 10-ka :) Ne moram reći da na Ubuntu sve radi ok.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.10.2015 21:38 (hrvooje).
14 godina

Imam čudan problem sa Firefoxom. Čudan jer mi se to nikad do sad nije desilo. Instalirao sam Linux Mint 17.2 xfc, napravio update i kad sam išao otvoriti Firefox nije se otvorio. Jedino ga mogu pokrenuti iz terminala ''sudo firefox'' inače samo izbaci ovu poruku

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
crow kaže...

Imam čudan problem sa Firefoxom. Čudan jer mi se to nikad do sad nije desilo. Instalirao sam Linux Mint 17.2 xfc, napravio update i kad sam išao otvoriti Firefox nije se otvorio. Jedino ga mogu pokrenuti iz terminala ''sudo firefox'' inače samo izbaci ovu poruku

https://support.mozilla.org/hr/kb/how-run-firefox-when-profile-missing-inaccessible

edit:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1939706

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.10.2015 10:02 (Darky).
10 godina
neaktivan
ihush kaže...

... besmisleno je više uletiti na temu DE-OS.. a friday će prije izletjeti...

-nevažan OS, korisnik koristi aplikacije! sve su to binarne nule i poneka jedinica.

evo, juzer koji nas mjesecima propitkuje oko videoplajera? sad se pita ubuntu ili mint... zbog plajera?? ... wtf. linux. može i OSX... može mobač s noname OSom samo da ne trza!

Znao sam da ćete me spomenuti. Ali imaš pravo. Sam sam bio kriv što sam 6mj sprobavao 1-2 filma na određenim scenama umjesto da sam išao gledat filmove i vidjet dal ce se tp događat (a umjesto toga ja sam 6mj sproobafvao 2 filma na  jednoj sceni)  U posljednja 3 dana pogledao sam 3 fima i nigdje nema trzanja ni ništa. filmove sam gledao u Totemu. Trenutno koristim Mint.

Još jednom ispričavam se svima što sam vam dosađivao ovjde 6 mjeseci s mojim glupostima (2 filma, 2scene i po cjeli dan gledat dal će zatrzat ili ne )

Pravedni Osvetnik Zorro
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.10.2015 11:37 (Rocker747).
17 godina
neaktivan

Ja sam jednom gledao teško zapečeni  vijak kako popušta nakon što ga pošpricaš s WD-40 i ostaviš 5 sati, al moram priznat da je tvoje bolje ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.10.2015 13:46 (hrvooje).

9 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Links please
10 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Ja sam jednom gledao teško zapečeni  vijak kako popušta nakon što ga pošpricaš s WD-40 i ostaviš 5 sati, al moram priznat da je tvoje bolje ;)

To si sad izmislio. Evo sad sam pogledao 1 film i primjetilo se na nekim scenama trzanje u Totemu. Ispada da Totemu neidu ogromni 1080p, ali problem sam rješio vrlo brzo s vlc. gdje sve funkcionira (sa i bez akceleracije)

Ne želim se više zamarati zasto trza u totemu ponekad. Kako bi ihush rekao drzi se KISS-a  (ako ne radi u 1 playeru, probaj u 2. ako radi koristi drugi player) Je tak?

Pravedni Osvetnik Zorro
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.10.2015 17:50 (Rocker747).
16 godina

3. koristi RT kernel (upravo za takvu namijenu, npr distra Myth-Studio i sl.), ili zovi Cowboya..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

drzte se vi decki DOS-a :P

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Izgleda da Cannonical mozda dobije nove gazde , a nije iskljuceno da se i microsoft uplete.  

U takvom scenariju su dva moguca raspleta : ili bu ubuntu time dobio dobar zamasnjak ili bu ga to pokopalo. 

S obzirom na nesklonost linuxasa microsoftu ......neznam.... sve je moguce ...

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Izgleda da Cannonical mozda dobije nove gazde , a nije iskljuceno da se i microsoft uplete.  

U takvom scenariju su dva moguca raspleta : ili bu ubuntu time dobio dobar zamasnjak ili bu ga to pokopalo. 

Ako se to dogodi, pa prelazim na cp/m-86 :-)

15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Ma ajde kog sada briga za Ubuntu,Linux je postao vodeća distra. Ubuntu nije više što je bio,Unity je i dalje ružan i gotovo neupotrebljiv (istina,dosta toga su ispravili,ali ne smatram ga kvalitetnim riješenjem),a Linux Mint ima sve veću i veću bazu korisnika,sa Cinnamonom je predivan,sa MATE-om je odličnih performansi,neznam,meni je Ubuntu 3 mjesta ispod Minta.

btw. prati li ko Manjaro? Čuo sam da je izašla nova verzija Manjara. Zanima me,pošto je Xfce official DE od Manjara,a u comunnity editions ima i cinnamon i mate i ostalo,zanima me jel tko isprobao cinnamon? kako radi? ima li bugova? 

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Ako te M$ uplete,prelazim na bsd...

--------------------------------------------------------------------------------------------
13 godina

Može li netko nabaciti screenshot desktopa ?

Već neko vrijeme razmišljam dati pokušaj Linuxu ali nemogu naći distribuciju koja će mi zapesti za oko. Dosta mi je bitno da je GUI ugodan oku, odnosno da ne izgleda staromodno kao Windows XP.

Xiaomi Redmi 1S + Mi Band - MIUI Device Team
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Može li netko nabaciti screenshot desktopa ?

Već neko vrijeme razmišljam dati pokušaj Linuxu ali nemogu naći distribuciju koja će mi zapesti za oko. Dosta mi je bitno da je GUI ugodan oku, odnosno da ne izgleda staromodno kao Windows XP.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice